Euró árfolyam cikkek


Történelmi mélyponton a forint

Történelmi mélyponton a forint 

Kedden történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, röviddel 13 óra után az euró 334,28 forintot ért, miután 331,66 forinton indította a napot.
Alacsony olajárak és gyenge euró segíti a gazdaság növekedését

Alacsony olajárak és gyenge euró segíti a gazdaság növekedését 

A 83. EUROCONSTRUCT Konferenciának idén nyáron Amszterdam adott otthont. A mostani prognózis a 2016. novemberi barcelonai EUROCONSTRUCT konferenciához viszonyítva szinte változatlan az 1,5–2 százalék közöttire becsült éves GDP-növekedés tekintetében 2017 és 2019 között a 19 európai országra vonatkozóan, melyeket a szervezet elemez – olvasható a Buildecon sajtóközleményében.
Átok vagy áldás a gyenge forint?

Átok vagy áldás a gyenge forint? 

Rossz a devizahiteleseknek és mindazoknak, akik importálnak, de van, akinek nem árt a gyenge forint. Lássuk, ki jár jól vele és mit tehet, akinek gondot okoz.
Fedezze az euróját, aki jót akar

Fedezze az euróját, aki jót akar 

A forint komoly kilengéseket mutatott az utóbbi időszakban a devizapiacon. Felelős vállalatvezető ilyenkor fedezi a devizakitettségét, hogy ne a vállalkozás pénzével folytasson szerencsejátékot.
Kkv-knak is kezelni kell az árfolyamkockázatot

Kkv-knak is kezelni kell az árfolyamkockázatot 

Miközben bőven akad még fejlődési lehetőség a piacon, ami a vállalatok körében az árfolyam-ingadozásokból eredő kockázatok kezelését illeti, ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy ennek szükségességét egyre több hazai vállalkozás ismeri fel.
Gyenge marad a forint, mit tegyünk?

Gyenge marad a forint, mit tegyünk? 

Az elmúlt napok folyamán masszív gyengülést produkált a forint a világ vezető pénznemeivel szemben, a folyamat pedig a legtöbb elemző szerint nem fog egyhamar a visszájára fordulni. Azok az importőrök, akik nem biztosították magukat a forintgyengülés ellen, valamennyit biztosan buktak, de érdemes lehet még lépni, hátha további zuhanás jön. Megmutatjuk, hogyan.
A devizahiteles mentőcsomagra várnak a piacok

A devizahiteles mentőcsomagra várnak a piacok 

"Csak a bizonytalanság lehet a társunk a mai kereskedésben" - írják reggeli kitekintőjükben az Erste elemzői. Ma ugyanis a kormány tárgyal a devizahiteles mentőcsomagról, amely piacmozgató bejelentésekkel járhat, de az is lehet, hogy nem derül ki semmi.
Egyre sürgetőbb a megállapodás az amerikai költségvetésről

Egyre sürgetőbb a megállapodás az amerikai költségvetésről 

Gyenge amerikai adatok rontották tegnap a hangulatot a piacokon. Az Erste elemzői szerint lassan ideje lenne, hogy az indexek elhagyják a jelenlegi szinteket, a folytatás szempontjából a következő napok mozgásai fontosak lehetnek.
Ma Európára figyelhetünk

Ma Európára figyelhetünk 

Amerikában ma a Hálaadást ünneplik, ezért az amerikai piacok ma zárva tartanak, vagyis éppenséggel akár egy unalmas alacsony forgalmú nap elé is nézhetnénk, ha Európa nem tartana igazi adatdömpinget ma. Azonban mivel ma olyan fontos adatok jelennek meg Európában, mint a kiskereskedelmi adatok, vagy éppenséggel a beszerzési menedzser index alakulása, ma is lesz mire figyelnünk. Az adatok közzétételét Németország kezdte 9-órakor és délután négy órakor az európai fogyasztói bizalmat mérő mutató értékének közzétételével zárul - jelezték az Erste elemzői összeállításukban.
Vállalati hírek mozgatják a hazai piacot

Vállalati hírek mozgatják a hazai piacot 

A Richter portfoliók átrendezése erőteljesebb mozgást eredményezett tegnap a hazai tőzsdén, a nemzetközi piacokon továbbra is az amerikai pénzügyi problémák befolyásolják a hangulatot. Az Erste elemzői szerint jöhet némi korrekció, bár ez lehet, hogy a pesti parketten inkább hétfőre bontakozik majd ki.

Szakadék szélén táncolunk 

Továbbra is a medve maradt az úr a nemzetközi piacokon, még mindig a „pénzügyi szakadék” illetve az azzal kapcsolatos tárgyalások, annak elkerülése ad okot a félelemre. Ugyanakkor az egyedi sztorik is hatnak a piacon. Például a Cisco jelentős emelkedést tudott felmutatni az eredmény hatására, bár azért a napon belüli mozgása már inkább beteges volt - emelték ki az Erste elemzői reggeli kitekintőjükben.

Obama nem nyugtatta meg a piacokat 

Továbbra is bizonytalanság jellemzi a piacokat, ezt azonban már jórészt beárazta a piac - jelezték reggeli kitekintőjükben az Erste elemzői.

A magyar kormány megvezeti a külföldi befektetőket 

A Magyarország körüli befektetői légkör javulása kizárólag az Európai Központi Bank (EKB) és az amerikai szövetségi jegybank, a FED grandiózus kötvényvásárlási és készpénzbővítő lépéseinek köszönhető Benoite Anne szerint.

Fellélegzett Európa 

Németország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM), de biztosítani kell, hogy nem hárul rá nagyobb teher az eredetileg tervezett 190 milliárd eurónál - így szól a Karlsruhe-ban székelő német Szövetségi Alkotmánybíróság szerdai döntése.

Fontos nap előtt állunk 

El vagyok szontyolodva. Hamarosan túl leszünk azon az izgalmon, amely eddig a szívünkbe markolt. Ma délután négy órától hallhatjuk a Fed elnökének beszédét a jegybankárok éves konferenciáján. Ott pedig vélhetően kibújik a szög a zsákból. Vagy mégsem? Mindenesetre a befektetők minden idegszálukkal erre az eseményre koncentrálnak. Ha netán nem jönne most sem konkrétabb üzenet a gazdaság élénkítésével kapcsolatban, akkor valószínűleg sokkal jobban elszomorodnának, mint most én. Az pedig nem jelent jót  - kezdi reggeli kitekintőjét az Erste elemzője.

Vágott a jegybank, gyengült a forint 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az elemzők többsége tartást várt, ám - figyelembe véve a testület megosztottságát - benne volt a levegőben egy kisebb vágás lehetősége is. Arról, hogy a mostani lépés után megkezdődhet-e a vállalkozói hitelek kamatának mérséklődése is, egyelőre korai lenne bármit mondani, ahhoz ugyanis a trend folytatására lenne szükség.

Bikapata kopoghat a pesti kövön 

Angela Merkel megörvendeztetett bennünket. Kiállt az EKB jegybankelnök, Mario Draghi terve mellett, amely az euró megmentéséről szólna. Emellett az MNB közlése az államadósság csökkenéséről újabb lökést adhat a forintnak.

Stagnálást várhatunk mára 

Nap végére kis pluszba rántották fel az amerikai indexeket, de ez sem segített Ázsián, ahol inkább kis mínuszokat láthatunk ma reggel. A japán második negyedéves GDP gyengébb lett a vártnál, s negyedéves összehasonlításban még csökkent is, a nominális GDP 0,1%-kal visszaesett a várt növekedéssel szemben.

Ma egy százalék mínusz belefér 

Csúnya kínai külkereskedelemi adatokat láthattunk ma reggel. A befektetők nem is hagyták szó nélkül a meglepő adatokat, Ázsia esik. Különben ahhoz képest, hogy milyen nagy meglepetést láthattunk, a reakció moderáltnak mondható, ugyanis az ázsiai feltörekvő piacok nulla körül oszcillálnak, s inkább a fejlett piacokon láthatunk eladói nyomást.

Devizaolimpia és dotkomlufi – Piaci összefoglaló 

A devizaolimpia elmúlt heti nyertese egyértelműen a forint volt, miután a júniusi 307-es HUF/EUR szint óta 10 százalékot izmosodott fizetőeszközünk a közös valutával szemben.  Ez idén a második ilyen produkció, legutóbb januárban sikerült 324-ről 290 alá esnie, pedig piaci elemzők szerint az eurózóna válsága még korántsem ért véget, és az Egyesült Államokban újra kialakuló dotkomlufival riogatják a befektetőket.

Ördögi körben a gazdaság 

A 2011. nyári elemzéseket újraolvasva szembetűnő, hogy az ideihez nagyon hasonló folyamatok és problémák mozgatták akkor is a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat, a legfontosabb (mindenekelőtt az eurózóna adósságválságát érintő) kérdésekben azonban azóta sem születtek meg a megnyugtató döntések.

Hogyan lesz a fából vaskarika? 

Habár a kínai adatok rosszabbak lettek a vártnál, ráadásul India is gyengén muzsikál, hiszen az ipari termelés a várt növekedéssel szemben csökkent júniusban, ennek ellenére Ázsiában alapvetően emelkedést láthattunk ma reggel.

Jöhet egy korrekció, de nem kéne megijednünk 

3 hónapos csúcson a tengerentúli piacok. Folytatta az emelkedést az olaj árfolyama. Tovább száguld a forint. Folytatódott a tegnap megkezdett. Emelkedés a Távol-Keleten. Erős eredmény az Egistől. Korrekció várható ma a BÉT-en.

Ma jöhet egy kis nyugalom 

Mario Draghi elintézte a piacokat. Persze talán ez leginkább nem neki, hanem a túlzott piaci várakozásoknak köszönhető. Hiszen új kötvényvásárlási programot indítanak, s vásárolni fognak perifériás állampapírokat, de ennek feltételei vannak. Egyrészt csak rövid, maximum egy éven belül lejáró papírokat vesznek, s ráadásul csak olyan államokét, amelyek bejelentkeznek az EFSF/ESM-be. Vagyis nincs féktelen pénzöntés, hanem csak visszafogott, nagyon megfontolt költekezés.

A forintból is kifogyott a lendület 

Kezd elfogyni a lendület sávtetőknél és 200 napos mozgóátlagok elérésénél az indexekből. Ennyire volt elég a remény és a szóbeli intervenció, amit Mario Draghi hozott össze még a múlt héten és ma is már inkább a félelem karakterizálja piacokat. Félelem attól, hogy még sem történik semmi.

Mi vár ma a forintra? – A jegybankokon a világ szeme 

Hétfőn Geithner és Draghi találkozott, s mint ahogy várható volt egyetértés volt közöttük arról, hogy lépni kell. Draghi terve egyszerű. Szerinte az EFSF-nek, később pedig az azt felváltó ESM-nek direktben, aukciókon kellene perifériás - elsősorban spanyol és olasz - államkötvényeket vásárolni.

Csúcsokat dönt a forint – Meddig tart az eu(ro)fória? 

Mario Draghi EKB elnök csütörtöki nyilatkozata után jelentősen nőtt az eurózónával kapcsolatos kockázatvállalási hajlandóság, amelyből a forint és a magyar államkötvények is profitáltak. Utoljára tavaly szeptemberben járt ilyen szédítő magasságokban a hazai deviza árfolyama, elemzők azonban óva intenek attól, hogy kézpénznek vegyük a múlt hét vége óta kialakuló piaci eufóriát. A jó hangulat ugyanis egy pillanat alatt elszállhat.

Egyre inkább érik a korrekció 

Az európai fejlemények még mindig fűtik a piacokat. Felemás kép az árupiacokon. Merkel és Hollande egyeztetése erősítette az eurót. Emelkedéssel kezdte a hetet Ázsia. További emelkedés várható ma.

Fordulat jelei látszanak a magyar piacon 

Jó vállalati eredmények jellemezték a tegnapi napot Amerikában. Közben Európában is gőzerővel indul a gyorsjelentési szezon, ahol szintén mintha inkább a jobbat jelentők lennének túlsúlyban. 

Érdekes nap elé nézünk 

Tegnap nagyot estek az indexek világszerte. Ugyanakkor fontos támaszokhoz érkezett a számunkra izgalmas DAX és a BUX index is, a Moody's odacsapott egyet a német államkötvénypiacnak, ma kezdődnek a Brüsszel és Athén közti tárgyalások és kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank is.

Meglendült a spanyol varázspálca, esni kezdett a forint 

Pénteken napközben jelentős fordulat következett be a nemzetközi befektetői hangulatban, és elindult a részvények „kiárusítása". Az idegeket Spanyolország borzolta azzal, hogy újra „elszálltak" a kötvényhozamok. Az eurózóna válságával kapcsolatos kiújuló félelmek miatt a forint erősödése is megtorpant.

Integetett a csúcsnak a forint 

Az elmúlt napok száguldozásai után mára eljött a „rossz" hangulat a piacokra. Persze az előbbiből a magyar piac nem nagyon vette ki a részét, nem tudott együtt mozogni a fejlett piacokkal.

Boldogságot látunk szerte a részvénypiacokon 

Továbbra is a nyerő-nyerő szituáció van. Ha jók a gazdasági adatok, akkor azért, ha gyenge gazdasági kilátások vannak, akkor azért emelkedünk. Most mind a kettőt láthattuk.

Fontos hírek borzolták tegnap a kedélyeket 

Ugyan Bernanke nem ígért semmi drasztikust, de aggasztónak nevezte az amerikai munkaerő piaci helyzetet. Sőt azt is megígérte, hogy ha szükséges, akkor mindent megtesznek a gazdaság további élénkítésére.

Az IMF tárgyalásokra figyel a forint árfolyama 

Az IMF tárgyalások kimenetelétől függ, hogy merre indul el a hazai deviza árfolyama a nap folyamán. A tőzsdeindexeket inkább a Fed újabb gazdaságélénkítő programjába vetett hit mozgathatja.

Jól megforgatták a befektetőket 

Az amerikai piacok tovább estek arra a hírre, hogy a Fed kormányzói úgy gondolják, hogy QE3 nélkül is magához fog térni az amerikai gazdaság, még ha lassan is. Így a dollár tovább erősödött, s az euró-dollár kurzus erősen közelíti a kritikus 1,2-es szintet.

Fortélyos félelem igazgat 

A befektetőknek rá kellett döbbennie, hogy az ESM használatának vannak még akadályai. Nevezetesen, a német alkotmánybíróságnak még meg kell vizsgálnia, hogy a német törvényekkel összhangban van-e az ESM működése. Ha ez néhány hetet vesz csak igénybe, akkor nincs baj, de ha hónapokat, akkor a segélymechanizmus megakadhat. Nahát, most ettől is lehet félni.

Nyár van, de csak kapkodjuk a fejünket 

Az EU vezetői 9 órás megbeszélést tartanak, hogy aztán megerősítsék azt, amit már korábban is eldöntöttek. Pluszként további engedményeket adnak a spanyoloknak. Így kapnak egy kis levegőt, a GDP 1%-ra rúgó könnyítést, na meg egy év haladékot.

Nem alakulnak szépen a dolgok 

Egyelőre a piac szkeptikus. Továbbra is lassulás van a világgazdaságban, miközben a döntéshozók - bizonyos helyeken (Kína) - egyre kétségbeesettebben próbálnak megtenni mindent annak érdekében, hogy visszatérjen a dinamikus növekedés.

Baljós árnyak az eurózóna felett 

Három-hat hónapon belül ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, és ezzel megkezdődik az euróövezet felbomlása, ha nem indulnak el a szükséges reformok, a fiskális unió, a bankunió és a transzferunió kialakítása - véli Nouriel Roubini.

Üzemanyagár - Szerdától megint drágább lehet 

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 2-3 forint, míg a gázolaj esetében kb. 5 forint áremelkedést indokolnak 9-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 410 forint, a gázolajé pedig 417 forint lehet július 11-én, szerdán.

Egyre nagyobb a nyomás az EKB-n 

Egyre nagyobb a nyomás az EKB-n, hogy csökkentse az irányadó kamatrátát. Már korábban is várta a befektetők egy csoportja, hogy az EKB alapkamata 1%-ról 0,75%-ra csökken, de mostanra egyértelműen ilyen jellegű lépést szeretne látni a befektetők jelentős része.

Úgy tűnik, hogy nyerő-nyerő szituációban vagyunk 

Nagyon gyenge termelési adatokra válaszul a részvényárfolyamok emelkednek, mivel a befektetők ezáltal egyre inkább hisznek a további mennyiségi lazításban.

Pénteken vége szakadt a görög átoknak 

Hatalmas száguldást láthatunk pénteken szerte a világban. Az öröm jogos, a shortosok kipattanása is. Kérdés, hogy tud-e tartós emelkedés jönni, de ezt nehéz megválaszolni. 

Vajpuhára főzték a vaskancellárt 

Nem csak a futballpályán, hanem a tárgyalóasztalnál is történelmi vereséget szenvedett Németország péntek hajnalban. Minden kérdésben engedni kényszerült Angela Merkel német kancellár, aki a helyszínen tartózkodó kommentátorok információi szerint Mario Monti olasz miniszterelnök megkérdőjelezhető, ám sikeres taktikával szorított sarokba.

Felszállt a fehér füst Brüsszelben, kilőtt a forint 

A legfontosabb, hogy a perifériás (ebben az esetben spanyol és olasz) hozamokat az EFSF és ESM alapokon keresztül le lehet nyomni, hiszen az alapok vásárolhatják őket, s még a szenioritásuk is megszűnik. Az országok adósság spirálját pedig azzal szüntetik meg, hogy a bankokat direkt tőkésítik fel a válságkezelő alapokból.

Felvirradt a nagy nap! 

Megkezdődik az, ami akár meg is változtathatná Európa arcát, s jelentős lépés lehetne az Európai Egyesült Államok létrejötte felé. A kérdés, hogy valóban az lesz-e.

A világ szétesik, de a forint tartja magát 

Úgy tűnik, hogy nem az ördög, hanem a Moody's az, amelyik soha sem alszik. Tegnap éjjel sikerült 28 spanyol bankot leminősítenie, nem is kicsit. A piacok hatalmasat estek, míg a forint - nem kis meglepetésre - tartja magát.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo