Olajár cikkek


Úszunk az olajban, ezért 2025-ig visszafogják termelésüket a nagyok

Úszunk az olajban, ezért 2025-ig visszafogják termelésüket a nagyok 

Az OPEC+ meghatározta a 2024-es termelési célokat.
Az uniós ársapka hatására beszakadtak az olajárak

Az uniós ársapka hatására beszakadtak az olajárak 

A folyamatos szankcióellenes kormánypropaganda hatására valószínűleg itthon nem sokan vették észre az uniós olajársapka pozitív hatását.
Az ukrán háború kezdete óta nem volt ilyen alacsony az olaj ára

Az ukrán háború kezdete óta nem volt ilyen alacsony az olaj ára 

Róka fogta csuka helyzetben a világ. Ha recesszióba zuhan a világgazdaság, akkor az olajkereslet is oly mértékben visszaesik, hogy a fekete arany ára padlót fog.
Zuhanni kezdett az olajár, miután kiderült Szaúd-Arábia hajlandó növelni termelését

Zuhanni kezdett az olajár, miután kiderült Szaúd-Arábia hajlandó növelni termelését 

Csökkent a kőolaj ára a világpicon csütörtök reggel a Financial Times (FT) című lapnak arra az értesülésére, hogy Szaúd-Arábia kész növelni a kitermelést abban az esetben, ha a szankciók miatt jelentősen visszaesne az orosz olajtermelés.
Igazi rémálom, ami az olajjal történik

Igazi rémálom, ami az olajjal történik 

A JPMorgan 100 dollár fölötti olajárat vár az év végéig.
Durva energiaárak: idén ne számítsunk semmi jóra?

Durva energiaárak: idén ne számítsunk semmi jóra? 

Az Erste szakértői arra számítanak, hogy 2022-ben még maradnak a magas olaj-, és gázárak.
Napokon belül sokkal olcsóbb lehet a tankolás

Napokon belül sokkal olcsóbb lehet a tankolás 

Az olaj világpiacán zajló események hatással vannak a magyarországi üzemanyagok árára is, ezért biztosra vehető, hogy a benzin és a gázolaj ára jelentősen csökken idehaza a következő napokban - mondta a Magyar Nemzetnek Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára.
Hogyan juthatott ideáig Venezuela?

Hogyan juthatott ideáig Venezuela? 

Amerikai katonai beavatkozás a küszöbön, a lakosság háromnegyede éhezik –a világ egyik leggazdagabb országa lehetne Venezuela és mégis koldusbotra juttatta az unortodox gazdaságpolitika és a korrupció.
Fekete karácsony: nem csak az autósok örülhetnek

Fekete karácsony: nem csak az autósok örülhetnek 

Az olajkitermelő országok múlt héten elfogadott napi 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentésének hatására az eddig zuhanó olajár újból megindult fölfelé, ennél sokkal többre azonban nem lehet számítani – tájékoztat a K&H Alapkezelő. A befektetőknek azonban nincs miért aggódniuk, hiszen a stabilan alacsony olajár támogatóan hat a gazdasági növekedésre, az inflációcsökkentő hatása miatt pedig a Fed is lassabb kamatemelési ciklusra válthat. Legjobban persze az autósok járnak, hiszen év végéig már nem várható drasztikus olajáremelkedés.  
A közelgő csúcsra figyel az olajpiac

A közelgő csúcsra figyel az olajpiac 

A hétvégi G20-as csúcs jelentős változásokat hozhat a nyersolaj-árakban. A Buenos Aires-i állam- és kormányfői találkozók meghatározhatják az év hátralévő részére és a következő hónapokra az olajpiac irányát.

Az olajárról szólhat Trump következő háborúja 

Az Irán elleni amerikai szankciók felverték az olaj árát, most az elnök az OPEC-et akarja rávenni, hogy a termelés növelésével vigyék lejjebb az olajárakat. Erre az olajtermelő országok nem hajlandók, de az árfolyam csökkenéséért az USA is tehet, ha hajlandó feláldozni a saját vésztartaléka egy részét.

Nem marad sokáig drága az olaj 

A Kínából érkező keresletcsökkenés ellensúlyozhatja az iráni olaj kiesését, ez azonban időbe telik, rövidtávon áremelkedésre kell felkészülni.

Akár 100 dollár is lehet egy hordó olaj az év végére 

90 dollár fölé is emelkedhet az olaj hordónkénti ára az Iránnal szembeni szankciók hatásár a CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint.

Nem az a gond, hogy elfogy az olaj 

2020-tól a mai duplájára is nőhetnek az olajárak a Financial Timesnak nyilatkozó elemző szerint. 2036-ra várható az olajhozam-csúcs, onnantól kezdve (jelentős részben a csökkenő kereslet miatt) már csak esni fog az olaj eladásából szerezhető profit.

Putyin a focilázra időzíti a kellemetlen bejelentéseket 

Az orosz kormány a lakosság figyelmét elterelő labdarúgó VB-t használja ki kellemetlen bejelentésekre és intézkedésekre. Beismerik például, hogy a gazdasági növekedés jóval lassabb a vártnál és ez így is marad – nem segít már a magas olajár sem.

Be kell rendezkedni a mostani olajárra? 

Kevés a remény, hogy az OPEC pénteki ülésén hozott döntések után érdemben csökken az olajár. Szaúd-Arábia és Oroszország ugyanis a kitermelés fokozását szorgalmazza, a többiek viszont félnek, hogy ettől visszaesik a kereslet, így mérséklődik a tavalyinál 70 százalékkal magasabb olajár.

Visszatér a 400 forintos benzinár? 

Az elmúlt hetekben látványosan dráguló olajár láttán egyre nagyobb az aggodalom, egyelőre azonban nem érdemes megrohamozni a benzinkutakat. A K&H szerint ugyanis az emelkedést a hirtelen megugró olajár miatt mérséklődő keresletnövekedés, az amerikai dollár erősödése, a Trump iráni szankcióival szembeni európai és ázsiai ellenállás, és az OPEC soron következő ülésének várható kvótaemelése mind fékezheti.

Magyarországon is emelkednek az üzemanyagárak 

Bruttó 7 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - közölte az MTI.

A benzinkutakon érezhetjük Trump újabb lépését? 

Donald Trump amerikai elnök felmondta az Iránnal kötött atomalkut, és azonnal szankciókat is jelentett be a Perzsa-öbölbeli országgal szemben. Az olajár emelkedésnek is indult, és négyéves csúcsra jutott a döntés után.

Rövidesen elszállhat az olajár 

A közel-keleti harcok, az amerikai–orosz szembenállás és az OPEC politikája gyorsan hajtja felfelé az olajárat: az őszi, hordónkénti 50 dollár helyett az hamarosan a duplájára is nőhet.

Az olajár robbanása húzhatja az inflációt 

Többéves rekordot döntött a Brent olaj ára, elsősorban a nemzetközi konjunktúra miatt. A mostani kilátások szerint azonban nem lesz tartós a drágulás, így a magyar inflációra is csak átmeneti hatással lehet.

Stabilizálódott a nyersolaj ára 

A legfrissebb COT-riport szerint (amely a január 10. és január 16. közti időszakot elemzi) a nyersolaj nettó long pozíciója új rekordot ért el, 1,1 milliárd hordóval. Igen magas a long és short pozíciók aránya: 15 long pozícióra jut egy short pozíció, ami utoljára 2014-ben fordult elő.

Meddig emelkedhet az olajár? 

A kőolaj világpiaci árának emelkedése miatt az elmúlt egy hónapban folyamatosan növekvő üzemanyagárak az autósok számára már jól érezhető drágulást jelentenek. Kérdés, hogy mennyire lehet tartós ez az emelkedés az olajpiacon, van-e még erő a nyersanyagban, mert azt bizony a befektetőknek érdemes lehet kiaknázni. Főként, ha az olajipari cégek hozamaira pillantunk – véli a K&H.

A hurrikánok is hajtják fel az árakat 

Az árupiacok 2017 utolsó negyedévét sokkal jobb helyzetben kezdik, miután a harmadik negyedévben az árak folyamatosan emelkedtek. A dollár tovább gyengült, ami kedvező hatással volt a legtöbb szektor teljesítményére.

Még Trump se tudja tönkretenni a jó hangulatot 

Atomfegyver ide, Trump program oda – úgy látszik, a részvénypiacokat semmi nem tudja megingatni. Ez látszik legalábbis a tőzsdék folyamatos emelkedésén, miközben a várható árfolyamingadozások sem adnak okot túlzott izgalomra. Jó hír ez a befektetőknek, hiszen a jegybanki szigorítások miatt a kötvénypiacokon amúgy sem sok babér terem a következő hónapokban – tájékoztatott a K&H Alapkezelő.

Alacsony olajárak és gyenge euró segíti a gazdaság növekedését 

A 83. EUROCONSTRUCT Konferenciának idén nyáron Amszterdam adott otthont. A mostani prognózis a 2016. novemberi barcelonai EUROCONSTRUCT konferenciához viszonyítva szinte változatlan az 1,5–2 százalék közöttire becsült éves GDP-növekedés tekintetében 2017 és 2019 között a 19 európai országra vonatkozóan, melyeket a szervezet elemez – olvasható a Buildecon sajtóközleményében.

Nyakunkon az energiaforradalom? 

Az alternatív meghajtású járművek elterjedése nemcsak a közlekedésre, de a nyersanyagpiacra is forradalmi hatással lesz. Na de mikor? A K&H elemzői értékelték a helyzetet.

Minden változik, de az olajár marad 

Az elmúlt évtizedben a hagyományos olajpiacon is új szereplők és technológiák jelentek meg, amelynek köszönhetően kapacitás átrendeződés várható. Mindennek eredménye viszont, hogy az ár stabilan marad a Roland Berger elemzése szerint.

Jönnek a megújulók, de nem használunk kevesebb olajat 

Az olajpiac a szélsőséges áringadozások egy új korszaka előtt áll, a következő évtizedre ugyanis nagyon bizonytalanok a kereslet-kínálati kilátások. Az igazi forradalom a megújuló energiák terén zajlik.

Két hét múlva kiderül, mennyi lesz a benzinár 

Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény szerint ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára újra 50 dollár alá süllyedne, akkor az idén megemelt adómértékek az üzemanyagoknál visszaállnának a korábbi szintre.

Irány tankolni, brutális áremelés várható a kutakon 

Az OPEC-egyezség hatására a hét második felében komoly áremelés várható a magyarországi benzinkutakon, a szakértők a hét közepére 3-5, a hét második felére akár 10 forintos emelkedést is elképzelhetőnek tartanak.

Nem lesz drágább a benzin, de olcsóbb sem 

A benzinárak a hét 4 napján emelkedtek, de pénteken csökkentek, a gázolaj ára a hét első részének emelkedése után stagnált, majd pénteken csökkent. A heti ár- és árfolyam-változások alapján, figyelembe véve a pénteki 5-5 forintos áremelést, nem várható változtatás.

Nem vár öröm az autósokra a kutaknál 

A benzin és a gázolaj világpiaci ára is csökkent az elmúlt héten, viszont a forint is veszített az erejéből a dollárral szemben. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján a benzinnél nem várható változtatás (0-2 forint), a gázolajnál 2-4 forintos emelés jelentkezhet.

Gyengült a forint, nem lesz olcsóbb a tankolás 

A benzin ára heti átlagban 5,8%-kal csökkent, a gázolaj ára 2,4%-kal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,0%-kal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az ár- és árfolyam-változások alapján, figyelembe véve a pénteki 4 forintos benzin és 4 forintos dízel árcsökkentést, a hét elején nem várható változtatás az üzemanyagok áraiban.

Szerdáig megéri várni a tankolással 

A pénteki 2 forintos benzin és 3 forintos dízel árcsökkentés után, további 4 forintos benzin, illetve 6-7 forintos gázolaj árcsökkenés történhet november 9-én, szerdán.

A héten nem várható drágulás a kutaknál 

A piaci üzemanyagárak a múlt hét folyamán kis lépéssekkel fel-le ingadoztak. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján október 26-án, szerdán, várhatóan nem lesz árváltozás.

Heti üzemanyagárak: egy kis pihenő 

A benzin és a gázolaj ára is nőtt a múlt héten, de ezen a héten a heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján október 19-én, szerdán, várhatóan nem lesz árváltozás – közölte előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

Most már biztos, hogy októbertől drágul a tankolás 

A NAV közzétette honlapján a nemzetközi olajár július eleje és szeptember 15-e közötti átlagát, ami hordónként alig 46 dollár. Mivel ez nem éri el az 50 dolláros szintet, a nyáron elfogadott törvény alapján október 1-től a az üzemanyagok jövedéki adója a benzinnél nettó 5, a gázolajnál pedig 10 forinttal nő.

Olcsó marad az olaj, jöhet az adóemelés 

A heti átlagos üzemanyag piaci ár- és devizaárfolyam változások alapján szeptember 7-én, szerdán. a benzin árát várhatóan 0-3 forinttal, a dízelét pedig 4-5 forinttal csökkenthetik. Az olajár várhatóan alacsony marad, így októbertől emelkedhet az üzemanyagok jövedéki adója.

Csütörtöktől drágulhat a dohány és a benzin 

Az életbe lépő jövedéki adót érintő módosítások miatt magasabb jövedéki adót kell fizetni a dohánytermékekre és az üzemanyagokra. A dohány esetén ez még csak a kezdet, az üzemanyagoknál a benzin 5, a dízel 10 forinttal drágulhat.

Szerdán megint drágább lehet a tankolás 

Az augusztus 17-én bejelentett áremelés figyelembe vételével és a hét folyamán jelentkező átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján augusztus 24-én, szerdán a benzin árát várhatóan 2-3 forinttal, a dízel árát 3-5 forinttal emelhetik.

Megéri megbízni Oroszországban? 

Annak ellenére, hogy a 2016-os évet a rubel komoly volatilitással kezdte, januárban pedig csökkent az olaj ára, az oroszországi kötvények meglepően jól teljesítettek, és távol tudták tartani magukat a kockázatosabb eszközosztályokban tapasztalható év elejei felfordulástól - véli a Saxo Bank elemzője.

Rossz hír az autósoknak 

A hét második felében jelentkező üzemanyagpiaci ár és a forint árfolyamának változásai alapján augusztus 10-én, szerdán a benzin árát várhatóan 0-2 forinttal, a dízel árát 3-5 forinttal emelhetik, figyelembe véve az augusztus 3-i árcsökkentést.

Megéri szerdáig várni a tankolással 

A heti átlagos üzemanyagár- és a forint árfolyamának változásai alapján augusztus 1-jén, hétfőn a benzin ára várhatóan 2-3 forinttal, a dízel ára 4-6 forinttal csökkenhet, figyelembe véve a július 29-i árcsökkentést.

Ezen a héten nem járnak jobban az autósok? 

A heti átlagos üzemanyagpiaci ár- és árfolyam-változások alapján július 25-én, hétfőn várhatóan nem lesz árváltoztatás. A kőolaj ára ugyan csökkent a világpiacon a múlt héten, de a forint árfolyama is csökkent valamicskét a dollárhoz képest.

Még olcsóbb lesz a tankolás 

A heti átlagos piaci üzemanyagár- és a forint árfolyamának változásai alapján július 18-án, hétfőn 3 forintos benzin és 3-5 forint közötti dízel árcsökkentést jelenthetnek be.

Újra olcsóbb lehet a tankolás 

A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján, valamint a június 17-i, pénteki 2 forintos benzin árcsökkentést követően június 20-án, hétfőn a benzin ára 2-3 forinttal, a dízel ára 3-4 forinttal csökkenhet.

Most nem lesz olcsóbb a benzin 

A heti átlagos piaci változások alapján, valamint a június 10-i, pénteki 3 forintos benzin árcsökkentést követően, június 13-án, hétfőn nem várható változtatás az üzemanyagáraknál.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Cégblog

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én 

Rengeteg üzlet már biztosan zárva lesz, de hogy döntött a hipermarket?

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben?

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben? 

Az év vége nem csak a lecsendesedés, de a számvetés és tervezés időszaka is, ez pedig különösen igaz az üzleti életben.

Társadalom

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok 

A vállalat idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo