Részvénypiac cikkek


A tavalyi év sok rekordot hozott a világgazdaságban, az orosz invázió ezt a tendenciát megtorpedózta

A tavalyi év sok rekordot hozott a világgazdaságban, az orosz invázió ezt a tendenciát megtorpedózta 

Világszinten rekorderedményeket értek el tavaly a tőzsdei bevezetések (IPO). Magyarországon is jelentős növekedés mutatott a nyilvános piac 2021-ben. A kiszámíthatatlan piaci körülmények miatt azonban az idei év első negyedévében már kevesebb volt az IPO – mutat rá az EY legfrissebb jelentése.
Új és különleges befektetési lehetőség a Budapesti Értéktőzsdén

Új és különleges befektetési lehetőség a Budapesti Értéktőzsdén 

Ünnepélyes kereskedésindító csengetés jelezte a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ÉPDUFERR tőzsdére lépését. A társaság tőzsdei bevezetését céltudatos építkezés előzte meg, amelynek során a BÉT számos, a tőzsdei megjelenést, valamint a nyilvános működést segítő szolgáltatását igénybe vették.
Kockázatok sorát hozhatja 2022

Kockázatok sorát hozhatja 2022 

Várható volt, hogy a jövedelemnövekedés és a piaci hozamok elmúlt évben tapasztalt gyors felpattanása előbb-utóbb kifullad. A folyamat már megkezdődött, és 2022-ben is folytatódni fog. A kérdés az, hogy kemény vagy puha landolásra készüljünk-e. Jelenleg a részvények esetében a puha landolás valószínűbbnek látszik, de van néhány olyan kockázati tényező, amely okozhat némi kellemetlenséget a piac számára.
Háborús előkészületek a részvénypiacokon

Háborús előkészületek a részvénypiacokon 

Az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség további várható fejleményei miatt a befektetőknek egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az amerikai vállalatok mekkora kitettséggel rendelkeznek a kínai viszonylatban.
Ünnepelnek a befektetők, csúcson a részvények

Ünnepelnek a befektetők, csúcson a részvények 

Jókedvűek a befektetők a piacokon: az egyik legfontosabb mutató, a félezer nagyvállalat árfolyamát bemutató S&P 500 rekordot döntött. A budapesti piacnak van mit behoznia, aki bírja a kockázatot, annak van keresnivalója a magyar parketten.
Meddig tarthat még a részvénypiaci száguldás?

Meddig tarthat még a részvénypiaci száguldás? 

December vége óta tart a részvénypiacok erősödése, a bikapiac egyre kiterjedtebb, a múlt hét utolsó kereskedési napja pedig kifejezetten látványos volt. De meddig folytatódhat még az emelkedés?
Komoly kockázatokat rejt Trump kiszámíthatatlansága

Komoly kockázatokat rejt Trump kiszámíthatatlansága 

Az elemzői konszenzus szerint idén a világgazdasági növekedés lassulni fog, azonban a mindennapokban ez még nem válik érezhetővé. Ugyanakkor több olyan kockázati tényező van, amelyek közül bármelyik okozhat a vártnál nagyobb mozgást a pénzpiacokon.
2019-es részvénypiaci kilátások

2019-es részvénypiaci kilátások 

Az idei év több szempontból is hektikus lehet a részvénypiacon. A vállalati nyereségek a tavalyi évben szokatlanul felfutottak, de ezeket egyszeri hatások okozták, és több jel is utal arra, hogy egy ciklus végéhez közeledünk.
A látszat ellenére ne temessük a részvényeket

A látszat ellenére ne temessük a részvényeket 

Az októberi beszakadás után 5 éve volt ilyen olcsó a részvénypiac, miközben a gazdasági növekedés továbbra is stabil. A részvényeknek ezért az erőteljesebb árfolyammozgások figyelembevételével is stabil helyük van a portfólióban – tájékoztat a K&H Alapkezelő.
Tőkevédett befektetés: amikor nem veszhet el a pénzed

Tőkevédett befektetés: amikor nem veszhet el a pénzed 

Tőkevédett befektetési alapok védelmét a bennük található állampapírok, bankbetétek kamatai, illetve egyéb, fix kamatozású konzervatív elemek biztosítják. Vraskó Attila befektetési szakértő segítségével elmagyarázzuk, hogyan.

Reflektorfényben a Spotify 

Miért teljesítenek felül a szavazati joggal nem rendelkező részvények? Az MSCI kutatása szerint a jó eredmények elsősorban a kibocsátó cégek sajátosságaiból erednek. A befektetőknek dönteniük kell, hogy vajon elkerüljék vagy bevegyék a portfóliójukba ezeket a részvényeket.

Mit tanulhat a magyar Xtend program a lengyel KKV tőzsdétől? 

A NewConnect tőzsdepiac Európa második legnagyobb alternatív kereskedési rendszere a maga 404 jegyzett cégével és 1.977 millió eurós összegű kapitalizációjával. A megnyitása óta eltelt időszak alatt a NewConnect-re belépett cégek 119 millió euró összegű osztalékot fizettek a részvényeseiknek. A BÉT által életre hívott Xtend is hasonló sikerek elérésére törekszik, amelynek alapját a lengyel és angol minta szolgáltatja. Hogy a magyar gazdaságban is elérhető-e az a kívánt gazdasági hatás, mint a lengyelben, még sok összetevőnek a függvénye, azonban a kezdeményezés mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel. Tőkebefektetési jogi szakértőnk, a Dr. Pintér Attila Ügyvédi Iroda tanulmánya a NewConnect sikereiről.

Óvatosabbak lettek a befektetők 

Az elmúlt hónapban annak ellenére is növekedni tudott a befektetési alapokban kezelt vagyon, hogy a februári részvénypiaci hullám nem volt kedvező a hozamok szempontjából. A befektetők azonban gyorsan reagáltak, erősödött a kockázatkerülő magatartás – értékelte a befektetési alap piac jelenlegi változásait a K&H.

Nincs itt semmi látnivaló?! 

Rég nem okozott ekkora meglepetést a Super Bowl – nemcsak az ötszörös győztes New England Patriots veresége miatt, hanem azért is, mert az eredményt hagyományosan részvénypiaci emelkedésnek kellene követnie. Ettől azonban jelenleg igen távol állunk, hiszen egy heves tőzsdei árfolyammozgás szemtanúi lehetünk. Mivel azonban technikai korrekcióról van szó és nem a gazdasági folyamatok romlásáról, ezért a K&H óva inti a befektetőket a hirtelen reakcióktól, helyette a hosszú távú stratégia szem előtt tartását javasolja.

Pénzintézetekbe és energiacégekbe érdemes fektetni 

A hazai részvénypiaci emelkedéshez hasonló trend volt jellemző a régió többi tőzsdéjén is a tavalyi évben. A K&H befektetési szakemberei szerint még mindig érdemes beszállni a regionális részvényekbe, az emelkedő munkaerőköltségek miatt azonban kiugró növekedésre nem lehet számítani.

Meghökkentő előrejelzések 2018-ra 

Női vezetők, összeomló bitcoin álom, kiemelt szerepben az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai. A Saxo Bank a mai napon publikálta 2018-ra vonatkozó 10 Meghökkentő Előrejelzéseit. Az előrejelzések azokra a valószínűtlen, de teljes súlyukban nem igazán felmért lehetőségekre koncentrál, amelyek, ha mégis bekövetkeznek, hatalmas felfordulást okozhatnak a pénzügyi piacokon.

Dollármilliomosok tízmilliói 

2016-ban 16,5 millióra emelkedett a (dollár) milliomosok száma a világban, míg teljes vagyonuk 8,2 százalékkal, 63 500 milliárd dollárra nőtt. Napjaink legtöbb milliomosa az Egyesült Államokban él (4,8 millió), utánuk Japán gazdagjai következnek (2,89 millió). Németországnak 1,28 millió, Kínának 1,13 millió milliomosa van.

Még Trump se tudja tönkretenni a jó hangulatot 

Atomfegyver ide, Trump program oda – úgy látszik, a részvénypiacokat semmi nem tudja megingatni. Ez látszik legalábbis a tőzsdék folyamatos emelkedésén, miközben a várható árfolyamingadozások sem adnak okot túlzott izgalomra. Jó hír ez a befektetőknek, hiszen a jegybanki szigorítások miatt a kötvénypiacokon amúgy sem sok babér terem a következő hónapokban – tájékoztatott a K&H Alapkezelő.

Elzárják a pénzcsapokat 

Új korszak előtt állnak a piacok, hiszen a jegybankok sorra csökkentik piacösztönző tevékenységüket. A forgalomban lévő pénzmennyiség csökkenése negatívan hat a kötvénypiacokra, a részvénypiacok esetében azonban maximum átmeneti hullámokat kavarhat, hiszen a gazdasági növekedés felfelé tolja a vállalati profitokat és ezzel az árfolyamokat – nyugtatja meg a befektetőket a K&H.

Megvan, mennyiért lehet jegyezni a Waberer’s részvényeit 

A Waberer’s 5100 forintban határozta meg a kibocsátandó új törzsrészvények és a CEE Transport Holding B.V. által értékesített részvények ajánlattételi árát. A cég nettó 14 milliárd forintos tőkét remélhet a tőzsdei kibocsátástól.

Új ügyfeleket hozhat a tőzsdei jelenlét 

Ötödik legnagyobb szereplőként lépett a Waberer’s a magyar tőzsdére, ahol első logisztikai szolgáltatóként vezette be papírjait. Tőzsdei szakemberek régóta szorgalmazzák a hazai vállalatok részvénypiaci jelenlétét. De mit remélhet egy magyar vállalat a tőzsdei szerepléstől? Végh Richárddal, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk.

Mit nézzünk, ha részvényekbe fektetünk? 

Részvények esetében nemcsak az aktuális tőzsdei trenddel, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az adott cég árfolyammozgását milyen mértékben határozza meg a piaci hangulat és mennyire a vállalathoz köthető pozitív vagy negatív hírek – javasolja a K&H.

Európában és Amerikában is a bizonytalanság a fő tényező 

A gyorsuló gazdasági növekedés és infláció a részvénypiacok irányába tolja a befektetőket, hiszen jelenleg a kötvény és pénzpiaci befektetésekkel többnyire csak negatív reálhozam érhető el. A politikai kockázatokkal sem árt azonban tisztában lenni, ami a következő hónapokban meghatározhatja a piacok irányát.

Dollárgyengülés várja Trumpot az első napján 

Újra nagyot gyengült a dollár azután, hogy Janet Yellen, Fed elnök arról beszélt tegnap éjjel, hogy a bérek moderáltan emelkednek, miközben az ipari kapacitás kihasználtságban is van még tér az emelkedésre, s így abszolút nincsenek elkésve a kamatemelésekkel.

Már nyugat-európában nyomul a Richter 

A Richter megállapodást kötött az Allergannal, hogy most már nemcsak Kelet-Európában, hanem Nyugat- Európában is értékesítheti az Allergan levonorgestrel hatóanyagú spirálját, amelyet Levosert-nek hívnak.

A kemény Brexit ellenére szárnyalt a font 

Annak ellenére, hogy Theresa May „hard brexitet” ígért, a font szárnyalásba kezdett, ami annak tudható be, hogy parlamenti jóváhagyáshoz kötötte az EU-val kötendő végleges szerződést.

Amerika ma köszöni szépen, de zárva tart 

Ma Martin Luther King napja miatt zárva van Amerika. Így a ma elárvult tőzsdéken valószínűleg nem lesz kiugró kereskedés. Még akkor sem, ha a német autógyártók most aggódhatnak Trump megválasztott elnök legújabb kirohanása miatt, amelyben egy 35 százalékos vám szerepel, ha nem viszik a gyártást az USA-ba.

Mindenkit megleptek a kínaiak 

Meglepetésre még nagyobbat ugrott a kínai termelői árindex, mint amit a piac várt. Nevezetesen 4,6 százalék helyett 5,5 százalék lett a termelői árnyomás decemberben az előző havi 3,3 százalék után.

Valami történik a Magyar Telekommal 

Noha az ünnepek körüli kereskedésben csupán az átlagos részvénypiaci forgalom felével zajlik a kereskedés a magyar részvénypiacon, a Magyar Telekom részvényei iránt mégis relatíve nagy volt a kereslet tegnap a többi blue chiphez képest.

Ne is számítsunk olcsóbb tankolásra 

Hatalmasat száguldott az olaj arra a hírre, hogy a szaúdiak nagyobbat vágnának a kitermelésen, mint amennyit korábban beígértek. Ugyanakkor a nem-OPEC államok is megállapodtak a kitermelés csökkentésében.

Nem biztos, hogy lesz előrehozott választás 

Lehet annak örülni, hogy az olasz választások legkorábban jövő tavasz végén lehetnek, ha egyáltalán előre hozzák őket. Továbbra is hisznek a piacok a megélénkülő inflációban.

Már Rómára figyel Európa 

Egyre inkább a hétvégi olasz népszavazásra figyelnek Európában. Van egy kis félelem, miközben a kormányfő, Renzi kincstári optimizmussal tekint a vasárnapi népszavazás elé.

Kezdődik az ünnepi szezon 

Elkezdődött az USA-ban az ünnepi szezon. Ma a piacok zárva tartanak a hálaadás miatt, míg holnap csak rövidített nyitva tartás lesz, a „black Friday”-nak köszönhetően. Ez a hétvége jó mérőszám lesz az amerikai háztartások fogyasztási hajlandóságának tekintetében. Az pedig fontos lesz a piacok további mozgásának szempontjából, hiszen az amerikai GDP jelentős részét a háztartások fogyasztása adja. Adatokat remélhetőleg hétfőn láthatunk a kártyatársaságoknak köszönhetően.

Ma kiderül lesz-e kamatemelés 

Az elnökválasztások óta ma szólal meg először nyilvánosan Janet Yellen. Több Fed tag nyilatkozatából már kivehető volt, hogy az amerikai jegybank a monetáris szigorítás mellett foglal állást, ma remélhetőleg kiderül, hogy az inkább lazább monetáris kondíciókat támogató Fed elnök is hasonló nézetet vall-e ez ügyben.

Trump: csak egy kis pánik 

Tegnap elég hamar, elég nagyot fordultak a piacok. Nyilván ebben segített a politikai ellenfelek békülékeny hangneme is. Illetve azt is érdemes lesz figyelni, hogy az elnöki retorika hogyan változik a jelölti retorikához képest.

Ma mindenki az elnökválasztásra figyel 

Megkezdődött az amerikai elnökválasztás. A legutolsó felmérések szerint Clinton 44, míg Trump 41 százalékra számíthat, s annak a valószínűsége, hogy Clinton nyeri a választásokat 90 százalék körül van.

Több jó hír jött a hétvégén 

Egyrészt lezárták a Clinton elleni vizsgálatot, s úgy találta az FBI, hogy nem kell eljárást indítania, hiszen a levelezés nem tartalmazott nemzetbiztonságot érintő információt. Másrészt a Moody’s felminősítette Magyarországot.

Jöhet a női elnök: Clinton a célegyenesben 

Clinton a tegnapi vitának is köszönhetően, amelyet a felmérések szerint ismételten megnyert, tovább fokozta előnyét. A különböző felmérések 9-11 százalékpontos előnyt mutatnak Clinton javára. Azaz eldőlni látszik a választási verseny, de még nem ihatunk előre a medve bőrére. Mindenesetre a piacok örülhetnek az eredménynek.

Egyelőre bíznak Clintonban a piacok 

A legújabb mérések szerint a különbség Clinton és Trump között csak pici, nemzeti szinten 5,5 százalékpont. Az előbbi 47,5 százalékon áll,vagyis az utolsó, csütörtöki elnökjelölti vita továbbra is nagy jelentőséggel bír majd. Mindenesetre az az előny egyelőre elég ahhoz, hogy továbbra is jó hangulat legyen a börzéken.

Árgus szemekkel figyeljük a gyorsjelentéseket 

Kezdődik a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Ahogy lenni szokott, elsőként az Alcoa teszi közzé számait, és már piacnyitás előtt megtudjuk, hogy sikerült-e hozni a társaságnak az elemzői várakozásokat. A következő hetekben valamennyi fontosabb társaság jelenteni fog, a nyugat-európai piacon azonban csak október végén kezdődik a jelentési időszak.

Valaki félrenyomott és bezuhant a font 

Hajnalban összeomlott az angol font árfolyama az ázsiai kereskedésben. Rövid időn belül 6 százalékot zuhant a dollárral szemben, amelyre 1987 óta nem volt példa. Ráadásul a jelenlegi szintet utoljára és akkor is csak átmenetileg 1985-ban láthattuk.

Matthew megemelte az olajárat 

Megjött az első komolyabb hurrikán, a Matthew. Számos terminált és finomítót érint, így 33 millió hordó tárolókapacitás eshet ki egy időre, ami átmenetileg megemelheti az olaj árat, de azt gondoljuk, hogy a termelés valószínűleg ugyanúgy folytatódik, mint korábban.

Megzúzta a piacokat a kiszivárgó hír 

Állítólag az EKB-n belül már azon dolgoznak, hogyan vezethetnék ki a jelenlegi havi 80 milliárd eurós eszközvásárlási programot. A hírek szerint 2017 márciusa után 10 milliárddal csökkentenék, de az is lehet, hogy jelenlegi formájában marad életben.

Német rémálom 

Újratöltődött az aggodalom a Deutsche Bank kapcsán. Nyolc évvel ezelőtt a Lehman csőd borzolta a kedélyeket, s majdnem összezúzta a világgazdaságot, most a német kormány makacsága illetve a bank körül elfogyó levegő borzolja a kedélyeket.

Trump mindenkit megijesztett 

Nagyot estek a részvénypiacok arra a hírre, hogy Donald Trump a felmérésekben behozta Hillary Clintont, ezért mindenkit megnyugtatott, hogy a demokrata elnökjelölt nyerte az első nyilvános tévévitát.

Akkor sincs pánik, ha Trump győz 

Miközben a közvélemény-kutatók egyre másra ontják ránk a legfrissebb adatokat az amerikai elnökválasztás lehetséges kimeneteléről, úgy tűnik, a piacokat egyelőre hidegen hagyja a Clinton–Trump párharc. A látható érdektelenség mögött vajon az áll, hogy a piacok már hozzászoktak a kockázatokhoz, vagy a Brexithez hasonlóan a befektetők alulárazzák a kisebb valószínűségű eredmény bekövetkeztét? – teszik fel a kérdést a K&H Alapkezelő szakemberei.

Mindenkit meglepett a pénteki döntés 

Az S&P meglepetésre felminősített bennünket pénteken a piaczárást követően. Szinte senki sem számított erre a lépésre, legalábbis az időzítés tekintetében. A piac túlnyomórészt azt gondolta, hogy csak a jövő év elején kerül erre sor. Így mégis meglepetés lett a lépés. Mit is jelent ez?

Történelmi pillanatot élünk 

Senki sem gondolta volna, talán még néhány évvel ezelőtt sem, hogy dollár-forint ügyletet negatív kamattartalommal lehet majd kötni. Ez azt jelenti, hogy határidőre a prompt árnál olcsóban tudunk dollárt vásárolni forint ellenében.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Mozgolódik az ingatlanpiac

Mozgolódik az ingatlanpiac  

A csok plusz kihirdetése után fordulat látszik az ingatlanpiacon.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Gazdaság

Milliárdokat ad az EU ukrán fegyveres erők kiképzéséhez

Milliárdokat ad az EU ukrán fegyveres erők kiképzéséhez  

Az Európai Unió Tanácsa az Európai Békekeret keretében további 194 millió euró finanszírozást hagyott jóvá.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo