Válással bukja a Michelin-csillagot a vendéglő

Veszélybe került egy népszerű brit étterem Michelin-csillaga, de nem az ott felszolgált fogások minőségének hirtelen romlása, hanem személyes okok miatt: válik a séf.

Változó hazai szabályozás: mit vár el az Ön cégétől a hatóság?
Sokakat érint - jöjjön el!

Klasszis Talks & Wine - Fenntarthatóság 2025 ősz

2025. szeptember 17.

Részletek itt >

Steve Drake 2004-ben feleségével, Serinával alapította vendéglőjét a Surrey grófságbeli Ripleyben. A Drake's innovatív konyhájáról és miliőjéről lett híres, egy György-korabeli udvarházban működik, gyönyörű kert veszi körül. Sikerét a világhírű Michelin-kalauz szakértői is elismerték, "kifinomult, határokat feszegető fogásaiért" csillaggal tüntették ki.

A séf és felesége viszont háromévi különélés után nemrég beadta a válókeresetet, a vagyont pedig közös megegyezéssel úgy osztják meg, hogy az étterem a nejé marad, a 43 éves Steve Drake pedig a házaspár másik érdekeltségét, a The Anchor gasztropubot kapja meg, szintén Ripleyben. A vendéglő így viszont alig három hét múlva Michelin-csillagos szakácsa nélkül marad, noha az elismeréssel hivatalosan a felszolgált ételt, nem a séfet jutalmazzák.

A kép illusztráció!
Kép:Pixabay

"Meglehetősen nehéz, idehúz a szívem és a lelkem. Itt nyertem el a Michelin-csillagot, nehezen mondtam le róla. De rá kellett jönnöm, hogy bár mind a ketten ragaszkodtunk hozzá, a legjobb módja annak, hogy továbblépjek, az, ha lemondok az étteremről" - idézte a The Daily Telegraph brit napilap honlapja a férfit.

Ez kell a Michelin-csillagos sikerhez
Magyarország ötödik Michelin-csillagát szerezte meg alig fél évvel a nyitás után a Costes Downtown. Mi a siker titka? A kiváló ételek mellett számít a belső tér és a kiváló szakembergárda is. Van, akit külföldről csábítottak haza. Lexa Andrással, az étterem vezetőjével beszélgettünk.
Steve Drake egy út menti étteremben kezdett főzni iskolás korában. Később Marco Pierre White, az új brit konyha fenegyereke volt a mestere. A válással járó változásról szólva elmondta, a Michelin-kalauz tisztában van a helyzettel. "Újra ki kell érdemelnem a csillagot, ahogy mindenkinek minden évben". Az, hogy az étterem megtartja-e, októberben, a legújabb kiadvány megjelenésekor derül ki.

A Nagy-Britannia száz legjobbja közé sorolt Drake's jövője a helybélieket is izgalomban tartja és aggodalommal tölti el, az étterem sikere és az iránta való nagy érdeklődés ugyanis más üzleteknek is jót tett. Serina Drake nem tudja, hogy megmarad-e a minősítésük, de hangsúlyozta, hogy az új séf három éve dolgozik náluk, és nagyon is felkészült arra, hogy átvegye a stafétabotot.

Steve Drake távozásának híre azzal a nem várt következménnyel járt, hogy az elkövetkező hetekre már telt ház van az étteremben. "Most, hogy tudják, elmegyek, gondolom mindenki úgy van vele, hogy kipróbálja a konyhát, amíg még én főzök" - vélte a séf.

Véleményvezér

Már az első tíz között a budapesti lakhatási költségek

Már az első tíz között a budapesti lakhatási költségek 

Több mint 11 év munka kell egy átlagos budapesti lakáshoz.
Kormányváltó a hangulat Magyarországon

Kormányváltó a hangulat Magyarországon 

Rosszul áll a Fidesz szénája.
A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország

A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország 

Egykor önálló népek éltek a mai Oroszország nagy részén.
Hátul kullog Magyarország a diplomások számában

Hátul kullog Magyarország a diplomások számában 

A populizmus melegágya az iskolázatlanság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo