Érdekes nap elé nézünk

Tegnap nagyot estek az indexek világszerte. Ugyanakkor fontos támaszokhoz érkezett a számunkra izgalmas DAX és a BUX index is, a Moody's odacsapott egyet a német államkötvénypiacnak, ma kezdődnek a Brüsszel és Athén közti tárgyalások és kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A DAX index esetében a 200 napos mozgóátlag, egy emelkedő trendvonal és egy szint is a 6.400 pont környékén tartózkodik most. Így nagyon valószínű, hogy innen pattan az árfolyam. A BUX esetén 16.900 pontnál láthatunk egy ellenállást, és az 50 napos mozgóátlag is erre tartózkodik. A MOL esetében 16.400 forintnál találunk támaszt, míg az OTP esetében 3.300 forintnál. Ráadásul az IMF is cáfolt a görög rémhírekkel kapcsolatban, vagyis minden adott egy pattanásra. Az elkövetkező napok mozgása továbbra is kétséges. Nyilván érdemes figyelni a spanyol és a görög fejleményeket. Az utóbbi esetében a trojka ma kezdi meg a tárgyalásokat, amiről hírek is szivároghatnak. Közben mindenki számára meglepő módon a Moody's negatívra rontotta Németország adósbesorolásának kilátásait. Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank, elemzők szerint korai lenne egy kamatcsökkentés, azonban nem kizárható, hogy a Tanács emellett dönt majd.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Usa, Európa

Amerika a kezdeti jelentősebb esést követően, moderált csökkenéssel zárta a napot (Dow -0,8%; S&P 500 - 0,9%; Nasdaq -1,2%).

A Coca-Cola-nak a várakozásoknak megfelelően 73 cent lett az egy részvényre jutó eredménye, ugyanakkor az értékesített volumen 6%-kal csökkent a második negyedévben (sört ittak a foci VB-n), de a kedvezőtlen árfolyamhatás 8 centtel csökkentette az eredményt részvényenként. A cég 2,18 és 2,24 dollár között várja az éves eredményét, míg az elemzői várakozás 2,24 dollár. Ráadásul az év végéig legalább 600 millió dollárért vásárol vissza részvényt, amelyből eddig 225 millió dollárnyi valósult meg. Ez mintegy 14 millió részvényt, azaz mintegy 5%-os részvény visszavásárlást jelent. Az árfolyam emelkedett a hírekre.

A McDonald's eredménye 5 centtel elmaradt az 1,37 dolláros várakozástól, amelyre meg is büntették a részvényt. Réssel nyitott lefelé és tovább csökkent. Pedig az árbevétel 3,7%-kal növekedett. Az eredményt az FX veszteségek 7 centtel csökkentették. Ráadásul a cég előre megvette a nyersanyagokat, így a költség előrejelzését csökkentette.

A Halliburton is jelentett tegnap. Eredménye meghaladta a várakozásokat. 82 cent lett az egy részvényre jutó eredmény a várt 75 centtel szemben. A részvény először lesett a 30 napos mozgóátlag környékére, majd onnan hatalmasat száguldott, s több mint 2%-kal emelkedett.

Tegnap nem láthattunk jelentősebb makrogazdasági adatot, hanem a görög és spanyol aggodalmak vitték lejjebb az indexeket. Ugyan az IMF tegnap délután megszólalt és elmondta, hogy szó sincs a görög hitelezés megszüntetéséről, azért a befektetők tovább aggódnak. Az IMF/EU/EKB tárgyalások ma kezdődnek a görög vezetőkkel.

A spanyolok három hónapra betiltották a részvények shortolását, amely a részvények iránti bizalmat tovább erodálta és tegnap újabb lökést adott a részvényeknek lefelé.

Olaj, arany:

A recessziós félelmek felerősödésének hatására tegnap jelentős mértékben esett az olaj ára és a nyitó 91,61 dollárról 88,14 dollárra csökkent az árfolyam. A tegnapi nap folyamán az arany nem igazán tudta betölteni menekülő eszköz funkcióját és kismértékben, de veszített értékéből, és 1583,8-ról 1576,95-re változott a jegyzés.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Tegnap kereskedésen belül jelentős elmozdulások voltak tapasztalhatóak az EUR/USD árfolyamban, mely során a jegyzés 1,2067-nél is járt, de nap végére visszaerősödött az euró és a nyitó 1,2120-as szinten fejezte be a napot.

Az Európai Uniós félelmek kedvezőtlenül hatottak a forintra, melynek következtében az árfolyam a nyitó 286,2-ről 287,8-ig emelkedett, a forint gyengülését előidézve.

Távol-Kelet:

Az ázsiai piacokon nem láthattunk jelentősebb elmozdulást a reggeli kereskedésben. A Nikkei értéke 0,19%-kal mozdult el lefelé. A Shnaghai index 0,5%-ot erősödött, míg a Hang Seng index értéke 0,12%-kal került magasabbra. Utóbbi tőzsde nem tudott időben kinyitni a Hongkongban pusztító tájfun miatt, ezért ott csak a tervezettnél jóval később indulhatott el a kereskedés.

A Távol-Keleten található piacok azért tudtak elszakadni a világ többi tőzsdéjétől, mert a HSBC publikálta a kínai ipari aktivitást mutató indexet, mely 5 hónapos csúcsot döntött meg, ennek következtében Ázsia el tudta kerülni a világ többi részén látott zuhanást.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo