Hogyan lesz a fából vaskarika?

Habár a kínai adatok rosszabbak lettek a vártnál, ráadásul India is gyengén muzsikál, hiszen az ipari termelés a várt növekedéssel szemben csökkent júniusban, ennek ellenére Ázsiában alapvetően emelkedést láthattunk ma reggel.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kínai adat persze rossz hír a világgazdaság és arany árfolyama szempontjából is, legalábbis első ránézésre. De hogyan lesz a fából vaskarika? Úgy, hogy a befektetők azt gondolják, hogy ezek az adatok csak az amerikai és az európai jegybanki stimulus valószínűségét növelik. A friss pénz pedig fellövi a részvényeket és az aranyat is majd. Persze ne várjunk addig, hiszen van pénzünk elég, mert már korábban kitömtek bennünket a jegybankok. Így a részvények és az arany árfolyama is emelkedik a negatív hírekre. Különben a korrekciós fázis a vége felé jár, de igazándiból nem fejeződött be rendesen (a mi értékrendünk szerint). Ezért csak óvatos vételekben gondolkodnánk.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Usa, Európa

Nyugodt kereskedés volt tegnap az amerikai piacokon, és leginkább oldalazás volt jellemző a nap során (Dow 0,05%, Nasdaq -0,15%, S&P500 0,06%). A befektetők kivártak a mai makroadatok előtt, mert délután a szokásos friss és tartós munkanélküliségi adatokat publikálják a tengerentúlon. Vállalati fronton a Sara Lee és az Nvidia számai lehetnek érdekesek. A szektorok teljesítménye meglehetősen vegyes volt, a nyertes oldalon a nem ciklikus fogyasztási javak teljesítettek a legjobban (0,5%), a legnagyobb vesztes pedig a ciklikus fogyasztási javak indexe (-0,5%) volt. A CNBC-nek nyilatkozó elemző szerint az Apple a következő hat hónapban bejelentheti részvényeinek feldarabolását, így a kisbefektetők számára is vonzó lehetne a papír.

A Hewlett Packard azután emelkedett 2%-ot, hogy a menedzsment megemelte a harmadik negyedéves várakozásait. A korábbi 94-97 cent helyett 1 dollárra növelte a részvényenkénti profitvárakozásokat a cég. Azt is mondták, hogy 8 milliárd dollárt ír le a cég, ami egy 2008-as akvizícióhoz köthető.

Olaj, arany:

Az arany árfolyama 3 dollárral, 1919 dollárra emelkedett tegnap, azonban a ma reggel publikált gyenge indiai termelési adat az arany piacán is éreztetheti hatását a mai kereskedés során, ugyanis jelenleg a világ legnagyobb arany felhasználója nem más, mint India.

Tegnap publikálták az amerikai olaj és üzemanyag készletek állományát. Olaj esetében a vártnál jelentősen nagyobb csökkenés látható, ugyanakkor az üzemanyag készletek a várakozásoknak megfelelő mértékben csökkentek. Azonban ezek nem igazán hatottak a tegnapi kereskedés során az olaj árfolyamára, mely 93,41-ről 93,35 dollárra változott.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A forint kismértékben erősödni tudott a tegnapi kereskedés folyamán az euróval szemben. Az árfolyam jegyzése a reggeli 277,05-ről 276,95-re módosult zárásra, azonban szinte egész nap ennél csak magasabb árfolyammal találkozhattunk. A forint erősödését támogatta a tegnap megjelent, és a vártnál jobb külkereskedelmi egyenleg is.

Az euró nemcsak a forinthoz képest, hanem a dollárhoz képest is kismértékben gyengült. Az EUR/USD árfolyama 1,2399-ről 1,2365-re változott. A tegnapi nap során Európában nem jelent meg fontosabb makrogazdasági adat, azonban a tengerentúlról a várakozásokat felülmúló termelékenységről számoltak be. Ugyanakkor csökkent az új jelzálogkérelmek száma.

Távol-Kelet:

 Kínában ma reggel számos gazdaság statisztikai adatot publikálták, melyek nem lettek ugyan rosszak, azonban kivétel nélkül egy picivel gyengébbek a várakozásoknál. A csökkenő, de még mindig várakozáson felüli infláció és a vártnál gyengébb termelési adatok ismételten felerősítették a jegybanki beavatkozás lehetőségére irányuló spekulációkat, melyre pozitívan reagáltak a tőzsdék. A Nikkei 1,25%-ot, a Hang Seng 0,94%-ot, míg a Shanghai index 0,52%-ot emelkedett. A jegybanki beavatkozás a várakozások szerint a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentésén keresztül valósulna meg.

Jelentősen, 8,77%-ot csökkent a Nikon árfolyama, miután a cég szerda késő éjjel csökkentette eredmény várakozásait. A dél-koreai jegybank továbbra is 3%-on hagyta az alapkamat nagyságát. Az indiai ipari termelés a várt +0,4% helyett 1,8%-kal csökkent.

Határidős piacok:

A határidős piacok többsége enyhe pluszban tartózkodik.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo