Részvény cikkek


Még mindig gyűjtögetnek a magyarok, de már csökken a lelkesedés

Még mindig gyűjtögetnek a magyarok, de már csökken a lelkesedés 

Csökkenő ütemű növekedés.
Gyakorlatilag nincs konkurenciája a kötvénybefektetéseknek jelenleg

Gyakorlatilag nincs konkurenciája a kötvénybefektetéseknek jelenleg 

Bizalom övezi a befektetési alapokat.
Ezért érdemes hosszú távra befektetni – interjú

Ezért érdemes hosszú távra befektetni – interjú 

Interjú Móricz Dániel befektetési igazgatóval és Cser Tamás vezető részvényportfólió-kezelővel.
Ön is lehet Porsche tulajdonos, nem vicc

Ön is lehet Porsche tulajdonos, nem vicc 

A Volkswagen 911 millió Porsche-részvény kibocsátására készül.
Tartotta magát a BUX index augusztusban

Tartotta magát a BUX index augusztusban 

A továbbra is fennálló, globális gazdasági bizonytalanság ellenére a BÉT vezető részvényindexe, a BUX index az előző hónaphoz hasonlóan tartani tudta pozícióját, így 41 877,2 pontos értékkel zárta az augusztust. A részvénypiacot nyárias forgalom jellemezte, az összforgalom 209 milliárd forintot tett ki, amely napi 9 milliárd forintnak felelt meg.
Infláció idején mit tegyünk a pénzünkkel?

Infláció idején mit tegyünk a pénzünkkel? 

Jelentős fordulattal kell szembenézniük a takarékoskodóknak: szemben az elmúlt évek kedvező helyzetével, az idén a részvénypiacok kiábrándítóan teljesítettek, az elmúlt 50 év legrosszabb első félévén vannak túl a fejlett piacok. Közben meredek emelkedőn van az infláció, Magyarországon júniusban már megközelítette a 12 százalékot. A piacokon pedig már megkezdődött a recesszió beárazása, a negatív hírek ellenére azért lehet a mostani helyzettel is mit kezdeni - igaz, indokolt az óvatosság.
Nagyon jó hír, végre komolyan nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Nagyon jó hír, végre komolyan nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon 

Májusban 2 százalékkal, azaz 151 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti a fejlett piacon negatív nulla, a fejlődő piacokon pozitív nulla volt az elmozdulás. A magyar börze ezzel szemben jelentősen alulteljesített. A devizapiacon a forint az euróhoz képest jelentősen gyengült, a dollárral szemben pedig gyengült.
A januári meglepetés februárban is folytatódott a befektetési alapoknál

A januári meglepetés februárban is folytatódott a befektetési alapoknál 

Februárban 1,1 százalékkal, azaz 85 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon csökkenést figyelhettünk meg, a magyar börze pedig nagyot esett. A devizapiacon a forint jelentősen gyengült, mind a dollárral, mind az euróval szemben.
Sok a szabad pénz a piacon – mibe fektessünk

Sok a szabad pénz a piacon – mibe fektessünk 

Fontos információ, ha tudjuk, hogy jelentős a szabad pénzmennyiség a világban. A tőke ugyanis mindig helyet keres magának, ezért egy ilyen helyzet kedvez a részvénypiacoknak.
Rekordot döntött a vállalatok felvásárlása

Rekordot döntött a vállalatok felvásárlása 

Az év utolsó napján ismertetett adatok szerint rekordot döntött 2021-ben a globális vállalati szektor által bejelentett egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke. Az M&A-láz fő hajtóerejét a meredeken megugró piaci aktivitás mellett a széleskörű jegybanki és kormányzati gazdaságösztönző likviditásözön adta.

Szabad kezet kapnak a bankok 

Januártól ismét fizethetnek osztalékot a hitelintézetek, lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is, a jegybank ugyanis nem hosszabbítja meg ezek korlátozását - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Hogyan teljesítettek a gyógyszeripari részvények a koronavírus idején, illetve azt megelőzően? Van még potenciál bennük? 

2020 tavaszán, nagyjából egy éve komoly tőzsdei korrekciónak, már-már összeomlást láthattunk, melyet követően minden idők egyik legnagyobb és leggyorsabb visszapattanásának lehettünk szemtanúi, jelenleg az amerikai indexek mindegyike történelmi csúcsa közelében áll. Sokminden történt az elmúlt egy évben, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED gyakorlatilag mindent megtett és megtesz a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében, így hatalmas összegek érkeztek az elmúlt egy évben a piacokra, aminek a következtében hatalmas hozamokat lehetett elérni.

Eladná Appennin részvényeit az Opus Global 

Profitot realizálna az ingatlanpiac drágulásán az Opus Global Nyrt.

A részvénypiac boldog, a kötvénypiac recesszióra számít 

Teljes fordulat történt a nemzetközi gazdaságban, ami a kamatfeltételeket és -kilátásokat illeti - derül ki a K&H Alapkezelő legfrissebb elemzéséből, amely szerint a részvénypiac egyelőre boldog, a kötvénypiacok viszont recessziót áraznak. 

Még mindig érdemes részvényekben gondolkodni 

Az infláció feletti várható hozam elérése érdekében mindenképpen szükséges részvény-típusú befektetésben is gondolkodni. Ezt jelzik a K&H alapjai, amelyek idén is jól teljesítettek a szakmai megmérettetésen.

Jó választás lehet-e, ha részvénybe fektetek? 

Magyarországon az erősödő inflációs nyomás miatt a jegybanki fordulat is hamarosan beköszönthet. Az elmúlt hetek felminősítései után ismét a kamatpolitika kerülhet fókuszba, érdemes tehát számba venni a hazai eszközosztályok kilátásait – tekint előre a következő hetekre a K&H Alapkezelő.

Bármit csinál, dől a pénz a Facebookba 

A súlyos bírálatok és bírságok a jelek szerint nem ártottak a Facebook üzletének: az óriáscég 2018 utolsó negyedévi, 16.9 Mrd. dolláros forgalma 30 százalékkal volt magasabb az előző évinél – s ebből 6.9 milliárdos nyereséget könyvelhettek el.

Meddig jár az osztalék a részvényeseknek? 

Egy közgyűlés által meghatározott osztalék akkor is megillett, ha időközben eladtuk a tulajdonrészünket egy részvénytársaságban - írja az Írisz Office.

Nem rengette meg a globális piacot a vámháború 

Az év első felében kiélesedő kereskedelmi háború érezhető bizonytalanságot eredményezett a piacokon, azonban a fejlett részvénypiacokon ez sem állította meg a növekedést és az év végéig a feltörekvő piacokon is emelkedés várható.

Elon Musk távozik a Tesla igazgatótanácsának éléről 

A korábbi, félrevezető Twitter-üzenetek miatt Elon Musknak távoznia kell a Tesla igazgatótanácsának éléről, de a vállalat vezérigazgatója marad.

Tőzsdén maradt, de nagy árat fizetett a Tesla 

Füstbe ment a terv, ami szemmel láthatóan leginkább csak a cég első számú emberének fejében létezett. Elon Musk meggondolatlan twitterezése sokba kerülhet neki és a vállalatnak is – írja a Bitport.

Venni vagy eladni? Az időzítésen vagyonok múlhatnak 

Még a legtapasztaltabb befektetési rókáknak is nehézséget okoz előre kitalálni, mikor érdemes adott befektetést megvenni vagy éppen eladni. A piaci időzítésnek nevezett problémára két biztos megoldást javasolnak a K&H befektetési szakemberei.

Már marihuánába is lehet fektetni a tőzsdén 

A Canopy Growth, az USA legnagyobb orvosi kannabiszt termesztő cége a New York-i értéktőzsdére vitte a részvényeit. A kanadai cég tavaly 78 millió dollár bevételt könyvelt el legális vadkender eladásából.

Ez nem hiányzott – mit hoz a világnak a vámháború? 

A befektetők kezdik komolyan venni a vámháború veszélyét. Egyre több jel mutat arra, hogy az USA-n kívül más országok is bekapcsolódnak a történetbe, ami negatívan érinti az egész világgazdaságot – figyelmeztet a K&H Alapkezelő.

Ennyi dollármilliomost még nem látott a világ 

Tavaly már 16,5 millió dollármilliomos volt a világon – több, mint valaha. Legnagyobb a számuk Észak-Amerikában és Európában, de leggyorsabb a gazdagodás immár Ázsiában.

94 millió forintot oszt szét a Mol 

Közzétették a Mol csoport beszámolóját, egyben az osztalék értékét is. A részvényesek között 94 millió forintot osztanak szét, részvényenként 127 forinttal.

Ezért vonulnak ki az etikus befektetők a visszás cégekből 

A világ legnagyobb szuverén nemzeti vagyonalapja a világ összes részvényének 1,4 százalékát birtokolja, s 2016 óta egyre inkább a divesztíciós mozgalom zászlóvivőjeként tűnik fel. A környezetpusztítást esztelenül végző, emberi jogokat megsértő cégekben eladja részvényeit.

Musk, a minimálbéres 

Elon Musk, a Tesla villanyautó gyártója minimális fizetést kap, de azt sem veszi fel. Ha viszont felvirágoztatja üzemét, amiben szilárdan bízik, további dollármilliárdokhoz juthat.

Így tanult meg befektetni Warren Buffett 

Hogyan tett szert egy-egy milliárdos arra a tudásra és világlátásra, mellyel megalapozta sikerét, és az élvonalban tudott maradni évtizedeken át? Ez mindig fogas kérdés. A válasz a sikeres vállalkozók könyvtárában rejlik. Kedvenc olvasnivalóik sokat elárulnak a gondolkodásukról. Madarat tolláról, embert könyvtáráról.

Túl a Brexiten, de választások előtt 

Az utolsó negyedévben az amerikai elnökválasztás és a Fed kamatemelése hozhat nagyobb izgalmakat a piacok számára. A politikai bizonytalanságok miatt az árfolyam-ingadozások fokozatosan növekedhetnek, ami részvénypiaci korrekciót hozhat. A részvényekkel ezért átmenetileg érdemes óvatosan bánni, a jegybankok piacélénkítésének köszönhetően azonban tartós kilengés nem várható - tanácsolják a K&H Alapkezelő szakemberei a negyedik negyedévre.

7 tanács a jobb befektetésekhez 

A befektető pszichéje éppolyan bonyolult, mint a romantikus szeretőé. Könnyen elcsábul, gyakran nyomós ok nélkül. Hiába éltük át 2007-2008 után a modern kori történelem 1929 óta legnagyobb gazdasági válságát, a befektetések terén gyakran ugyanazokat a hibákat követjük el, mint régen. Néhány jó tanács arra, hogyan ismerhetjük fel a rossz döntéseinket, mielőtt jócskán ráfizetnénk.

Tőzsde? Igen, Önnek is 

A tőzsdéről sem az üzletemberek, sem a befektetők többségének nem a kis- és középvállalatok jutnak eszükbe. Ezen szeretne változtatni a Budapesti Értéktőzsde csapata. Már az idei évtől, de 2017-től még erőteljesebben konzultálnak, tanácsot adnak és felkészítenek annak érdekében, hogy a kisebb, növekedésorientált vállalatok számára is a forrásbevonás valós alternatívájává válhasson a részvénykibocsátás.

Most megtudhatja, jól fekteti-e be a pénzét 

A behaviorista közgazdaságtan tudósai sokat foglalkoztak azokkal a beidegződésekkel és hiedelmekkel, amelyek tudatosan vagy tudat alatt befolyásolják befektetési döntéseinket. Íme a szennyes lista arról, milyen tévhitek alapján döntünk rosszul.

Így fektesse be a pénzét Warren Buffett szerint 

Warren Buffet a világ egyik leggazdagabb embere, aki befektetéseivel kiérdemelte az "omahai bölcs" becenevet. Mire kell ügyelni szerinte, amikor megtakarított pénzünket próbáljuk fialtatni? Íme egy csokor az aranyköpéseiből.

Összeomolhat a bankrendszer? 

Az évek óta egyre kedvezőtlenebb a kamatkörnyezet oda vezetett, hogy a befektetők magas kockázatú eszközökbe fektetnek. Ilyenek a vészhelyzetben részvénnyé konvertálható kötvények, az az CoCo-k. A bankok megüthetik a bokájukat ezekkel.

Hogy kerülne klímatudós egy olajmultihoz? 

New York város főszámvevője, Scott M. Stringer 75 amerikai vállalatnak javasolta, hogy a részvényesek jelölhessenek klimatológusokat igazgatótanácsi tagnak. A menedzsmentek azonban a legkülönfélébb jogi trükkökkel igyekeznek kivédeni, hogy a szakemberek pozíciót kapjanak a felügyelőbizottságban.

Megtakarítás botrányok nélkül 

A brókerbotrányok kapcsán mindenkiben felmerül, hogy vajon hol fialtathatná a leginkább biztonságosan a megtakarításait. A kérdés függetlenül attól sokakat foglalkoztat, hogy mennyi pénzt szeretne befektetni. De ne feledjük: a befektetési trendek, indikátorok mögött tömegpszichológia van: a befektetői társadalom viselkedése alapján hoz döntést a hozzáértő invesztor arról, hogy mibe fektet, vagy adott esetben éppen honnan menekíti ki a pénzét! A Buda Cash- és a Quaestor-botrány kirobbanása után szinte azonnal kiadott a Nemzetgazdasági Minisztérium egy közleményt, amelyben felhívta a figyelmet a lakossági államkötvényekre, azt állítva, ezek biztos megtakarítást ígérnek kiemelkedő hozam mellett. De vajon tényleg ez az egyetlen megbízható eszköz? Lássuk, még milyen megtakarítási lehetőségeink vannak, azoknak mi az áruk, és mennyi hozamot remélhetünk, ha minden jól megy!

A devizahiteles mentőcsomagra várnak a piacok 

"Csak a bizonytalanság lehet a társunk a mai kereskedésben" - írják reggeli kitekintőjükben az Erste elemzői. Ma ugyanis a kormány tárgyal a devizahiteles mentőcsomagról, amely piacmozgató bejelentésekkel járhat, de az is lehet, hogy nem derül ki semmi.

Nem lesz idén uborkaszezon a tőzsdén 

A jegybanki alapkamat további csökkentése és a minap elfogadott, a kamatjövedelmet terhelő új adószabályok további lökést adhatnak a lakossági megtakarítások átrendeződésének, ami kedvezhet a Budapesti Értéktőzsdének is. A túlzottdeficit-eljárás megszűnése és távlatilag az ország felminősítésének lehetősége a KBC Equitas elemzői szerint további érv lehet amellett, hogy a hosszabb távon gondolkodók a régiós versenytársakhoz képest jelenleg alulértékelt vezető magyar részvényekbe fektessenek, elsősorban a továbbra is adómentes TBSZ- és NYESZ-számlákon.

Mire cserélnénk a gyengén kamatozó betéteket? 

A csökkenő betéti kamatszint miatt a betétektől elpártoló megtakarítók elsődleges célpontjának számító befektetési jegyek után rögtön a részvények következnek a KBC Equitas online felmérése szerint. A pénzügyek iránt aktívan érdeklődők 80 százalékos arányban nyitottak voltak a külföldi értékpapírok iránt is.

Sajtóhiba miatt szakadt be tegnap a forint 

Volt egy kis riadalom tegnap az USA-ban azután, hogy feltörték az AP hírügynökség Twitter oldalát, s világgá kürtöltek egy Fehér Ház elleni terrortámadást. Persze hamar kiderült a turpisság.

Megint az aggodalom lett az úr 

Míg ünnepeltünk a világ csúnyán viselkedett. A DAX-nak jó nagyokat sikerült esnie, s az amerikai piacon is az aggodalom lett az úr.

Még százmilliárdos megszorítást vár tőlünk az IMF 

Szépen araszolgatunk felfelé a 20 napos mozgóátlagokon. Közben pedig végre elkezdtek a jó hírek is csordogálni. Jobbak lettek mind az amerikai, mind az európai beszerzési menedzser indexek.

Pénzt érne a felelősség 

A Nobel-békedíjas Al Gore és üzlettársa az ökoszisztémák iránt felelőtlen rövid távú befektetések helyett bevezetnék a lojalitásvezérelt részvények kibocsátását, és a menedzsereket díjazását is a hosszabb távon elért eredményekhez kötnék.

Változhat a Facebook megítélése?  

A Facebook alakulásával foglalkozó elemzők egy cseppet összezavarodtak - véli Peter BoKiaer, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője. Bár egytől-egyig ugyanazt a nyilvánosan elérhető részvényesi dokumentációt csemegézik, egyáltalán nem jutottak közös nevezőre a Facebook üzleti modelljének mibenlétét illetően és arról sem, mit hoz ez a konyhára árbevétel és nyereség formájában.

Még tombol a nyár a tőzsdén 

Rendkívül csekély érdeklődés mellett zajlott a tegnapi kereskedés, a forgalom alig haladta meg az 1 milliárd forintot, ami sokéves mélypontnak számít.

Hitel helyett tőkebevonás 

A Facebook közelmúltban történt részvénykibocsátásából okulva érdemes átgondolni, hogy mi kell a sikeres tőkebevonáshoz. Bár az Ernst and Young legfrissebb tanulmánya szerint világszinten lecsökkent a magántőke-hátterű elsődleges részvénykibocsátások (IPO) száma 2012 második negyedévében, számos jel mutat arra, hogy több cég is tervez részvénykibocsátást a közeljövőben.

Ma egy százalék mínusz belefér 

Csúnya kínai külkereskedelemi adatokat láthattunk ma reggel. A befektetők nem is hagyták szó nélkül a meglepő adatokat, Ázsia esik. Különben ahhoz képest, hogy milyen nagy meglepetést láthattunk, a reakció moderáltnak mondható, ugyanis az ázsiai feltörekvő piacok nulla körül oszcillálnak, s inkább a fejlett piacokon láthatunk eladói nyomást.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo