Egyre inkább érik a korrekció

Az európai fejlemények még mindig fűtik a piacokat. Felemás kép az árupiacokon. Merkel és Hollande egyeztetése erősítette az eurót. Emelkedéssel kezdte a hetet Ázsia. További emelkedés várható ma.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Erste kommentár

Továbbra is pozitív a hangulat, miközben Mario Draghi keményen dolgozik azon, hogy a kijelentése mögé valós tartalmat is tegyen. Így ma találkozik az amerikai pénzügyminiszterrel és a német jegybank vezetőjével is. Az utóbbi lesz a kemény dió. Ettől függetlenül a shortosok már most félnek attól, hogy ennek az egész dolognak lesz eredménye, s így kétségbeesetten veszik vissza a pozícióikat, amely a mai napon is folytatódhat. A BUX a 200 napos mozgóátlag környékére érkezett, amely azért foghatja az árfolyamot. Ugyanakkor a rövidtávú indikátorok további emelkedést sugallnak. Így ma is jöhet egy emelkedés, de egyre inkább érik valamiféle, remélhetőleg rövid korrekció.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:
- Pozitív hangulatban telt a pénteki kereskedés a tengerentúlon, az európai fejlemények hatására és persze a vártnál jobb vállalati eredményeknek és makro adatoknak köszönhetően is. (Dow +1,5%; S&P500 1,9%; Nasdaq 2,2%)
- Annak ellenére, hogy jelentős visszaesést szenvedett el a GDP növekedés a második negyedévben az előző negyedévhez képest első olvasatban, még mindig jobb lett a várakozásoknál. A michigani fogyasztói bizalmi index végső olvasata is javulást mutatott.
- A Chevron lokális csúcsokat próbált döntögetni (+1%) azután, hogy a második negyedéves eredménye 3,56 dollár lett a várt 3,22 dollárral szemben. Ma kevésbé fogunk izgulni az amerikai vállalatok jelentésein, hiszen talán csak az Andarko hozhat esetleg izgalomba bennünket, vagy a technológiára fókuszáló befektetőket a Seagate.
- Ma viszont csak a dallasi Fed ipari termelési aktivitással lehetünk majd okosabbak, amelynek piacmozgató hatása minimális.
- Mario Draghi tovább dolgozik a spanyol és olasz állampapír hozamok emelkedésének megfékezésén. Így ma találkozik például Timothy Geithner az amerikai pénzügyminiszterrel. A Bundesbank elnökét is győzködni fogja arról, hogy az ECB-nek perifériás kötvényeket kell vásárolnia.
- A hétvégén Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter tagadta, hogy újabb 100 milliárd eurós adósságot engednének el a görögöknek.
- Ma jön a spanyol GDP, amely a várakozások szerint 1%-kal csökkent a második negyedévben.
- Az olaszok ma 3, 10 és 15 éves állampapírokat adnak el 11 órakor. Míg az előbbiből csak 750 millió eurónyit addig az utóbbi kettőből 2,5-2,5 milliárdot.

Olaj, arany:
- A pénteki nap folyamán az arany kismértékben veszített értékéből és 0,08%-os csökkenés után 1.621 dolláron zárta a hetet.
- A pénteki emelkedésből az olaj is kivette a részét és 89,43 dollárról 0,7%-ot emelkedve 90,13 dolláron zárta a pénteki kereskedési napot.

Devizák:
- A múlt hét folyamán többen többféleképpen jelezték elhivatottságukat az eurózóna megmentése kapcsán. A hét utolsó munkanapján Angela Merkel német kancelláron és Francois Hollande francia államfőn volt a sor. Ők pénteken, közös telefonkonferencián egyeztettek az EU jövőjéről. A megbeszélésről kiadott közleményben mindkét politikus hangsúlyozta az eurózóna integritásának fontosságát. A piacok kedvezően fogadták az egyeztetést és az euró dollár árfolyama 1,2283-ról 1,23222-re változott.
- A forintnak kedvező hangulatban sikerült zárnia a hetet, melynek következtében 283,99-ről 280,91-re tudott csökkenni az árfolyam

Határidős piacok:
- Az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel, míg az amerikaiak vegyes képet mutatnak.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 0,46%-os, a Hang Seng index pedig 1,46%-os emelkedéssel kezdte a hetet. A Shanghai index ellentétes irányba mozgott és 0,42%-ot csökkent. Kiemelten jól teljesítettek a nap folyamán a bankpapírok. Az egyik legnagyobb ázsiai bankcsoport, az HSBC ma délután fogja publikálni negyedéves gyorsjelentését. Az emelkedést továbbra is az EU-s válság megoldásának reménye táplálta. Közben a japán GDP váratlanul csökkent (hó/hó alapon 0,1%-os a csökkenés, szemben a várt 1,6%-os növekedéssel). Pénteken publikálták Tokióban az inflációt is, ami a -0,7% helyett -0,6% lett.

Vállalati hírek
- Jövő évtől a jelenlegi 19%-ról 23%-ra nő a társasági adó kulcsa Szlovákiában. Számításaink szerint ez az OTP-nek évi 40 millió forint többletterhet jelent, ami részvényenként 1 forint. A hatás a MOL esetében is elhanyagolható.
- A PannErgy 2012. július 26-án 6.850 darab saját részvényt vásárolt 577 forintos átlagáron. A tranzakciókat követően a társaság 2.750.487 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 13,06%-a.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo