Imf cikkek


A Nemzetközi Valutaalap legnagyobb adósai között Ukrajna

A Nemzetközi Valutaalap legnagyobb adósai között Ukrajna 

Összesen csaknem 100 ország tartozik az IMF-nek.
Menjen orvoshoz, aki azon gondolkodik, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie az unióból

Menjen orvoshoz, aki azon gondolkodik, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie az unióból 

Egyértelműen változott a világkereskedelem trendje.
A legnagyobb olajhatalom lesz az idei inflációs rekorder, 230 százalékos áremelkedést várnak

A legnagyobb olajhatalom lesz az idei inflációs rekorder, 230 százalékos áremelkedést várnak 

Magyarországon 5,4 százalékos infláció lesz.
A Nemzetközi Valutaalap szerint Európában lesz a legkisebb GDP növekedés 2024-ben

A Nemzetközi Valutaalap szerint Európában lesz a legkisebb GDP növekedés 2024-ben 

Sok ellentmondás közepette kell a gazdaságokat navigálni 2024-ben.
Átírták a számokat: visszafogottabb növekedés vár a világgazdaságra

Átírták a számokat: visszafogottabb növekedés vár a világgazdaságra  

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén.
Az USA nem elégedett a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal

Az USA nem elégedett a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal 

G20-csúcs - A nemzetközi fejlesztési bankok gyökeres átalakítását kezdeményezi az Egyesült Államok.
Putyin háborúja a globális gazdasági növekedésnek is betett, az egész világ senyved az agresszor miatt

Putyin háborúja a globális gazdasági növekedésnek is betett, az egész világ senyved az agresszor miatt 

Az IMF vezetője 3 százalék alatti idei globális GDP-növekedéssel számol.
Rosszabbnak látja a jövőt az IMF, mint korábban

Rosszabbnak látja a jövőt az IMF, mint korábban  

A tavaly októberben vártnál gyorsabban nő idén a globális gazdaság a Nemzetközi Valutaalap szerint.
Az IMF szerint a kormányoknak csak a legszegényebbeket kellene támogatniuk

Az IMF szerint a kormányoknak csak a legszegényebbeket kellene támogatniuk 

Az IMF a költségvetési kiadások csökkentését javasolja a kormányoknak az infláció visszaszorítása érdekében.
Kijött egy fontos jóslat Magyarországról

Kijött egy fontos jóslat Magyarországról 

A Nemzetközi Valutaalaptól.

Sokkal rosszabb a helyzet, mint korábban gondolták 

Jelentősen romlottak a világgazdaság idei kilátásai a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett, legfrissebb előrejelzése szerint a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.

Sokkal rosszabb a helyzet, mint azt elsőre gondolták 

Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését.

Pofont kapott az amerikai gazdaság 

A Nemzetközi Valutaalap rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.

2023-ig biztosan várni kell a német gazdaság fellendülésére 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az ukrajnai háború és a globális ellátási láncok zavarai lassítják Németország gazdasági kilábalását a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett visszaesésből, ugyanakkor a magas energiaárak miatt az inflációs ráta az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjére emelkedik.

Hatalmas csúszdán az orosz gazdaság, esik a GDP, előz Indonézia 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint 2024-re Indonézia kiszorítja Oroszországot a világ vásárlóerő-paritáson (PPP) számolt GDP szerint rangsorolt hat legnagyobb gazdasága közül

Jó hírt kapott a magyar gazdaság 

Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban a Nemzetközi Valutaalap októberi felülvizsgált jelentése szerint.

Jó hírt kapott a magyar gazdaság 

Javította előrejelzését az IMF.

Horrorinfláció: sokkolóan drágult az élet az olajmilliárdos országban 

Venezuelában 240,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az idei első négy hónapban - állítja az ellenzéki erők által fenntartott pénzügyi monitoring szervezet.

Véleményt mondtak a magyar válságkezelésről 

A magyar hatóságok gyorsan és határozottan reagáltak a járvány okozta válságra - derült ki az IMF vizsgálatából.

Figyelmeztetett az IMF - a vártnál is rosszabb a helyzet 

A koronavírus-járvány korábban becsültnél nagyobb negatív hatása miatt rontott idei világgazdasági prognózisán a Nemzetközi Valutaalap szerdán kiadott felülvizsgált jelentésében.

Jól haladnak a tárgyalások – hamarosan jöhet a következő hitelkeret Ukrajnának 

A Nemzetközi Valutaalap szerint sikerült jelentős előrehaladást elérni Ukrajnával egy új, hároméves támogatási program beindításáról, de még lesznek egyeztetések a következő hetekben.

Megerősítették: ezt várja az IMF Magyarországtól 

Magyarország a második legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban a Nemzetközi Valutaalap októberi felülvizsgált jelentése szerint.

A Világbank új vezetője sem favorizálja a széntüzelésű erőműveket 

Trump visszahozná az élvonalba a széntüzelésű erőműveket, fittyet hányva arra, hogy már nem gazdaságos a működtetésük az olcsóbb alternatívák, mint például a földgázüzemű erőművek és a napenergia mellett. A Világbank Trump által jelölt új vezetője azonban nem nyúl hozzá a bank azon politikájához, hogy kivonul a széntüzelésű erőművek finanszírozásából.

Unortodox gazdaságpolitika: miért kereskedett rizzsel a BMW? 

Magasról lehet nagyot esni – ez a mondás különösen igaznak tűnik Argentína esetében, amely alig száz évvel ezelőtt még a világ leggazdagabb országainak egyike volt, mára viszont egy venezuelai típusú válság irányába tart. Mi romlott el ennyire?

A vártnál jobban növekedhet a magyar gazdaság 

4 százalékra javította az IMF az idei magyar GDP-re vonatkozó előrejelzését. Jövőre 3,3 százalékos lehet a növekedés a valutaalap szerint.

Fenyegető veszélyek a világgazdaságban 

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerint növekvő veszélyek fenyegetik a világgazdaságot, a „sötét felhők” mögött többek között a Donald Trump amerikai elnök által szított kereskedelmi háború áll.

A kormány gyorsulásra, a külföldi előrejelzők lassulásra számítanak 

A magyar gazdaságban az elmúlt hónapokban folytatódtak az első félévre jellemző tendenciák. A harmadik negyedévi 3,8%-os növekedés ismét érdemben meghaladta az EU 2,5%-os átlagát, de a régióban az alacsonyak közé tartozik. A GKI nem változtat 2017. és 2018. évi, 3,8%-os növekedési előrejelzésén. Egyre több nemzetközi intézmény is arra hívja fel a magyar kormány figyelmét, hogy a mostani, viszonylag jó években kellene megalapozni a tartósan fenntartható növekedést.

Ennyivel nőhet a magyar gazdaság 

Javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi világgazdasági prognózisában.

Csökkenteni kell az állam szerepét a gazdaságban 

Az eddig elért gazdaságpolitikai eredmények méltatása mellett az állam gazdasági szerepvállalásának mérséklését sürgeti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szokásos éves ellenőrzésének eredményéről pénteken kiadott jelentése.

Az IMF is beszáll az adóskergetésbe 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó tervezetet készít az adóelkerülés elleni küzdelemhez - jelentette be a szervezet vezérigazgatója.

Növekvő kockázatok a világgazdaságban 

A Nemzetközi Valutaalap növekvő gazdasági kockázatokra hívja fel a figyelmet a napokban megtartandó G20-as pénzügyminiszteri találkozó előtt. Az IMF leginkább a fejlődő országok gazdasági növekedését látja problémásnak.

A globális GDP 6,5%-a gáztámogatásra megy el 

A szén, olaj-, benzin- és gázártámogatásokkal a kormányok világszerte a fogyasztók pénztárcáját igyekeznek kímélni, sőt gyakran a cégek büdzséjét is. Ez azonban fosszilis függőséghez vezet és erősíti a status quót: megnehezíti az átállást a megújuló energiákra.

Idén rendben vagyunk, de mi lesz jövőre? 

Idén nincs szükség az IMF pénzügyi segítségére, a kérdés az, hogy 2014-ben szükség lehet-e majd egy ilyen megállapodásra – nyilatkozta Washingtonban Varga Mihály, aki az IMF és a Valutaalap tavaszi ülésszakán vett részt. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány egy „biztonsági hálóról” továbbra is tárgyalna, ám a korábbi vitás kérdésekben – mint például a magas bankadó – változatlanul eltérnek az álláspontok, és ez akadályozza a megállapodást.

A magyar kormány optimistább az IMF-nél 

Nem osztja a magyar kormány optimizmusát a Nemzetközi Valutaalap, ezt tanúsítja a szervezet kedd délután kiadott jelentése, amely szerint idén nem lesz növekedés a magyar gazdaságban, jövőre pedig 1,2 százalékos bővülésre számíthatunk. A világgazdaság növekedési kilátásai viszont javultak, ám a fejlett gazdaságok számára továbbra is rögös lesz az út a kilábalás felé.

Kell-e aggódni a magyar növekedés miatt? 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra számít, hogy idén lényegében stagnálni fog a magyar gazdaság. A kormány szerint ugyanakkor a magyar gazdaságpolitika pénzügyi stabilitásra és reformokra épül, amely megteremti az egészséges növekedés alapjait. A HBLF pénzügyi konferenciáján ütköztek a vélemények.

Új irány kellene Magyarországon - Matolcsy megint bedühödik? 

Hazatért az IMF Magyarországon tárgyaló csoportja. A valutaalap szakemberei a szokásos éves országjelentés előkészítését és a 2008-as hitelprogram utólagos ellenőrzését végezték most el. A szervezet tavaly februári országjelentése kiverte a biztosítékot a nemzetgazdasági miniszternél, aki akkor felszólította az IMF-et, hogy gyakoroljon önkritikát korábbi tévedései miatt. A valutaalap valóban tévedett tavaly, de jóval kisebbet, mint a mindig optimista tárcavezető: a tényszámok jóval rosszabbak lettek, mint az akkori prognózis.

A héten ismét jön az IMF delegáció  

A héten Magyarországra érkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége: az IMF és a magyar kormány képviselői a megbeszéléseken áttekintik majd a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit, egyúttal mindkét fél bemutatja, hogyan értékeli a magyarországi reálgazdaság teljesítményét, a költségvetési folyamatokat.

Ezt gondolja az IMF Magyarországról 

Idén teljesül a három százalék alatti hiánycél, ám jövőre már jócskán e szint fölött alakulhat a magyar GDP-arányos deficit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Költségvetési Monitor jelentése szerint. A nemzetközi intézmény most publikált számításai még nem tartalmazzák a kormány múlt hét pénteken bejelentett kiigazító programját.

IMF: Erős kihívások előtt a világgazdaság 

Tovább romlott a világgazdaság állapota 2012 júliusa óta, és a felerősödő kockázatok miatt lassabb növekedés várható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tokiói idő szerint kedd reggel nyilvánosságra hozott Világgazdasági Kilátások kiadványa szerint. Az idén a friss prognózis szerint a világgazdaság egésze 3,3, jövőre 3,6 százalékos éves GDP-növekedést mutathat fel. Az IMF az euróövezetben erre az évre 0,4 százalékos visszaeséssel, 2013-ra 0,2 százalékos, az Egyesült Államokban 2,2, illetve 2,1 százalékkal bővüléssel számol.

Meglendült a spanyol varázspálca, esni kezdett a forint 

Pénteken napközben jelentős fordulat következett be a nemzetközi befektetői hangulatban, és elindult a részvények „kiárusítása". Az idegeket Spanyolország borzolta azzal, hogy újra „elszálltak" a kötvényhozamok. Az eurózóna válságával kapcsolatos kiújuló félelmek miatt a forint erősödése is megtorpant.

IMF: Már a konkrét kérdésekről folynak a jövő heti tárgyalások 

A jövő heti plenáris ülésre az IMF/EU-delegáció várhatóan összeállítja a magyar kormány számára felteendő konkrét kérdéseket. Az igen jól felkészült IMF/EU-delegáció a már lebonyolított 20-30 találkozón további ismereteket szerzett a magyar gazdaság részterületeiről.

Integetett a csúcsnak a forint 

Az elmúlt napok száguldozásai után mára eljött a „rossz" hangulat a piacokra. Persze az előbbiből a magyar piac nem nagyon vette ki a részét, nem tudott együtt mozogni a fejlett piacokkal.

Boldogságot látunk szerte a részvénypiacokon 

Továbbra is a nyerő-nyerő szituáció van. Ha jók a gazdasági adatok, akkor azért, ha gyenge gazdasági kilátások vannak, akkor azért emelkedünk. Most mind a kettőt láthattuk.

Fontos hírek borzolták tegnap a kedélyeket 

Ugyan Bernanke nem ígért semmi drasztikust, de aggasztónak nevezte az amerikai munkaerő piaci helyzetet. Sőt azt is megígérte, hogy ha szükséges, akkor mindent megtesznek a gazdaság további élénkítésére.

Így lett az IMF-ből a „mi bankunk” 

Megérkezett hazánkba a Nemzetközi Valutalap küldöttsége és ma, nyolc hónapos huzavona után, tárgyalóasztalhoz ülnek az Orbán-kormányt képviselő politikusokkal. Az Orbán-kormány két éves regnálásának egyik legsúlyosabb presztízsveszteségeként értelmezik, hogy a két évvel ezelőtt kiebrudalt IMF most készenléti hitelcsomagról tárgyal Magyarországgal. A Piac&Profit összefoglalójában feltárja, hogyan jutottunk el az „élethalálharctól" a „mi bankunkig".

Az IMF tárgyalásokra figyel a forint árfolyama 

Az IMF tárgyalások kimenetelétől függ, hogy merre indul el a hazai deviza árfolyama a nap folyamán. A tőzsdeindexeket inkább a Fed újabb gazdaságélénkítő programjába vetett hit mozgathatja.

Megszületett a módosító - Jöhet a címlapfotó? 

Több ponton is meghátrált a kormány az MNB-törvény módosítása ügyében, de a legfontosabb kérdésekben nem ad jogi garanciát a nemzetközi partnereknek. A jogszabályt a parlament jövő héten fogadhatja el, s, ha az EKB és az IMF is rábólint, a tárgyalások elindulhatnak a nyári szünet előtt, vagyis készülhet majd arról címlapfotó júliusban, ahogy Varga Mihály kezet fog az IMF képviselőivel. Konkrét megállapodás a piaci szereplők szerint ősszel lehet.

Épp egy pici hiányzik - IMF-hitellel tartható a büdzsé 

A múlt héten benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. A Policy Agenda által készített elemzés szerint már az ebben szereplő hiánycélt is csak akkor lehet tartani, ha rendelkezik az ország pénzügyi védőhálóval, és nincsen újabb krízis Európában, míg a gazdasági növekedés feltételeit ez a költségvetés továbbra sem biztosítja.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni

Minden helyzetben van nyerő stratégia, csak jól kell csinálni 

Szabó Balázs vezérigazgatóval és Móricz Dániel befektetési igazgatóval az elmúlt időszak kiemelkedően jó teljesítménye miatt elnyert díjak apropóján beszélgettünk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták  

Megéri klímaberendezést vásárolni néhány forró nyári hét miatt?

Adózás

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól

Valamit sumákol a munkáltatója? Azonnal megtudhatja a NAV-tól  

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.

Klímablog

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták

Mégis mennyit fogyaszt egy klíma? Kiszámolták  

Megéri klímaberendezést vásárolni néhány forró nyári hét miatt?

Gazdaság

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le

Vállalkozások ezreit érintő határidő jár le 

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo