Idén rendben vagyunk, de mi lesz jövőre?

Idén nincs szükség az IMF pénzügyi segítségére, a kérdés az, hogy 2014-ben szükség lehet-e majd egy ilyen megállapodásra – nyilatkozta Washingtonban Varga Mihály, aki az IMF és a Valutaalap tavaszi ülésszakán vett részt. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány egy „biztonsági hálóról” továbbra is tárgyalna, ám a korábbi vitás kérdésekben – mint például a magas bankadó – változatlanul eltérnek az álláspontok, és ez akadályozza a megállapodást.

Elsősorban a technikai együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Washingtonban Varga Mihály az IMF és a Világbank képviselőivel. A nemzetgazdasági miniszter az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: egy esetleges IMF-hitelszerződés csak olyan összefüggésben került szóba, hogy a valutaalap illetékesei is úgy látják, „Magyarországnak most nincs szüksége semmiféle olyan pénzügyi segítségre, amilyet ők kínálni akartak nekünk”.

Varga Mihály és Tanosz Arvanitisz az IMF-székház előtt. Kép: MTI – Pogár Demeter

Varga az év elején – még pénzügyi tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterként – is hasonlóképpen fogalmazott, mondván: jelenleg nincs szükségünk a valutaalap mentőövére, és ezt a valutaalap is érzékeli. A nemzetgazdasági miniszter szerint „az ország finanszírozása erre az évre biztosított, tehát 2013-ban egy ilyen megállapodás szükségének nem is kell felmerülnie. A kérdés az, hogy 2014-ben szükség lehet-e majd egy ilyen megállapodásra.” A tárcavezető elmondása szerint a kormány egy biztonsági háló kialakításakor továbbra is értelmét látná az együttműködésnek, de „azok a kérdések, amelyekben korábban nem tudtunk megállapodni – nevezetesen a bankadó ügye – akadályozzák, hogy megállapodásra jussunk.”

Matolcsy Washingtonban
A Magyar Nemzeti Bank oldalán olvasható közlemény szerint a monetáris politika aktuális kérdéseit tekintették át a magyar és a kínai jegybank vezetői azon a kétoldalú megbeszélésén, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi közgyűlése után tartottak Washingtonban. Matolcsy György tájékoztatta kínai kollégáját a Növekedési Hitel Program céljáról, Zhou Xiaochuan pedig – akit a tekintélyes Euromoney szaklap 2011-ben az év jegybankárává választott – beszámolt a kínai monetáris politika időszerű kérdéseiről.
Varga Mihály – aki az IMF és a Világbank tavaszi ülésszakára érkezett az amerikai fővárosba – a konvergenciaprogram múlt hétfői benyújtása óta először konzultált közvetlenül a szervezetek képviselőivel.

A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a valutaalap pozitívan értékelte a magyar államháztartás jó egyensúlyi pozícióját. „A tavalyi kétszázalékos államháztartási hiány nemcsak számunkra, hanem a valutaalap és a Világbank képviselői számára is kedvező fejlemény volt” – nyilatkozta az MTI-nek a miniszter, hozzátéve: megállapodtak abban is, hogy a kapcsolat konzultációs szinten mindenképpen megmarad. „Törekszünk arra, hogy azokat az eszközöket, amelyeket a valutaalap és a Világbank segítségként tud nyújtani, azokat mi is használjuk” – jelentette ki a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Kikkel konzultált a miniszter?
Varga Mihály washingtoni tartózkodása során tárgyalt Reza Moghadammal, az IMF európai főosztályának igazgatójával, Tanosz Arvanitisszel, a Magyarországgal tárgyaló IMF-küldöttség vezetőjével, Johann Schneider-Ammann svájci gazdasági miniszterrel – utóbbival a magyar munkavállalás liberalizálásáról és a svájci bankokban vezetett magyar számlák ügyéről –, valamint Charles Collynsszal, a nemzetközi ügyekért felelős amerikai pénzügyminisztériumi államtitkárral. A washingtoni magyar nagykövetségen a helyi magyarság képviselőit is tájékoztatta a magyar gazdaság helyzetéről – adta hírül az MTI.
Az IMF-fel való megállapodást eddig sem csupán a szektorális adók léte és mértéke akadályozta. A hiteltárgyalások bejelentésétől kezdve kétséges volt, hogy Magyarország valóban akarja-e az IMF-hitelt, különösen a magyar kormány különböző megnyilvánulásainak tükrében (amelyekről példaként itt és itt olvashatnak). Igaz, mindvégig hangoztatta, hogy mindössze „biztonsági hálóra” van szüksége, ám a valutaalap is már a kezdetektől jelezte: Magyarország nem számíthat rugalmas hitelkeretre.

Ennek ugyanis kimondottan feltétele az IMF és az EU által is többször hiányolt megbízható és következetes gazdaságpolitika s a stabil gazdasági alapok. Ezek azok az elemek a magyar gazdaság súlyos növekedési gondja mellett, amelyeket az IMF március végi országjelentése, áprilisban publikált féléves jelentése és az EU makrogazdasági egyensúlytalanságokat felmérő elemzése változatlanul problémának tart, s amelyekre – különösen 2014-re vonatkozóan – az aktuális magyar konvergenciaprogram sem kínál megoldást.

A növekedésre összpontosít az IMF

Csak egy hatékony intézkedési csomag tudja kimozdítani a világgazdaságot a többsebességes növekedésből, amikor egyes országok jól teljesítenek, mások pedig lemaradnak, mondta Washingtonban Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) ülését követő sajtótájékoztatón. Az IMF és a Világbank tavaszi ülésszakán az IMFC – a valutaalap politikai döntéshozó testülete – a gazdasági növekedés ösztönzésére és munkahelyteremtésre összpontosító politikai célokat tűzött a szervezet elé. Az IMF-nek más szervezetekkel folytatott együttműködésében is a gazdasági növekedés támogatására és a foglalkoztatás növelésére kell összpontosítania tanácsadó tevékenységét.

Lagarde is kiemelte a munkahelyteremtés fontosságát, amihez azonban olyan növekedési programra van szükség, ami a megfelelő ütemű fiskális konszolidációt, a strukturális reformokat és némi mozgásteret is biztosító monetáris politikát egyaránt felölelő intézkedésegyüttesen alapul. A pénzügyi bizottság szerint rövid távon a laza monetáris politika alkalmazása megfelelő eszköz lehet, de a megkezdett költségvetési és strukturális reformintézkedések folytatása is fontos, ezeket szem előtt tartva kell javítani a monetáris, fiskális és strukturális reformintézkedések egyensúlyát. Az IMF-nek egyúttal figyelemmel kell kísérnie a nem konvencionális monetáris intézkedéseknek a tőkeáramlásra, a befektetési eszközök és a nyersanyagok árára, illetve a tőkeáramlásnak a tőzsdei árfolyamokra és a globális likviditásra gyakorolt hatását.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo