Fordulat jelei látszanak a magyar piacon

Jó vállalati eredmények jellemezték a tegnapi napot Amerikában. Közben Európában is gőzerővel indul a gyorsjelentési szezon, ahol szintén mintha inkább a jobbat jelentők lennének túlsúlyban. 

A magyar piac egyre inkább fordulós jeleket mutat, miközben a DAX index késlelkedik valami hasonlót felmutatni. Pedig már Nowotny úr is próbálkozott segíteni neki, de egyelőre úgy néz ki, hogy beszéddel, ígérettel teli van a padlás. Konkrét lépéseket várnak a piacok. Ez elsősorban a spanyol, olasz államkötvényhozamok megtámasztásával, visszatolásával valósulhatna meg.

Orbán Viktor tegnap azt mondta, hogy az IMF tárgyalások szeptemberben folytatódnak. A miniszterelnök beszélt a pénzügyi tranzakciós adóról is, és hangsúlyozta, hogy a kormány nem kíván azon változtatni, az EKB-nak pedig csak véleményezési joga van. Bár a tárgyalásokról részletek nem szivárogtak ki, úgy tűnik, hogy a tranzakciós adó központi kérdés lesz majd.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Edwald Nowotny osztrák jegybankelnök és az EKB bizottsági tagja tegnapi nyilatkozatában arról beszélt, hogy az ESM válságkezelő alapnak banki státuszt kéne adni, ezzel a lépéssel az alap végső soron nemzetközi garanciavállalás mellett juthatna kedvező hozamú forráshoz, amiből finanszírozhatóak lennének a bajbajutott országok. Eddig többek között a németek és az osztrákok is erősen elzárkóztak ettől a lehetőségtől, de most úgy néz ki, hogy utóbbiaknál változni látszik a helyzet. A hír hatására erősödni kezdett az euró és a nyitó 1,2061-ról 1,2158-ra változott az árfolyam jegyzése. Az EUR/HUF devizapár tekintetében enyhén csökkent az árfolyam, melynek következtében 289,87-ről zárásra 288,11-re változott.

USA, Amerika

Tegnap vegyesen zártak az amerikai indexek, melyet a bankpapírok rallyja, az Apple esése és a gyenge új lakásépítési adatoknak köszönhető pesszimizmus jellemzett. (Dow +0,5%; S&P500 0%; Nasdaq -0,3%)

A tegnap reggel nagyon negatív hangulatban indult, majd az EKB egyik alelnöke, Ewald Nowotny szerint az ESM-nek banknak kellene lennie, hogy így sokszorozza meg a sajáttőkéjét. Az pedig 4-5.000 milliárd euró finanszírozási erőt is jelenthetne. Erre megnyugodtak a piacok, de a kezdeti emelkedést követően a nap végére nulla közelébe csökkentek szinte mindenhol.

Az USA újlakás értékesítési adatai kiábrándítóak lettek, s így a lakásépítő cégek alindexe az S&P500-on belül 3,2%-ot esett. A tegnap előtt jelentő Apple-től eltekintve a tegnapi vállalati eredmények jók lettek. Pozitív meglepetéssel tudott szolgálni a Pepsi, a Nasdaq, a Motorola, a Caterpillar, a Ford és a Boeing is. Így nem meglepő, hogy az ipari részvények jelentőset emelkedtek (a Dow felülteljesítette a többi indexet). Ezek közül a Ford kivételével mindegyik részvény jelentős emelkedéssel reagált a jó eredményre.

Zárás után jelentett a Visa, amely szintén jobb lett a vártnál, hiszen a harmadik negyedéves EPS 1,56 dollár lett a várt 1,45-tel szemben, amely a világszerte növekvő kártyahasználatnak köszönhető. (Növekszik a készpénzmennyiség a hitel lufi leeresztése közben?!) Ráadásul egy új 1 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is meghirdetett. Így nem meglepő, hogy a zárás utáni kereskedésben a részvények 3,1%-ot emelkedtek. Ez a kint lévő részvénymennyiség, mintegy 1%-ára elegendő pénz.

Az olaszok ma 11 órakor maximum 2,5 milliárd euró értékben, két éves zéró kupon kötvényt adnak el. Valószínűleg menni fog. mMeglepetésre ma reggel a GFK a várakozásoknál jobb német fogyasztói bizalmi index értéket publikált. A ma jelentő európai BASF, Siemens a várakozásoknál jobb eredményt tett közzé. Ma jelent a Facebook, amelynek 11 cent lehet a második negyedéves egy részvényre jutó eredménye.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany

Tegnap publikálták az amerikai olaj és üzemanyag készleteket, melyek magasan a várakozásokat meghaladóan alakultak. Az olaj esetében az elemzők által várt 250 ezer hordós csökkenés helyett 2,72 millióval növekedtek a készletek. A benzin készletek 4,1 millió, a dízel valamint fűtőolaj tartalékok 1,7 millió hordóval emelkedtek. A meglepő adatok hatására az olaj csökkenésbe kezdett és 0,36%-ot veszített értékéből.

Az arany árfolyama 3 dollárral 1.610 dollárra csökkent, ami 0,16%-os csökkenésnek felel meg.

Távol-Kelet:

Ázsia annak ellenére tudott emelkedni a mai kereskedési nap során, hogy Dél-Korea GDP-je a vártnál lassabb ütemben bővült. Év/év alapon a 2,6%-os várakozásokkal szemben, csak 2,4%-os növekedést tudott felmutatni az ország.

A Nikkei 0,79%-ot, a Shanghai index 0,14%-ot, a Hang Seng index pedig 0,12%-ot emelkedett. Úgy látszik a távol-keleti piacokra kedvezően hatottak az eddigi amerikai gyorsjelentések, ahol az S&P500 közé tartozó, már jelentett vállalatok közül eddig 73% számolt be a várakozásokon felüli eredményről.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo