Euró cikkek

hirdetés

Mától már csak euróval lehet fizetni Horvátországban

Mától már csak euróval lehet fizetni Horvátországban

Lejárt a kéthetes átmeneti időszak.
Pénzbírságra számíthatnak az euróval trükköző horvát vállalatok

Pénzbírságra számíthatnak az euróval trükköző horvát vállalatok

A horvát kormányfő pénzbírságot helyezett kilátásba az áremelések miatt.
Balul sült el az átállás az euróra a horvátoknál, a kormány már fenyegetőzik

Balul sült el az átállás az euróra a horvátoknál, a kormány már fenyegetőzik

A horvát kormány arra szólított fel, hogy mindenki, aki indokolatlanul emelt árakat az euróátállás miatt, haladéktalanul állítsa vissza azokat a december 31-ei szintre.
A horvát gazdasági miniszter nagyon berágott az euró bevezetése kapcsán

A horvát gazdasági miniszter nagyon berágott az euró bevezetése kapcsán

Horvát gazdasági miniszter: a kereskedők megpróbálják becsapni a vásárlókat.
Több százezer magyart érinthet: így váltható be euróra a kuna

Több százezer magyart érinthet: így váltható be euróra a kuna

A magyarok tömegénél lehetnek még megmaradt kunabankjegyek és -érmék, miközben Horvátországban januártól már euróval lehet fizetni.
hirdetés
Vegyünk-e eurót, hogy megmaradjon pénzünk értéke?

Vegyünk-e eurót, hogy megmaradjon pénzünk értéke?

Érdemes-e valutába fektetni forintunkat?
Újabb lépés egy kettészakadó világgazdaság felé

Újabb lépés egy kettészakadó világgazdaság felé

Változik az orosz Nemzeti Jóléti Alap devizaszerkezete.
Egy újabb jel, hogy fényévekkel előttünk járnak a horvátok

Egy újabb jel, hogy fényévekkel előttünk járnak a horvátok

Londoni pénzügyi elemzők szerint számos előnnyel jár Horvátország számára az euró január 1-én esedékes hivatalos bevezetése.
Így kaphat forint helyett euróban fizetést

Így kaphat forint helyett euróban fizetést

A növekvő infláció és a gyengülő forint miatt egyre gyakoribb téma az euró használatának lehetősége a magyar gazdaságban.
400 forint felett az euró - hogyan tudnak talpon maradni a vállalatok?

400 forint felett az euró - hogyan tudnak talpon maradni a vállalatok?

Az elmúlt két évben – más országokhoz hasonlóan – a közép- és kelet-európai régió is egyik válságból a másikba lépett. A koronavírus-járvány még véget sem ért, a gazdaságoknak és a vállalkozásoknak máris újabb kihívással kell szembenézniük. Ukrajna február végén indult teljes körű orosz inváziója súlyos következményekkel járt mind a globális gazdaságra, mind a kelet-közép-európai gazdasági aktivitásra nézve. Rövidesen a cégek belekalkulálhatják a 400 forint feletti euróárfolyamot a terveikbe, ami megdobhatja az inflációt.
hirdetés

Kaphatom-e a fizetésemet euróban?

A forintárfolyam kiszámíthatatlan változása miatt a munkáltatóknál egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés, hogy a munkavállalók számára fizetendő munkabérek vásárlóértékét milyen módon lehet fenntartani. Lehetséges megoldásnak tűnhet a béreket devizában folyósítani a dolgozóknak, azonban a jelenleg hatályban lévő foglalkoztatási szabályok erre csak kivételes esetekben biztosítanak lehetőséget, ugyanis alapvetően a fizetéseket forintban szükséges kiegyenlíteni.

Gödör aljára ért a forint, ilyen sem volt még

Történelmi mélypontra került a forint az euróval, a dollárral és a frankkal szemben kedden 10 óra után néhány perccel.

Már szinte semmi nem menthet meg minket attól, hogy jövőre euróval fizessünk Horvátországban

Az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport luxembourgi ülésén ajánlást fogadott el arról, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós tanács.

Az idén szabaduljunk meg a horvát kunától

Horvátország elérte az euróövezeti csatlakozás célegyenesét - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök Berlinben.

Magyarország az Európai Unió második-harmadik legszegényebb országa

A magyar gazdaság mintegy 30 százalékkal teljesített alul a lehetőségeihez képest, hangzott el többi között az Egyensúly Intézet „Magyarország 2030” címmel tartott konferenciáján. Az önmagát Magyarország független agytrösztjeként meghatározó intézet eseményén neves szakértők vettek részt.

Közel 1 millió magyar került bajba az euró majd 400 forintos ára miatt

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által jelenleg finanszírozott segédeszköz támogatás rendszer fenntarthatatlan 400 forint közeli euró és 260.000 forint garantált bérminimum mellett – hívja fel a figyelmet a legnagyobb hazai gyógyászati segédeszköz (gyse) szakmai szervezet, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ).

400 forint az euró: Varga Mihály megnevezte a felelőst

Kénytelen volt megszólalni a pénzügyminiszter, miután már elérte a 400 forintot az euró árfolyama.

Zuhan a forint

400 forint egy euró.

Negatív rekord: soha nem volt ennyire gyenge a forint

379 forint felett is járt az euró.

Szeptembertől nagy változás jön a horvátoknál

Jövő januártól bevezetik az eurót, ezért szeptembertől már euróban is fel kell tüntetni az árakat.

A románok már tudják, mikor vezetik be az eurót

Néhány éven belül meglépik a közös pénz bevezetését.

Soha nem volt még ilyen gyenge a forint

A magyar fizetőeszköz hétfőn 370 feletti szinten is járt az euróval szemben.

Olcsóbb lehet az eurós készpénzfelvétel

Az EU összehangolja az euróban teljesített kifizetések díjait az unió egészében. Az új rendelkezés célja, hogy az euróban teljesített kifizetések és az eurós készpénzfelvételek olcsóbbá váljanak, illetve hamarosan az EU egészében ugyanannyiba kerüljenek, mint belföldön.

A dollárra figyeljen, ha aranyba fektetne

Újra 1200 USD/uncia felett kereskednek az arannyal, így tovább folytatódik az arany korrekciója az augusztus közepi mélypont után. Az arannyal kereskedők továbbra is a dollár alakulását kell, hogy figyeljék, akár vételre, akár eladásra játszanak – hívja fel a figyelmet a Saxo Bank elemzése.

A gyenge forint mellett menekülőút a devizabefektetés

Az amerikai kereskedelmi korlátozásokra Kína a devizája gyengítésével reagál, az euró pedig a táguló kamatolló és az olaszok problémái miatt gyengült a dollárral szemben. A dollár bő egyéves csúcson az euróval szemben, a szeptemberi kamatemelés pedig szinte borítékolható. A befektetők mindebből leginkább devizabefektetésekkel profitálhatnak a tartósan gyenge forint miatt – tanácsolja a K&H Alapkezelő.

Jöhet a közös európai költségvetés?

A célegyenesbe érkezett az euróövezet továbbfejlesztéséről szóló német–francia javaslatcsomag előkészítése, a legtöbb ügyről már megállapodtak, az utolsó nyitott kérdéseket Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök jövő heti találkozóján döntik el – jelentették vasárnap német hírportálok.

Várakozásokon felüli a növekedés az eurozónában

Az Európai Unióban és az euróövezetben a gazdasági növekedés üteme 2017-ben felülmúlta a várakozásokat, 2,4 százalékkal tízéves csúcsot ért el. A fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik, 2018-ban várhatóan erős, 2,3 százalékos marad - közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa.

Jön a bolgár euró?

Bulgária lesz az eurózóna huszadik országa, de nem szabad elsietni a folyamatot, ami ehhez vezet - mondta Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa pénteken.

Lassul a gazdaság, nő az elvándorlás, kiegyezünk Brüsszellel

Megszorítások, konszolidáció, a fiatalok növekvő elvándorlása, közeledés Brüsszelhez – ezekre a tendenciákra számítanak a Piac&Profitnak nyilatkozó közgazdászok az új kormány következő 1-2 évében. Amiben mindegyik nekünk nyilatkozó szakértő egyetértett, az az, hogy az EU és a világgazdaság pénzbősége nem tart már soká, és a következő néhány évben biztosan lassulni fog a magyar gazdaság növekedése.

Kevesebbe kerülhetnek a külföldi átutalások

Belátható időn belül nem kerülhet többe az átutalás az EU nem-euróövezeti államaiból az Unió más államaiba és a bankkártyával fizetőnek lehetősége lesz választani, mi az olcsóbb: ha euróban vagy ha országa pénznemében utal.

Megy a kavarás az árfolyamok körül

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszer a közelmúltban arról beszélt, milyen előnyös országának a gyenge dollár – mire annak árfolyama azonnal tovább esett. Az európaiak hevesen tiltakoznak a dollár gyengítése, az árfolyamháború ellen.

Rejtélyes eurótól dugulnak a lefolyók

Egy genfi bankfiók és a környékén lévő éttermek mosdóiban keményen dolgoztak a vízvezetékszerelők. Feladatuk rendkívüli volt: mocskos, szétvágott ötszáz eurós bankjegyektől kellett megtisztítaniuk az eldugult lefolyókat...

Chikán Attila: Európárti vagyok

Javuló foglalkoztatás növekvő gazdaság, emelkedő fizetések: első pillantásra Magyarország kilátásai fényesnek tűnnek. Azonban hamarosan változik a növekedést fenntartó uniós támogatási rendszer és közben mind többen és többen hagyják el az országot a fiatalok közül, akik fájdalmasan hiányoznak majd a munkaerőpiacról. Chikán Attila közgazdászt, az MTA tagját kérdeztük a magyar gazdaság kilátásairól és a ránk leselkedő veszélyekről.

Harvey és Irma hazavágja a jegybanki szigorítást?

Mostanában nem érkeznek jó hírek a tengeren túlról, sem az időjárást, sem az inflációt illetően. Nem csodálkozhatunk tehát, ha a Fed a további kamatemelést áttolja 2018-ra, de akár a jegybanki mérleg csökkentése is távolodhat. Akárhogy is döntsön jövő héten az amerikai jegybank, középtávon a részvénypiacok járhatnak jól a kötvényekkel szemben – jelezte a K&H.

Növekszik az Európai Unióba vetett bizalom

Egy évvel az Egyesült Királyságban tartott népszavazást követően az EU-ban az emberek egyre növekvő többsége tekint derűlátóan az Európai Unió politikai és gazdasági jövőjére, az európai fizetőeszközbe vetett bizalom pedig 2004 óta most a legerősebb - közölte friss kutatásának eredményében az Európai Bizottság szerdán.

Egyelőre nincs veszélyben az euróövezet

Jelenleg nagyon alacsony annak a kockázata, hogy valamelyik euróövezeti tagállam elhagyja a valutauniót, de az idén érdemben megnövekedhet ennek a veszélye az EU- és euróellenes pártok térnyerése miatt - áll a Moody's Investors Service tanulmányában.

Az üzleti élet kiválóságai, akik 2015-ben mentek el (1. rész)

Sorra vesszük az üzleti élet nagyságait, akik 2015-ben hunytak el. Egy fenntartható világért dolgoztak és értéket teremtettek, vagy a régi profithajhászó paradigmát képviselték? Döntse el Ön.

Csak látszólagos a nyugalom a devizapiacon?

Nehéz jó indokot találni arra, hogy miért is érdemes a vezető devizapárokban kereskedni most, amikor a piacok még mindig aggódnak a jüan miatt. Úgy tűnik, hogy az EURUSD és a többi euró-kereszt is csak oldalazgat – közölte a Saxo Bank szakértője.

A gyenge euró annyira nem jó a németeknek

Mint minden ország esetében - az export a német gazdaság számára is igen fontos. Éppen ezért gazdasági szakemberek tanulmányt készítettek a lehetőségekről, statisztikai adatokat megvizsgálva. Ebből az derült ki, hogy a gyenge euró csak kismértékben emeli az exportot, viszont a német exportnak más erősségei vannak, amelyeket közép- és hosszútávon kihasználhat.

Szabad, csak nem könnyű eurót elfogadni

Versenyelőnyt jelenthet egy kereskedőnek, ha üzletében euróval is fizethetnek a vásárlók. Erre külön engedély nélkül is van lehetőség, de nem egyszerű megfelelni a feltételeknek.

Lendületet vett a japán piac

Egyre inkább térünk vissza a normál kerékvágásba, de kicsit furcsa módon. Ez alatt azt értjük, hogy újra egyedi események mozgatják a piacokat - emelték ki reggeli kitekintőjükben az Erste elemzői.

Jön az újabb 150-200 milliárdos megszorítás?

Tovább folytatódik a spanyol ügy, s pozitívak a fejlemények. Az EU jól fogadta azt a tervet, hogy csak elővigyázatossági keretet kérnének a spanyolok, de felhívták a figyelmet, hogy akkor is folytatni kell a megkezdett költségvetési kiigazításokat. Na ennek megörült a piac, de azért nem kell túlzásokba esni, hiszen csak a támasz szintekről indultak meg az árfolyamok - kezdték reggeli kitekintőjüket az Erste elemzői.

Árthat az euró bevezetésének halogatása

"Ha az euró bevezetésének elhalasztását a konvergenciapályáról való kisiklásnak és/vagy a strukturális reformok akadályának tekintik, az alááshatja a piaci bizalmat és árthat a gazdaságnak" - fogalmazott Olli Rehn, az Unió pénzügyi biztosa Herczog Edit kérdésére adott válaszában. Rehn szerint az euró bevezetésére vállalt kötelezettség nem tekinthető semmisnek. 

Az IMF tárgyalásokra figyel a forint árfolyama

Az IMF tárgyalások kimenetelétől függ, hogy merre indul el a hazai deviza árfolyama a nap folyamán. A tőzsdeindexeket inkább a Fed újabb gazdaságélénkítő programjába vetett hit mozgathatja.

Fortélyos félelem igazgat

A befektetőknek rá kellett döbbennie, hogy az ESM használatának vannak még akadályai. Nevezetesen, a német alkotmánybíróságnak még meg kell vizsgálnia, hogy a német törvényekkel összhangban van-e az ESM működése. Ha ez néhány hetet vesz csak igénybe, akkor nincs baj, de ha hónapokat, akkor a segélymechanizmus megakadhat. Nahát, most ettől is lehet félni.

Baljós árnyak az eurózóna felett

Három-hat hónapon belül ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, és ezzel megkezdődik az euróövezet felbomlása, ha nem indulnak el a szükséges reformok, a fiskális unió, a bankunió és a transzferunió kialakítása - véli Nouriel Roubini.

Csendes lesz a Függetlenség Napja

Ma a függetlenségét ünnepli Amerika, így csendes kerekedésre számíthatunk Európában és Magyarországon is. Ha már a függetlenség napjánál tartunk, akkor az amerikai pénz, a dollár születésnapjáról is beszélünk, amelyet az USA alkotmányában 9 évvel és két nappal a függetlenség kikiáltása után rögzítettek.

Úgy tűnik, hogy nyerő-nyerő szituációban vagyunk

Nagyon gyenge termelési adatokra válaszul a részvényárfolyamok emelkednek, mivel a befektetők ezáltal egyre inkább hisznek a további mennyiségi lazításban.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Hosszú idő után most először közeledhetett az idősek és az aktív korúak átlagos jövedelmi szintje.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Hosszú idő után most először közeledhetett az idősek és az aktív korúak átlagos jövedelmi szintje.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo