Görögország cikkek


Példaértékű, ahogy Görögország kilábal az adósságválságból

Példaértékű, ahogy Görögország kilábal az adósságválságból 

Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.
Nem panaszkodhatnak a turizmusra a görögök, remek évük volt

Nem panaszkodhatnak a turizmusra a görögök, remek évük volt  

Görögország rekordszintű, 17,91 milliárd euró idegenforgalmi bevételre tett szert az idei első kilenc hónapban.
Megvalósul a nagy álom, jöhet az olcsó szélenergia és napelem áram Afrikából Európába

Megvalósul a nagy álom, jöhet az olcsó szélenergia és napelem áram Afrikából Európába 

Tenger alatti kábelen érkezik majd az energia.
Gigameglepetés, behoztak minket a görögök az egyik hitelminősítőnél

Gigameglepetés, behoztak minket a görögök az egyik hitelminősítőnél 

Az S&P-nél befektetési kategóriába került Görögország.
Gödörben a görög építőipar

Gödörben a görög építőipar  

Másfél éve a legkisebb mértékben nőtt a görög építőipari termelés a második negyedévben éves összevetésben.
Több szomszédunk fekete listára került az oroszoknál

Több szomszédunk fekete listára került az oroszoknál 

Görögország, Dánia, Szlovénia, Horvátország és Szlovákia is felkerült az orosz kormány által "barátságtalannak" minősített külföldi államok listájára.
Horvátország beelőzte Olaszországot a magyaroknál

Horvátország beelőzte Olaszországot a magyaroknál 

Az utasbiztosítások közel kétharmada tengerparti nyaralásra szólt júniusban. A magyarok legnépszerűbb úti célja Horvátország, Olaszország a második helyre szorult vissza, a harmadik Görögország - derül ki a Bank360.hu adataiból.
Magyar hotel lesz Görögországban

Magyar hotel lesz Görögországban 

Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group, amely egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lép be az athéni ingatlanpiacra. Az Oscar Hotel Athén a cégcsoport első görögországi ingatlanakvizíciója, amellyel több mint hatezer négyzetméternyi területtel bővítette nemzetközi ingatlanportfólióját. A társaság célja, hogy a teljes körű felújítást követően a jelenleg zárva tartó szálloda mielőbb újranyithasson, ezáltal pedig hasznosulhasson. Az Indotek Group az akvizícióval tovább erősíti nemzetközi ingatlanpiaci pozícióját Görögországban és Délkelet-Európában.
Tízből kilenc esetben 60 év felettiek a Covid áldozatai

Tízből kilenc esetben 60 év felettiek a Covid áldozatai 

Görögországban havonta pénzbírságot kell fizetniük azoknak a 60 év felettieknek, akik megtagadják a koronavírus elleni oltás felvételét - jelentette pénteken a Le Figaro című francia lap.

Búcsút inthetünk a görögországi nyaralásnak? 

Háromnegyed magyarországnyi tengeri és szárazföldi területen adott engedélyt Görögország kormánya olaj- és gázkitermelésre. Egy nagyobb olajszivárgás katasztrofális következményekkel járhat a tengeri élővilágra, a veszélyeztetett fajokra, de még a görög szigetek turizmusára és gazdaságára nézve is. A WWF nemzetközi kampányt indított annak érdekében, hogy a fúrásra irányuló tervek helyett a terület élővilágának védelme kerüljön előtérbe.

Erdő mellett nem jó lakni 

A pusztító kaliforniai erdőtüzek összefüggnek a klímaváltozással és az elhanyagolt környezetvédelemmel – akárcsak hasonló tűzvészek Görögországban és a világ más részein.

Varoufakis: Görögország még nincs kint a vízből 

A legutolsó, immáron harmadik mentőcsomaghoz kapcsolódó gazdasági kiigazító programot is lezárta hétfőn Görögország, de az eurózóna leggyengébb tagja valószínűleg még nincs kint a vízből – vélekedik Yanis Varoufakis volt görög pénzügyminiszter.

Ismét nevet változtathat Macedónia 

Johannes Hahn uniós bővítési biztos szerint valószínűsíthető, hogy Macedónia és Görögország a közeljövőben rendezi az előbbi elnevezéséről több mint két évtizede fennálló vitáját – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál szerdán.

Hol fektessünk be 2018-ban? 

Államkötvénybe fektetné pénzét? Habár a magas hozam sokszor kompenzálja a rizikót, érdemes megismerni azokat a kockázati tényezőket is, amelyek komoly buktatói lehetnek egy sikeres, jövedelmező üzletnek.

Közép- és Kelet-Európa feljövőben 

A GfK átfogó elemzést készített 32 európai ország kiskereskedelméről, amely elemzésben értékeli a vásárlóerőt, a kiskereskedelem részesedését a háztartások privát fogyasztásából, az inflációt, az értékesítési terület termelékenységét és előrejelzést ad a 2017. év forgalmára vonatkozóan.

Egyelőre nincs veszélyben az euróövezet 

Jelenleg nagyon alacsony annak a kockázata, hogy valamelyik euróövezeti tagállam elhagyja a valutauniót, de az idén érdemben megnövekedhet ennek a veszélye az EU- és euróellenes pártok térnyerése miatt - áll a Moody's Investors Service tanulmányában.

Eurózóna: a krízis újratöltve 

Alig oszlottak el a viharfelhők az euróövezet fölött, máris itt az újabb pánikroham: a spanyol tartományok segítségért könyörögnek a mentőalapból, a sajtó találgatásai szerint Görögország akár már szeptemberben csődbe mehet, a hitelminősítők pedig megsemmisítő pofonokat osztanak az eurózóna legerősebb tagállamainak. A rossz hírek áradata most már a gazdaságiban is érezteti hatását, több éves mélypontra süllyedt a beszerzési menedzser index az euróövezetben, ami negatívan befolyásolja a magyar kis- és középvállalatok exportkilátásait.

Pénteken vége szakadt a görög átoknak 

Hatalmas száguldást láthatunk pénteken szerte a világban. Az öröm jogos, a shortosok kipattanása is. Kérdés, hogy tud-e tartós emelkedés jönni, de ezt nehéz megválaszolni. 

Vajpuhára főzték a vaskancellárt 

Nem csak a futballpályán, hanem a tárgyalóasztalnál is történelmi vereséget szenvedett Németország péntek hajnalban. Minden kérdésben engedni kényszerült Angela Merkel német kancellár, aki a helyszínen tartózkodó kommentátorok információi szerint Mario Monti olasz miniszterelnök megkérdőjelezhető, ám sikeres taktikával szorított sarokba.

Kitart a jó hangulat, szétszedték tegnap a forintot 

Továbbra is pozitív a hangulat, pedig rossz adatokat láthatunk. A német gazdasági indikátor, a ZEW index bizony nagyon csúnya lett. Az amerikai lakásadatokra talán azt lehet mondani, hogy vegyes képet mutatnak. Mindenesetre továbbra is nyerő-nyerő üzemmódban vannak a piacok. A rossz makrogazdasági adatok hatására a befektetők hisznek a QE3-ban, na meg az európai élénkítésben is, amit Mario Draghi is megígért, ha pedig jó az adat, akkor annak örülnek.

Most már az EU jövője az igazi ügy 

Semmi sem dőlt el Görögországban a választások nyomán, a társadalom nem fogad el további megszorításokat, nagy a valószínűsége, hogy forró, tehát zavargásokkal, lázadásokkal telített ősz köszönt az országra. Ezt mondja az alapblog.hu-nak adott interjúban Charambalosz Tszardanidisz, a befolyásos athéni gazdasági-politikai agytröszt, az Institute of International Economic Relations igazgatója.

Görögország: kegyelem rövidtávra 

Ha a hivatalos előrejelzéseknek hinni lehet, a legcsekélyebb különbséggel sikerült elkerülni azokat a hosszabb távon jelentkező, illetve a közvetlen katasztrófával fenyegető kockázatokat, amelyek nyilván felmerültek volna, ha a görögök a kiszállás mellett (és makacsul az euró ellen) szavaztak volna - véli Neil Staines, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Még nem múlt el a görög veszély 

Jelentős emelkedéssel ünnepelték a piacok a görög választások eredményeit, de a bizonytalanság, ami az elmúlt hónapokban a nemzetközi hangulatot jellemezte, megmaradt. Ez meglátszott a forint árfolyamának szárnyalásán, majd lassú romlásán is, elemzők pedig arra figyelmeztetnek, hogy még messze nem múlt el a görög veszély.

Nagyot ugrott a forint, rakétaként száguld az euró 

Győztek a görögök, illetve győzött a józan ész! Ugyanis az Új Demokrácia kapta a legtöbb szavazatot a választásokon. A szocialistákkal, a Pasokkal most már 162 helyet tud szerezni a parlamentben, amely szignifikánsan több a szükséges 151 helynél. Már csak az a kérdés, hogy tudnak-e koalíciót alapítani, amire 3 nap áll rendelkezésre.

Forint és euróleértékelés - A dráma elkerülhetetlen 

Elkerülhetetlennek látszik elemzők szerint, hogy Görögországgal meginduljon az eurózóna szétesése. Jeremy Siegel szerint az egyetlen megoldás az euró (és a forint)  leértékelése, a közgazdász szerint azonban ezután Magyarország vonzó és kiugróan versenyképes befektetési célpont lehet. Paul Krugman arra figyelmeztetett a BBC műsorában, hogy Athén örök időkre adósságcsapdában maradhat.

Az eurózóna válsága: mekkora lesz a (szélső)balra át? 

A vártnál melegebben fogadták a piacok Brüsszel várakozó álláspontját a görög válsággal kapcsolatban- véli a Saxo Bank elemzője. Az Erste Befektetési Zrt. elemzése azonban arra figyelmeztet, hogy tovább zuhanhat az euró árfolyama a dollárral szemben.

300 forint fölött az euró - Köszönjük Görögország! 

Napról napra erősebben uralkodik el az a vélemény a piacokon, mely szerint a görög államcsőd elkerülhetetlen. Többek között emiatt látványosan gyengült az utóbbi hetekben a magyar forint, még a gyengélkedő euróhoz viszonyítva is: az euró árfolyama szerda délelőtt 303 forintig emelkedett. A Policy Agenda heti elemzésében azokat a forgatókönyveket mutatja be, amelyek a magyar kormánytól immár teljesen függetlenül alapvetően meghatározzák az ország további lehetőségeit.

Tőzsde és forintárfolyam: Már megint a görögök 

Megint a görögök. Az a kockázati prémium - kiderült - nem is magas. A korábbi miniszterelnök azt találta mondani, hogy megvizsgálják a görög kilépés lehetőségét, következményeit. Az persze valószínűleg katasztrófával járna a görögöknek, de Európának sem lenne jó, s azt is hozzátette, hogy nem is valószínű a kilépés.

Jó lesz szárazon tartani a puskaport! 

Ugyan a spanyolok éppen „görögösödnek", azaz mondanak valamit, aztán a tények mást mutatnak a költségvetési hiány tekintetében, de a piacok egyelőre ignorálják ezt. Pedig a GDP visszaesése is méretesebb lehet a vártnál Ibériában, s kérdés, hogy az újabb intézkedések (a GDP 1,8%-ra rúgó, 13+5 milliárd eurós egyenleg javítás) tényleg elérik-e a kívánt hatást.

Ma erősödhet a forint 

Az elmúlt héthez képes korrekciót várnak az elemzők a nemzetközi piacokon és a forint árfolyamában is. A BUX máris pluszban nyitott, bár a nyugati indexek enyhe mínuszban kezdtek, a magyar deviza pedig egyhelyben toporog.

Bedöntötték a forintot - 300 közelében az árfolyam 

Beszakadtak hajnalban a piacok arra a hírre, hogy a Moody's Investors Service huszonhat olasz bankot minősített le egyebek mellett az egyre rosszabb működési kondíciókra és az ismét recessziós olasz gazdasági környezetre hivatkozva. A közös európai fizetőeszköz a hajnali órákban ismét a 1,266-os szint alá süllyedt a dollárral szemben, az euró/forint kurzus pedig 9 óra előtt hajszállal volt a 300 forintos szint alatt.

Nekünk is fájhat a görögök távozása 

Már "hiteles forgatókönyv" Görögország távozása az euróövezetből, és az is valószínű, hogy ennek bekövetkezte esetén a valutaunió felbomlási folyamata nem állna meg itt - vélekedtek szerdai helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint e folyamat kiteljesedése több százalékponttal ronthatja az euróövezeti fejleményekre legérzékenyebb közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország gazdasági növekedését.

Görög válság - Zuhanórepülésben a forint 

Folytatódhat a csökkenés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén a negatív nemzetközi hangulat hatására, amelyet a görögországi belpolitikai helyzet váltott ki. A forint mélyrepülésbe kezdett, amelynek egyelőre nem látni a végét.

Új választások lesznek Görögországban - Mélybe zuhant az euró 

Kudarccal végződtek a görög pártok megállapodási kísérletei, kedden a kora délutáni órákban jelentették be, hogy új választásokat írnak ki június közepén. A hír hallatára zuhanni kezdett az euró árfolyama.

Dagonyába küldtek minket a görögök 

A görög saga folytatódik. Szombaton már felröppent a hír, hogy a három nagy párt megegyezett és lesz koalíciós kormány. Tegnap estére viszont kiderült, hogy a Syriza mégsem tud részt venni egy olyan kormányban, amely elfogadja az EU segélycsomaghoz kötődő megszorításokat. Így a bizonytalanság maradt. Ma este újra találkoznak a Paszok, az Új Demokraták és a Syriza képviselői az elnöknél.

Láncreakciót indíthatnak el a görögök 

Tovább csúszik a görög kormányalakítás, miután a péntek délutáni tárgyalások a jelek szerint nem vezettek eredményre. Közben komoly figyelmeztetést küldött a német külügy Athén és Párizs számára, elemzők szerint azonban láncreakció indíthatnak el az eurózóna renitensei, nem kizárt, hogy Írország is a megszorítások fellazítása mellett száll síkra.

Új választások kellenek Görögországban 

90 százalékos valószínűséggel egy hónap múlva megint választások lesznek Görögországban. A néhány nappal ezelőtti voksolás eredménye ugyanis alkalmatlanná teszi  a nagy bajban lévő országot, arra, hogy kezelni tudja a kihívásokat. Csak újabb rendkívüli választások eredményezhetnek olyan erőviszonyokat, amelyek nyomán erős kormány alakulhatna - mondja az egyik legbefolyásosabb athéni politikai-gazdasági agytröszt, az Institute for International Economic Relations igazgatója, Charalambos Tsardanidis.

Teljes sebességgel száguld Athén a csőd felé - Már nem lehet segíteni a görögökön? 

A vasárnapi választások után mindinkább káoszba csúszó görög belpolitika ismét a csőd szélére sodorta Görögországot. Közben a piac mind komolyabban kezeli annak a lehetőségét, hogy Athén még az idén elhagyja az eurózónát. A helyzeten csak rontanak a baloldali görög politikusok kijelentései.

A görögök megint megkeverték a kártyát 

A görögök megint megkeverték a kártyát, a piacok pedig beijedtek. Az Új Demokrácia pártja rekord sebességgel visszaadta a kormányalakítási megbízást. Így most a szélső bal is próbálkozhat, amely valószínűleg sikertelen lesz. 

Athén és Párizs - Megindulhat az eurózóna szétesése 

Egy európai és "talán világmozgalom" kezdeteként értékelte Francois Hollande megválasztott francia elnök választási győzelmét hétfő hajnalban a párizsi Bastille téren több tízezer híve előtt tartott rövid beszédében. Gazdasági szakértők ugyanakkor az eurózóna lehetséges szétesésének veszélyét látják a görögországi választási eredmények és a szociáldemokrata francia elnökjelölt győzelmében. Az első eredmények hírére a háromhavi mélypontjára zuhant az euró és jelentős esést produkáltak a piacok is.

Nagy a baj Görögországban 

Érvényes lett a mondás. Adj a pletyire vagy félelemre, és vegyél a hírre! Pedig Görögországban úgy tűnik, hogy nagy a baj, ugyanis a hétvégi választások után úgy tűnik, hogy nincs olyan erő, amely képes lenne egy stabil kormányt alakítani.

Megegyeztek! 

Papandreu nem volt rest lemondani a hatalomról. Így megalakulhat egy egységkormány a február 19-i választásokig. Vagyis a balhét a szocialisták és az ellenzék közösen viszi el.

Mégsem lesz előrehozott választás 

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök péntekről szombatra virradó északa bizalmat kapott a parlamentben. Kormánya a helyén marad, miután megnyerte a bizalmi szavazást, de nincs kizárva a kabinet átalakítása sem.

Görögország mehet, az euró marad 

Teljesen felborította a görög népszavazásról történt hétfői meglepetésszerű bejelentés a G20-ak csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóját, amelynek első fele a világgazdaság helyzetével foglalkozott volna. Ehelyett a görög válság és az eurózóna kérdéseit vitatják meg Cannes-ban a világ vezető politikusai. Szerda este az uniós vezetők világossá tették: Görögország a referendum előtt nem jut európai uniós pénzhez.

Válságfesztivál Cannes-ban 

Rendkívüli válságtanácskozást tartanak ma Cannes-ban a G20-ak csütörtök-pénteki csúcstalálkozója előtt a görög válság kiéleződése miatt, jelentette be kedd délután a berlini kormány. A rendkívüli válságcsúcsról Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon állapodott meg. A referendum bejelentése sokak szerint egyenes út a görög államcsődhöz, amely az euróövezetre is nagy veszélyt jelenthet.

Menetrend Európa megmentésére 

A bankok feltőkésítésének, az uniós szerep és eszközök erősítésének, a pénzügyi piaci szabályozás javításának, a nemzeti adórendszerek harmonizálásának, uniós kötvények kibocsátásának és a beruházások növelésének is helyet kell kapnia az EP-képviselők szerint abban a pontos menetrendben, amelynek kidolgozására az uniós állam- és kormányfők jövő vasárnapi találkozójára is eljuttatandó állásfoglalásban fölszólították az EU-csúcs résztvevőit. A bankágazat további konszolidálását uniós szinten kell irányítani az Európai Parlament csütörtöki határozata szerint.

Nincs helye adóemelésnek 

„Elhibázott gazdasági és fiskális politika adósságválság idején adókat emelni, új adókat bevezetni bárhol a világon. Ez a kerékkötője a növekedés beindulásának, holott éppenséggel a növekedés a kulcs az adósságállomány lefaragásának.” Ezt a görög ellenzék "árnyék" pénzügyminisztere, a korábban a Fidelity International vezető befektetési elemzője Notis Mitarakisz mondta a Concorde Alapkezelő – Alapblog számára adott exkluzív interjúban.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Költségkímélés

Egyértelmű recessziós jeleket mutat az euróövezet legnagyobb gazdasága

Egyértelmű recessziós jeleket mutat az euróövezet legnagyobb gazdasága  

A vártnál kevésbé javult decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet legfrissebb kimutatása szerint.

Pénzszerzés

Nem állnak tömött sorokban a lakáshitelt felvevők a bankoknál

Nem állnak tömött sorokban a lakáshitelt felvevők a bankoknál  

Egyelőre nem hozta el a remélt fellendülést a lakáshitelek piacán a kamatplafon bevezetése.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Bemondtak egy összeget: ekkora béremelést követelnek a vasutasok

Bemondtak egy összeget: ekkora béremelést követelnek a vasutasok  

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését, és erre rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo