Euróválság cikkek


Nagy baj készül: újabb válság jöhet?

Nagy baj készül: újabb válság jöhet? 

A Lehmann Brothers csődjét követő 2008-as pénzügyi válságnál is nagyobb krízistől tartanak a közgazdászok, mint William White, aki már 2007-ben is figyelmeztetett a kockázatokra. A gond, hogy az állami mentőcsomagok csak a tüneteket kezelték, a válságot okozó problémák megmaradtak.
Az olasz meló

Az olasz meló 

Az eurózóna hitelválsága mára csak rossz emlék a legtöbb befektető számára, de maradtak megoldatlan problémák. Ezek közül az egyik legsúlyosabb az olasz bankszektor rossz minőségű hiteleinek magas állománya. Ez a probléma azért került újra a felszínre, mert az Európai Bankfelügyelet idén új szabályozást fogadott el a rossz minőségű hitelekre vonatkozóan. Becslések szerint az olasz bankrendszerben körülbelül 400 milliárd euró értékű nemteljesítő hitelállomány ragadt be, és ezekre az új szabályozás szerint magasabb tőketartalékot kellene képezni, ami miatt jónéhány bank fizetőképessége kerülhet veszélybe.
Ma nem fizetnek a görögök az IMF-nek

Ma nem fizetnek a görögök az IMF-nek 

A görögök végül éltek a lehetőséggel, és egyben fizetik az IMF-nek az 1,6 milliárd eurót június végén. Így a mai több mint 300 millió eurós hitel fizetése is a hó végére csúszott, s rossz esetben újabb három hétig aggódhatunk, hogy mi lesz a „never ending story” vége. Mindenesetre a görög CDS felár kis mértékben növekedett 21,6 százalékra.
Meddig tart még a görögök pénze?

Meddig tart még a görögök pénze? 

Meddig tart még a görögök pénze? - úgy látszik, ez az a kérdés, amelyben maguk a görög kormánytagok sem biztosak. Jó példa erre a napokban megtörtént eset: a belügyminiszter azt mondta, hogy már a következő hiteltörlesztést sem fogja tudni kifizetni, majd ezt gyorsan cáfolták.
A gond nem Ciprussal, hanem a politikusokkal van

A gond nem Ciprussal, hanem a politikusokkal van 

Bámulatos, hogy egy 10 milliárd euró összegű mentőcsomag ilyen hosszú ideig képes a világot igézet alatt tartani. Ugyanakkor, noha maga az összeg nem szédítően hatalmas, néhány körülmény egyenesen felháborító.
Stabil maradt a forint, pedig Ciprus miatt lehetne aggódni

Stabil maradt a forint, pedig Ciprus miatt lehetne aggódni 

Egészen stabil volt a forint árfolyama ahhoz képest, hogy tegnap a ciprusi fejlemények miatt eléggé idegesek voltak a piacok. Ráadásul ma reggel is kisebb forinterősödés látszik.
Júliusban megtudtuk, hogyan védenék meg a munkahelyeinket

Júliusban megtudtuk, hogyan védenék meg a munkahelyeinket 

A nyár közepe korántsem adott lehetőséget lazításra a hőségben. Hatályba lépett az új munka törvénykönyve, elindult a napközbeni átutalás rendszere, tárgyaltunk az IMF-fel, és kiderült az is, hogyan védené a munkahelyeket a kormány. Elsőként hallhattunk az azóta csontig rágott kiváról és katáról.
2013 - Húszmillió munkanélküli, javuló magyar gazdaság

2013 - Húszmillió munkanélküli, javuló magyar gazdaság 

Húszmilliós csúcson tetőzik az eurózóna munkanélküliségi rátája jövő év végén, a befektetések aránya pedig egészen 2014-ig nem növekedik majd. Mindezek ellenére 2013-ban már kevésbé komorak a valutaunió kilátásai mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan a magyar gazdaság is javuló tendenciát mutat 2013-tól – derül ki az Ernst & Young legfrissebb Eurózóna Előrejelzéséből.
Továbbra is beteg a piac.

Továbbra is beteg a piac. 

Tegnap ünnepnap volt az USA-ban, de a tőzsdék nyitva tartottak. Így nem túl nagy meglepetésre az indexek végül leheletnyi elmozdulást mutattak.
Pénzhiányra panaszkodnak a magyar cégvezetők

Pénzhiányra panaszkodnak a magyar cégvezetők 

A magyar vállalatok számára a legjelentősebb problémát a finanszírozási lehetőségek szűkülése jelenti - közölte az idei év első felében, a magyarországi vállalatvezetők körében végzett felmérésének eredményeit a Roland Berger stratégiai tanácsadó csütörtökön.

Megint az aggodalom lett az úr 

Míg ünnepeltünk a világ csúnyán viselkedett. A DAX-nak jó nagyokat sikerült esnie, s az amerikai piacon is az aggodalom lett az úr.

Föderáció, vagy lopakodó euródiktatúra? 

A politikai unió irányába mozdítaná el Európát José Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője. Az elképzeléssel szemben azonban heves ellenállás kezd kibontakozni, a bizottság elnökét a tagállamok kormányai nem támogatják maradéktalanul. Az egységesebb Európa és Németország vezető szerepe mellett érvelt Soros György is és a nagy londoni elemzőházak szerint is ez lehet a végső megoldás az eurózóna válságára.

Fellélegzett Európa 

Németország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM), de biztosítani kell, hogy nem hárul rá nagyobb teher az eredetileg tervezett 190 milliárd eurónál - így szól a Karlsruhe-ban székelő német Szövetségi Alkotmánybíróság szerdai döntése.

Időt kérnek spórolásra a görögök, de nem kapnak 

Több időt kért a görög miniszterelnök arra, hogy a nemzetközi hitelezők által előírt lépéseket a költségvetési hiány lefaragására megtegye. A javaslat falba ütközött az európai tárgyalópartnereknél, Athén legkorábban októberben kaphat újabb segítséget.

Ma még csendes napra számíthatunk 

Úgy tűnik, hogy a mai nap is csendes lehet, ugyanis kevés makro adatot láthatunk ma, gyakorlatilag semmit. Ugyan a politikai nagyüzem is beindul, de az is csak inkább holnap. Ettől függetlenül valamiféle nyilatkozatháborúra már most is számíthatunk.

Bikapata kopoghat a pesti kövön 

Angela Merkel megörvendeztetett bennünket. Kiállt az EKB jegybankelnök, Mario Draghi terve mellett, amely az euró megmentéséről szólna. Emellett az MNB közlése az államadósság csökkenéséről újabb lökést adhat a forintnak.

Stagnálást várhatunk mára 

Nap végére kis pluszba rántották fel az amerikai indexeket, de ez sem segített Ázsián, ahol inkább kis mínuszokat láthatunk ma reggel. A japán második negyedéves GDP gyengébb lett a vártnál, s negyedéves összehasonlításban még csökkent is, a nominális GDP 0,1%-kal visszaesett a várt növekedéssel szemben.

Kockázatos, ámokfutó gazdasági kísérlet zajlik 

Hiába az európai politikusok hangzatos kijelentései, a spanyol gazdaság lassan, de biztosan a csőd felé araszol, a görög ügy pedig már „veszett fejsze nyele" a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint. 

Ma jöhet egy kis nyugalom 

Mario Draghi elintézte a piacokat. Persze talán ez leginkább nem neki, hanem a túlzott piaci várakozásoknak köszönhető. Hiszen új kötvényvásárlási programot indítanak, s vásárolni fognak perifériás állampapírokat, de ennek feltételei vannak. Egyrészt csak rövid, maximum egy éven belül lejáró papírokat vesznek, s ráadásul csak olyan államokét, amelyek bejelentkeznek az EFSF/ESM-be. Vagyis nincs féktelen pénzöntés, hanem csak visszafogott, nagyon megfontolt költekezés.

A forintból is kifogyott a lendület 

Kezd elfogyni a lendület sávtetőknél és 200 napos mozgóátlagok elérésénél az indexekből. Ennyire volt elég a remény és a szóbeli intervenció, amit Mario Draghi hozott össze még a múlt héten és ma is már inkább a félelem karakterizálja piacokat. Félelem attól, hogy még sem történik semmi.

Mi vár ma a forintra? – A jegybankokon a világ szeme 

Hétfőn Geithner és Draghi találkozott, s mint ahogy várható volt egyetértés volt közöttük arról, hogy lépni kell. Draghi terve egyszerű. Szerinte az EFSF-nek, később pedig az azt felváltó ESM-nek direktben, aukciókon kellene perifériás - elsősorban spanyol és olasz - államkötvényeket vásárolni.

Csúcsokat dönt a forint – Meddig tart az eu(ro)fória? 

Mario Draghi EKB elnök csütörtöki nyilatkozata után jelentősen nőtt az eurózónával kapcsolatos kockázatvállalási hajlandóság, amelyből a forint és a magyar államkötvények is profitáltak. Utoljára tavaly szeptemberben járt ilyen szédítő magasságokban a hazai deviza árfolyama, elemzők azonban óva intenek attól, hogy kézpénznek vegyük a múlt hét vége óta kialakuló piaci eufóriát. A jó hangulat ugyanis egy pillanat alatt elszállhat.

Kérdés, létezik-e néhány hónap múlva az euróövezet 

Döntő szakaszba érkezett az euróválság, és minden lehetséges eszközt be kell vetni a közös valuta megmentése érdekében az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács elnöke szerint. Az eurócsoport országainak minden lehetséges eszközzel bizonyítaniuk kell szilárd eltökéltségüket az övezet pénzügyi stabilitásának garantálására.

Fordulat jelei látszanak a magyar piacon 

Jó vállalati eredmények jellemezték a tegnapi napot Amerikában. Közben Európában is gőzerővel indul a gyorsjelentési szezon, ahol szintén mintha inkább a jobbat jelentők lennének túlsúlyban. 

Eurózóna: a krízis újratöltve 

Alig oszlottak el a viharfelhők az euróövezet fölött, máris itt az újabb pánikroham: a spanyol tartományok segítségért könyörögnek a mentőalapból, a sajtó találgatásai szerint Görögország akár már szeptemberben csődbe mehet, a hitelminősítők pedig megsemmisítő pofonokat osztanak az eurózóna legerősebb tagállamainak. A rossz hírek áradata most már a gazdaságiban is érezteti hatását, több éves mélypontra süllyedt a beszerzési menedzser index az euróövezetben, ami negatívan befolyásolja a magyar kis- és középvállalatok exportkilátásait.

Érdekes nap elé nézünk 

Tegnap nagyot estek az indexek világszerte. Ugyanakkor fontos támaszokhoz érkezett a számunkra izgalmas DAX és a BUX index is, a Moody's odacsapott egyet a német államkötvénypiacnak, ma kezdődnek a Brüsszel és Athén közti tárgyalások és kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank is.

Integetett a csúcsnak a forint 

Az elmúlt napok száguldozásai után mára eljött a „rossz" hangulat a piacokra. Persze az előbbiből a magyar piac nem nagyon vette ki a részét, nem tudott együtt mozogni a fejlett piacokkal.

Boldogságot látunk szerte a részvénypiacokon 

Továbbra is a nyerő-nyerő szituáció van. Ha jók a gazdasági adatok, akkor azért, ha gyenge gazdasági kilátások vannak, akkor azért emelkedünk. Most mind a kettőt láthattuk.

Fontos hírek borzolták tegnap a kedélyeket 

Ugyan Bernanke nem ígért semmi drasztikust, de aggasztónak nevezte az amerikai munkaerő piaci helyzetet. Sőt azt is megígérte, hogy ha szükséges, akkor mindent megtesznek a gazdaság további élénkítésére.

Az IMF tárgyalásokra figyel a forint árfolyama 

Az IMF tárgyalások kimenetelétől függ, hogy merre indul el a hazai deviza árfolyama a nap folyamán. A tőzsdeindexeket inkább a Fed újabb gazdaságélénkítő programjába vetett hit mozgathatja.

Fortélyos félelem igazgat 

A befektetőknek rá kellett döbbennie, hogy az ESM használatának vannak még akadályai. Nevezetesen, a német alkotmánybíróságnak még meg kell vizsgálnia, hogy a német törvényekkel összhangban van-e az ESM működése. Ha ez néhány hetet vesz csak igénybe, akkor nincs baj, de ha hónapokat, akkor a segélymechanizmus megakadhat. Nahát, most ettől is lehet félni.

Nyár van, de csak kapkodjuk a fejünket 

Az EU vezetői 9 órás megbeszélést tartanak, hogy aztán megerősítsék azt, amit már korábban is eldöntöttek. Pluszként további engedményeket adnak a spanyoloknak. Így kapnak egy kis levegőt, a GDP 1%-ra rúgó könnyítést, na meg egy év haladékot.

Nem alakulnak szépen a dolgok 

Egyelőre a piac szkeptikus. Továbbra is lassulás van a világgazdaságban, miközben a döntéshozók - bizonyos helyeken (Kína) - egyre kétségbeesettebben próbálnak megtenni mindent annak érdekében, hogy visszatérjen a dinamikus növekedés.

Baljós árnyak az eurózóna felett 

Három-hat hónapon belül ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, és ezzel megkezdődik az euróövezet felbomlása, ha nem indulnak el a szükséges reformok, a fiskális unió, a bankunió és a transzferunió kialakítása - véli Nouriel Roubini.

Egyre nagyobb a nyomás az EKB-n 

Egyre nagyobb a nyomás az EKB-n, hogy csökkentse az irányadó kamatrátát. Már korábban is várta a befektetők egy csoportja, hogy az EKB alapkamata 1%-ról 0,75%-ra csökken, de mostanra egyértelműen ilyen jellegű lépést szeretne látni a befektetők jelentős része.

Matolcsyt követheti Európa 

Az euróválság hosszú időre megoldódni látszik, a jövő legsúlyosabb problémája Gilles Bransbourg francia befektetési stratéga szerint az, hogy a társadalmak elöregedését sem uniós, sem nemzetállami szinten nem tudják majd másként kezelni, mint erősödő adóztatással. A tanácsadó szerint Magyarország után többen a nyugdíjvagyonhoz nyúlhatnak, a ma még unortodoxnak minősített út válik általánossá. A jelenlegi környezetben az ex-bankár a kisbefektetőknek azt ajánlja, hogy ne sztárbefektetők ajánlásait kövessék, hanem azt figyeljék, hogy azt, hogy az államok hová teszik a pénzt.

Csendes lesz a Függetlenség Napja 

Ma a függetlenségét ünnepli Amerika, így csendes kerekedésre számíthatunk Európában és Magyarországon is. Ha már a függetlenség napjánál tartunk, akkor az amerikai pénz, a dollár születésnapjáról is beszélünk, amelyet az USA alkotmányában 9 évvel és két nappal a függetlenség kikiáltása után rögzítettek.

Úgy tűnik, hogy nyerő-nyerő szituációban vagyunk 

Nagyon gyenge termelési adatokra válaszul a részvényárfolyamok emelkednek, mivel a befektetők ezáltal egyre inkább hisznek a további mennyiségi lazításban.

Pénteken vége szakadt a görög átoknak 

Hatalmas száguldást láthatunk pénteken szerte a világban. Az öröm jogos, a shortosok kipattanása is. Kérdés, hogy tud-e tartós emelkedés jönni, de ezt nehéz megválaszolni. 

Vajpuhára főzték a vaskancellárt 

Nem csak a futballpályán, hanem a tárgyalóasztalnál is történelmi vereséget szenvedett Németország péntek hajnalban. Minden kérdésben engedni kényszerült Angela Merkel német kancellár, aki a helyszínen tartózkodó kommentátorok információi szerint Mario Monti olasz miniszterelnök megkérdőjelezhető, ám sikeres taktikával szorított sarokba.

Felszállt a fehér füst Brüsszelben, kilőtt a forint 

A legfontosabb, hogy a perifériás (ebben az esetben spanyol és olasz) hozamokat az EFSF és ESM alapokon keresztül le lehet nyomni, hiszen az alapok vásárolhatják őket, s még a szenioritásuk is megszűnik. Az országok adósság spirálját pedig azzal szüntetik meg, hogy a bankokat direkt tőkésítik fel a válságkezelő alapokból.

Felvirradt a nagy nap! 

Megkezdődik az, ami akár meg is változtathatná Európa arcát, s jelentős lépés lehetne az Európai Egyesült Államok létrejötte felé. A kérdés, hogy valóban az lesz-e.

Európai Egyesült Államok, vagy második Marshall-terv? 

Több fontos esemény is áll Angela Merkel előtt a következő két napban, amelyek végeredményben ugyanarról a kérdésről fognak dönteni: változik-e Németország álláspontja a kialakult európai krízis kezelését tekintve, meg tudja-e állítani a német kancellár az egyre többek szerint a felbomlás felé robogó euróövezet szétesését. Berlin szorosabb politikai integrációt szorgalmaz, míg az euróövezet kormányai monetáris lazításokat szeretnének. Soros György szerint pedig Németországnak be kellene indítania saját Marshall-segélyét.

A világ szétesik, de a forint tartja magát 

Úgy tűnik, hogy nem az ördög, hanem a Moody's az, amelyik soha sem alszik. Tegnap éjjel sikerült 28 spanyol bankot leminősítenie, nem is kicsit. A piacok hatalmasat estek, míg a forint - nem kis meglepetésre - tartja magát.

Ma bármerre elindulhat a piac 

A hangulat továbbra is negatív. Sokan a holnapi spanyol és olasz kötvényaukciókat várják, de az is kérdéses, hogy az EU vezetők a csütörtökön kezdődő két napos ülésükön mire jutnak a válságkezeléssel kapcsolatban.

Épp egy pici hiányzik - IMF-hitellel tartható a büdzsé 

A múlt héten benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. A Policy Agenda által készített elemzés szerint már az ebben szereplő hiánycélt is csak akkor lehet tartani, ha rendelkezik az ország pénzügyi védőhálóval, és nincsen újabb krízis Európában, míg a gazdasági növekedés feltételeit ez a költségvetés továbbra sem biztosítja.

Ma is erősödhet a forint 

„Hoztam is, meg nem is" a Mátyás királyról szóló népmese szerint. Ezt láthattuk tegnap a Fed ülés után. Meghosszabbították a hosszú kötvényvásárlásokat, amelyeket a rövid kötvényeladásokból finanszíroznak.  A forint közben töretlenül erősödik az euróval szemben.

Kitart a jó hangulat, szétszedték tegnap a forintot 

Továbbra is pozitív a hangulat, pedig rossz adatokat láthatunk. A német gazdasági indikátor, a ZEW index bizony nagyon csúnya lett. Az amerikai lakásadatokra talán azt lehet mondani, hogy vegyes képet mutatnak. Mindenesetre továbbra is nyerő-nyerő üzemmódban vannak a piacok. A rossz makrogazdasági adatok hatására a befektetők hisznek a QE3-ban, na meg az európai élénkítésben is, amit Mario Draghi is megígért, ha pedig jó az adat, akkor annak örülnek.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV 

A NAV ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban.

Cégblog

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo