Jöhet egy korrekció, de nem kéne megijednünk

3 hónapos csúcson a tengerentúli piacok. Folytatta az emelkedést az olaj árfolyama. Tovább száguld a forint. Folytatódott a tegnap megkezdett. Emelkedés a Távol-Keleten. Erős eredmény az Egistől. Korrekció várható ma a BÉT-en.

Erste kommentár

Továbbra is jó a hangulat. Ennek ellenére az elmúlt napok rallyja alapján jöhet egy korrekció, amelytől nem kéne megijednünk. Ugyanis a rövidtávú indikátorok kissé túlvetté váltak, s valójában már tegnap megkezdték a korrekciót. Például a DAX esetében még az sem lenne több, mint egy korrekció, ha 6.650 pontig csökken az index, hiszen akkor is csak a 20 napos mozgóátlagig szánkázna vissza. Persze a várható rövidtávú korrekcióban nem kell feltétlenül a fent említett szintig csökkennie az indexnek, akár annál jóval kisebb is lehet az elmozdulás. Az OTP tegnap nagy bravúrt hajtott vége. A jövő héten jelentő, várhatóan csökkenő profitot bemutató cég egy több mint fél éve tartó csökkenő trendet tört meg tegnap. Áttörte a csatorna tetejét, ráadásul a mostanában szokásos forgalom kétszeresével. A várható konszolidációban már a csatorna felső éle alá nem kellene beesnie. Ezért a korrekcióban a 3.650 forintos szint alá már nem kéne az árfolyamnak benéznie, s a BUX-nak sem kéne a 17.800 pont alá benéznie.

Nemzetközi hírek
USA, Európa:

- A hét első kereskedési napján is emelkedő árfolyamokkal szembesülhettünk a tengerentúli piacokon, bár az utolsó fél órában már beadták az indexeket, amelyek így is 3 hónapos csúcsra kapaszkodtak (Dow 0,16%, Nasdaq 0,74%, S&P500 0,23%).
- Makrofronton nem voltak tegnap izgalmak, vállalati jelentések sem borzolták a kedélyeket, és a nyugodt kereskedés folytatódhat csütörtökig, akkor jön majd egy fontos munkaerő piaci adat.
- Ma a Walt Disney és az Office Depot negyedéves számairól értesülhetnek a befektetők.
- A nap nyertese a Best Buy kiskereskedelmi lánc volt, melynek árfolyama azután emelkedett 13,3%-ot, hogy a cég alapítója és jelenleg legnagyobb tulajdonosa, Richard Schulze részvényenként 24-26 dollár közötti felvásárlási ajánlatott tett a társaság részvényeire. Ez 8,8 milliárd dollárnak felelne meg, és 40%-os prémiumot jelent a pénteki 17,5 dollár körüli árfolyamhoz képest. A tranzakció nagy részét kötvénykibocsátással tervezi finanszírozni a tulajdonos.

Olaj, arany:

- Az arany árfolyama 2 dollárral, 1.614 dollárra csökkent a tegnapi kereskedés során.
- Az olaj árfolyama a tegnapi pozitív hangulatú kereskedés során 91,34 dollárról 92,2 dollárra változott.  

Devizák:

- A kedvező piaci hangulatban tovább erősödött a tegnapi nap a forint, melynek következtében az EUR/HUF árfolyam 278,06-ról 275,57-re változott. A gazdaság finanszírozásával kapcsolatos aggodalmak enyhülését mutatja az a tény is, hogy az 5 éves CDS felárunk idei rekordszintre csökkent. A tendenciát követte a 10 éves államkötvények hozama is, melyek a tegnapi 7,3% alatti hozammal megközelítették az idei legalacsonyabb értéket.
- A kedvező befektetői hangulatban erősödni tudott az ez euró a dollárhoz képest és az árfolyam 1,23694-ről 1,2401-re változott a tegnapi kereskedés során.

Távol-Kelet:

- A Távol-Keleten a piacok lendülete kitartott és az ázsiai indexek ma reggel is folytatták az emelkedést. A Nikkei 0,73%-ot, a Hang Seng 0,25%-ot, a Shanghai 0,03%-ot emelkedett.
- A várakozásoknak megfelelően az ausztrál jegybank nem változtatott a 3,5%-os alapkamaton a ma reggeli ülésen.
- A nap vesztese a Standard Chartered névre hallgató bankóriás, mely több mint 7%-ot veszített értékéből, miután az amerikai hatóságok megfenyegették a bankot, hogy az Iránnal kötött illegális tranzakciók, többek között pénzmosás gyanúja miatt visszavonják az USA-ra érvényes működési engedélyét.

Határidős piacok:

- Pozitív tartományban tartózkodnak ma reggel a határidős indexek.

Vállalati hírek

- Az Egis tegnap zárás után tette közzé III. negyedéves jelentését. Az eredmény elsősorban a gyenge forintnak és a szabályozói környezet változásának köszönhetően nagyrészt megfelelt az optimista elemzői várakozásoknak, és kismértékben felülmúlta a mi konzervatívabb becslésünket. Mivel ismét levonhatóak a K+F kiadások az OEP befizetésekből, így az Egis a korábbi 860 millió forintos fizetési kötelezettségével szemben a III. negyedévben 953 millió forintot számolt el engedményként. Jelentősen megemelkedett az üzemi marzs a bázisidőszakot sújtó terhek miatt. Bár a jelentős eredményjavulás elsősorban a tavalyi év hasonló időszakában elkönyvelt egyszeri negatív tételeknek köszönhető, ezt nem számítva is mintegy 20%-kal nőtt az üzemi eredmény, ami különösen figyelemre méltó a jelenlegi piaci és szabályozói környezetben. Biztató az is, hogy a nyugat-európai és az orosz/FÁK piacokon erősített az Egis, és bár a kelet-európai értékesítés tovább csökkent, annak mértéke kisebb volt, mint azt korábban vártuk. A gyenge forint miatt nőtt a profitabilitás, ami szükségessé teszi, hogy felfelé módosítsuk éves eredményvárakozásainkat. A közelmúlt árfolyamemelkedése ellenére az Egis továbbra is olcsónak mondható a regionális versenytársakhoz viszonyítva. Ígéretesek a cég közép és hosszú távú kilátásai (Celtrionnal kötött bioszimiláris megállapodás, melynek hatása 2013-14-ben mutatkozik majd meg), így továbbra is Vételre ajánljuk a papírt.
- Az OTP 2012. augusztus 3-án 13.449 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. Így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.435.369 darabra (1,58%) változott.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak - teljes vagy részleges - felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo