Ma egy százalék mínusz belefér

Csúnya kínai külkereskedelemi adatokat láthattunk ma reggel. A befektetők nem is hagyták szó nélkül a meglepő adatokat, Ázsia esik. Különben ahhoz képest, hogy milyen nagy meglepetést láthattunk, a reakció moderáltnak mondható, ugyanis az ázsiai feltörekvő piacok nulla körül oszcillálnak, s inkább a fejlett piacokon láthatunk eladói nyomást.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Elsősorban Japánban, amely az elmúlt napokban száguldozott, ráadásul a fejét is beütötte a 200 napos mozgóátlagba. A Hang Seng esetében sem történt semmi különös, ha a grafikonra nézünk. A mai 1% mínusz belefér. A fejlett európai és amerikai indexek is a lokális csúcsoktól néhány százalékra konszolidálnak. A BUX is a 200 napos fölött billeg. A szint 17.670 pont környékén húzódik, vagyis ez alá nem nagyon kéne mennie az árfolyamnak a mai negatív hangulatban.

USA, Európa:

Nem volt különösebben izgalmas a kereskedés a tengerentúli piacokon, az indexek minimális elmozdulást mutattak napközben, végül a szerdai záró szintjük közelében fejezték be a napot (Dow -0,08%, Nasdaq 0,25%, S&P500 0,04%). A szektorindexek közül kiemelkedő teljesítményt nyújtott az alapanyag (0,5%) és az energia (0,4%), a legnagyobb vesztes pedig a nem ciklikus fogyasztási javak (-0,4%) voltak.

Csökkentek a friss munkanélküli segély kérelmek az USA-ban az előző héten. A várt 370 ezer helyett 361 ezer főre süllyedt a segélykérelmek száma. A külkereskedelmi hiány a vártnál tovább szűkült a tengerentúlon, az elemzők 47,5 milliárd dolláros hiányt vártak júniusra, ezzel szemben a tényadat 42 milliárd dollár lett.


Forrás: Erste befektetési Zrt.

Olaj, arany:

A tegnapi nap folyamán az arany árfolyama 6 dollárral, vagyis 0,35%-kal 1.615 dollárra csökkent. Az olaj árfolyama a tegnapi kereskedés során 93,43 dollárról 93,36 dollárra csökkent. Az olaj árfolyamának csökkenését segítette, hogy az Ernesto nevű hurrikánt időközben trópusi viharrá minősítették vissza, így már gyakorlatilag biztosnak tekinthető, hogy nem fog komolyabb kitermelési zavarokat okozni a Campeche öbölben.

Devizák:

A tegnapi államkötvénykötvény aukción a 10 éves államkötvények átlaghozama 7,33% lett, szemben a két héttel ezelőtti 7,61%-os átlagos hozamszinttel. Nemcsak a hozamok, de az EUR/HUF árfolyam is csökkent, és a forint 277,11-ről 276,52-ig erősödött az euróval szemben.

A dollár a tegnapi kereskedés során erősödni tudott az euróval szemben, és a kezdeti 1,2365-ös árfolyam zárásra 1,2306-ra változott. A dollár erősödését segítette, hogy Amerikából csökkenő készletadatokról számoltak be, ez pedig reményt ad arra, hogy felgyorsul a gazdasági növekedés.

Az euró gyengülését Christian Noyer francia jegybankelnök és EKB kormányzótanácstag szavai sem tudták megállítani. A jegybankelnök arról beszélt, hogy az EKB rövid időn belül kész rövid lejáratú olasz és spanyol kötvényeket vásárolni. Konkrét bejelentés most sem volt, azonban annyiban körvonalazódni látszanak az EKB intézkedései, hogy rövid lejáratú kötvények vásárlását tervezik.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Távol-Kelet:

A hét utolsó kereskedési napján az összes távol-keleti index veszített értékéből. A Nikkei 1,13%-kal, a Hang Seng 0,92%-kal, míg a Shanghai index 0,37%-kak került alacsonyabbra. Az esés hátterében a vártnál rosszabb külkereskedelmi adat áll, a várt 35 milliárd dolláros többlet helyett, csak 25 milliárd lett a többlet. Mind az export, mind pedig az import a vártnál kisebb mértékű növekedést mutatott a legújabb adatok szerint. A júliusi export a tavalyi évhez képest mindössze 1%-kal emelkedett. Az erősen export orientált kínai gazdaságnak pedig rendkívül rossz hír a külföldi kereslet csökkenése.

Jelentős veszteséget szenvedett el a mai nap során Japán egyik legnagyobb bankja, a Mitsubishi UFJ Financial Group, ugyanis a bank egyik alkalmazottja ellen vizsgálatot indítottak a yenben jegyzett LIBOR manipulálása miatt.

Határidős piacok:

Negatív tartományban tartózkodnak a ma reggeli nyitás előtt a határidős indexek.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo