Gazdaság cikkek


Orbán Viktor unortodox gazdaságpolitikájának romlott gyümölcsei

Orbán Viktor unortodox gazdaságpolitikájának romlott gyümölcsei 

Mit köszönhetünk az orbáni unortodoxiának?
Kína újra nyögi a járvány bénító hatásait

Kína újra nyögi a járvány bénító hatásait 

Visszaesett a kínai ipari termelés, és gyorsul a kiskereskedelmi forgalom zsugorodása áprilisban a koronavírus-járvány megfékezésére alkalmazott lezárások gazdaságbénító hatásai miatt.
A minimálbér-emelés visszavág

A minimálbér-emelés visszavág 

A hazai kis- és középvállalkozások (KKV) 3 százaléka elbocsátást tervez a minimálbér-emelés miatt. Önmagában ennek az elképzelésnek nem is a munkaerőpiaci hatása a nagy probléma, hiszen jelenleg munkaerőhiány van a piacon. Sokkal inkább az, hogy a KKV-knak ez a reakciója azt mutatja, számukra elveszik az a piaci előny, amit eddig az olcsó munkaerő jelentett. Más előnyük pedig nincs.
A németeknek sikerült, ami Magyarországnak nem

A németeknek sikerült, ami Magyarországnak nem 

Míg a magyar ipari termelés elég döcögős eredményt produkált, a német ipar felülmúlta a várakozásokat.
Vége a nyerészkedésnek a magyarok egyik kedvenc hitelével?

Vége a nyerészkedésnek a magyarok egyik kedvenc hitelével? 

A Babaváró hitel kondíciói annyira kedvezőek voltak az utóbbi időben, hogy akkor is megérhette felvenni a kölcsönt, ha a fiatal pár egyébként nem tervezett gyermekvállalást. Például azért, mert Magyar Állampapír Pluszba fektetve a pénzt komoly nyereséget lehetett elérni még a Babaváróhoz kapcsolódó büntetés megfizetése mellett is. A pénzpiaci hozamok emelkedésével a Babaváróhoz kapcsolódó szankciók mértéke is megemelkedett, azért a Bankmonitor.hu szakértői szerint az eddigi biztos nyereség lassan a múlt ködébe vész.
Jó hírt kapott a magyar gazdaság

Jó hírt kapott a magyar gazdaság 

Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban a Nemzetközi Valutaalap októberi felülvizsgált jelentése szerint.
Történelmi pofont kapott az osztrák gazdaság a járványtól

Történelmi pofont kapott az osztrák gazdaság a járványtól 

Történelmi léptékű visszaesést szenvedett el 2020-ban az osztrák gazdaság a nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria kedden kiadott közleménye szerint.
A válság előtti szintre ért a világgazdaság?

A válság előtti szintre ért a világgazdaság? 

A globális bruttó hazai termék az idei második negyedévben már elérte a válság előtti szintet az OECD kimutatása szerint.
Döcögve nő az amerikai gazdaság - a munkaerőhiány nagy probléma

Döcögve nő az amerikai gazdaság - a munkaerőhiány nagy probléma 

Az amerikai gazdaság növekedése "mérsékelt" ütemre váltott július-augusztusban.
Jobban dübörgött a német gazdaság, mint várták

Jobban dübörgött a német gazdaság, mint várták 

Jobban dübörgött a német gazdaság, mint várták

Bajban Kína? Vészjósló kilátások fenyegetik a gazdasági növekedést 

A Goldman Sachs jelentősen rontotta Kína folyó negyedévi gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését - közölte a Bloomberg hírügynökség.

Felpöröghet a gazdaság, de az infláció még keresztbe tehet 

Jobb helyzetbe kerülhet a világgazdaság, 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani a mostani kilátások szerint, szemben a korábban várt 5,1 százalékos bővüléssel – derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb előrejelzéséből.

Ellenálló a magyar gazdaság az OECD szerint, de van néhány kérdőjel 

Magyarország erős növekedési jeleket mutat az idei évben - állapította meg az OECD magyar gazdasági helyzetről szóló országjelentése hoztak nyilvánosságra.

Döntött a kormány: újabb hitelek jutnak a cégeknek, de ez még nem minden 

A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs újabb hét javaslata jutott át a rostán – összeszedtük, mi változik.

Sikeres beruházás: több disznósajt és hurka, valamint új munkahelyek 

A Pápai Hús 2 milliárd forintból korszerűsítette üzemét, megduplázza a termelését, 100 új munkahelyet teremt.

Szijjártó Péter bejelentette: újabb gazdaságindító intézkedéseket hozott a kormány 

A legutóbbi hat után most újabb hét olyan jogszabályt fogadott el a kormány, amely lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság Európában a leggyorsabban induljon újra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kész a 13 pontos akcióterv: hamarosan többet megtudhatunk a gazdaság újraindításáról? 

A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs első, összesen 13 javaslati pontból álló akcióterve már a kormány asztalán van, és a javaslatok döntő többségét már el is fogadta kabinet.

A vártnál jobban dübörög a kínai gazdaság 

A Világbank feljavította Kína idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését kedden.

Összecsap Magyarország és Portugália: mutatjuk, mi az állás az ingatlanpiacon 

Egy 100 négyzetméteres budapesti lakásért 34 százalékkal rövidebb ideig kell dolgozni a nettó átlagfizetések alapján, mint Portugália fővárosában, Lisszabonban.

Éledezik a gazdaság a járvány után egész Európában 

Több mint három éve a legnagyobb növekedési lendületet vette májusban az euróövezet gazdasági aktivitása a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett havi rendszeres felmérésének végleges adatai alapján.

Élet a járvány után: így segítene a talpra állásban az EU 

Az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatást ad a tagállamoknak.

A cenzúra mindent lát: hogy keveredhet bajba, aki kimond egy nevet? 

A kínai elnök nevének kiejtése egyre inkább tabutémává válik – nemrég például egy több mint ezer éves költemény kevert bajba egy cégvezért, súlyos dollármilliárdokban mérhető kárt okozva, de a kormánypártiak is egyre kevésbé merik nevén nevezni Hszi Csin-ping elnököt.

Amíg ön aludt, milliárdokat mozgatott át a kormány 

7,6 milliárd forintot csoportosított át a kormány a maradványelszámolási alapból - az egészségügybe kerül a pénz legnagyobb része, de csak egy hajszállal marad le a sport.

Mit vár Magyarországtól az EU? Elárulták 

Jelentősen javultak az Európai Unió és az euróövezet növekedési kilátásai az Európai Bizottság (EB) tavaszi gazdasági előrejelzése szerint a februárban közölt, téli prognózishoz képest; noha a növekedés üteme tagállamonként eltérő lesz, 2022 végére a tagállamok gazdasági teljesítménye visszatérhet a koronavírus-járvány okozta válság előtti szintre.

Megütötte a járvány Európa legnagyobb gazdaságát 

Kellemetlen adatok érkeztek Németországból.

Nagy forgalomra számítanak, ha nyitnak a teraszok 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.

Javul a gazdasági hangulat, de Kelet-Európa még nem elég optimista 

Mivel a Covid-19 járvány a különböző régiókat eltérő mértékben érintette, és az egyes országok a megfékezésére is más-más intézkedéseket hoztak, nem csoda, hogy a kelet-európai, közel-keleti, afrikai és latin-amerikai országok vállalatainak kilátásai is jelentős eltéréseket mutatnak.

Hamarosan elfogadhatja a kormány ezt a gazdaságfejlesztési tervet 

A napokban fogadja el a kormány a négy magyarországi övezet gazdaságfejlesztési tervét - közölte a Pannon Városok Szövetsége keszthelyi ülésének sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor.

Alaptermékek drágulhatnak a boltokban 

Az emelkedő önköltség miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Új fejlesztések csábíthatják ki Budapestről a lakosságot 

Új megállókat, gyorsabb közlekedést, csökkenő gépjármű forgalmat és környezeti terhelést ígér a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia (BAVS). Az OTP Ingatlanpont szakértői megvizsgálták, hogy a HÉV- és elővárosi vasútvonalak hosszú távú fejlesztése milyen változásokat indíthat el a főváros agglomerációjában és a környező településeken.

Hogy teljesített a magyar gazdaság? Megjöttek a számok 

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Évekig tarthat mire feltápászkodik a német gazdaság 

A német munkaerőpiaci kutatóintézet friss előrejelzése szerint várhatóan 2025-ig, sőt még később is érezni fogja a koronavírus-járvány hatásait a német gazdaság.

Mit nekik a járvány? Osztalékban úszik Amerika 

A pandémia ellenére tavaly az amerikai cégek rekordösszegű osztalékot fizettek ki.

Nehézkes évkezdés: mik jelentették eddig a legnagyobb kockázatot 2021-ben? 

2021 elején gyorsan szertefoszlottak a zökkenőmentes évkezdéshez fűződő korábbi remények.

A koronavírus-vakcina is pörgetheti a világgazdaságot 

Idén 4 százalékkal nőhet a globális gazdaság abban az esetben, ha széles körben sikeresen alkalmazzák a koronavírus elleni oltást a világon - véli a Világbank, amely júniusban nagyobb, 4,2 százalékos bővülésre számított 2021-re.

Nagy reményeket hoz az az oltás – javul a hangulat 

Decemberre a vírusellenes oltáshoz fűzött reményeknek köszönhetően a vártnál nagyobb mértékben, február óta a legmagasabb szintre javult a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Megint gyomrost adnak a német gazdaságnak a szigorítások 

Az újabb járványvédelmi korlátozások a negyedik negyedévben is gazdasági visszaesést okozhatnak Németországban vezető német közgazdászok szerint.

Koronavírus: újabb komoly mentőcsomagot állítanak össze Németországban 

2021 januárja és júniusa között óriási összegeket szórnának ki a cégeknek.

Tényleg örülhetnek a bértámogatásnak a bajba jutott ágazatok 

A vendéglátás és szabadidő területén több mint 170 ezer, a szálláshelyeknél pedig közel 30 ezer munkahely megőrzését segíthetik a legújabb lépések - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az ágazati bértámogatási programmal kapcsolatban.

Amerikai cég indít 447 milliós beruházást Magyarországon 

Szijjártó Péter bejelentett egy üzemfejlesztést.

Kevesebb áfacsalás, kisebb hátrány - örülhetnek az uniós kereskedők? 

Az e-kereskedelemmel kapcsolatos változtatások célja a visszaélések megszüntetése, az áfacsalások megakadályozása, valamint az adminisztráció csökkentése – foglalta össze a Niveus Consulting Group.

Van valami, amiben kiemelkedik Magyarország Európában 

A Nébih egy kisebb győzelemről számolt be.

A klímaváltozás hajszolja a változás felé a magyar mezőgazdaságot? 

Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai és az egészségügyi kockázatok növekedése miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság. De mi a helyzet Magyarországon?

Hogyan zajlana majd a gazdaság feltámasztása? 

Hét területre koncentrál a kormányzati gazdaságpolitika annak érdekében, hogy mérsékelje a koronavírus-járvány negatív hatásait és gyors fejlődési pályára állítsa a gazdaságot – mondta Nagy Márton.

Varga Mihály megnevezte a gazdaságpolitikai elsődleges célját 

A magyar gazdaságpolitika elsődleges célja, a munkahelyek, vállalkozások megvédése, ehhez a beruházások támogatása a leghatásosabb eszköz - jelentette ki a pénzügyminiszter a Bács-Kiskun megyei Felsőlajoson, a Márka Üdítőgyártó Kft. kapacitásbővítő beruházásának bejelentésén.

Hiába akadnak nehézségek, az EU helyzete stabil? 

Megerősítette az Európai Unió lehetséges legjobb, "Aaa" szintű, stabil kilátású adósosztályzatát a Moody's Investors Service.

Mégsem kap hatalmas gyomrost a világgazdaság? 

Az OECD legújabb előrejelzése már optimistább képet mutat.

Hogy alakulhatott a foglalkoztatottság a második hullám küszöbén? 

Júliushoz képest augusztusban nem változott a foglalkoztatottság a GKI Gazdaságkutató Zrt. reprezentatív lakossági felmérése szerint.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi  

Egy férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára.

Pénzszerzés

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak  

2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el.

Adózás

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából  

Romániában a vártnál jóval kevesebb borravalót vallottak be, így kevesebb személyi jövedelemadót fizettek meg 2023-ra ezen a címen

Cégblog

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt  

Több mint kilencmillió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett megfizetnie egy ruházati vállalkozásnak.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo