hirdetés

Soha nem tudják visszafizetni a hiteleket

Miközben az EU és a görög kormány a segélyprogram sikeres befejezését ünnepli, a valóság más: a görög gazdaság erősen visszaesett, a munkaerő kivándorol és a változatlanul csődben lévő ország az óriási hiteleket soha nem tudja maradéktalanul visszafizetni.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A pénzügyi válságba jutott görög kormányok az elmút években összesen csaknem 290 milliárd eurót kitevő hosszúlejáratú hiteleket kaptak és szigorúan ellenőrizték azok felhasználását. Ezzel mostanra elérték, hogy az országnak – legalábbis a következő két évben – nem lesznek pénzügyi gondjai. Főként azért, mert a hitelekből még jó 20 milliárd eurós keret fennmaradt, abból 2020-ig tudják az addig esedékes törlesztéseket finanszírozni.

Varoufakis: Görögország még nincs kint a vízből
A legutolsó, immáron harmadik mentőcsomaghoz kapcsolódó gazdasági kiigazító programot is lezárta hétfőn Görögország, de az eurózóna leggyengébb tagja valószínűleg még nincs kint a vízből – vélekedik Yanis Varoufakis volt görög pénzügyminiszter.

Ugyanakkor a segélyprogram csak egy lépést jelentett a gazdaság stabilizálásához vezető úton, amelyen az ország még távolról sem ment végig. A válság kitörése óta negyedével visszaesett a görög gazdaság teljesítménye és kereken harmadával csökkentek a felhasználható jövedelmek, az elmúlt évtizedben elveszett csaknem minden ötödik munkahely. Sok jól képzett görög külföldre ment dolgozni. Alig vannak a gazdaság korszerűsítését célzó beruházások, így alacsony színvonalon maradt a termelékenység és a versenyképesség.

Kép:Pixabay

Kevés jele van annak, hogy az ország ki tudna kerülni ebből a helyzetből, hiszen gazdasági problémai javarészt szerkezetiek. A 178 százalékos államadósság a második legmagasabb az OECD-országokbn – azaz Görögország változatlanul csődben van.

Az, hogy ezt a szőnyeg alá tudják söpörni, az európai hitelezők nagyvonalúságának köszönhetik, akik 2032-től várják csak a nagy hitelek törlesztését. Miközben az Athént támogató kormányok félnek választóik haragjától és nem vallják be, hogy Görögország ezeket a hiteleket teljes egészükben soha nem lesz képes visszafizetni – azaz inkább támogatási összegekről, nem hitelekről kellene beszélni. A görögországi nyugalmat drágán vásárolták meg, a számlát később nyújtják majd be.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo