hirdetés

Csőd is lehet az unortodox gazdaságpolitikából

Jó lehetőség van rá, hogy a súlyosan eladósodott Törökország, a Recep Tayyip Erdogan elnök által erőltetett „unortodox“ gazdaságpolitika miatt csődbe megy.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Isztambul új repülőterének hat leszállópályája lesz, csaknem 12 mrd. dollárba kerül és ha tíz év múlva elkészül, évi 200 millió utasos forgalmával a világ legnagyobb légikikötője lehet.

pixabay.com

A reptér egyúttal megmutatja, hogy napjaink Törökországában milyen gátlástalanul hagyják figyelmen kívül a számokat – nemkülönben a kormányintézmények függetlenségét. Ezek következtében nő a veszély, hogy az ország pénzügyi válságba kerül.

A repülőteret, amelynek első részét a tervek szerint októberben nyitják majd meg, Erdoganhoz közel álló építési vállalatok óriási közpénzekből építik.

Az építők biztosítékokat kaptak a kormánytól, hogy amennyiben a forgalom nem éri el a tervezett mértéket – amint azt sok közgazdász jelzi – veszteségeiket ugyancsak közpénzből kiegyenlítik.

A csőd veszélyét emlegetni sajátos olyan ország esetében, amelynek gazdasága tavaly 7.4 százalékkal nőtt. E növekedés mögött azonban potenciálisan fenntarthatatlan eladósodás áll, mind az állam, mind a magánháztartások tekintetében.

Az állam más óriás projekteket is finanszíroz, mint a 13 mrd. dollárba kerülő 65 km-es csatornát, amely a Fekete- és a Márvány-tengert köi majd össze. Ráadásul sok vállalkozás külföldi devizában vett fel kölcsönöket, miközben a török líra fokozatosan veszít értékéből.

Erős növekedés várható, de lehetnek kockázatok
Az Európai Bizottság ma közzétett időközi gazdasági előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2018-ban és 2019-ben várhatóan az EU-ban és az euróövezetben egyaránt erős marad: idén 2,1%-os, jövőre 2%-os növekedés prognosztizálható.

Április végén a török magánszektor adósságállománya külföldi devizában 245 mrd. dollárt tett ki – ez csaknem harmada az ország nemzeti vagyonának.

Miután az amerikai jegybank kamatot emelt, a tőke kihúzódik a felemelkedő országokból, köztük Törökországból is, ami tovább nyomja lefelé ezen országok fizetőeszközeinek értékét. Emellett Erdogan önkényes politikája visszatartja a befektetőket, amelyekre pedig nagy szükség lenne.

A kamatráta már csaknem 18 százalék. Erdogan azt a képtelenséget állította, hogy az inflációt a magas kamatok okozzák s azzal fenyegetett: átveszi az irányítást a ország központi bankja felett és eltörli a magas kamatokat. Ez még több beruházót riasztott el.

Ha jön egy globális pénzügyi válság, akkor a török líra az első számú áldozatok között lesz – jósolja a Bloomberg portál, amely összeállítást közöl arról, hogy Erdogan elnök a vejét nevezte ki mindenható gazdasági miniszternek Ankarában.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo