A forintból is kifogyott a lendület

Kezd elfogyni a lendület sávtetőknél és 200 napos mozgóátlagok elérésénél az indexekből. Ennyire volt elég a remény és a szóbeli intervenció, amit Mario Draghi hozott össze még a múlt héten és ma is már inkább a félelem karakterizálja piacokat. Félelem attól, hogy még sem történik semmi.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ha valóban nem történik érdemi közbeavatkozás az eurózónában, akkor irány a sávtetőről a sávok alja. Persze azt gondoljuk, hogy valamiféle bejelentések lesznek, ha nem is feltétlenül pontosan az, amit a piac vár. Nevezetesen a totális kapituláció, QE3 az USA-ban, s kötvényvásárlás az EMU-ban. Ha netán mégis ilyen lépés lenne, akkor az indexek, részvények legyőzhetnék a sávtetőket, ellenállásokat és folytatódhatna a rally. Addig is kisebb szintek visszatesztje jöhet. Például a mai napon a BUX tesztelheti a 20 és 30 napos mozgóátlagokat.

A forint napok óta tartó emelkedése kissé megtorpant a tegnapi nap folyamán és a nyitó 278,71 EUR/HUF árfolyam nap végére 281,68-ra változott. A forint gyengüléséhez hozzájárult, hogy tegnap az olasz és spanyol kötvényhozamok is néhány bázispontot emelkedtek.

Tegnap erősödni tudott az euró a dollárral szemben annak ellenére, hogy a dél-európai országok államkötvényeinek hozama pár pontos emelkedést mutatott a tegnapi nap folyamán, illetve, hogy Amerikában emelkedett a Chicagó-i beszerzési menedzser index értéke és a Conference Board fogyasztói bizalmi index is növekedést mutatott. Amerikával párhuzamosan az Eurózónában is várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a fogyasztói bizalom. A devizák szempontjából a ma végződő FED és a holnapi EKB ülés hozhat izgalmakat.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa

Lejtőre kerültek tegnap a vezető tengerentúli mutatók, a rossz hangulat a kereskedés végéig kitartott (Dow -0,49%, Nasdaq -0,21%, S&P500 -0,43%).

Tegnap több makroadat is napvilágot látott, a fontosabbak közül a Chicago-i beszerzési menedzser index kedvezőbb lett. A várt 52,5 pont helyett 53,7 pontra nőtt az index, ami az előző havi 52,9-es értékhez képest is jónak számít.

A Conference Board fogyasztói bizalmi index júliusi értéke nagyot emelkedett, a várt 61 ponttal szemben 65,9 lett az index, ami három havi csúcsot jelent.

Tovább zuhant a tegnapi kereskedésben a Facebook árfolyama, több mint 6%-kal 21,7 dollárig esett a kereskedés végére a kurzus.

- A számos tengerentúli makroadat mellett (ISM beszerzési menedzser index, építőipari kiadások) ne feledjük, hogy ma ér véget a Fed két napos kamat meghatározó ülése, amit árgus szemekkel figyelhetnek a befektetők.

A Fed ülés mellett a holnapi EKB kamatdöntés miatt is a kivárás lesz a mai kereskedésben a legvalószínűbb forgatókönyv.

A Pfizer tegnap publikálta második negyedéves gyorsjelentését. Az amerikai tőzsdén jegyzett vállalat 0,62 dolláros részvényenkénti eredményről számolt be szemben a 0,543 dolláros várakozással, ami 14%-os pozitív meglepetést jelent. A növekedés kismértékben az értékesítés árbevételének a növekedésének köszönhető, de a legfőbb tényező a profit marzs növekedése volt.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Az arany árfolyama 1618 dollárra emelkedett a tegnapi 0,2%-os elmozdulás következtében.

Az olaj a tegnapi kereskedés során 2%-kal gyengült és 88,06 dollárra esett az árfolyam, és átesett a 20 napos mozgóátlagon is.

Távol-Kelet:

- Az ázsiai tőzsdeindexek is követték európai és amerikai testvéreik sorsát és esésbe kezdtek. Kivételt csak a két jelentős kínai index képez. A Hang Seng 0,14%-ot, míg a Shanghai index 0,77%-ot emelkedett.

- Felemás termelési eredmények érkeztek reggel a Távol-Keletről. A HSBC beszerzési indexe ugyan régóta nem látott mértékben emelkedett, de még mindig nem éri el az 50 pontos értéket, továbbá a vállalatoknál folyamatos a munkaerő létszámának csökkentése is. Tegnap publikálták a kínai hivatalos beszerzési index júliusi értékét is, ami kismértékű csökkenést mutatott, 50,2-ről 50,1-re változott.

- A nap folyamán lakáspiaci adatok is érkeztek Kínából, melyeket a SouFun Holding nevű ingatlantársaság publikált, aki meghatározó szereplője a kínai ingatlanpiacnak. Hó/hó alapon 0,3%-os ingatlan áremelkedésről számoltak be. A felmérésben részt vett 100 városban az átlagos négyzetméter ár 1369 USD lett.

Határidős piacok:

- Vegyes képet mutatnak ma reggel a határidős tőzsdeindexek.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo