Boldogságot látunk szerte a részvénypiacokon

Továbbra is a nyerő-nyerő szituáció van. Ha jók a gazdasági adatok, akkor azért, ha gyenge gazdasági kilátások vannak, akkor azért emelkedünk. Most mind a kettőt láthattuk.

A kínai miniszterelnök folyamatosan hangoztatja, hogy baj van a gazdasági növekedéssel, Bernanke pedig egymás után kétszer mondta el, hogy rosszak az amerikai munkaerőpiaci adatok. Ezért a piac mind a két országból gazdaságélénkítő stimulációt vár. Eközben pedig nem is olyan rossz makrogazdasági adatok láthattak napvilágot az USA-ban. Hiszen a jelzáloghitel igénylők száma meggyőzően növekedett. Különben is, már jó pár hete mintha a lakáspiac élénkülését látnánk az USA-ban. Az pedig a gazdasági kilátások tekintetében jó. Vagyis a nyerő-nyerő szituációból most mind a két oldalt láthatjuk, amely (talán nem meglepő módon) erősíti egymást. Így itthon is jöhetne ma egy méretesebb emelkedés. Ezt a MOL is segítheti, hiszen valószínűleg nem túl drágán vásárolta a kazah mezőt. Vagyis értékteremtő akvizícióról beszélhetünk, amely növeli a részvényárfolyamot.


Teljes létszámban az IMF/EU delegáció Budapesten - Kép: MTI

Gazdasági hírek

Varga Mihály interjút adott a Figyelőnek, melynek főbb pontjai a következők: Az IMF megállapodásra azért van szükség, mert  a forintfinanszírozás nagyon magas kamatszinttel járó pályát jelölne ki, és egy váratlan helyzet az unióban megnehezítené az ország finanszírozását.

Az IMF delegáció most csak egy hetet tölt hazánkban, ez idő alatt mintegy 50-55 tárgyaláson vesz részt a kormányzat, a különböző intézmények, a jegybank és a bankszektor képviselőivel.

Az első lépés közös nevezőre jutni a 2013-2014-es makropályát illetően. A kormány jövőre 1,6%-os, míg az IMF 0,8%-os GDP növekedéssel számol. Három lehetőség van: a magyar kormány elfogadja az IMF számait, a kormány meggyőzi a Valutaalapot a saját számairól,  egyetértés hiányában felfüggesztik a tárgyalásokat, és megvárják a II. negyedéves számokat.

A tárgyalásokon kritikus pont lehet az egykulcsos adó, amin a kormány nem akar változtatni, ahogy nem tervezi azt sem, hogy ingatlanadót vagy vagyonadót vezet be. Egyelőre teljesen mindegy, hogy milyen típusú hitelt szeretne a kormány (elővigyázatosságit) és milyet adna az IMF (készenlétit), hiszen a Valutaalapnak bővült a termékpalettája.

Hazánknak mintegy 15 milliárd eurónyi hitelre volna szüksége. Az interjú nem tartalmazott új információkat, összhangban van a korábban kiszivárgottakkal.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

A nyitást követően felfelé vették az irányt a tengerentúli piacok, és zárásig kitartott a jó hangulat (Dow 0,81%, Nasdaq 1,12%, S&P500 0,67%).

Az emelkedést a technológia (1,9%) vezette, szorosan mögötte az ipar (1,7%) is jól teljesített. A negatív oldalra egyetlen szektor, a pénzügy került, amely 0,6%-os veszteségben zárta a kereskedést.

A tegnap megjelent Fed Bézs Könyv szerint tovább lassul a gazdasági növekedés az USA-ban. Legutóbb egy körzet számolt be hasonló folyamatokról, most pedig már három körzet (Nem York, Philadelphia, Cleveland).

- Makrofronton vegyes adatok jöttek, a megkezdett házépítések a várt 745 ezer helyett 760 ezer lett. A kiadott építési engedélyek pedig valamivel gyengébb lett az előzetes számoknál, 765 ezer helyett 755 ezer.

A Bank of America második negyedéves részvényenkénti eredménye 19 cent lett a várt 14 cent helyett, ez nagy növekedés a tavalyi 90 centes veszteség után. A bevételek is szépen alakultak, közel 70%-kal haladták meg a bázisidőszaki értéket, 22 milliárdra rúgtak, amely azonban valamelyest elmarad a 22,9 milliárd dolláros várakozástól. Ennek ellenére a társaság részvényei 5%-ot veszítettek értékükből.

AZ IBM piaczárás után jelentett, a részvényenkénti profit 3,51 dollár volt a második negyedévben, az elemzők 3,43 dollárra számítottak. A bevételek kicsivel gyengébbek lettek a konszenzusnál, 26,3 milliárd dollár helyett 25,8 milliárd dollár. Pozitívum, hogy a menedzsment megemelte idei évre vonatkozó várakozásait.

A Dow egyik vezető komponense az Intel (3,5%) lett, miután kedden a várakozásokat részben meghaladó gyorsjelentést publikált.

Olaj, arany:

Enyhe esést könyvelhetett el tegnap az arany árfolyama, 0,6%-kal került lejjebb zárásra, és 1.573 dolláron zárta a napot. Ötödik napja emelkedik egyhuzamban a kőolaj árfolyama. Tegnap tovább menetelt a kurzus 0,8%-kal 89,9 dollárig, és a reggeli órákban már 90 dollár fölé került az árfolyam.

Tegnap napvilágot láttak a szokásos heti készletadatok. Kőolaj terén 1,3 millió hordó csökkenés helyett csak 809 ezerrel csökkentek a készletek. Benzin terén 1,2 millió hordó bővülésre számítottak, a valós adat pedig 1,8 milliód hordós csökkenés lett.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Az IMF tárgyalások megkezdését továbbra is kedvezően értékeli a piac, aminek következtében a forint tovább erősödött az euróval szemben. Nyitáskor még 286,5 forintot kértek egy euróért, azonban a nap végén már 284,5-el is beérték a piaci szereplők. A pozitív amerikai makroadatok ellenére sem következett be lényeges változás az EUR/USD árfolyam tekintetében. A nyitó 1,229-es értékről zárásra 1,228-ra változott az árfolyam.

Távol-Kelet:

Jelentős emelkedés tapasztalható a reggeli órákban az ázsiai piacokon. A Nikkei 0,84%-kal, a Hang Seng 1,53%-kal, a Shangjai pedig 1,14%-kal haladta meg a nyitó értéket.

A kedvező amerikai makroadatok a világ összes tőzsdéjére, így a távol-keleti piacokra is pozitívan hatottak. A vártnál kedvezőbb adat érkezett a megkezdett lakásépítések számát illetően. A várakozások szerinti 745.000 helyett 760.000 építést kezdtek el, továbbá jelentősen növekedett a jelzáloghitelekért folyamodók száma is.

Határidős piacok:

Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutatnak, míg az európaiak pluszban vannak ma reggel.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo