Az IMF tárgyalásokra figyel a forint árfolyama

Az IMF tárgyalások kimenetelétől függ, hogy merre indul el a hazai deviza árfolyama a nap folyamán. A tőzsdeindexeket inkább a Fed újabb gazdaságélénkítő programjába vetett hit mozgathatja.

Tegnap jó adatokat láthattunk a Citigrouptól, viszont rosszat az amerikai kiskereskedelmi forgalomban. Pont az utóbbi az, amely tegnap lehúzta az indexeket, ma pedig felhúzza. Legalábbis a rossz- (vagy netán jó-) nyelvek szerint. A rossz amerikai kiskereskedelmi forgalmi adat tovább növelte a reményeket, hogy Ben Bernanke, a Fed elnöke, a mai, féléves kongresszusi meghallgatásán valamiféle további élénkítésre tesz utalást. Ennek pedig örülnek a befektetők. Persze ha az árfolyamokat nézzük, akkor azt is mondhatjuk, hogy tegnap a pénteki nagy emelkedés korrekcióját láthattuk és ez ma folytatódik az elmúlt két hét lejtmenetét követően. Így ma a BUX is megküzdhet a két hetes mozgóátlaggal és elindulhat a 200 napos mozgóátlag felé, amely immár nem csökkenő, hanem emelkedő módban van.

Devizák:

Az amerikai QE3-ról szóló felerősödő pletykák következtében a kezdeti nyitó 1,224 körüli szinthez képest 1,23 közelébe gyengült a dollár az euróval szemben. A tegnapi nap folyamán a forint piacára már a kivárás volt a jellemző, a piacok már a mai IMF tárgyalások megkezdését várják. Ennek megfelelően a nap egészét nézve csak átmeneti kilengések láthatóak, de összességében minimális változásoknak lehettünk csak szemtanúi, melynek következtében 287,78-ról 287,81-re változott az árfolyamjegyzés.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Napon belül többször váltottak irányt a tengerentúli indexek, de zárásra pirosba fordultak a mutatók (Dow -0,39%, Nasdaq -0,4%, S&P500 -0,23%). A rossz hangulat a gyenge makroadatoknak volt köszönhető, a júniusi kiskereskedelmi forgalom 0,5%-kal esett vissza az előző havi 0,2%-os csökkenést követően, míg a konszenzus +0,2% volt. A New Yorki feldolgozóipari index júliusi értéke jobb lett a várakozásoknál, 2,29 pontról 7,4 pontra emelkedett. Az elemzők 4 pontra számítottak. A szektorindexek közül az ipar (-0,7%) volt a nap vesztese, a nyertes oldalon az energiaszektor (0,3%) állt.

A Fed elnöke ma kezdi félévente esedékes meghallgatását a kongresszus előtt, az onnan érkező híreket pedig árgus szemekkel figyelik majd a befektetők. A piac azt várja, hogy Bernanke hátha tesz utalást az újabb mennyiségi enyhítésre vonatkozóan. A Citigroup tegnap délután publikálta második negyedéves számait. A profit 2,9 milliárd volt, ami 1 dolláros részvényenkénti nyereségnek felel meg, szemben a 89 centes várakozással. A bevétel azonban alacsonyabb lett az elemzői várakozásoknál, 18,76 milliárd dollár helyett 18,4 milliárd dollárra rúgott. A papír árfolyama 0,6%-kal emelkedett.

Ma Intel, Goldman Sachs, Yahoo! és a Coca-Cola publikálja negyedéves jelentését. Ezeken kívül ipari termelés, és NAHB házárindex adatokat láthatunk az USA-ból.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Egyhangú volt a kereskedés tegnap az arany piacán, egy szűk sávban oldalazott a kurzus, végül nulla elmozdulás mellett, 1.589 dolláron zárta a kereskedést. Tovább száguld az olaj árfolyama, a 87 dolláros nyitást követően felfelé vette az irányt, és 88,4 dolláron zárta a kereskedést.

Távol-Kelet:

Az összes jelentős ázsiai tőzsdeindex emelkedik a reggeli kereskedés folyamán. Kiemelkedően jól teljesít a Hang Seng index, ami nagymértékű emelkedéssel kezdte a napot, és ezután sem váltott irányt és 1,66%-ot emelkedett. A Nikkei és a Shanghai index valamennyivel visszafogottabb teljesítményt mutat, 0,62%-os és 0,29%-os növekedésükkel.

Az emelkedés hátterében az áll, hogy a piac a Ben Bernanke-tól a Fed elnökétől azt várja, hogy döntés szülessen valamilyen monetáris könnyítést célzó programról. Illetve a várakozások szerint a kínai jegybank is csökkenteni fogja a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát a gazdaságélénkítés érdekében.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo