Fontos hírek borzolták tegnap a kedélyeket

Ugyan Bernanke nem ígért semmi drasztikust, de aggasztónak nevezte az amerikai munkaerő piaci helyzetet. Sőt azt is megígérte, hogy ha szükséges, akkor mindent megtesznek a gazdaság további élénkítésére.

Ez, na meg a jó vállalti eredmények a javuló makro adatokkal azért a pozitív tartományba húzták az amerikai indexeket, de az ázsiai piacokat nem segítette az, hogy a kínai miniszterelnök súlyos munkaerő piaci kilátásokat emlegetett ma hajnalban. Az utóbbi rendesen a negatív tartományba lökte az ázsiai piacokat. Ha pedig a régiónkra nézünk, akkor az a tény, hogy a lengyel állam tegnap piaczárás után 90 millió (7,2%-nyi) PKO részvényt adott el, már magyarázatot ad arra, hogy az utolsó órában pl. miért láttunk jelentős eladói nyomást az OTP árfolyamában. Ez ma megszűnhet, ami az OTP részvények árfolyam emelkedését hozhatja. Ugyanakkor a BUX a csökkenő trendvonal felső éléhez ért tegnap, amely ma megállíthatja az emelkedést.

Gazdasági hírek

Magyarország tegnap megkezdte a tárgyalásokat az IMF-fel. Részleteket egyelőre nem közöltek, de azt tudni lehet, hogy Simor András jegybankelnök is találkozott az Valutaalap képviselőivel. Orbán Viktor azt nyilatkozta tegnap, hogy ha beválik a munkahelyvédelmi akcióterv, akkor a keretet 2013 után 300-ról 450 milliárd forintra emelheti

USA, Európa:

Fontos hírek borzolták tegnap a befektetők kedélyét, Bernanke szavai csalódást okoztak a piacon, de a jó vállalati jelentések és makroadatok emelkedéshez segítették az indexeket (Dow 0,62%, Nasdaq 0,45%, S&P500 0,74%).

A szektorindexek közül az egészségügy (1,3%) és az alapanyagok (1,2%) voltak a nap nyertesei.

Nem jelentett be tegnap újabb jegybanki intézkedést a Fed elnöke, Ben Bernanke. A gazdaság állapotát azonban az eddigieknél is borúsabban látja, az utóbbi időszak százezer alatti foglalkoztatottság növekedése, a hétfői gyenge kiskereskedelmi adat is ezt támasztja alá. Bernanke szerint a foglalkoztatottság nagyon lassan bővül, és a jegybank kész lépéseket tenni a gazdaság élénkítése céljából, de konkrét részletek továbbra sem láttak napvilágot. A múlt heti Fed jegyzőkönyvhöz képest újat nem mondott a Fed elnök, ami csalódást okozott a piacoknak.

A Coca Cola tegnap nyitás előtt a várakozásokat felülmúló második negyedéves gyorsjelentést tett közzé. A részvényenkénti profit a várt 1,19 dollár helyett 1,22 dollár lett az egyszeri tételek nélkül. A bevételek 3%-kal haladták meg a bázisidőszakot, és közel 1%-kal az elemzők várakozását, így 12,98 milliárd dollár helyett 13,08 milliárd dollárra rúgtak. A kínai értékesítések nőttek a legjobban, 7%-kal, Európában 4%-kal csökkentek az értékesítések. A cég árfolyama 1,5%-kal emelkedett.


Forrás: Erste Befektekési Zrt.

A Goldman Sachs meglepte a piacokat, a várt 1,17 dollár helyett 1,78 dollár volt a második negyedéves részvényenkénti profitja a cégnek. A bevétel is jobb lett, 6,28 helyett 6,63 milliárd dollár, ami azonban 9%-kal alacsonyabb a bázisnál. A papír árfolyama 0,3%-os pluszban zárt. Piaczárás után jelentett a Yahoo!, a részvényenkénti profit 27 cent lett, a várt 23 centtel szemben.

Az Intel számai is megverték az elemzői előrejelzéseket: 52 cent helyett 54 cent lett az egyszeri tételek nélküli egy részvényre jutó eredmény. A bevétel 13,03 milliárd dollárról 13,5 milliárdra emelkedett, ami megfelel a várakozásoknak. A cég árfolyama 1%-ot esett zárás után. A júniusi ipari termelés 0,4%-kal bővült havi alapon az USA-ban, a várt 0,3% helyett. A májusi 0,1%-os csökkenést -0,2%-ra módosították. Folytatódik a gyorsjelentési szezon, ma többek között az IBM, a Bank of America és az eBay publikálja számait, ezen kívül építőipari statisztikákat láthatunk a nap folyamán.

Olaj, arany:

Viszonylag nagy utat járt be napközben az arany árfolyama, 1.571 és 1.599 dollár között mozgott, de zárásra nem mutatott nagy elmozdulást, főként a bizonytalanság uralta a nemesfém piacát. Tovább emelkedett tegnap a kőolaj árfolyama, a 88,2 dolláros nyitás után volt egy kis megingás, de zárásra sikerült 89,2 dollárig emelkednie a kurzusnak.

Ma publikálják a készletadatokat, benzin terén 1,2 millió hordó növekedésre, kőolaj terén pedig 1,3 millió hordó csökkenésre számítanak az elemzők.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Ben Bernanke Fed elnök tegnapi beszéde napon belül jelentős mértékben megmozgatta az EUR/USD árfolyamát, azonban összességében nem okozott komolyabb elmozdulást. Így az árfolyam a nyitó 1,227-es értékről 1,228-ig változott. Bernanke beszédében jelezte, hogy aggódik a lassú foglalkoztatás bővülés miatt és, hogy a Fed szükség esetén készen áll gazdaság élénkítő lépések meghozatalára, de nem jelentett be konkrét intézkedéseket.

Az IMF tárgyalások megkezdése pozitívan hatott a forint árfolyamára és a kötvényhozamokra is. A forint árfolyama az euróval szemben a kezdeti 288-as szintről egészen 286,4-ig tudott emelkedni. Közben a tegnap kibocsátott három hónapos DKJ-k hozama nem érte el a 7%-ot sem.

Távol-Kelet:

Az ázsiai piacok jelentősen veszítettek értékükből a mai kereskedés során, ugyanis a Hang Seng 1,55%-kal a Shanghai index 0,94%-kal, míg a Nikkei 0,34%-kal került lejjebb. A csökkenés hátterében elsősorban amerikai események állnak, a többek által várt QE3 bejelentésére továbbra sem került sor.

Határidős piacok: - Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo