Jól megforgatták a befektetőket

Az amerikai piacok tovább estek arra a hírre, hogy a Fed kormányzói úgy gondolják, hogy QE3 nélkül is magához fog térni az amerikai gazdaság, még ha lassan is. Így a dollár tovább erősödött, s az euró-dollár kurzus erősen közelíti a kritikus 1,2-es szintet.

Ma reggelre viszont, a globális gazdasági problémák miatt meglepetésre kamatot csökkentett Dél-Korea, s ami még fontosabb, az ausztrál foglalkoztatottsági adatokban romlást láthattunk. Így a mai nap is aggodalmas kereskedéssel kezdődik, pedig egyes részvények a magyar piacon kifejezetten jól néznek ki. Ilyen az Egis, amely korábban áttörte a kritikus 15.000 forintos szintet, de a MOL, vagy a Richter részvényei is tartogathatnának pozitív meglepetést számunkra. Vagyis a kép vegyes. Ráadásul az S&P500 indexet a kritikus szint egyelőre megtartotta. Így a gyenge ázsiai piaci teljesítmény és a negatív határidős indexek ellenére nem feltétlenül lepődnénk meg egy felfelé történő mozgás láttán.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Ötödik napja tart a csökkenés a tengerentúli piacokon. Tegnap azonban már mérséklődtek a mínuszok, a napi mélypontról sikerült felfelé elrugaszkodnia az árfolyamoknak, és az utolsó órában erőteljesen emelkedtek a piacok (Dow -0,38%, Nasdaq -0,49%, S&P500 0%).

A Fed tegnap publikálta júniusi ülésének jegyzőkönyvét, amiből megtudhattuk, hogy a tengerentúli gazdaság növekedése gyengébb a korábban vártnál. A Fed csökkentette növekedési előrejelzését, és a foglalkoztatottság terén is gyengébb bővülésre számítanak. A legtöbb befektető az újabb monetáris lazítással kapcsolatos kijelentéseket kereste, de csak néhány jegybankár vélte úgy, hogy erre szükség lehet a foglalkoztatottság talpra állításához.

A spanyol kormány tegnap új megszorító csomagot jelentett be, amely szerint a következő 2,5 évben 65 milliárd eurót akarnak megspórolni.

Olaj, arany:

Tegnap ismét pozitív irányba fordult a kőolaj árfolyama, miután sikerült elrugaszkodnia a 30 napos mozgóátlagról. A napi maximumhoz (86,5) képest korrigált zárásra 85,8 dollárig, de még így is 2% feletti pluszban zárta a kereskedést.

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek az olajkészletek a tegnapi adat szerint, 1,37 millió hordó helyett 4,7 millió hordóval zsugorodott az olajkészlet. Benzin terén az 500 ezer hordós emelkedéssel szemben 2,75 millió hordós növekedést publikáltak.

Az OPEC havi riportja szerint a globális olajfogyasztás 900.000 hordóval nőhet naponta ebben az évben, de a gazdaság lassulása miatt jövőre ez 800.000 hordóra mérséklődhet. Az OPEC szerint jövőre 29,6 millió hordó olajat kell biztosítania naponta, 300.000 hordóval kevesebbet, mint idén.

Az arany árfolyama nem mozdult el látványosan a tegnapi kereskedés során, 1.567 dollárról 1.576 dollárig emelkedett a kurzus.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A Fed tegnapi találkozója során mindössze négyen támogatták az újabb monetáris lazítást célzó QE 3 ötletét. A hír némileg erősítőleg hatott a dollárra, hiszen egy nagyobb méretű gazdaságélénkítő csomag inflációt és ezen keresztül a dollár gyengülését eredményezhette volna, most viszont egy ilyen lehetőség valószínűsége jelentős mértékben csökkent. Az árfolyam 1,225-ről 1,224-re változott.

A forint a tegnapi napot ott zárta, ahol elkezdte azt, és az EUR/HUF kezdeti 288,5-ös árfolyamról mindössze 288,6-ra emelkedett.

Távol-Kelet:

Jelentős zuhanást élt át a Nikkei és a Hang Seng index is. Míg előbbi esetében 1,3%-os esésről beszélhetünk, addig utóbbi esetében ennek nagysága már eléri az 1,6%-ot. Ezzel szemben a Shanghai index kismértékű emelkedést produkált, aminek a következtében az index értéke 0,27%-kal növekedett.

A japán jegybank nem változtatott kamatpolitikáján és továbbra is a 0-0,1%-os sávot tekinti célnak.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo