Adósság cikkek


A kormány is elismerte, hogy nőtt az ország eladósodottsága

A kormány is elismerte, hogy nőtt az ország eladósodottsága 

PM: a kormány tovább csökkenti a hiányt és az államadósságot.
Példaértékű, ahogy Görögország kilábal az adósságválságból

Példaértékű, ahogy Görögország kilábal az adósságválságból 

Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.
Gigameglepetés, behoztak minket a görögök az egyik hitelminősítőnél

Gigameglepetés, behoztak minket a görögök az egyik hitelminősítőnél 

Az S&P-nél befektetési kategóriába került Görögország.
A sok megszorítás ellenére még mindig nagy a kormányzati szektor hiánya

A sok megszorítás ellenére még mindig nagy a kormányzati szektor hiánya 

A GDP-arányos hiány 6,3 százalékos volt az I. félévben.
Javult Magyarország folyó fizetési mérlege

Javult Magyarország folyó fizetési mérlege 

Az energiaárak visszaesése segített.
A fehéroroszok szuverén besorolásukat is elveszítik

A fehéroroszok szuverén besorolásukat is elveszítik 

Az S&P felfüggesztette Fehéroroszország adósbesorolását.
Óriásira duzzadt a cégek adóssága

Óriásira duzzadt a cégek adóssága 

A vállalati adósságok jelentősen emelkedtek a világon a 2022-2023-as pénzügyi évben.
Jobb adósok lettek az államok

Jobb adósok lettek az államok 

Fitch Ratings: javulnak az államadósok globális hitelkondíciói.
Tovább hízott a globális adósság

Tovább hízott a globális adósság 

Csak az első negyedévben 8300 milliárd dollárral.
A magyarok és a románok adósodtak el a leginkább Európában a válság miatt

A magyarok és a románok adósodtak el a leginkább Európában a válság miatt 

Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására.

Ha nem fizet az adós, akkor a leghatékonyabb a fizetési meghagyás a pénz visszaszerzésére 

MOKK: nemcsak ellentmondani lehet, hanem részletfizetést és fizetésre halasztást is kérni.

Az orosz gazdaság egyre kevesebb külföldi hitellel működik 

Oroszország külső adóssága 20,8 százalékkal csökkent.

A háború kezdete óta nőtt Oroszország eladósodottsága 

Oroszország küladóssága a második negyedévben 472,8 milliárd dollár volt, 21,4 milliárd dollárral (4,8 százalékkal) nagyobb az első negyedévinél. Fél év alatt a küladósság 9,2 milliárd dollárral, 1,9 százalékkal csökkent a múlt év végi 482,1 milliárd dollárról.

Ismét leminősítették Ukrajnát 

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekszenek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Oroszország dollárt szerzett, hogy elkerülje a csődöt 

Oroszország dollár helyett rubelben fizette ki április elején két lejáró kötvénykötelezettségét, ami az eredeti kötvényszerződés fizetési feltételeinek megváltoztatását jelenti. Ez csődeseménynek minősülhet, ha a május 4-ig tartó türelmi időszak végéig a helyzet nem rendeződik - jelentette a Moody's Investors Service két hete.

Fantasztikus hír, az ukrán háború óta először csökkent a magyar diszkont kincstárjegy kamata 

Úgy tűnik, elérte a csúcsot a magyar államadósság finanszírozásának kamata. Legalábbis a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek esetében.

Több mint 10 százalékkal nőtt Magyarország külső adóssága 

A külfölddel szemben 574 millió euró nettó finanszírozási igény keletkezett az egy évvel korábbi 584 millió euró többlettel szemben.

A végrehajtók nem biztos, hogy örülnek az EU új irányelvének a követeléskezelésről 

A követeléskezelőkkel plusz költség nélkül is megegyezhetnek az adósok, a végrehajtási eljárás viszont akár 30-40 százalékos többletköltséggel is jelenthet nekik. Az EU most segítené az adósságok másodlagos piacának fejlődését.

A legtöbb adós középkorú, a fiatalok már tudatosabbak 

40 és 59 év közötti az átlagos adós: a kezelt ügyek 51%-a köthető ehhez a korosztályhoz, ami 2 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Nem hitt a szemének: a bank eltörölte az adósságát 

A Chase Manhattan bank hitelkártyáinak kanadai ügyfelei nem hittek a szemüknek, amikor pénzintézetüktől értesítést kaptak: a kártyákat bevonják, ugyanakkor elengedik a tulajdonosok fennálló adósságát.

"Akkor senki nem panaszkodott, amikor munkát adtam az embereknek"... kesereg a csődbe ment Jamie Oliver 

Jamie Oliver, a világszerte ismert mesterszakács 22 év alatt páratlan pályát futott be. Tavasszal azután összeomlott híres nagy-britanniai étterem-birodalma, 23 olasz éttermének vagy ezer alkalmazottja került az utcára. Azóta először beszélt most arról, mi volt a csőd oka – és hogyan tovább.

Trump perli legnagyobb német hitelezőjét 

Donald Trump amerikai elnök és családja perli a Deutsche Bankot, mert az számukra veszélyes pénzügyi adatokat adott ki a washingtoni törvényhozásnak.

A pénzügyi szektor diszkrét óriásai 

Az exporthitel-biztosítók (Export Credit Agencies, ECA) kerülik a nyilvánosságot. A nemzetközi pénzügyi szektor ismeretlen óriásainak nevezhetjük ezeket, amelyeket általában kormányok alapítanak, néha magáncégek, az állam megbízásából. Fő feladatuk az ország exportjának fellendítése, miközben nem kevés tevékenységük vitatható.

Bízunk a munkánkban és nem veszünk fel ész nélkül hitelt 

A magyarok pozitívan ítélik meg a munkaerőpiaci folyamatokat és egyre felelősebben készülnek fel pénzügyi döntéseikre – derül ki egy friss kutatásból.

Új törvény védené a hitelezők érdekeit 

Szükséges az új fizetésképtelenségi törvény megalkotása, amely érinti többek között a csődtörvényt, a cégeljárás egyszerűsítését, a törlési eljárásokat és a végelszámolási eljárásokat is – hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatvezetői fórumán. 

Csökkent a tartós adósok száma 

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), de a harmadik negyedévben mérséklődött a számuk – derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

A gazdagok még gazdagabbak lettek - és ez az év volt a csúcs 

Egyre többen fektetnek értékpapírokba, és az infláció miatt a bankbetétek már kevésbé vonzóak.· A globalizáció világszinten csökkenti, országos szinten azonban emeli a vagyon eloszlásának egyenlőtlenségét – derül ki az Allianz vagyonosodási jelentéséből.

A következő években is alacsony kamatok várhatók 

Annak ellenére, hogy árfolyam- és olajársokkok történnek ma Magyarországon, ezek nem épülnek be a várakozásokba, nem látni semmiféle inflációs hatást. Nagy kérdés, hogy ez meddig tud így maradni folyamatosan laza monetáris politika mellett – mondta a Fitch elemője.

Gyorsabban fizetjük a számlákat 

Tavalyhoz képest nem tapasztalható jelentős változás a fizetési morál tekintetében – derült ki az EOS Csoport idei, fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából.

Mit lehet tenni a kintlévőségek ellen? 

Minden cég számára komoly kihívást jelent, ha számláikat partnereik nem rendezik időben. Az Intrum által készített Európai Fizetési Jelentésből azonban kiderült, hogy a kis- és középvállalkozások nagyobb pénzügyi kockázatoknak vannak kitéve emiatt, mint a nagyvállalatok

Behúzzák az adósságféket 

Októbertől szigorodnak az adósságfék szabályok, hatályba lép ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete, amely a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a mostaninál alacsonyabb eladósodottságot enged meg a jövedelem mértékéhez képest.    

Mennyire veszélyes a „lex reptér”? 

„Lex reptér” néven emlegetik a készülő új csődtörvényt, ami alapján egyetlen számla utólagos rendezésével megállítható a cégfelszámolás. Fabók Zoltán az Advocatus blogján ír a törvénymódosítás várható hatásairól.

Nem az amerikai szankciók miatt rengett meg a török gazdaság 

A jelzésértékű amerikai szankciók csak a puskaport berobbantó szikra, a török devizaválságot mélyebb strukturális problémák, elsősorban a török cégek devizahitel-válsága okozza. A klasszikus közgazdaságtan ilyenkor kamatemelést ír elő, Erdogan elnök és a jegybankot irányító veje azonban unortodox nézeteket vallanak a gazdaságról, ebből pedig komoly válság is lehet, amit az európai bankrendszer is megérezhet.

Csőd is lehet az unortodox gazdaságpolitikából 

Jó lehetőség van rá, hogy a súlyosan eladósodott Törökország, a Recep Tayyip Erdogan elnök által erőltetett „unortodox“ gazdaságpolitika miatt csődbe megy.

Ezért vásárolunk eszetlenül 

Többre becsüljük a vagyonunkat, mint amekkora. Gazdagabbnak érezzük magunkat, mint amennyire el vagyunk eresztve anyagilag. És megveszünk mindent hitelre, nem gondolva a holnapra, a törlesztési kötelezettségekre. Az emberek kétharmada így működik. Vagy Te a maradék egyharmadba tartozol? Így tudhatod meg.

Magyarországon nagyon magas a kockázat 

Az Euler Hermes Hitelbiztosító február elsején közzétette részletes értékelését az országok adósságkezelési eljárásairól, melynek célja a döntéshozók támogatása a nemzetközi kereskedelemben. A jelentésben 50 ország nemzetközi adósságbehajtási gyakorlatait, problémáit, bonyolultságát mérték fel a helyi fizetési gyakorlatok, bírósági eljárások, illetve fizetésképtelenségi eljárások alapján. A számok alapján Magyarország Csehországgal, Szlovákiával és Törökországgal együtt a „nagyon magas” kockázatú csoportba került.

"Nem akarják a szüleik hibáit elkövetni!" 

Kifejezetten a 30 év alattiak számára hirdet pénzügyi tanácsadást az IFLGroup nevű cég. A cég egyik alapítója, Szarvas Norbert szerint nőtt a fiatalok pénzügyi tudatossága, sokan például már a 20-as éveikben elkezdenek nyugdíjra félretenni, azonban az Y-generáció tagjainak érdemes vigyáznia a pénzügyi csalók új generációjával.

Jobb adós lett a lakosság 

Mérföldkőhöz érkezett a lakossági hitelpiac: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya a teljes portfólión belül 10 százalék alá, egészen pontosan 9,2 százalékra csökkent - derül ki a BankRáció.hu legfrissebb hivatalos statisztikát idéző elemzéséből. A lakossági hitelfelvételi kedv fokozódására utal, hogy a második negyedévben a lakossági hitelek folyósítása meghaladta a tőketörlesztéseket. A lakossági hitelpiac élénkülését alátámasztják a BankRáció.hu adatai, az idén ugyanis 46 százalékkal emelkedett a lakossági hitelek - elsősorban a lakáshitelek és személyi kölcsönök - iránti érdeklődés, a hitelkalkulációk száma pedig 54 százalékkal nőtt. Utóbbi a hitelfelvételi kedv élénkülése mellett arra utal, hogy egyre tudatosabbak a háztartások.

A vállalatok és a háztartások is növelték megtakarításaikat júniusban 

Júniusban a vállalatok 7,5-szer, a háztartások 4-szer annyi betétet helyeztek el, mint amennyivel tartozásaik nőttek új hitelek felvétele miatt a belföldi pénzintézetekkel szemben - derül ki a hitelintézetek összevont mérlegéről szerdán kiadott MNB-jelentésből.

Továbbra sem fizetnek az építőipari cégek 

A piaci környezet pozitív változásai egyelőre nem eredményezték a magyar építőipar fizetési szokásainak javulását, sőt, valamennyivel még romlott is a helyzet tavalyhoz képest. Az Atradius legfrissebb elemzése azt mutatja, hogy továbbra is az építőipar vezeti a nem fizetéses esetek listáját a magyar gazdaságban.

Ezt háború nélkül még nem sikerült megoldani 

Lassan 10 éve reménytelenül gyenge állapotban van a világgazdaság. A gazdasági növekedés lassú, infláció nincs, vagy nagyon alacsony, az állam és a magánszféra összesített eladósodottsága pedig korábban soha sem látott szinteken van.

Összeomolhat a bankrendszer? 

Az évek óta egyre kedvezőtlenebb a kamatkörnyezet oda vezetett, hogy a befektetők magas kockázatú eszközökbe fektetnek. Ilyenek a vészhelyzetben részvénnyé konvertálható kötvények, az az CoCo-k. A bankok megüthetik a bokájukat ezekkel.

Amit érdemes tudni az ingatlan végrehajtásról 

Az ingatlanokra vonatkozó végrehajtási eljárások teszik ki az adósokkal szembeni végrehajtási intézkedések jelentős részét, ezért érdemes áttekinteni, mik azok az alapvető szabályok, amelyek mentén ezek az eljárások folynak. Bármekkora tartozás miatt el lehet árverezni az ingatlant? Hogyan határozzák meg a becsértéket? Mik az árverés legfontosabb szabályai? Szakértőnk segít!

Mihez kezdjünk, ha nincs pénze az adósnak? 

Gyakran előforduló jelenség, hogy az egyébként jómódúnak tűnő adós hirtelen vagyontalannak bizonyul, amikor tartozásának behajtására kerülne sor, ezért a vele szemben fennálló követelést nem lehet végrehajtani. Mi a teendő olyan esetben, ha a követelésünk fedezetéül szolgáló vagyont az adós időközben másra ruházza, mielőtt a végrehajtás során értékesíteni lehetne?

Az adósság nem jó hecc 

Hiba lenne a rémhírekben felbukkanó, üzletietlen, követelőző hangnemben kommunikáló és hatósági szerepkörben tetszelgő önjelölt egyszemélyes Kft-k mögé bújó emberek miatt elfeledkezni arról, mennyire fontos szerepe is van követelések szakszerű kezelésének egy működő piacgazdaságban.

Ez az ára a hitelgaranciának 

Egy vállalkozás akár ingatlanfedezet nélkül is hitelhez juthat, ha hitelgaranciát vesz igénybe. A kezességvállalásnak ára van, amellyel érdemes minden cégnek számolnia, mielőtt kölcsönt vesz fel. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Melyek a kezességvállalás buktatói? Összefoglaltuk.

Van élet a „nyugdíj” után 

Miközben szerettei körében pihen, olvasson kajánul kishíreket arról, hogy a világ gazdag és híres elitje milyen szörnyen nehezen kezeli emberi kapcsolatait.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt

Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt 

Mellbevágó adatok a magyar nyugdíjrendszerről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete  

Stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában az UniCredit.

Pénzszerzés

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett 

Az Agrárminisztérium közzétette a végleges feltételeket: akár 5 milliárd forintig terjedhet a támogatás vállalkozásonként.

Adózás

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek  

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságoknak.

Cégblog

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek 

Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára.

Klímablog

Zöldül a Wizz Air

Zöldül a Wizz Air 

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal.

Gazdaság

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok  

Mivel számol majd a bank és így nagy valószínűséggel milyen jövedelmet kell majd felmutatni a támogatott hitelhez?

Infokom

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere?

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere? 

Sokan aggódnak az MI környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, de vajon tényleg csak veszélyt jelent?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo