hirdetés

Orbán Viktor unortodox gazdaságpolitikájának romlott gyümölcsei

Orbán Viktor 60 éves, amiből 17 évet töltött országvezetőként. Vajon jól jártunk vele, előbbre jutott a nemzet? A fideszesek által csak főnöknek nevezett politikus portréja a gazdaság felől.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Magyarország jobban teljesít. Ez volt az első meghatározó szlogenje Orbán Viktor miniszterelnök második korszakának 2010 után. A számok - a Visegrádi Négyek és a fontosabb szomszédok adatait megnézve – nem igazolják az állítást.

Magyarország egy jottányit sem lépett előre a Világbank adatai szerint a térségben, sőt az előttünk állók még el is húztak egy kicsit. Ebben az összehasonlításban hetedikek voltunk, és hetedikek is maradtunk. Környékünkön egyébként igazából nem változott a gazdasági erősorrend függetlenül attól, hogy ki folytatott unortodox, vagy ortodox gazdaságpolitikát. Egyedüli kivétel Románia, nekik sikerült megelőzniük az előttük álló Csehországot.

2010-ben Orbán Viktor unortodox gazdaságpolitikát hirdetett, aminek valódi tartalmáról sem akkor, sem azóta nem lehet tudni, de a szlogenek szintjén mindenképpen nagyon nemzeti. Ami azóta a gyakorlatban kiderült, hogy ez a politika olyan eszközöket használ, amelyek gyakran sértik a jogbiztonságot, nem normatívak, durván beavatkoznak a piacgazdaság működésébe. Lásd például a biztosítók szövetségének legfrissebb közleményét.

További gond a kieszelt, friss kormányzati ötletek, programok végrehajtása, amelyekre jellemző a folyamatos rögtönzés (lásd: benzinárstop rapid bevezetése, majd villámgyors megszüntetése), az utólagos korrekciók, kétséges törvényhozási eszközök használata.

Az orbáni gazdaságpolitika egyik legcsúfosabb kudarcát épp a napokban éljük. Inflációs adatainkon kacag a világ közgazdász társadalma. Hogy tudtunk ekkorát mellétrafálni? Lengyel barátainknál már óriásplakátokon hirdetnek minket, mint elrettentő példát.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo