Erste-elemzés cikkei


Erste-elemzés cikkei

Lehet, hogy jövőre a bort is importálni kell

Lehet, hogy jövőre a bort is importálni kell 

Jó minőségű az idei szőlőtermés, régen volt ilyen egészséges a magyar szőlő, de az olcsóbb borokból várhatóan olasz importra szorul az ország. Az aszály miatt ugyan csökkent a termésmennyiség, de a többi mezőgazdasági ágazathoz képest a szőlőültetvények viszonylag jól viselték a szárazságot.
Őszies, lapos napunk lesz

Őszies, lapos napunk lesz 

Rövid fellendülést hozott a német alkotmánybíróság vártnak megfelelő döntése. Az indexek a korábbi kitörést követően a nap végére enyhén tovább emelkedtek. 
Mindenki várja a fontos döntéseket

Mindenki várja a fontos döntéseket 

Mindenki a német alkotmánybíróság és a Fed ülésének eredményét várja. Ezerszer leírtuk, holnap (délelőtt 10 órakor) és holnapután (este) várhatók a nagy események, vagyis zajlik a korrekció szerte a világban, szinte minden jelentősebb index kisebb csökkenést produkált és ezzel nincs is baj, a múlt heti rally után.
Újabb mérföldkövek előtt a tőkepiacok

Újabb mérföldkövek előtt a tőkepiacok 

Jelentős emelkedési hullámot láthattunk a múlt hét végén, a Mario Draghi-féle terv bejelentést követően. Ezen a héten figyelhetjük a német alkotmánybíróság döntését az ESM ügyében, amely szerdán várható. EU politikusok meg vannak győződve, hogy pozitív lesz a döntés. Csütörtökön pedig Ben Bernanke szavait várhatjuk izgalommal a QE3 ügyében. Vagyis nyugodtan lehet korrekció a hét első napjaiban, de annak nem kéne jelentősnek lennie, hiszen számos index csak most hagyott el fontos szintet - kezdték reggeli kitekinőjüket az Erste elemzői.

Újabb mérföldkövek előtt a tőkepiacok 

Jelentős emelkedési hullámot láthattunk a múlt hét végén, a Mario Draghi-féle terv bejelentést követően. Ezen a héten figyelhetjük a német alkotmánybíróság döntését az ESM ügyében, amely szerdán várható. EU politikusok meg vannak győződve, hogy pozitív lesz a döntés. Csütörtökön pedig Ben Bernanke szavait várhatjuk izgalommal a QE3 ügyében. Vagyis nyugodtan lehet korrekció a hét első napjaiban, de annak nem kéne jelentősnek lennie, hiszen számos index csak most hagyott el fontos szintet - kezdték reggeli kitekinőjüket az Erste elemzői.
Kitaláció volt az IMF-levél, Orbán bedöntötte a forintot

Kitaláció volt az IMF-levél, Orbán bedöntötte a forintot 

Csak választóknak szóló akció volt a kiszivárogtatott IMF-levél tartalma, Orbán Viktor Facebook-on tett nyilatkozata azonban súlyos kilengést okozott a forint árfolyamában, a félresikerült kommunikáció ismét megingatta a befektetők kormányba vetett bizalmát.
Végre felvirradt a nagy nap

Végre felvirradt a nagy nap 

Felvirradt ugyan a nagy nap, hiszen ma lesz az EKB döntés, de már tegnap sokat megtudhattunk informális csatornákon keresztül. Sterilizált, korlátlan kötvényvásárlást be nem jelentett kamatplafonnal szeretne az EKB bevezetni, több meg nem nevezett informátor szerint. Ugyan a sterilizált akció azt jelenti, hogy az akciót ez limitálja is, vagyis nem korlátlan, hiszen a pénzmennyiség nem növekedhet, de így is jelentős lépés lenne. 
Trükkös pályázatírók leselkednek a gyanútlan munkaadókra

Trükkös pályázatírók leselkednek a gyanútlan munkaadókra 

Pályázatíró cégek próbálnak jogosulatlan gazdasági előnyre szert tenni a kérelemre induló munkahelymegőrző támogatás kapcsán - figyelmeztet közleményében a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.
A munka ünnepe ellenére is emelkedett a piac

A munka ünnepe ellenére is emelkedett a piac 

Tegnap az amerikai piacok, a munkát ünnepelvén, zárva tartottak. Ennek ellenére a piacok viszonylag határozott emelkedést tudtak felmutatni, amelyet az is segített, hogy az EKB elnöke, Mario Draghi arról beszélt, hogy ha a másodlagos piacon három évesnél rövidebb futamidejű kötvényeket vásárol a központi bank, az nem ütközik a tiltott finanszírozás tilalmába.
Ma az amerikaiak is megünneplik a munkát

Ma az amerikaiak is megünneplik a munkát 

Ma az amerikaiak is megünneplik a munkát, egy munkaszüneti nappal. Így az amerikai tőzsdék is zárva lesznek ma, s ez megadja az alaphangulatot a világ börzéin.

Véget ért a nyári nihil, és ez nem jó nekünk 

A nyári nihil után két nap emelkedő forgalom és mi az eredménye? Csökkenő árak, ráadásul a BUX index a 200, a 30 és a 20 napos mozgóátlagok alatt tartózkodik, a forint pedig jelentősen gyengült a kamatdöntés után.

Kamatvágás ide vagy oda, péntek előtt nem mozdul meg semmi 

Továbbra is Bernanke szavaira vár a piac, a tegnapi kereskedés leginkább állóvíznek nevezhető. Az amerikai indexek a lokális maximumok környékén ingadoznak, a hazai piac a kamatdöntés ellenére sem tudott látványosan elmozdulni, és a német DAX index árfolyama is egy oldalazást jelző keresztet rajzolt a grafikonra.

Még tombol a nyár a tőzsdén 

Rendkívül csekély érdeklődés mellett zajlott a tegnapi kereskedés, a forgalom alig haladta meg az 1 milliárd forintot, ami sokéves mélypontnak számít.

Izgalmas hétnek nézünk elébe  

Pénteken kerül megrendezésre a jegybankárok éves Jackson Hole-i konferenciája, ami Bernanke beszédével kezdődik. Hetek óta erre vár a piac, sokan számítanak arra, hogy újabb monetáris lazításról is beszél a Fed elnök.

Szimatot fogtak a medvék 

Jól elromlott a hangulat! Míg a DAX tegnap a 20 napos mozgóátlagot tesztelte, addig a BUX már a 30 napos mozgóátlag alatt jár. Ahogy estünk egy kicsit a medvék azonnal hatalmas lármát kezdtek el csapni. Ilyen címet láttam ma reggel a Yahoo-n. „Marc Faber: Odds of Global Recession Are 100%". Azaz tuti, hogy globális recesszió lesz. Ne legyen senkinek kételye efelől. Szóval a medvék azonnal szimatot fogtak és jó PR érzékkel rendesen, paráztatják a publikumot - kezdték napi kitekintőjüket az Erste elemzői.

Ma a javuló hangulatban emelkedhetünk 

Fontos adatok Amerikából, emelkedik az olaj és az arany is, amerikai adatdömping után gyengült a dollár. Gyenge adat, emelkedő árfolyamok Ázsiában. Emelkedésre számítunk ma.

Túl a csúcsokon 

Lefordultak az amerikai indexek a szédítőnek tűnő magasságokból, a lokális, négyéves csúcsokról. Ráadásul piaczárás után a Dell is csökkentette a profitvárakozásait azután, hogy a harmadik negyedéves eredménye enyhén jobb lett a várakozásoknál. Az okostelefonok és a tablet-ek népszerűsége miatt mind az asztali számítógépek, mind a lap-top-ok piacán folytatódik a kereslet visszaesése. Mindezzel párhuzamosan a japán külkereskedelmi hiány megint méretes negatívumot produkált, ismét bizonyítva azt, hogy a jen túl erős. Már több mint egy éve hiányt mutat a külkereskedelem a szigetországban - sorolták az Erste elemzői reggeli kitekintőjükben azokat a tényezőket, amelyek megadják az alaphangot a mai kereskedéshez.

Ma még csendes napra számíthatunk 

Úgy tűnik, hogy a mai nap is csendes lehet, ugyanis kevés makro adatot láthatunk ma, gyakorlatilag semmit. Ugyan a politikai nagyüzem is beindul, de az is csak inkább holnap. Ettől függetlenül valamiféle nyilatkozatháborúra már most is számíthatunk.

Bikapata kopoghat a pesti kövön 

Angela Merkel megörvendeztetett bennünket. Kiállt az EKB jegybankelnök, Mario Draghi terve mellett, amely az euró megmentéséről szólna. Emellett az MNB közlése az államadósság csökkenéséről újabb lökést adhat a forintnak.

Ma is emelkedhet a magyar piac, jó erőben a dollár 

Ahogy megírtuk, önálló élet zajlik a piacokon. Még az USA-ban is láthattuk az erős indexek jó, a gyengébbek gyenge teljesítményét. A magyar piac emelkedni tudott (zárásra nem is kicsit) annak ellenére, hogy a nemzetközi hangulat negatív volt.

A válság kitörése óta nem volt erre példa 

Egyedi történetek mozgatják a piacokat, erre a válság kitörése óta nem volt példa. A MOL például rekord gyenge eredményt produkált, pedig az iparági környezet jó volt. Így jött is a büntetés mintegy 4 százalékos csökkenés képében.

Ázsiai rém tartja izgalomban a világot 

Gyenge MOL eredmény és várakozásoknak megfelelő német GDP adat (bár a kommentárokban már jobbról beszélnek) látott napvilágot. Továbbra is izgalomban tartja a világot az ázsiai, kínai lassulás réme.

Stagnálást várhatunk mára 

Nap végére kis pluszba rántották fel az amerikai indexeket, de ez sem segített Ázsián, ahol inkább kis mínuszokat láthatunk ma reggel. A japán második negyedéves GDP gyengébb lett a vártnál, s negyedéves összehasonlításban még csökkent is, a nominális GDP 0,1%-kal visszaesett a várt növekedéssel szemben.

Ma egy százalék mínusz belefér 

Csúnya kínai külkereskedelemi adatokat láthattunk ma reggel. A befektetők nem is hagyták szó nélkül a meglepő adatokat, Ázsia esik. Különben ahhoz képest, hogy milyen nagy meglepetést láthattunk, a reakció moderáltnak mondható, ugyanis az ázsiai feltörekvő piacok nulla körül oszcillálnak, s inkább a fejlett piacokon láthatunk eladói nyomást.

Hogyan lesz a fából vaskarika? 

Habár a kínai adatok rosszabbak lettek a vártnál, ráadásul India is gyengén muzsikál, hiszen az ipari termelés a várt növekedéssel szemben csökkent júniusban, ennek ellenére Ázsiában alapvetően emelkedést láthattunk ma reggel.

Megtört a forint lendülete 

Az egyelőre jó el, hogy pl. a DAX index úgy korrigál (legalábbis a dinamikus indikátorok szintjén), hogy közben az árfolyam emelkedik. Ez az erő jele. Ennek ellenére nem szabad elfelejtenünk, hogy az elmúlt napok emelkedését követően, most már egy korrekciós fázisban van a világ legtöbb indexe.

Jöhet egy korrekció, de nem kéne megijednünk 

3 hónapos csúcson a tengerentúli piacok. Folytatta az emelkedést az olaj árfolyama. Tovább száguld a forint. Folytatódott a tegnap megkezdett. Emelkedés a Távol-Keleten. Erős eredmény az Egistől. Korrekció várható ma a BÉT-en.

Folytatódhat a száguldás a piacokon 

Hatalmas rally jött pénteken arra a pletykára, hogy a spanyolok máris jelentkeznek az EFSF-nél a segítségre, s így megteremtődik a lehetőség az EKB segítségre is. Vagyis a Mario Draghi jegybankelnök által megemlített segítség szinte azonnal materializálódik is. Szerintünk pedig a valóság az, hogy voltak, akik túl sokat vártak a csütörtöki bejelentéstől, s csalódtak, és csalódottságukban eladtak. Ez eltolta a piacokat, de csak a támasz szintekig. Pénteken pedig az ellenállások újra ostrom alá kerültek, ez a mai napon is folytatódhat az Erste elemzőinek álláspontja szerint.

Elkerültük a gazdasági összeomlást 

A szerdán közzétett júliusi gyáripari beszerzési menedzserindexek (BMI) azt mutatják, hogy a tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa gyáripari szektorainak teljesítménye "nem omlott össze" olyan mértékben, mint az euróövezeté, igaz ugyanakkor, hogy nem is nagyon növekszik - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a térségi feldolgozószektorok aktivitásának új mérőszámait értékelve.

Ma jöhet egy kis nyugalom 

Mario Draghi elintézte a piacokat. Persze talán ez leginkább nem neki, hanem a túlzott piaci várakozásoknak köszönhető. Hiszen új kötvényvásárlási programot indítanak, s vásárolni fognak perifériás állampapírokat, de ennek feltételei vannak. Egyrészt csak rövid, maximum egy éven belül lejáró papírokat vesznek, s ráadásul csak olyan államokét, amelyek bejelentkeznek az EFSF/ESM-be. Vagyis nincs féktelen pénzöntés, hanem csak visszafogott, nagyon megfontolt költekezés.

Elmaradt az összeomlás 

Nem hozott összeomlást a Fed akciótlan ülése. Ugyanakkor a remény tovább él, hiszen a Fed ismételten elmondta, hogy közelről figyelik a helyzetet, és ha kell, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

A forintból is kifogyott a lendület 

Kezd elfogyni a lendület sávtetőknél és 200 napos mozgóátlagok elérésénél az indexekből. Ennyire volt elég a remény és a szóbeli intervenció, amit Mario Draghi hozott össze még a múlt héten és ma is már inkább a félelem karakterizálja piacokat. Félelem attól, hogy még sem történik semmi.

Mi vár ma a forintra? – A jegybankokon a világ szeme 

Hétfőn Geithner és Draghi találkozott, s mint ahogy várható volt egyetértés volt közöttük arról, hogy lépni kell. Draghi terve egyszerű. Szerinte az EFSF-nek, később pedig az azt felváltó ESM-nek direktben, aukciókon kellene perifériás - elsősorban spanyol és olasz - államkötvényeket vásárolni.

Egyre inkább érik a korrekció 

Az európai fejlemények még mindig fűtik a piacokat. Felemás kép az árupiacokon. Merkel és Hollande egyeztetése erősítette az eurót. Emelkedéssel kezdte a hetet Ázsia. További emelkedés várható ma.

Működik az EKB-rakéta  

Az EKB elnöke csütörtökön egy londoni pénzügyi konferencián azt mondta, hogy az EKB mindent meg fog tenni, hogy megelőzze az eurózóna összeomlását és letörje a magas állampapírhozamokat. Ezzel a Mario Draghi megadta a piacoknak azt, amit kellett. A bikák szívét melegség, míg a shortosokét a kétségbeesettség öntötte el. Az utóbbiak inkább visszavették pozícióikat, hiszen ha az EKB belép a spanyol és az olasz köténypiacra, akkor ott jelentős hozamcsökkenést tud elérni.

Fordulat jelei látszanak a magyar piacon 

Jó vállalati eredmények jellemezték a tegnapi napot Amerikában. Közben Európában is gőzerővel indul a gyorsjelentési szezon, ahol szintén mintha inkább a jobbat jelentők lennének túlsúlyban. 

Már megint a görögök 

A görögök kapcsán újra ütik a spanyol és az olasz kötvényeket, amelyek rekord magas hozammal forognak jelen pillanatban. Kényszerítőzik a piac, nem fogad el semmilyen összeeszkábált tervet. Teljes garanciát akar látni az EKB részéről bizonyos eszközökre (közös európai kötvény).

Érdekes nap elé nézünk 

Tegnap nagyot estek az indexek világszerte. Ugyanakkor fontos támaszokhoz érkezett a számunkra izgalmas DAX és a BUX index is, a Moody's odacsapott egyet a német államkötvénypiacnak, ma kezdődnek a Brüsszel és Athén közti tárgyalások és kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank is.

Meglendült a spanyol varázspálca, esni kezdett a forint 

Pénteken napközben jelentős fordulat következett be a nemzetközi befektetői hangulatban, és elindult a részvények „kiárusítása". Az idegeket Spanyolország borzolta azzal, hogy újra „elszálltak" a kötvényhozamok. Az eurózóna válságával kapcsolatos kiújuló félelmek miatt a forint erősödése is megtorpant.

A magyar termék rendelet nem ütközik uniós jogba? 

A szaktárca álláspontja szerint nem ütközik az európai uniós versenyjogba a Magyar termék rendelet. A Magyar termék rendelet megalkotása miatt vannak ugyan Magyarországnak vitái az unióval, lesznek is még egyeztetések az ügyben, de a vitás kérdések rendezhetők - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Integetett a csúcsnak a forint 

Az elmúlt napok száguldozásai után mára eljött a „rossz" hangulat a piacokra. Persze az előbbiből a magyar piac nem nagyon vette ki a részét, nem tudott együtt mozogni a fejlett piacokkal.

Boldogságot látunk szerte a részvénypiacokon 

Továbbra is a nyerő-nyerő szituáció van. Ha jók a gazdasági adatok, akkor azért, ha gyenge gazdasági kilátások vannak, akkor azért emelkedünk. Most mind a kettőt láthattuk.

Fontos hírek borzolták tegnap a kedélyeket 

Ugyan Bernanke nem ígért semmi drasztikust, de aggasztónak nevezte az amerikai munkaerő piaci helyzetet. Sőt azt is megígérte, hogy ha szükséges, akkor mindent megtesznek a gazdaság további élénkítésére.

Legyen Ön is tudatos fogyasztó! 

Legyen Ön is tudatos energiafogyasztó! névvel indított kampányt a hat nagy gáz és villamosenergia szolgáltató az energiahatékonyság növelése érdekében, a Magyar Energia Hivatal szakmai támogatása mellett. Az összefogás eddig példa nélküli: Magyarországon először készítenek közös kampányt a piacon egymás versenytársaiként fellépő szolgáltatók.  A kampány célja a fogyasztói magatartás megváltoztatása.

Az IMF tárgyalásokra figyel a forint árfolyama 

Az IMF tárgyalások kimenetelétől függ, hogy merre indul el a hazai deviza árfolyama a nap folyamán. A tőzsdeindexeket inkább a Fed újabb gazdaságélénkítő programjába vetett hit mozgathatja.

Ázsiát nem hatotta meg az amerikai bika 

Jó lett a JP Morgan eredménye. A cég a piac által vártnál kisebb veszteséget ért el a derivatív ügyleteken, sőt, a cég szerint a maximális addicionális veszteség az 5,8 milliárd dollár után „már csak" 1,6 milliárd dollár lehet. Ennek is örültek a piacok a várható további kínai élénkítés mellett az Egyesült Államokban.

Újraéledt a remény a piacokon 

Örömet okozott Kína! Igaz, hogy csak egy picit, de ez is elég ahhoz, hogy az ázsiai piacok emelkedjenek ma reggel annak ellenére, hogy a Moody's továbbra sem tud a kezére ülni, s odacsapott az olaszoknak. Nevezetesen két fokozattal A3-ról Baa2-re rontotta a minősítést, s ráadásul negatív kilátással látta el.

Jól megforgatták a befektetőket 

Az amerikai piacok tovább estek arra a hírre, hogy a Fed kormányzói úgy gondolják, hogy QE3 nélkül is magához fog térni az amerikai gazdaság, még ha lassan is. Így a dollár tovább erősödött, s az euró-dollár kurzus erősen közelíti a kritikus 1,2-es szintet.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo