hirdetés

Akár 100 dollár is lehet egy hordó olaj az év végére

90 dollár fölé is emelkedhet az olaj hordónkénti ára az Iránnal szembeni szankciók hatásár a CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint.
hirdetés

Amrita Sen az Energy Aspects vezető olajügyi elemzője a CNBC-nek azt mondta, az utolsó negyedévben valós esély van a 80 dollár körüli olajárra, ami az év végén 90 dollárnál is magasabb lehet. Mindez attól függ, hogy mely országok csatlakoznak az Irán (a világ ötödik legnagyobb olajexportőre) elleni szankciókhoz, és hogy a perzsa állam milyen válaszlépéseket tesz.

Lezárhatják az szorost?

Mától élnek az Irán elleni amerikai szankciók
Az Egyesült Államok teljes mértékben érvényesíttetni fogja az Irán elleni szankciókat - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap este.
A Brent kőolaj hordónkénti ára a napokban 67 és 70 dollár között mozgott, 80 dollárnál 2014 óta nem volt magasabb az árfolyama. Az év elejétől kezdve ugyan az árfolyam ismét emelkedett, az OPEC országai azonban júliusban megegyeztek, hogy alacsonyan tartják az olajárat, és fokozzák a termelést Szaúd-Arábiában és a térség más országaiban.

Ennek a tervnek keresztbe tehetnek az Irán ellen bevezetett szankciók. A büntető intézkedések első csomagja hétfőn lépett érvénybe, ez egyelőre nem érinti az energiaipart. Az energiahordozókra csak november 9-én lép életbe az embargó, ekkor ugorhat meg igazán a kőolaj árfolyama.

(fotó: freeimages.com)

Ha az USA és néhány szövetségese beszűnteti az iráni olaj vásárlását, azzal már önmagában mintegy 1-1,5 millió hordóval csökkenne a világpiaci kínálat. Ennél is súlyosabb lehet a helyzet, ha Haszan Róháni iráni elnök beváltja a fenyegetését és Irán valóban lezárja a Hormuzi-szorost a külföldi tankhajók előtt, hogy ha Irán nem exportálhat olajat, akkor a Perzsa-öböl más országainak se lehessen – igaz, ezt a fenyegetést már a legutóbbi szankciók idején is bevetették, de végül nem váltották be.

Akár 100 fölé is emelkedhet

Bár Kína és Oroszország kisegíthetné Iránt az olajuk megvásárlásával, Amrita Sen rámutatott, hogy Peking egyelőre csak azt jelezte, nem fogja csökkenteni az Iránból származó olajimportot, azt nem, hogy növelni is fogják.

A legutóbbi Irán elleni szankciók idején mintegy 2,4 milló hordónyi iráni olajat vontak ki a piacról, ez alatt az idő alatt, 2008-ban a 150 dollárt is megközelítette az olajár. A kieső kínálat most várhatóan kevesebb lesz, bár még sok múlik azon, milyen válaszlépéseket hirdet Irán. A Morgan Stanley számít a legnagyobb termeléskisesésre, szerintük az iráni export 2,7 milliárddal is csökkenhet. A Bank of America elemzője, Merrill Lynch szerint egymillió hordó kiesése nagyjából 17 dollárral nőhet az olaj árfolyama – ez alapján, ha a Morgan Stanley becslései igazak, akár 115 dollárig is emelkedhet az olajár

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo