Nyakunkon az energiaforradalom?

Az alternatív meghajtású járművek elterjedése nemcsak a közlekedésre, de a nyersanyagpiacra is forradalmi hatással lesz. Na de mikor? A K&H elemzői értékelték a helyzetet.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az autóipar megállíthatatlan fejlődése az elektromos autók és alternatív hajtású járművek irányába egyértelműen forradalmi változást fog hozni a nyersanyagpiacon is. Míg azonban az egyik tábor szerint például az elektromos meghajtású autók már a következő években rohamosan elterjednek az utakon, addig mások szerint ezzel még jó darabig nem kell számolni. (Az elektromos autók terjedését segítő tényezők közül csak kevés javult számottevően 2016-ban.)

„A személyautók használati időtartamát nézve az előttünk álló 5 évben semmiképpen nem számítunk arra, hogy a többség elektromos autóval fog közlekedni. Az viszont már reális várakozás, hogy a következő két évtizedben jelentősen átalakul üzemanyag-meghajtás szempontjából a közlekedésben részt vevő járművek összetétele. Befektetőként a kérdés »csupán« az, hogy mikor fog ez a változás bekövetkezni, és mennyiben befolyásolja mindez a nyersanyagpiacot” – hívta fel a figyelmet Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere. A befektetési szakember válasza azonban egyértelmű: a következő 5 évben még biztosan az olaj iránti kereslet bővülése fogja meghatározni az árfolyamok alakulását.

Kép:Wikipedia

Növekvő olajkereslet

Az ólom lehet a klímaváltozás korának aranya
Világszerte 35 millió járműben alkalmazzák a stop-start indítórendszert. A befektetők szerint nagy pénz van az ólomkitermelésben, mert az ólomalapú akkumulátorokra nagy igény lesz, ahogy az autógyárak egyre inkább ilyen rendszerű járművekkel próbálják csökkenteni a közlekedés ÜHG-emisszióját.
„Tény, hogy az egyre bővülő amerikai palaolaj-kitermelés továbbra is igen alacsony szinten tartja a kőolaj világpiaci árát, amire válaszul az OPEC is kénytelen volt 9 hónappal meghosszabbítani a kitermelést korlátozó kvótát. Középtávon azonban az olajár felfelé mozdulását várjuk, mivel a világgazdaság növekedésének keresletbővítő hatása, az infláció erőre kapása és most már a dollár gyengülése is ezt támogatja. A felhalmozódott olajkészletek leépüléséig nagy emelkedésre nem lehet számítani, a kereslet fokozatos emelkedése miatt azonban 1-1,5 éves időtávon akár 10 dollárral, tehát a 60-65 dollár per hordó sávba is feljebb tolódhat az olaj ára” – mondta el a Kovács Mátyás.

Ha olajról és befektetésekről beszélünk, muszáj rápillantani az olajtársaságokra is: az alacsony olajár miatt az olajcégek részvényei jelenleg nem tartoznak a befektetők kedvencei közé, ezért az idei évben kifejezetten alulértékeltekké, azaz olcsóvá váltak. Az olajcégeket azonban nem szabad egy kalap alá venni az olajjal! „Valóban létezik együttmozgás a két befektetés, tehát a kőolaj és az olajipari részvények között, de nem egy az egyben. Míg az egyiket a piaci kereslet-kínálat mozgatja, addig a másikat alapvetően a cég eredményei. Ez utóbbira pedig nem lehet panasz az első negyedév alapján: a látványos költségvágások és a beruházások visszafogása már érződik, és még a jelenlegi alacsony kőolajár ellenére is növekedni tudnak. Így akár már egy enyhe kőolajár-növekedés is kiugró profitot termelhet a szektornak, valamint árfolyam-emelkedést és növekvő osztalékot a befektetőknek, érdemes lehet tehát ilyen részvényekkel bővíteni a portfóliót” – tanácsolja a befektetési szakember.

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo