Varoufakis: Görögország még nincs kint a vízből

2018. augusztus 21. kedd - 11:31 / piacesprofit.hu
  •    

A legutolsó, immáron harmadik mentőcsomaghoz kapcsolódó gazdasági kiigazító programot is lezárta hétfőn Görögország, de az eurózóna leggyengébb tagja valószínűleg még nincs kint a vízből – vélekedik Yanis Varoufakis volt görög pénzügyminiszter.

„Görögország lezárta az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében folytatott hároméves gazdasági kiigazítási programot, de továbbra is arra kell összpontosítani, hogy az ország hatékonyan kezelje a válság éveinek társadalmi és gazdasági következményeit” – jelentette ki Pierre Moscovici hétfőn. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa szerint ehhez az szükséges, hogy a görög hatóságok fenntartsák a reformok iránti elkötelezettséget, és biztosítsák azok tartós végrehajtását.

Ezzel Görögország lényegében 2010 óta először került ki a „gyámság” alól, amelyre az államcsőd elkerülése érdekében volt szükség. Görögország a mentőcsomag keretében a piacon elérhetőnél lényegesen kedvezőbb kamattal kapott hiteleket, ezrét cserében komoly megszorításokat kellett végrehajtania: hozzákellett nyúlni a szent tehénként kezelt közszolgálati juttatásokhoz, és nyugdíjrendszerhez, jelentős adóemelést kellett végrehajtani és csökkenteni a szociális kiadásokat.

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

A számok makroszinten valóban biztatóak: a görög gazdaság a 2010-es 5,5 százalék zsugorodás után tavaly már 1,4 százalékkal erősödött, idén és jövőre pedig várhatóan 2 százalék körüli mértékben nő a GDP. Míg a költségvetési egyenleg 2009-ben 15,1 százalék hiányt mutatott, 2017-ben már 0,8 százalék volt a többlet. Jóllehet a munkanélküliség továbbra is elfogadhatatlanul magas, a görög statisztikai hivatal adatai szerint a munkanélküliségi ráta idén májusában 19,5 százalékra esett vissza, vagyis 2011 szeptembere óta első alkalommal csökkent 20 százalék alá.

Visszatért az akolba az EU fekete báránya
Új korszak kezdődik Görögország életében, a közel 10 évig tartó ideiglenes fiskális politika és ellenőrzés véget ér. Habár az uniós határozat várható volt, Görögország és a külföldi befektetők számára mindez azonban csak szimbolikus jelentőséggel bír, ugyanis a görög államháztartás ismét felülvizsgálat alá kerülhet. A felfelé ívelő görög gazdaság helyzete szakértők szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a kulcsfontosságú ágazatok fellendülőben vannak.

Ugyanakkor Yanis Varoufakis, volt görög pénzügyminiszter szerint Athén még mindig nincs kint a vízből. „Pontosan ugyanott vagyunk, mint amikor a mentőcsomag életbe lépett” – mondta a közgazdász a német „Bild” napilapnak. „Az államadósság nemhogy csökkent volna, még nőtt is az elmúlt években, a különbség az, hogy most több időnk van visszafizetni” – vélte Varoufakis. A szakember szerint „az emberek még mindig szegények, a nemzeti össztermék 25 százalékkal zsugorodott, az állam pedig még mindig a csőd szélén táncol”.

Yanis Varoufakis kerek fél évig volt Görögország pénzügyminisztere, de lemondott, hogy megkönnyítse a hitelezőkkel történő megállapodást. Közvetlenül ezelőtt egy népszavazáson a görög állampolgárok jelentős része a megszorítások ellen voksolt. Több közgazdász is annak a véleményének adott hangot, hogy jobb lenne Görögországnak, ha kilépne az eurózónából és vállalná az államcsőd kockázatát, ezzel megnyitva a lehetőséget a valódi strukturális reformok előtt.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.