Görögország cikkek

hirdetés

Több szomszédunk fekete listára került az oroszoknál

Több szomszédunk fekete listára került az oroszoknál

Görögország, Dánia, Szlovénia, Horvátország és Szlovákia is felkerült az orosz kormány által "barátságtalannak" minősített külföldi államok listájára.
Horvátország beelőzte Olaszországot a magyaroknál

Horvátország beelőzte Olaszországot a magyaroknál

Az utasbiztosítások közel kétharmada tengerparti nyaralásra szólt júniusban. A magyarok legnépszerűbb úti célja Horvátország, Olaszország a második helyre szorult vissza, a harmadik Görögország - derül ki a Bank360.hu adataiból.
Magyar hotel lesz Görögországban

Magyar hotel lesz Görögországban

Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group, amely egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lép be az athéni ingatlanpiacra. Az Oscar Hotel Athén a cégcsoport első görögországi ingatlanakvizíciója, amellyel több mint hatezer négyzetméternyi területtel bővítette nemzetközi ingatlanportfólióját. A társaság célja, hogy a teljes körű felújítást követően a jelenleg zárva tartó szálloda mielőbb újranyithasson, ezáltal pedig hasznosulhasson. Az Indotek Group az akvizícióval tovább erősíti nemzetközi ingatlanpiaci pozícióját Görögországban és Délkelet-Európában.
Tízből kilenc esetben 60 év felettiek a Covid áldozatai

Tízből kilenc esetben 60 év felettiek a Covid áldozatai

Görögországban havonta pénzbírságot kell fizetniük azoknak a 60 év felettieknek, akik megtagadják a koronavírus elleni oltás felvételét - jelentette pénteken a Le Figaro című francia lap.
Búcsút inthetünk a görögországi nyaralásnak?

Búcsút inthetünk a görögországi nyaralásnak?

Háromnegyed magyarországnyi tengeri és szárazföldi területen adott engedélyt Görögország kormánya olaj- és gázkitermelésre. Egy nagyobb olajszivárgás katasztrofális következményekkel járhat a tengeri élővilágra, a veszélyeztetett fajokra, de még a görög szigetek turizmusára és gazdaságára nézve is. A WWF nemzetközi kampányt indított annak érdekében, hogy a fúrásra irányuló tervek helyett a terület élővilágának védelme kerüljön előtérbe.
hirdetés
Erdő mellett nem jó lakni

Erdő mellett nem jó lakni

A pusztító kaliforniai erdőtüzek összefüggnek a klímaváltozással és az elhanyagolt környezetvédelemmel – akárcsak hasonló tűzvészek Görögországban és a világ más részein.
Varoufakis: Görögország még nincs kint a vízből

Varoufakis: Görögország még nincs kint a vízből

A legutolsó, immáron harmadik mentőcsomaghoz kapcsolódó gazdasági kiigazító programot is lezárta hétfőn Görögország, de az eurózóna leggyengébb tagja valószínűleg még nincs kint a vízből – vélekedik Yanis Varoufakis volt görög pénzügyminiszter.
Ismét nevet változtathat Macedónia

Ismét nevet változtathat Macedónia

Johannes Hahn uniós bővítési biztos szerint valószínűsíthető, hogy Macedónia és Görögország a közeljövőben rendezi az előbbi elnevezéséről több mint két évtizede fennálló vitáját – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál szerdán.
Hol fektessünk be 2018-ban?

Hol fektessünk be 2018-ban?

Államkötvénybe fektetné pénzét? Habár a magas hozam sokszor kompenzálja a rizikót, érdemes megismerni azokat a kockázati tényezőket is, amelyek komoly buktatói lehetnek egy sikeres, jövedelmező üzletnek.
Közép- és Kelet-Európa feljövőben

Közép- és Kelet-Európa feljövőben

A GfK átfogó elemzést készített 32 európai ország kiskereskedelméről, amely elemzésben értékeli a vásárlóerőt, a kiskereskedelem részesedését a háztartások privát fogyasztásából, az inflációt, az értékesítési terület termelékenységét és előrejelzést ad a 2017. év forgalmára vonatkozóan.
hirdetés

Egyelőre nincs veszélyben az euróövezet

Jelenleg nagyon alacsony annak a kockázata, hogy valamelyik euróövezeti tagállam elhagyja a valutauniót, de az idén érdemben megnövekedhet ennek a veszélye az EU- és euróellenes pártok térnyerése miatt - áll a Moody's Investors Service tanulmányában.

Eurózóna: a krízis újratöltve

Alig oszlottak el a viharfelhők az euróövezet fölött, máris itt az újabb pánikroham: a spanyol tartományok segítségért könyörögnek a mentőalapból, a sajtó találgatásai szerint Görögország akár már szeptemberben csődbe mehet, a hitelminősítők pedig megsemmisítő pofonokat osztanak az eurózóna legerősebb tagállamainak. A rossz hírek áradata most már a gazdaságiban is érezteti hatását, több éves mélypontra süllyedt a beszerzési menedzser index az euróövezetben, ami negatívan befolyásolja a magyar kis- és középvállalatok exportkilátásait.

Pénteken vége szakadt a görög átoknak

Hatalmas száguldást láthatunk pénteken szerte a világban. Az öröm jogos, a shortosok kipattanása is. Kérdés, hogy tud-e tartós emelkedés jönni, de ezt nehéz megválaszolni. 

Vajpuhára főzték a vaskancellárt

Nem csak a futballpályán, hanem a tárgyalóasztalnál is történelmi vereséget szenvedett Németország péntek hajnalban. Minden kérdésben engedni kényszerült Angela Merkel német kancellár, aki a helyszínen tartózkodó kommentátorok információi szerint Mario Monti olasz miniszterelnök megkérdőjelezhető, ám sikeres taktikával szorított sarokba.

Kitart a jó hangulat, szétszedték tegnap a forintot

Továbbra is pozitív a hangulat, pedig rossz adatokat láthatunk. A német gazdasági indikátor, a ZEW index bizony nagyon csúnya lett. Az amerikai lakásadatokra talán azt lehet mondani, hogy vegyes képet mutatnak. Mindenesetre továbbra is nyerő-nyerő üzemmódban vannak a piacok. A rossz makrogazdasági adatok hatására a befektetők hisznek a QE3-ban, na meg az európai élénkítésben is, amit Mario Draghi is megígért, ha pedig jó az adat, akkor annak örülnek.

Most már az EU jövője az igazi ügy

Semmi sem dőlt el Görögországban a választások nyomán, a társadalom nem fogad el további megszorításokat, nagy a valószínűsége, hogy forró, tehát zavargásokkal, lázadásokkal telített ősz köszönt az országra. Ezt mondja az alapblog.hu-nak adott interjúban Charambalosz Tszardanidisz, a befolyásos athéni gazdasági-politikai agytröszt, az Institute of International Economic Relations igazgatója.

Görögország: kegyelem rövidtávra

Ha a hivatalos előrejelzéseknek hinni lehet, a legcsekélyebb különbséggel sikerült elkerülni azokat a hosszabb távon jelentkező, illetve a közvetlen katasztrófával fenyegető kockázatokat, amelyek nyilván felmerültek volna, ha a görögök a kiszállás mellett (és makacsul az euró ellen) szavaztak volna - véli Neil Staines, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Még nem múlt el a görög veszély

Jelentős emelkedéssel ünnepelték a piacok a görög választások eredményeit, de a bizonytalanság, ami az elmúlt hónapokban a nemzetközi hangulatot jellemezte, megmaradt. Ez meglátszott a forint árfolyamának szárnyalásán, majd lassú romlásán is, elemzők pedig arra figyelmeztetnek, hogy még messze nem múlt el a görög veszély.

Nagyot ugrott a forint, rakétaként száguld az euró

Győztek a görögök, illetve győzött a józan ész! Ugyanis az Új Demokrácia kapta a legtöbb szavazatot a választásokon. A szocialistákkal, a Pasokkal most már 162 helyet tud szerezni a parlamentben, amely szignifikánsan több a szükséges 151 helynél. Már csak az a kérdés, hogy tudnak-e koalíciót alapítani, amire 3 nap áll rendelkezésre.

Forint és euróleértékelés - A dráma elkerülhetetlen

Elkerülhetetlennek látszik elemzők szerint, hogy Görögországgal meginduljon az eurózóna szétesése. Jeremy Siegel szerint az egyetlen megoldás az euró (és a forint)  leértékelése, a közgazdász szerint azonban ezután Magyarország vonzó és kiugróan versenyképes befektetési célpont lehet. Paul Krugman arra figyelmeztetett a BBC műsorában, hogy Athén örök időkre adósságcsapdában maradhat.

Az eurózóna válsága: mekkora lesz a (szélső)balra át?

A vártnál melegebben fogadták a piacok Brüsszel várakozó álláspontját a görög válsággal kapcsolatban- véli a Saxo Bank elemzője. Az Erste Befektetési Zrt. elemzése azonban arra figyelmeztet, hogy tovább zuhanhat az euró árfolyama a dollárral szemben.

300 forint fölött az euró - Köszönjük Görögország!

Napról napra erősebben uralkodik el az a vélemény a piacokon, mely szerint a görög államcsőd elkerülhetetlen. Többek között emiatt látványosan gyengült az utóbbi hetekben a magyar forint, még a gyengélkedő euróhoz viszonyítva is: az euró árfolyama szerda délelőtt 303 forintig emelkedett. A Policy Agenda heti elemzésében azokat a forgatókönyveket mutatja be, amelyek a magyar kormánytól immár teljesen függetlenül alapvetően meghatározzák az ország további lehetőségeit.

Tőzsde és forintárfolyam: Már megint a görögök

Megint a görögök. Az a kockázati prémium - kiderült - nem is magas. A korábbi miniszterelnök azt találta mondani, hogy megvizsgálják a görög kilépés lehetőségét, következményeit. Az persze valószínűleg katasztrófával járna a görögöknek, de Európának sem lenne jó, s azt is hozzátette, hogy nem is valószínű a kilépés.

Jó lesz szárazon tartani a puskaport!

Ugyan a spanyolok éppen „görögösödnek", azaz mondanak valamit, aztán a tények mást mutatnak a költségvetési hiány tekintetében, de a piacok egyelőre ignorálják ezt. Pedig a GDP visszaesése is méretesebb lehet a vártnál Ibériában, s kérdés, hogy az újabb intézkedések (a GDP 1,8%-ra rúgó, 13+5 milliárd eurós egyenleg javítás) tényleg elérik-e a kívánt hatást.

Ma erősödhet a forint

Az elmúlt héthez képes korrekciót várnak az elemzők a nemzetközi piacokon és a forint árfolyamában is. A BUX máris pluszban nyitott, bár a nyugati indexek enyhe mínuszban kezdtek, a magyar deviza pedig egyhelyben toporog.

Bedöntötték a forintot - 300 közelében az árfolyam

Beszakadtak hajnalban a piacok arra a hírre, hogy a Moody's Investors Service huszonhat olasz bankot minősített le egyebek mellett az egyre rosszabb működési kondíciókra és az ismét recessziós olasz gazdasági környezetre hivatkozva. A közös európai fizetőeszköz a hajnali órákban ismét a 1,266-os szint alá süllyedt a dollárral szemben, az euró/forint kurzus pedig 9 óra előtt hajszállal volt a 300 forintos szint alatt.

Nekünk is fájhat a görögök távozása

Már "hiteles forgatókönyv" Görögország távozása az euróövezetből, és az is valószínű, hogy ennek bekövetkezte esetén a valutaunió felbomlási folyamata nem állna meg itt - vélekedtek szerdai helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint e folyamat kiteljesedése több százalékponttal ronthatja az euróövezeti fejleményekre legérzékenyebb közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország gazdasági növekedését.

Görög válság - Zuhanórepülésben a forint

Folytatódhat a csökkenés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén a negatív nemzetközi hangulat hatására, amelyet a görögországi belpolitikai helyzet váltott ki. A forint mélyrepülésbe kezdett, amelynek egyelőre nem látni a végét.

Új választások lesznek Görögországban - Mélybe zuhant az euró

Kudarccal végződtek a görög pártok megállapodási kísérletei, kedden a kora délutáni órákban jelentették be, hogy új választásokat írnak ki június közepén. A hír hallatára zuhanni kezdett az euró árfolyama.

Dagonyába küldtek minket a görögök

A görög saga folytatódik. Szombaton már felröppent a hír, hogy a három nagy párt megegyezett és lesz koalíciós kormány. Tegnap estére viszont kiderült, hogy a Syriza mégsem tud részt venni egy olyan kormányban, amely elfogadja az EU segélycsomaghoz kötődő megszorításokat. Így a bizonytalanság maradt. Ma este újra találkoznak a Paszok, az Új Demokraták és a Syriza képviselői az elnöknél.

Láncreakciót indíthatnak el a görögök

Tovább csúszik a görög kormányalakítás, miután a péntek délutáni tárgyalások a jelek szerint nem vezettek eredményre. Közben komoly figyelmeztetést küldött a német külügy Athén és Párizs számára, elemzők szerint azonban láncreakció indíthatnak el az eurózóna renitensei, nem kizárt, hogy Írország is a megszorítások fellazítása mellett száll síkra.

Új választások kellenek Görögországban

90 százalékos valószínűséggel egy hónap múlva megint választások lesznek Görögországban. A néhány nappal ezelőtti voksolás eredménye ugyanis alkalmatlanná teszi  a nagy bajban lévő országot, arra, hogy kezelni tudja a kihívásokat. Csak újabb rendkívüli választások eredményezhetnek olyan erőviszonyokat, amelyek nyomán erős kormány alakulhatna - mondja az egyik legbefolyásosabb athéni politikai-gazdasági agytröszt, az Institute for International Economic Relations igazgatója, Charalambos Tsardanidis.

Teljes sebességgel száguld Athén a csőd felé - Már nem lehet segíteni a görögökön?

A vasárnapi választások után mindinkább káoszba csúszó görög belpolitika ismét a csőd szélére sodorta Görögországot. Közben a piac mind komolyabban kezeli annak a lehetőségét, hogy Athén még az idén elhagyja az eurózónát. A helyzeten csak rontanak a baloldali görög politikusok kijelentései.

A görögök megint megkeverték a kártyát

A görögök megint megkeverték a kártyát, a piacok pedig beijedtek. Az Új Demokrácia pártja rekord sebességgel visszaadta a kormányalakítási megbízást. Így most a szélső bal is próbálkozhat, amely valószínűleg sikertelen lesz. 

Athén és Párizs - Megindulhat az eurózóna szétesése

Egy európai és "talán világmozgalom" kezdeteként értékelte Francois Hollande megválasztott francia elnök választási győzelmét hétfő hajnalban a párizsi Bastille téren több tízezer híve előtt tartott rövid beszédében. Gazdasági szakértők ugyanakkor az eurózóna lehetséges szétesésének veszélyét látják a görögországi választási eredmények és a szociáldemokrata francia elnökjelölt győzelmében. Az első eredmények hírére a háromhavi mélypontjára zuhant az euró és jelentős esést produkáltak a piacok is.

Nagy a baj Görögországban

Érvényes lett a mondás. Adj a pletyire vagy félelemre, és vegyél a hírre! Pedig Görögországban úgy tűnik, hogy nagy a baj, ugyanis a hétvégi választások után úgy tűnik, hogy nincs olyan erő, amely képes lenne egy stabil kormányt alakítani.

Megegyeztek!

Papandreu nem volt rest lemondani a hatalomról. Így megalakulhat egy egységkormány a február 19-i választásokig. Vagyis a balhét a szocialisták és az ellenzék közösen viszi el.

Mégsem lesz előrehozott választás

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök péntekről szombatra virradó északa bizalmat kapott a parlamentben. Kormánya a helyén marad, miután megnyerte a bizalmi szavazást, de nincs kizárva a kabinet átalakítása sem.

Görögország mehet, az euró marad

Teljesen felborította a görög népszavazásról történt hétfői meglepetésszerű bejelentés a G20-ak csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóját, amelynek első fele a világgazdaság helyzetével foglalkozott volna. Ehelyett a görög válság és az eurózóna kérdéseit vitatják meg Cannes-ban a világ vezető politikusai. Szerda este az uniós vezetők világossá tették: Görögország a referendum előtt nem jut európai uniós pénzhez.

Válságfesztivál Cannes-ban

Rendkívüli válságtanácskozást tartanak ma Cannes-ban a G20-ak csütörtök-pénteki csúcstalálkozója előtt a görög válság kiéleződése miatt, jelentette be kedd délután a berlini kormány. A rendkívüli válságcsúcsról Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök telefonon állapodott meg. A referendum bejelentése sokak szerint egyenes út a görög államcsődhöz, amely az euróövezetre is nagy veszélyt jelenthet.

Menetrend Európa megmentésére

A bankok feltőkésítésének, az uniós szerep és eszközök erősítésének, a pénzügyi piaci szabályozás javításának, a nemzeti adórendszerek harmonizálásának, uniós kötvények kibocsátásának és a beruházások növelésének is helyet kell kapnia az EP-képviselők szerint abban a pontos menetrendben, amelynek kidolgozására az uniós állam- és kormányfők jövő vasárnapi találkozójára is eljuttatandó állásfoglalásban fölszólították az EU-csúcs résztvevőit. A bankágazat további konszolidálását uniós szinten kell irányítani az Európai Parlament csütörtöki határozata szerint.

Nincs helye adóemelésnek

„Elhibázott gazdasági és fiskális politika adósságválság idején adókat emelni, új adókat bevezetni bárhol a világon. Ez a kerékkötője a növekedés beindulásának, holott éppenséggel a növekedés a kulcs az adósságállomány lefaragásának.” Ezt a görög ellenzék "árnyék" pénzügyminisztere, a korábban a Fidelity International vezető befektetési elemzője Notis Mitarakisz mondta a Concorde Alapkezelő – Alapblog számára adott exkluzív interjúban.

Így mentenék meg Európát!

Három fő elemből álló terv körvonalazódott az euróövezet megmentésére a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank-csoport hétvégén tartott éves rendes közgyűlésén. Ebben a portfolióikban görög államadósságot tartó euróövezeti bankok feltőkésítése, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kapacitásának közel hétszeresére, 3000 milliárd euróra történő feltöltése és Görögország „ellenőrzött csődjének" lehetővé tétele is szerepel. Merkel elutasítja a görög adósságok elengedését.

A 3 ezer milliárd euró nagyjából elég is lenne

Úgy tűnik, hogy a görög csőd egyre közelebb van. Már az európai stabilitási alap 2.000-3.000 milliárd euróra való emeléséről beszélnek. Ez segítene elkerülni a görög csőd okozta fertőzés tovaterjedésének megállítását.

Elfogadják a javaslatot, vagy mindenki aggódni fog?

A görög kormány ma vitatja meg az „trojka" javaslatcsomagját. Reméljük, elfogadják azt, hiszen ellenkező esetben újabb aggodalmas kör jöhet a piacon. Vagyis talán jobb ma nézelődni és kíváncsian várni az egyes eredményeket.

A 109 milliárdos segítség

Megállapodtak az euróövezet tagországainak állam- és kormányfői a Görögországot segítő újabb nemzetközi programról és az uniós pénzügyi válságkezelési lehetőségek kibővítéséről.

A "járványpszichózis eléri Magyarországot"

Közép- és Kelet-Európa pénzügyi alapmutatói "hatalmas mértékben" javultak 2008 óta, mégis növekszik annak a kockázata, hogy erre a térségre is átterjed az euróövezeti adósságválság "járványa", amely több csatornán is beszivároghat - vélekednek legújabb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Mennyivel szálljanak be a befektetők a görögök megmentésábe?

Az euróövezeti adósságválság megoldásához átfogó és egyetértésen alapuló program szükséges, amely a reformokhoz kötött pénzügyi segélyen és a bankrendszer privátszféra általi támogatásán alapul - írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az euróövezeti gazdaságpolitikáról készült jelentésében.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Durva változás az uniós számlázásban

Durva változás az uniós számlázásban

Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Cégblog

Fontos változtatást jelentett be a Tesco az árstopos termékeknél

Fontos változtatást jelentett be a Tesco az árstopos termékeknél

Megemelik az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törlik.

Gazdaság

Rejtély, elestek a laborok

Rejtély, elestek a laborok

Az egészségügyi ellátás legfontosabb pillére a jó diagnózis, aminek első lépése, hogy elmegyünk egy laborba, ahol vizelet és vérvételt követően jutnak az orvosok alapinformációkhoz egy szervezet állapotáról. Mostanában mintha haldokolna ez a szolgáltatás.

Társadalom

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo