Elektromos autó cikkek

hirdetés

Kiderült, mennyire tekerik az elektromos autók kilométeróráját

Kiderült, mennyire tekerik az elektromos autók kilométeróráját

A használtautó-piacon tapasztalható átláthatatlanság jelensége az elektromos gépjárművek egyre nagyobb elterjedésével sem változott.
Megugrott a kereslet, óriási növekedés előtt az e-jármű töltési piac

Megugrott a kereslet, óriási növekedés előtt az e-jármű töltési piac

A globális befektetői érdeklődés egyre nő.
Újabb gyártó jelentette be, autóik akkumulátoros vagy hibrid elektromos lesz 2035-re

Újabb gyártó jelentette be, autóik akkumulátoros vagy hibrid elektromos lesz 2035-re

Teljes egészében akkumulátoros és hibrid elektromos hajtású járművekből állítja majd össze a modellpalettáját a Mitsubishi.
Ilyen még nem történt a Teslánál

Ilyen még nem történt a Teslánál

Az amerikai elektromosautó-gyártó alkalmazottai a cég történetének első sztrájkját készítik elő, egyebek között magasabb béreket követelve.
Fordulat várható az autópiacon, az elektromos olcsóbb lesz, mint a benzinesek

Fordulat várható az autópiacon, az elektromos olcsóbb lesz, mint a benzinesek

Uniós biztos: néhány éven belül az elektromos jármű olcsóbb lesz, mint a belső égésű motorral hajtott autó.
hirdetés
Néhány éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Néhány éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát.
Számoljunk, luxus-e még az elektromos autó, vagy már olcsóbb a benzinesnél

Számoljunk, luxus-e még az elektromos autó, vagy már olcsóbb a benzinesnél

A benzin és az áram ára is nő: még mindig megéri elektromos autót venni?
63 ezer autónak már zöld rendszáma van

63 ezer autónak már zöld rendszáma van

Több mint felük tisztán elektromos személyautó.
Két év alatt megháromszorozódott a villanyautók száma Magyarországon

Két év alatt megháromszorozódott a villanyautók száma Magyarországon

Kína után négy európai ország – Norvégia, Svédország, Németország és az Egyesült Királyság készült fel leginkább az elektromos autók elterjedésére.
Forradalmasítja az elektromos autózást, feltöltés néhány perc alatt

Forradalmasítja az elektromos autózást, feltöltés néhány perc alatt

Akkumulátorcsere-szolgáltatásra építi piaci stratégiáját az elektromos autókat gyártó kínai NIO.
hirdetés

Szigorítottak: itt már nem lehet zöld rendszámú autóval ingyen parkolni

Szeptember elsejével megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán, ahol szintén csütörtöktől emelték a parkolási díjakat, valamint új belvárosi parkolót nyitottak.

A benzin ársapka megszüntetése a cégautóknál robbantotta a használt elektromos jármű piacot

Bár a magánszemélyek, a taxisok és a mezőgazdasági gépeket üzemeltetők még mindig a 480 forintos hatósági áron tankolhatnak, a Használtautó.hu elemzése szerint már az is jól láthatóan növelte a villanyautók keresletét, hogy a cégeknek bő 1 hete piaci áron kell tankolniuk.

Lekerült a benzinársapka, máris léptek a cégek

Soha nem látott érdeklődés követte a magyar kormány hatósági üzemanyag árának eltörlését a közösségi elektromos autómegosztó szolgáltatónál.

Kedvező kamat mellett lízingelhetnek tisztán elektromos autót a magyar cégek

Látványos bővülés vár a villanyautók piacára az uniós piacokon, a tervek szerint ugyanis 2035-től várhatóan csak elektromos autókat lehet értékesíteni. Magyarországon 2020 májusa óta megháromszorozódott a tisztán elektromos személyautók száma, igaz, a teljes autóparkhoz képest még marginális az arányuk - derül ki a K&H összeállításából. 

Létezik olyan benzines autó, ami környezetbarátságban képes konkurálni az elektromos autókkal

Ugyanakkora üvegházhatású gázkibocsátás kapcsolódik a 85 százalék megújuló bioetanol-tartalmú E85 üzemanyagot használó plug-in hibrid és a tisztán elektromos autókhoz a járművek és az akkumulátor teljes életciklusát vizsgálva – mutatnak rá egy friss 2022-es francia kutatás eredményeire a Pannonia Bio szakértői.

Nem kell az orosz kőolaj, ha elektromos autód van

A Roland Berger friss tanulmánya szerint lendületben az elektromobilitás: 2021 második felében már 55 százalékkal több elektromos járművet adtak el világszerte, mint az azt megelőző hat hónapban. A töltőállomások száma szintén meredeken emelkedett, 58 százalékkal nőtt globálisan. Az új elektromos járművek eladása, a töltőinfrastruktúra bővülése és a jövőbeli piaci potenciál tekintetében Kína és az Egyesült Államok áll az élen. A harmadik Németország, majd Hollandia és az Egyesült Királyság következik a rangsorban. A stratégiai tanácsadó cég a kutatásában számos szakértő mellett 27 országban több mint 10 000 ügyfele vett részt.

Milyen adókedvezményekkel lehet élni az elektromos autóknál?

A hazai piacon elérhető számos ösztönző hatására az utóbbi időben Magyarországon is megfigyelhető az elektromos járművek fokozódó térnyerése. Ilyen ösztönzők lehetnek az egyes adókedvezmények, adómentességek, vagy az elektromos autók vásárlásához biztosított vissza nem térítendő állami támogatások. A Deloitte szakértői ezen kedvezményeket, illetve a hozzájuk kapcsolódó leggyakoribb adózási kérdéseket foglalták össze.

Nagy újítás jön a Tescónál

Az áruházlánc teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában.

Elképesztő adatok jönnek elektromos jármű eladásokról

Az idei első negyedévben az elektromos járművek globális eladásai 75 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében, amely szerint a világon mintegy 2 millió elektromos autót adtak el a március végével záródott három hónapban.

Elektromos autók gyártására vált a szerbiai Fiat, a dolgozóknak fel is út, vagy le is út lehet

A külföldi továbbképzés vagy felmondás között választhatnak a szerbiai Fiat-gyár dolgozói, miután a gyár elektromos autók gyártását készíti elő, és az anyacég, a Stellantis szerint a dolgozókat ehhez át kell képezni - adta hírül a Telegraf című belgrádi napilap.

Veszteséges lett egy elektromos autógyártó

Az ellátási láncok zavarai, valamint a megugrott nyersanyagárak miatt több mint a kétszeresére nőtt az XPeng, az egyik legnagyobb kínai elektromos járműgyártó adózás utáni vesztesége, ami így 1,7 milliárd jüan (255 millió dollár) lett az egy évvel korábbi 786,56 millió jüan mínusz után.

A magyar autótulajdonosok több mint fele gondolkodik elektromos autón

A kedvezőbb fenntartási költségek és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás miatt minden harmadik magyar járművezető mérlegeli, hogy a jövőben alternatív hajtású kocsit vásároljon – derül ki az EY reprezentatív, több mint 500 autóssal készült hazai kutatásából. Az elektromos kocsiknál az akkumulátorhibától, a rövid hatótávolságtól és a lassabb töltéstől tartanak főleg az érdeklődők. A magyarokat elsősorban a vételár-támogatással és adókedvezményekkel lehetne átcsábítani az e-mobilitásra.

A magyarok már több mint fele venne elektromos autót

Jelentősen nőtt az elektromos autók népszerűsége a magyar lakosság körében, ma háromszor annyian vásárolnának elektromos meghajtású autót mint négy éve – mutat rá a Robert Bosch Kft. megbízásából, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített reprezentatív felmérés. Noha a magántulajdonban lévő személygépkocsik túlnyomó többsége továbbra is benzin-, illetve dízelüzemű, 2018 óta érdemben nőtt az alternatív hajtású autók száma.

Az elektromos autók szárnyalásának egyedül a töltőállomások száma szab határt

Vásárlói roham várható idén az elektromos járművek piacán – mutat rá az EY 13 országban összesen több mint 9000 fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felmérése. Az e-mobilitás még gyorsabb elterjedését leginkább az alternatív töltőállomások hiánya gátolja, a Magyarországon elérhető adókedvezmények azonban zöld utat adhatnak a vállalati-fejlesztéseknek.

Újabb 80 tisztán elektromos autóval bővül Magyarország közösségi flottája

Tovább növelte a kizárólag villanyautókból álló flottáját a GreenGo: áprilistól már több mint 400 jármű várja a felhasználókat. A cégnél az elmúlt öt és fél évben a szolgáltatási terület mérete megháromszorozódott, és tavaly a nagyobb csomagok szállítására alkalmas kisteherjárművek is megjelentek a flottában.

Megnyílt az első európai Tesla-gyár

12 ezer embernek ad munkát a német üzem.

Ezért éri meg már három év múlva elektromos teherautót venni

Az elektromos teherautók beszerzésének és fenntartásának teljes költsége már 2025-ra, a hidrogénhajtású üzemanyagcellás teherautóké pedig 2030-ra alacsonyabb lesz a belsőégésű teherautókénál – derül ki a brit Cambridge Econometrics budapesti irodájának legutóbbi elemzéséből.

Árat emel a MOL

Ezúttal az elektromos autóval közlekedőknek kerül majd többe az üzemanyag április elsejétől.

Újra indul a legendás Chevrolet Bolt elektromos autó gyártása

Az amerikai General Motors azt tervezi, hogy április elején újraindítja a Chevrolet Bolt elektromos járművek gyártását, és nem sokkal ezután megkezdi a kiszállítást az autókereskedőknek.

5 új elektromos autó érkezik Magyarországra legalább

A flottakezelésben piacvezető LeasePlan, az e-mobilitás kiemelt képviselője összegyűjtötte a 2022-ben érkező, toplistás elektromosautó-modelljeit.

Hódítanak Bécsben az elektromos autók

Egy év alatt több mint duplájára nőtt az elektromos tankolások száma a bécsi töltőállomásokon. Erről számolt be az osztrák főváros energiaszolgáltatója, a Wien Energie.

Mától új világ kezdődött a horvát autópályákon

Hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon.

Az elektromos autók száma megállíthatatlanul nő a magyar utakon - töltőállomás térképpel

Öt év alatt megnégyszereződik a tisztán elektromos autók száma a Jövő Mobilitása Szövetség szerint: az adatok alapján az idén az első 10 hónapban mintegy ötven százalékkal, 18 800-ra nőtt az elektromos autók száma Magyarországon, míg az előrejelzés szerint 2022 végén már 30 ezer, három éve múlva 75 ezer, 2026 végén pedig 125 ezer elektromos autó közlekedik majd a magyar utakon.

Komoly tervei vannak a Toyotának az elektromos autózás terén

A Toyota elnöke a számos újdonságot jelentett be.

Miért drágább az elektromos autók javítása, mint a hagyományosoké?

A javítási előírások miatt költségesebb az elektromos gépkocsik baleseti javítása, ráadásul több a baleseteket és tűzeseteket követő utólagos költség.

50 milliárdos beruházás indul Kecskeméten

Megkezdődik az első teljesen elektromos jármű magyarországi sorozatgyártása.

Zöld razzia az utakon: mire jutott a magyar autók állapotának ellenőrzése?

Szeptemberben huszonötödik alkalommal ellenőrizték egy héten át közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát Budapesten és három vidéki nagyvárosban.

Borús kilátások: mi lesz a villanyautók sorsa?

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az autópiaci tortából a villanyautók, pedig drágábbak a hagyományosnál, ráadásul a következő években tovább emelkedhet az áruk a Coface hitelbiztosító elemzése szerint. Az elektromos autókhoz és azok akkumulátoraihoz használt fémek, mint a lítium, a réz és a kobalt iránti kereslet ugyanis felfelé húzza az árakat. A magyar autóipar számára kedvezőtlen, hogy az elektromos autók gyártása kevésbé bonyolult, mint a hagyományos társaiké, ugyanakkor lehetőséget is jelenthet a szektor számára a villanyautóboom.

Egymillió elektromos autó már a német utakra került

Júliusban átlépte az egymilliót a forgalomban lévő teljesen elektromos és hálózatról tölthető (plug-in hibrid) autók száma Németországban.

Elektromos vagy hibrid autó – melyik mikor éri meg jobban?

A magánszemélyek és a vállalatok részéről is egyre nagyobb az igény a környezettudatos közlekedésre. Sokan azonban még nem mernek tisztán elektromos autóra váltani, mert a folyamatos fejlesztések ellenére tartanak a hatótáv és a töltési infrastruktúra korlátozottságától, valamint attól, hogy a folyamatos technológiai fejlesztések következtében kiszámíthatatlan az e-autók maradványértéke. A zéró kibocsátású járművek mellett több egyéb fajtája is létezik a villanyautóknak, amelyek köztes megoldást jelentenek a hagyományos meghajtású és a tisztán elektromos modellek között, és amelyekkel megtehetjük az első fontos lépést a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért. Az e-mobilitás iránt elkötelezett LeasePlan összegyűjtötte, mit érdemes tudni a különféle elektromos autókról, és tanácsokat ad a hajtásmódok kiválasztásával kapcsolatban.  

Cégek is pályázhatnak elektromos autóra – itt vannak a részletek

Egy friss pályázati kiírásban már az egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok is kérhetnek állami támogatást tisztán elektromos gépjárművek beszerzéséhez.

Ismét jön a pénzeső: még mindig pályázhat, aki elektromos autót akar

Óriási az érdeklődés a pályázati forrás iránt.

Forradalmi szolgáltatással rukkolt elő a Shell

Karbonsemlegesítési szolgáltatást vezet be Magyarországon is a Shell. Az autósoknak lehetőségük lesz arra, hogy a megvásárolt üzemanyagok által okozott környezetterhelést kifizessék, a befolyó pénzből pedig a Shell természetalapú projekteket támogat.

Mire kell figyelni az elektromos autók töltésekor? Tippek

Európában évről-évre egyre többen döntenek a villanyautók mellett, amit az elektromos járművek egyre kedvezőbb ára és az állami támogatások is ösztönöznek.

Az 5 legjobban várt elektromos autó 2021-ben

Az alternatív meghajtású járművek iránt érdeklődők örülhettek 2020-ban, hiszen világszerte jelentősen bővült a villanyautó-kínálat, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Bár a Covid-19 járvány negatív hatásai az autóipart is elérték, az elektromos járművek eladási mutatói rekordokat döntöttek az elmúlt hónapokban Európában.

Nem elég a koronavírus: újabb dolog miatt fájhat az autógyártók feje

A szabályok és a fogyasztói elvárások miatt az autógyártók az elektromos meghajtás felé mozdultak el. Rossz hír viszont számukra, hogy ezek a modellek a darabszámok felfutásával sem lesznek olyan jövedelmezőek, mint a hagyományos típusok.

Lecsaptak a magyarok a pályázati pénzre – döntött a kormány

Megemelik az elektromos járművek vásárlásához kapcsolódó támogatási keretet.

Önvezető autók: mennyire áll készen Magyarország?

Mennyire állunk készen az önvezető autók közforgalomba való tömeges bevezetésére? A KPMG elemzői 30 országot találtak arra alkalmasnak, hogy érdemben vizsgálják az önvezetési technológia befogadására való felkészültségét. Magyarországnak az összesített ranglistán elért 25. helye azt jelenti, hogy a tempót ugyan nem mi diktáljuk, de fent vagyunk a térképen.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az uniónak.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo