hirdetés

Még Trump se tudja tönkretenni a jó hangulatot

Atomfegyver ide, Trump program oda – úgy látszik, a részvénypiacokat semmi nem tudja megingatni. Ez látszik legalábbis a tőzsdék folyamatos emelkedésén, miközben a várható árfolyamingadozások sem adnak okot túlzott izgalomra. Jó hír ez a befektetőknek, hiszen a jegybanki szigorítások miatt a kötvénypiacokon amúgy sem sok babér terem a következő hónapokban – tájékoztatott a K&H Alapkezelő.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

„Úgy tűnik, az egyre növekvő geopolitikai feszültségek - mint Észak-Korea atombomba fejlesztése, a Közel-Keleten tartósan fennálló krízis, vagy a szokványosnak véletlenül sem mondható amerikai elnök - jelenleg semmilyen hatást nem gyakorolnak a részvénypiacokra. Ezt mutatja legalábbis, hogy a VIX index (közismertebb nevén félelem index), ami alapvetően a piac várható változékonyságát jelzi az elkövetkező 30 napra, szinte semmilyen kilengést nem mutat. Tehát továbbra is a kedvező – főként európai – növekedési kilátások mozgatják a tőzsdéket, így az előttünk álló hónapokra továbbra is a részvényeszközök felülsúlyozást javasoljuk a befektetők számára, az esetleges tőzsdei korrekciókat pedig vételre érdemes kihasználni” – mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Kép:Pixabay

„A hazai részvényekre is optimisták vagyunk, hiszen az elmúlt két év ralija után idén is folytatódik a BUX emelkedése. Igaz, olyan kiugró teljesítményre, mint tavaly vagy azt megelőzően - amikor évente közel 40%-os növekedést produkált a hazai tőzsde -, már nem számítunk. Az év eleje óta már több mint 10%-ot emelkedő hazai tőzsdeindex szárnyalása azonban a kedvező növekedési kilátások miatt a következő hónapokban is folytatódhat. A magyar piac a régiós parkettekhez képest olcsónak mondható: az OTP számára a régió pozitív növekedési kilátásai és egy esetleges akvizíció további lendületet adhat, a MOL esetében pedig a jelenlegi 50 dollár körüli olajár is stabil profitabilitást jelent a magas finomítói marzsok miatt, a további olajár-emelkedés pedig tovább javíthatja a profitabilitást” – tette hozzá a befektetési szakember.

Mit nézzünk, ha részvényekbe fektetünk?
Részvények esetében nemcsak az aktuális tőzsdei trenddel, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az adott cég árfolyammozgását milyen mértékben határozza meg a piaci hangulat és mennyire a vállalathoz köthető pozitív vagy negatív hírek.
Devizák: fordulat a dollár-euró harcban

A világ két legfontosabb devizájának párharcában komoly fordulat történt: az amerikai dollár 2-2,5 éves erősödése után az európai deviza ismét visszapattant. Ennek oka, hogy bár mindkét jegybank a szigorítás irányába mozdul, más-más menetrend szerint haladnak. Amerikában a Fed a kamatemelést követően várhatóan ősszel kezdi majd meg a piacokon a likviditás csökkentését, miközben az Európai Központi Banknál csupán a kötvényvásárlási program csökkentése után kerülhet sor kamatemelésre. Ez utóbbi esetében tehát a befektetők jelenleg meglehetősen túlárazták a szigorítást, rövid távon ezért korrekcióra, a dollár újbóli erősödésére lehet számítani.

A forint jelenleg kifejezetten erős árfolyamát leginkább az rengetheti meg, hogy a nemzetközi szinten szigorítás irányába mozduló jegybankokkal ellentétben a Magyar Nemzeti Bank még jó ideig tartani fogja az alacsony kamatszintet, és a 3 havi betétállomány szűkítésével tovább lazíthat politikáján. Ez a globális iránnyal szembe menő monetáris politika átmenetileg gyengítheti a hazai fizetőeszközt, így a következő időszakban az euró újra elérheti a 310 forint feletti szinteket.

Nagy bajba kerülhet a brit gazdaság
A brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a brit EU-tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kapcsolatrendszerről, és ebben az esetben nem lehet kizárni a recesszió lehetőségét sem – áll a Moody’s Investors Service átfogó szektorelemzésében.
Hozamemelkedés az európai kötvénypiacon

A várt jegybanki szigorítások miatt enyhe hozamemelkedés történt az európai kötvénypiacon, Amerikában azonban még a kamatemelés sem tudta érdemben kimozdítani a hosszú hozamokat. Hazai szinten a rövid futamidejű kötvények esetében gyakorlatilag eltűnt a hozam, ezért a befektetők az egyre hosszabb futamidejű állampapírok felé fordulnak. A nagy jegybankok folytatódó szigorítása miatt a kötvénypiacok kilátása továbbra sem kedvező, miközben a magyar kötvénypiacot továbbra is támogatja az MNB politikája, de érdemi, a korábbi évekre jellemző felértékelődési potenciál nincs a hazai kötvényekben.

Tovább esett az olajár

„A nyersanyagok esetében egyelőre nem látható a világgazdaság növekedésének pozitív hatása. Mindez fokozottan igaz az olajpiacra, hiszen a tartósan mélyben tartózkodó olajár év eleje óta további 10%-ot esett. A dollár gyengülése hagyományosan jó hír az olajpiac számára, amelyet jelenleg az OPEC és az amerikai palaolaj-kitermelők harca tart nyomás alatt. Az elmúlt időszakban az olajpiacon a negatív hírek domináltak, a következő hónapokban azonban a kereslet bővülésével párhuzamosan emelkedhet az olaj árfolyama. Az ipari fémek számára szintén jó hír a világgazdaság, és elsősorban a kínai gazdaság vártnál jobb növekedése” – mondta el Kovács Mátyás.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo