Adósság cikkek

hirdetés

A magyarok és a románok adósodtak el a leginkább Európában a válság miatt

A magyarok és a románok adósodtak el a leginkább Európában a válság miatt

Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására.
Ha nem fizet az adós, akkor a leghatékonyabb a fizetési meghagyás a pénz visszaszerzésére

Ha nem fizet az adós, akkor a leghatékonyabb a fizetési meghagyás a pénz visszaszerzésére

MOKK: nemcsak ellentmondani lehet, hanem részletfizetést és fizetésre halasztást is kérni.
Az orosz gazdaság egyre kevesebb külföldi hitellel működik

Az orosz gazdaság egyre kevesebb külföldi hitellel működik

Oroszország külső adóssága 20,8 százalékkal csökkent.
A háború kezdete óta nőtt Oroszország eladósodottsága

A háború kezdete óta nőtt Oroszország eladósodottsága

Oroszország küladóssága a második negyedévben 472,8 milliárd dollár volt, 21,4 milliárd dollárral (4,8 százalékkal) nagyobb az első negyedévinél. Fél év alatt a küladósság 9,2 milliárd dollárral, 1,9 százalékkal csökkent a múlt év végi 482,1 milliárd dollárról.
Ismét leminősítették Ukrajnát

Ismét leminősítették Ukrajnát

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekszenek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.
hirdetés
Oroszország dollárt szerzett, hogy elkerülje a csődöt

Oroszország dollárt szerzett, hogy elkerülje a csődöt

Oroszország dollár helyett rubelben fizette ki április elején két lejáró kötvénykötelezettségét, ami az eredeti kötvényszerződés fizetési feltételeinek megváltoztatását jelenti. Ez csődeseménynek minősülhet, ha a május 4-ig tartó türelmi időszak végéig a helyzet nem rendeződik - jelentette a Moody's Investors Service két hete.
Fantasztikus hír, az ukrán háború óta először csökkent a magyar diszkont kincstárjegy kamata

Fantasztikus hír, az ukrán háború óta először csökkent a magyar diszkont kincstárjegy kamata

Úgy tűnik, elérte a csúcsot a magyar államadósság finanszírozásának kamata. Legalábbis a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek esetében.
Több mint 10 százalékkal nőtt Magyarország külső adóssága

Több mint 10 százalékkal nőtt Magyarország külső adóssága

A külfölddel szemben 574 millió euró nettó finanszírozási igény keletkezett az egy évvel korábbi 584 millió euró többlettel szemben.
A végrehajtók nem biztos, hogy örülnek az EU új irányelvének a követeléskezelésről

A végrehajtók nem biztos, hogy örülnek az EU új irányelvének a követeléskezelésről

A követeléskezelőkkel plusz költség nélkül is megegyezhetnek az adósok, a végrehajtási eljárás viszont akár 30-40 százalékos többletköltséggel is jelenthet nekik. Az EU most segítené az adósságok másodlagos piacának fejlődését.
hirdetés

A legtöbb adós középkorú, a fiatalok már tudatosabbak

40 és 59 év közötti az átlagos adós: a kezelt ügyek 51%-a köthető ehhez a korosztályhoz, ami 2 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Nem hitt a szemének: a bank eltörölte az adósságát

A Chase Manhattan bank hitelkártyáinak kanadai ügyfelei nem hittek a szemüknek, amikor pénzintézetüktől értesítést kaptak: a kártyákat bevonják, ugyanakkor elengedik a tulajdonosok fennálló adósságát.

"Akkor senki nem panaszkodott, amikor munkát adtam az embereknek"... kesereg a csődbe ment Jamie Oliver

Jamie Oliver, a világszerte ismert mesterszakács 22 év alatt páratlan pályát futott be. Tavasszal azután összeomlott híres nagy-britanniai étterem-birodalma, 23 olasz éttermének vagy ezer alkalmazottja került az utcára. Azóta először beszélt most arról, mi volt a csőd oka – és hogyan tovább.

Trump perli legnagyobb német hitelezőjét

Donald Trump amerikai elnök és családja perli a Deutsche Bankot, mert az számukra veszélyes pénzügyi adatokat adott ki a washingtoni törvényhozásnak.

A pénzügyi szektor diszkrét óriásai

Az exporthitel-biztosítók (Export Credit Agencies, ECA) kerülik a nyilvánosságot. A nemzetközi pénzügyi szektor ismeretlen óriásainak nevezhetjük ezeket, amelyeket általában kormányok alapítanak, néha magáncégek, az állam megbízásából. Fő feladatuk az ország exportjának fellendítése, miközben nem kevés tevékenységük vitatható.

Bízunk a munkánkban és nem veszünk fel ész nélkül hitelt

A magyarok pozitívan ítélik meg a munkaerőpiaci folyamatokat és egyre felelősebben készülnek fel pénzügyi döntéseikre – derül ki egy friss kutatásból.

Új törvény védené a hitelezők érdekeit

Szükséges az új fizetésképtelenségi törvény megalkotása, amely érinti többek között a csődtörvényt, a cégeljárás egyszerűsítését, a törlési eljárásokat és a végelszámolási eljárásokat is – hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatvezetői fórumán. 

Csökkent a tartós adósok száma

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), de a harmadik negyedévben mérséklődött a számuk – derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

A gazdagok még gazdagabbak lettek - és ez az év volt a csúcs

Egyre többen fektetnek értékpapírokba, és az infláció miatt a bankbetétek már kevésbé vonzóak.· A globalizáció világszinten csökkenti, országos szinten azonban emeli a vagyon eloszlásának egyenlőtlenségét – derül ki az Allianz vagyonosodási jelentéséből.

A következő években is alacsony kamatok várhatók

Annak ellenére, hogy árfolyam- és olajársokkok történnek ma Magyarországon, ezek nem épülnek be a várakozásokba, nem látni semmiféle inflációs hatást. Nagy kérdés, hogy ez meddig tud így maradni folyamatosan laza monetáris politika mellett – mondta a Fitch elemője.

Gyorsabban fizetjük a számlákat

Tavalyhoz képest nem tapasztalható jelentős változás a fizetési morál tekintetében – derült ki az EOS Csoport idei, fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából.

Mit lehet tenni a kintlévőségek ellen?

Minden cég számára komoly kihívást jelent, ha számláikat partnereik nem rendezik időben. Az Intrum által készített Európai Fizetési Jelentésből azonban kiderült, hogy a kis- és középvállalkozások nagyobb pénzügyi kockázatoknak vannak kitéve emiatt, mint a nagyvállalatok

Behúzzák az adósságféket

Októbertől szigorodnak az adósságfék szabályok, hatályba lép ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete, amely a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a mostaninál alacsonyabb eladósodottságot enged meg a jövedelem mértékéhez képest.    

Mennyire veszélyes a „lex reptér”?

„Lex reptér” néven emlegetik a készülő új csődtörvényt, ami alapján egyetlen számla utólagos rendezésével megállítható a cégfelszámolás. Fabók Zoltán az Advocatus blogján ír a törvénymódosítás várható hatásairól.

Nem az amerikai szankciók miatt rengett meg a török gazdaság

A jelzésértékű amerikai szankciók csak a puskaport berobbantó szikra, a török devizaválságot mélyebb strukturális problémák, elsősorban a török cégek devizahitel-válsága okozza. A klasszikus közgazdaságtan ilyenkor kamatemelést ír elő, Erdogan elnök és a jegybankot irányító veje azonban unortodox nézeteket vallanak a gazdaságról, ebből pedig komoly válság is lehet, amit az európai bankrendszer is megérezhet.

Csőd is lehet az unortodox gazdaságpolitikából

Jó lehetőség van rá, hogy a súlyosan eladósodott Törökország, a Recep Tayyip Erdogan elnök által erőltetett „unortodox“ gazdaságpolitika miatt csődbe megy.

Ezért vásárolunk eszetlenül

Többre becsüljük a vagyonunkat, mint amekkora. Gazdagabbnak érezzük magunkat, mint amennyire el vagyunk eresztve anyagilag. És megveszünk mindent hitelre, nem gondolva a holnapra, a törlesztési kötelezettségekre. Az emberek kétharmada így működik. Vagy Te a maradék egyharmadba tartozol? Így tudhatod meg.

Magyarországon nagyon magas a kockázat

Az Euler Hermes Hitelbiztosító február elsején közzétette részletes értékelését az országok adósságkezelési eljárásairól, melynek célja a döntéshozók támogatása a nemzetközi kereskedelemben. A jelentésben 50 ország nemzetközi adósságbehajtási gyakorlatait, problémáit, bonyolultságát mérték fel a helyi fizetési gyakorlatok, bírósági eljárások, illetve fizetésképtelenségi eljárások alapján. A számok alapján Magyarország Csehországgal, Szlovákiával és Törökországgal együtt a „nagyon magas” kockázatú csoportba került.

"Nem akarják a szüleik hibáit elkövetni!"

Kifejezetten a 30 év alattiak számára hirdet pénzügyi tanácsadást az IFLGroup nevű cég. A cég egyik alapítója, Szarvas Norbert szerint nőtt a fiatalok pénzügyi tudatossága, sokan például már a 20-as éveikben elkezdenek nyugdíjra félretenni, azonban az Y-generáció tagjainak érdemes vigyáznia a pénzügyi csalók új generációjával.

Jobb adós lett a lakosság

Mérföldkőhöz érkezett a lakossági hitelpiac: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya a teljes portfólión belül 10 százalék alá, egészen pontosan 9,2 százalékra csökkent - derül ki a BankRáció.hu legfrissebb hivatalos statisztikát idéző elemzéséből. A lakossági hitelfelvételi kedv fokozódására utal, hogy a második negyedévben a lakossági hitelek folyósítása meghaladta a tőketörlesztéseket. A lakossági hitelpiac élénkülését alátámasztják a BankRáció.hu adatai, az idén ugyanis 46 százalékkal emelkedett a lakossági hitelek - elsősorban a lakáshitelek és személyi kölcsönök - iránti érdeklődés, a hitelkalkulációk száma pedig 54 százalékkal nőtt. Utóbbi a hitelfelvételi kedv élénkülése mellett arra utal, hogy egyre tudatosabbak a háztartások.

A vállalatok és a háztartások is növelték megtakarításaikat júniusban

Júniusban a vállalatok 7,5-szer, a háztartások 4-szer annyi betétet helyeztek el, mint amennyivel tartozásaik nőttek új hitelek felvétele miatt a belföldi pénzintézetekkel szemben - derül ki a hitelintézetek összevont mérlegéről szerdán kiadott MNB-jelentésből.

Továbbra sem fizetnek az építőipari cégek

A piaci környezet pozitív változásai egyelőre nem eredményezték a magyar építőipar fizetési szokásainak javulását, sőt, valamennyivel még romlott is a helyzet tavalyhoz képest. Az Atradius legfrissebb elemzése azt mutatja, hogy továbbra is az építőipar vezeti a nem fizetéses esetek listáját a magyar gazdaságban.

Ezt háború nélkül még nem sikerült megoldani

Lassan 10 éve reménytelenül gyenge állapotban van a világgazdaság. A gazdasági növekedés lassú, infláció nincs, vagy nagyon alacsony, az állam és a magánszféra összesített eladósodottsága pedig korábban soha sem látott szinteken van.

Összeomolhat a bankrendszer?

Az évek óta egyre kedvezőtlenebb a kamatkörnyezet oda vezetett, hogy a befektetők magas kockázatú eszközökbe fektetnek. Ilyenek a vészhelyzetben részvénnyé konvertálható kötvények, az az CoCo-k. A bankok megüthetik a bokájukat ezekkel.

Amit érdemes tudni az ingatlan végrehajtásról

Az ingatlanokra vonatkozó végrehajtási eljárások teszik ki az adósokkal szembeni végrehajtási intézkedések jelentős részét, ezért érdemes áttekinteni, mik azok az alapvető szabályok, amelyek mentén ezek az eljárások folynak. Bármekkora tartozás miatt el lehet árverezni az ingatlant? Hogyan határozzák meg a becsértéket? Mik az árverés legfontosabb szabályai? Szakértőnk segít!

Mihez kezdjünk, ha nincs pénze az adósnak?

Gyakran előforduló jelenség, hogy az egyébként jómódúnak tűnő adós hirtelen vagyontalannak bizonyul, amikor tartozásának behajtására kerülne sor, ezért a vele szemben fennálló követelést nem lehet végrehajtani. Mi a teendő olyan esetben, ha a követelésünk fedezetéül szolgáló vagyont az adós időközben másra ruházza, mielőtt a végrehajtás során értékesíteni lehetne?

Az adósság nem jó hecc

Hiba lenne a rémhírekben felbukkanó, üzletietlen, követelőző hangnemben kommunikáló és hatósági szerepkörben tetszelgő önjelölt egyszemélyes Kft-k mögé bújó emberek miatt elfeledkezni arról, mennyire fontos szerepe is van követelések szakszerű kezelésének egy működő piacgazdaságban.

Ez az ára a hitelgaranciának

Egy vállalkozás akár ingatlanfedezet nélkül is hitelhez juthat, ha hitelgaranciát vesz igénybe. A kezességvállalásnak ára van, amellyel érdemes minden cégnek számolnia, mielőtt kölcsönt vesz fel. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Melyek a kezességvállalás buktatói? Összefoglaltuk.

Van élet a „nyugdíj” után

Miközben szerettei körében pihen, olvasson kajánul kishíreket arról, hogy a világ gazdag és híres elitje milyen szörnyen nehezen kezeli emberi kapcsolatait.

Zöld várossá alakítanák a csődbe ment Detroitot

78 000 ház kong üresen, az adófizetők száma jelentősen lecsökkent. A metropolisz adóssága 18 milliárd dollárt tesz ki. Megfigyelők mégis úgy tartják, a mélypont a legjobb alkalom arra, hogy egy város újra kitalálja magát és elinduljon egy radikálisan új irányba. A lehetséges szcenáriók között van a zöld gazdaság megteremtése a fosszilis autóipar egykori fellegvárában.

Ijesztő cégbedőlési adatok – Vagy mégsem?

Még mindig nem ért véget az a vesszőfutás, amit a visszaeső belső fogyasztás miatt kell elszenvedniük a vállalkozásoknak: az elmúlt 12 hónapban nemhogy csökkent volna, hanem valamelyest még emelkedett is az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártásával, a kiskereskedelemmel, a gépjármű kereskedelemmel, a vendéglátással foglalkozó cégek bedőlési aránya.

Ezermilliárd forintra már keresztet vethetünk

A költségvetés tudna mit kezdeni azzal a több mint 1800 milliárd forintnyi adóhátralékkal, amelyel a Nemzeti Adóhivatal szerint az adóhátralékot felhalmozó cégek és magánszemélyek tartoznak az államnak. A tartozás oroszlánrészét azonban már sohasem lehet behajtani, az illető cégek megszűntek, vagy felszámolás alatt állnak a fekelista.hu összesítése szerint.

Ez kell Magyarország stabilizálásához

Gyors intézkedések kellenek a magyar gazdaság stabilizálásához a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden megjelent, Gazdasági felmérés Magyarországról, 2012 (Economic Survey of Hungary 2012) című kiadványa szerint.

Újabb nyilvános adóslistát készítenek

Nyilvánosságra hozta a helyi adóhátralékosok listáját a tiszavasvári önkormányzat; a helyhatóság hirdetőtábláján közzétett névsorban 693 adós szerepel - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros jegyzője.

Lázár és Mesterházy egyetért: ez az év fordulatot hoz

„A kormány kezében a kasszakulcs, Orbán Viktor miniszterelnök minden mondata ebben a kérdésben ügydöntő" - mondta az államadósság-csökkentéssel kapcsolatban az MTI-nek adott interjújában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint „a globális világban globális garanciák kellenek, és szükség van az IMF és az EU garanciájára". Lázár szerint az év közepétől „új korszak kezdődik". Az MSZP elnöke is úgy véli: 2012 fordulatot hoz. Mesterházy Attila szerint a miniszterelnök nem fogja visszavonni hibás intézkedéseit, ezért „meg kell dönteni".

Adósságcsökkentés: kulcskérdés a bizalom

A kormányzati gazdaságpolitika sikeressége múlik azon, hogy az ország vissza tudja-e nyerni a befektetők bizalmát, mert az adósság tartós csökkentése csak így lehetséges - mondta Simor András a GKI Gazdaságkutató Zrt. Újratervezés című konferenciáján. A jegybankelnök szerint annak ellenére, hogy a válság kitörése óta mind a magán-, mind az állami szektorban jelentős alkalmazkodás történt, a piac Magyarországot újra a legkockázatosabbak között tartja számon. Ennek pedig a devizaadósság-problémán túli fontos oka a befektetői bizalom hiánya a gazdaságpolitika irányát illetően

Kockázatos a pénzügyekben való járatlanság

A lakosság nem rendelkezik megfelelő pénzügyi jártassággal, és ez jelentős kockázatokat jelent.  A magyarok pénzügyi műveltségének, tájékozottságának javítását szolgálja a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére 2008-ban létrejött Pénziránytű Alapítvány. A hazai pénzügyi kultúra állapotáról, az alapítvány jelenleg futó programjairól és a közeljövő kihívásairól kérdezte az MTI munkatársa Szalay Györgyöt, az MNB Pénzügyi Kultúra Központjának vezetőjét.

Mi jöhet még? Mindenki a pánikgombot nyomja!

Kegyelemdöfést kaptak az USA részvénypiacai - Zuhant az olaj ára, de az aranyat sem kímélték a pánikhangulatban - Távol-Kelet: Mindenki a pánikgombot nyomkodja - Erősödött a forint és a jen, a forint 254 fölött is járt a frankkal szemben - Ma folytatódhat a csökkenés a hazai parketten.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál

Petícióval sürget bérmegállapodást a Postás Szakszervezet.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Gazdaság

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

A vártnál jobban javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo