hirdetés

Most már az EU jövője az igazi ügy

Semmi sem dőlt el Görögországban a választások nyomán, a társadalom nem fogad el további megszorításokat, nagy a valószínűsége, hogy forró, tehát zavargásokkal, lázadásokkal telített ősz köszönt az országra. Ezt mondja az alapblog.hu-nak adott interjúban Charambalosz Tszardanidisz, a befolyásos athéni gazdasági-politikai agytröszt, az Institute of International Economic Relations igazgatója.
hirdetés

Ha az Európai Központi Bank nem segít, a görög pénzintézetek összeomlottak volna  - mondta Charambalosz Tszardanidisz, a befolyásos athéni gazdasági-politikai agytröszt, az Institute of International Economic Relations igazgatója az alapblognak adott interjújában.

Egyetért Soros György korábbi kijelentésével is, miszerint a nagy tőkeerővel bíró és főként a sajtót tulajdonló görög mágnások abban érdekeltek, hogy Görögország kilépjen az euróövezetből. Az euróhoz képest jelentősen leértékelt drachma bevezetésével ugyanis a görög ingatlanok, földek, szigetek, kikötők, az idegenforgalmi infrastruktúra, a gyárak nevetségesen olcsóvá válnak a görög eurómilliárdosok számára. Ugyanakkor hangsúlyozta:

"A következő hónapokban drámaian romolhat a közhangulat"

- A továbbra is viszonylag erős nácikon és a kommunistákon kívül - akik a minél rosszabb, annál jobb elve mentén politizálnak - minden párt, köztük a radikálisan baloldali Syriza is, egyértelműen kiáll az euró mellett, mindannyian értik, hogy beláthatatlan terheket jelentene mind az országra, mind Európára nézve, ha Görögország most kilépne.


Charambalosz Tszardanidisz
Kép:academia.edu

Az egyik legmeghatározóbb politikai erő, a Sziriza marad ellenzékben, ők nem fogadnak el más megoldást, mint egy új paktumot a Valutaalappal, az Európai Unióval és az európai jegybankkal. A további megszorításokat elutasítják - magyarázza a szakember. Az idő márpedig nekik, a radikálisaknak dolgozik és persze a szélsőségeseknek, a náciknak és a kommunistáknak. Az új kormány ugyanis nem fog egyebet tenni, mint elfogadja az eredeti megállapodást, a további sok tízezernyi munkahely megszűnésével járó megannyi megszorítást. Előrejelzése szerint a következő hónapokban drámaian romolhat a közhangulat, amikor már mindenki saját bőrén érzi, hogy „nem csak a pénze, a reménye is odaveszett" , valószínűleg beindulnak a zavargások, esetleg az éhséglázadások. Ekkor jöhet el ismét a Syriza ideje, így talán újabb rendkívüli választások nyomán meg tudja szerezni a hatalmat. (A választásokról szóló cikkünket itt olvashatja.)

Tszardanidisz abban sem reménykedik, hogy az EU, az IMF és az EKB engedményekkel segítené az országot.
- Amíg a németek és a franciák és a többi hangadó ország és annak politikai-gazdasági elitje nem alakít ki egységes jövőképet, ráadásul az egészen közeli jövőre, addig nem tudnak velünk kompromisszumokat kötni. Angela Merkel is keménykedik, Francoise Hollande szintén, de kétféle, egymástól meglehetősen idegen megközelítésről van szó. A „frontvonal" immár nem köztünk, Görögország és Nyugat-Európa között, hanem Nyugat-Európa és Nyugat-Európa között húzódik, a viszály áthelyeződött.

A szakember szerint Görögország euróövezetből való hirtelen kiválása nem fog bekövetkezni, mivel, mint mondja, a görögöknek szinte létérdeke a maradás. Ugyanakkor változóban van és nagyon is képlékennyé vált az utóbbi hetekben a „korszellem" az euróövezet jövőjét illetően.
-A mérvadó és a kisebb európai országok vezetői között látványosan növekszik a feszültség, mert óriási nyomást gyakorol rájuk az idő és a piac: a korábban elképzelthez képest össze nem hasonlíthatóan gyorsabban kell dönteniük arról, hogy akarnak-e, és ha igen, mikor bankuniót, fiskális uniót és politikai uniót. Egyre inkább világossá válik mindannyiuk számára, hogy csak bankunió, csak fiskális unió önmagában nem megy, nem térhetnek ki a politikai unió elől. Ezt azonban nem merik nyilvánosan bevallani, mert nem is tudják eladni saját közvéleményük előtt. Erről az elképesztő és megoldhatatlannak tetsző kihívásról - éppen Görögország kapcsán - sikerült úgy-ahogy elterelni a figyelmet. Tovább azonban már semmilyen értelemben sem lehet több bőrt lehúzni a görögök hátáról. Görögország ügye ugyanis megszűnt fő ügynek lenni.
Az igazi ÜGY most már valóban az Unió illetőleg az euróövezet egészének a jövője. E tekintetben Görögország legfeljebb már csak az ÜRÜGY maradhat. 

A teljes interjú az alapblogon olvasható.

Nincs rövid távú megoldás Görögországnak
Richard T. McCormack, a Merrill Lynch korábbi alelnöke szerint Görögország problémái olyan mélyek, hogy azokra nincs rövid távú megoldás, s legalább tíz év szükséges a hibák korrigálásához. A KA-VOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt. „A válság okai és következményei” című keddi gazdasági fórumán a szakember, aki Ronald Reagan és George H. W. Bush elnökök idején is az amerikai kormánynak dolgozott különböző pozíciókban, kiemelte, hogy Görögországnak három tényezőt kellene szem előtt tartania a mély válság kezelésére: a tőke, a munkaerő és az erőforrások hatékony felhasználását. Az eurózóna gazdasági helyzetéről Richard T. McCormack úgy vélekedett, hogy a sebezhető gazdaságoknak jobban kell koncentrálniuk a munkára, és az adóssággal összefüggő problémák kezelésére. Kiemelte: Európa más részein is eljött az idő, ám ahhoz, hogy elkerüljék a görög utat, foglalkozni kell a hosszú távú hitelképességi problémákkal. A politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) is számos lépést tett az európai helyzet stabilizálására, emellett létrejött egy pénzügyi mechanizmus a bajba jutott országok megsegítésére. Richard T. McCormack szerint Görögország időt nyert a hétvégi választásokkal, kérdés azonban, hogy ezt hogyan használja fel.
hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo