Ma jöhet egy kis nyugalom

Mario Draghi elintézte a piacokat. Persze talán ez leginkább nem neki, hanem a túlzott piaci várakozásoknak köszönhető. Hiszen új kötvényvásárlási programot indítanak, s vásárolni fognak perifériás állampapírokat, de ennek feltételei vannak. Egyrészt csak rövid, maximum egy éven belül lejáró papírokat vesznek, s ráadásul csak olyan államokét, amelyek bejelentkeznek az EFSF/ESM-be. Vagyis nincs féktelen pénzöntés, hanem csak visszafogott, nagyon megfontolt költekezés.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Na, ez nem tetszik a piacoknak. Így a trendcsatornák/sávok tetején levő részvényekbe és indexekbe is beleadtak rendesen. Mára kissé megnyugodni látszik a hangulat. A BUX kicsivel a 20 napos fölött billeg, amely megfoghatja az árfolyamcsökkenést. Talán maradunk a 20 és 200 napos mozgóátlagok által behatárolt 400 pont szélességű sávban. A DAX esetében a 20 napos mozgóátlag, amely jóval a 200 napos mozgóátlag felett van, szintén támaszként funkcionál 6 560 pont környékén. Vagyis a tegnapi zakót követően egy moderált csökkenést láthatunk ma, amelybe egy fordulat is beleférhet akár.

USA, Európa:

Tegnap csökkenéssel zártak az amerikai piacok az európai fejleményeket követően. (Dow -0,7%; S&P500 -0,7%; Nasdaq -0,4%) Azután, hogy elmaradt a Fed élénkítés, az európai sem lett túl attraktív a befektetők számára. Így a felfokozott várakozásokat csalódás követte, amely nem meglepő, ha azt nézzük, hogy a részvényindexek ellenállások környékén tébláboltak az elmúlt napokban, ahonnan lefordulhattak. Különben az amerikai makrogazdasági adatok sem lettek fényesek. Legalábbis, ami az ipari termelést illeti. Ugyanakkor a munkaerő piaci adat talán kicsit jobbnak mondható, mint ami a várt volt.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Tegnap jelentett a LinkedIn. A szektortársaival szemben (pl. Facebook) meglepetést okozott a befektetőknek. Ugyan csökkent az eredménye tavalyhoz képest, de meghaladta a várakozásokat, sőt az éves árbevételi terveit is megemelte a cég, 880-900 millió euróról 915-925 millióra. Míg a kereskedésben a részvények 2,2%-kal csökkentek, a zárás utáni üzletkötések során több, mint 7 százalékkal emelkedett a jó negyedéves eredménynek köszönhetően. A meglepetés jótékonyan tudott hatni az árfolyamra, amely amúgy jó jel a piacok szempontjából.

Az AIG operatív eredménye is jobb lett, majd duplája a vártnak, 1,06 dollár részvényenként (1,9 milliárd dollár). Ez év/év alapon 27%-os javulás, amely elsősorban a biztosítási tevékenység javulásának köszönhető. Így zárás után a részvények több mint 1 százalékot emelkedtek.

 Ma izgalommal tölthet majd el bennünket az amerikai munkanélküliségi adat, vagy a szolgáltatóipari beszerzési index, s lehetne folytatni a sort. Ma az NYSE Euronext eredményének izgulhatunk még vállalti fronton.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Újabb Irán elleni szankciókról döntött az amerikai kongresszus. Az új törvény értelmében minden olyan társaságot büntetni fognak a jövőben, melyek hajót kölcsönöznek, vagy biztosítási szolgáltatásokat nyújtanak iráni olajszállítmányok számára. Azonban Kína, a teheráni olaj legnagyobb vásárlója év végéig mentességet kapott a szankció betartása alól.

Az olaj ára azonban a tegnapi nap folyamán esni kezdett az amerikai és európai növekedési félelmek felerősödése miatt. Az árfolyam 88,87 dollárról 87,13 dollárra változott.

A tegnapi kereskedésben az arany árfolyama, 0,2%-kal, 1594 dollárra emelkedett.

Devizák:

Az EKB továbbra sem jelentett be újabb, a dél-európai országok megsegítését célzó programot, mely lendületet adhatott volna az Európai Unió számára. Az elhúzódó európai tétovázás következtében a tegnap nap folyamán erősödésnek indult a dollár, melynek következtében az EURUSD árfolyam 1,2225-ről 1,218-ra változott, ráadásul napon belül még ennél is jelentősebb árfolyammozgás volt tapasztalható.

A forint árfolyamát nem igazán mozgatták meg a tegnapi fejlemények és 280,86-ről 280,6-ra erősödött a forint az euróval szemben.

Távol-Kelet:

A világ többi feléhez hasonlóan Ázsiában is az esés volt a meghatározó irány, amely nagymértékben Mario Draghi-tól várt bejelentés elmaradása okozta. A Hang Seng 0,96%-ot, a Nikkei 1,12%-ot veszített értékéből. Kellemes kivételt jelentett a Shanghai index 0,49%-os emelkedést tudott felmutatni. A legnagyobb esést a Sharp (-28%) és a Sony (-8%) szenvedet el, miután mindketten veszteségről számoltak be és csökkentették a jövőre vonatkozó várakozásait.

Határidős piacok:

A határidős piacon vegyes a kép, az amerikai indexek jellemzően pluszban, míg európai társaik mínuszban találhatóak.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo