Mi vár ma a forintra? – A jegybankokon a világ szeme

Hétfőn Geithner és Draghi találkozott, s mint ahogy várható volt egyetértés volt közöttük arról, hogy lépni kell. Draghi terve egyszerű. Szerinte az EFSF-nek, később pedig az azt felváltó ESM-nek direktben, aukciókon kellene perifériás - elsősorban spanyol és olasz - államkötvényeket vásárolni.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az EKB pedig a másodlagos piacon operálna vételekkel, akár csak a Fed csinálja az USA-ban. Így a központi bank nem sértené meg az államháztartás direkt finanszírozás tilalmának szabályát. Továbbra is jegybankokon van a világ szeme. Hiszen a Fed holnap, az EKB pedig holnapután mondhat valamit a pénznyomtatásos élénkítésről/védelemről. Különben Európában még az újabb 3 éves banki hitelezés újbóli beindításáról is szó lehet. Mindenestre a részvénypiacok optimizmussal várják a híreket. Például a BUX a 200 napos mozgóátlagon billeg. Ha erről a szintről elrugaszkodna, az nagy fegyvertény lenne a folytatást tekintve.

Devizák:

Az EUR/USD árfolyama a tegnapi kereskedés során 1,222-ról 1,226-ra változott, vagyis kismértékben tovább tudott erősödni az euró a dollárral szemben.

- A tegnapi nap jelentősen emelkedni tudott a forint árfolyama és a nyitó 280,42-es árfolyam után 278,12-ig tudott erősödni a hazai fizetőeszköz. Fontosabb makroadat tegnap nem látott napvilágot, így az erősödés leginkább a kedvező hangulatnak volt köszönhető. A hazai deviza ma reggel röviddel kilenc után tartotta magát, 278,83 forintot kértek az euróért a bankközi devizapiacon.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Amerika

Két nap rally után megpihentek az amerikai indexek, nagyjából a rövidtávú sávtetők környékén. (Dow -0%; S&P500 -0,1%; Nasdaq -0,4%).

- Tegnap nem jelent meg jelentősebb makrogazdasági adat az USA-ban, s a vállalati eredmények sem borzolták a kedélyeket, hiszen kevésbé figyelt vállalatok közölték eredményüket. Különben azok viszonylag jók lettek. Legalábbis a várakozásokhoz képest. Így jó alkalom kínálkozott arra, hogy megpihenjenek a piacok az elmúlt napok erőteljes emelkedéseit követően.

- Ma a német, olasz és magyar munkanélküliségi adatokat figyelhetjük árgus szemmel és izgulhatunk miattuk. A német szinten maradhat, míg az olasz enyhén növekedhet. A spanyolok már korábban közzétették ezt az adatot.

- Az UBS-nek tragikus lett a ma publikált eredménye, amely 58 százalékkal csökkent 425 millió svájci frankra az egy évvel ezelőtti 1,02 Mrd frankról. A Facebook IPO-ján 349 milliót bukott a cég, amely részben magyarázza a rossz teljesítményt. Ugyanakkor az egyéb okok ismertek. Jelenleg a befektetési szolgáltatás nem a legprofitábilisabb tevékenység szerte a világban. Az UBS pedig inkább befektetési bank, mint bármi más. Különben az elemzők 1,09 Mrd frankos eredményt vártak. Hát attól nagyon elmaradt ez az eredmény.

- Ma izgalmas makrogazdasági adatokat láthatunk az USA-ból is. Ilyen a Chicago-i beszerzési menedzser index, de a házárakról is tájékozódhatunk majd. Ma jön a Valero és a Marathon Oil eredménye is több más cég eredményével együtt, de valószínűleg infarktust nem fogunk kapni.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Az arany a tegnapi nap folyamán 0,18%-ot emelkedett, és ezzel 1.627 dolláron zárta a napot. Az olaj árfolyama 90,14 dollárról 89,78 dollárra változott, vagyis nagyjából 0,4%-os csökkenés volt tapasztalható.

Távol-Kelet:

Emelkedéssel folytatták a hetet a távol-keleti tőzsdeindexek. A Nikkei 1,03%-ot, a Hang Seng 1,28%-ot, míg a Shanghai index 0,27%-ot emelkedett.

Az emelkedés hátterében az áll, hogy több ázsiai vállalat is közzétette negyedéves gyorsjelentését, amelyek lényegesen jobbak lettek a tavalyi év azonos időszakához képest. A vártnál jobb eredményt tett közzé a Hitachi, ugyanis a vállalat a tavalyi évhez képest duplázni tudta profitját. A Canon pedig 6%-ot emelkedett, miután részvény visszavásárlási programot jelentett be a vállalat.

Határidős piacok:

Az európai és a tengerentúli határidős piacok is pluszban vannak a ma reggeli kereskedésben.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo