Bikapata kopoghat a pesti kövön

Angela Merkel megörvendeztetett bennünket. Kiállt az EKB jegybankelnök, Mario Draghi terve mellett, amely az euró megmentéséről szólna. Emellett az MNB közlése az államadósság csökkenéséről újabb lökést adhat a forintnak.

 Csak emlékeztetőül: az ESM olasz és spanyol államkötvényeket venne kibocsátáskor. Az EKB pedig a másodlagos piacon venné olyan országok állampapírjait (maximum egy éves futamidőig), amelyek bejelentkeztek az ESM-nél. Ennek örülhetünk. Persze ha a piacokra nézünk, azért az öröm, különösen a feltörekvő Ázsiában, visszafogott. Ugyanakkor a DAX esetében elvileg minden együtt áll ma egy jelentősebb emelkedésre, s végre újra áttörheti a misztikus 7.000 pontos szintet, hogy a 7.200 pontos ellenállás utána nagy valószínűséggel útját állhassa. Persze ez valószínűleg nem ma születik meg. Ugyanakkor a 7.200-as szintről már nem kéne nagy lefordulást produkálnia az indexnek, ami pedig a BUX-ot illeti, most rugaszkodik el a 200 napos mozgóátlagról, vagyis egyre inkább valószínű, hogy a bikák veszik át a hatalmat Budapesten is.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A tegnapi kereskedési nap folyamán a vártnál kedvezőtlenebb adatok érkeztek az USA-ból, melyek gyengítették a dollárt az euróval szemben. A vártnál minimális mértékben rosszabb munkanélküliségi, és a vegyes ingatlanpiaci adatoknak köszönhetően 1,229-ről 1,2356-ig emelkedett az árfolyam. A mai kereskedést akár jelentősebben is befolyásolhatja Merkel tegnap esti nyilatkozata, melyben kiált Mario Draghi mellett. A forint a tegnapi kereskedés során kismértékben tovább tudott erősödni az euróval szemben. A nyitó 278,44-ről zárásra 277,85-re változott az árfolyam. Hazánkban csütörtökön nem jelent meg fontosabb makro adat, ugyanakkor tegnap publikálták az eurózóna inflációját, amely teljes mértékben megfelelt a várakozásoknak. Az MNB jelentése az államadósság csökkenéséről azonban erősítheti a Magyarországgal szembeni befektetői bizalmat és újabb lökést adhat a forintnak. A tegnapi nap során nagy volt az érdeklődés az egy éves államkötvények iránt. A hozam a két héttel ezelőtti 6,98%-ról, 6,94%-ra csökkent, miközben a kibocsátott mennyiséget 45 milliárd forintról 60 milliárd forintra növelték.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Jó hangulat uralkodott a tengerentúli piacon, hegymenetbe kapcsoltak a vezető tengerentúli indexek, és négyhavi csúcs közelébe emelkedtek (Dow 0,65%, Nasdaq 1,04%, S&P500 0,71%). Angela Merkel német kancellár tegnap ismét megerősítette, hogy országa kész mindent megtenni az euró megvédése érdekében, és az EKB támogatásáról is beszélt. Ez a hír okozott jó kedvet a piacokon.

A Philadelphia-i Fed index augusztusi értéke gyengébb lett a várakozásoknál, -5 pont helyett -7 pont, ami azonban még így is jobb, mint az előző havi -12,9 pont. A megkezdett házépítések adat elmaradt a várttól, míg a kiadott építési engedélyek adat jobb lett az előzetes számoknál, a friss munkanélküli segélykérelmek alakulása pedig megfelelt a várakozásoknak.

A Facebook árfolyama tegnap újabb történelmi mélypontra (19,69 dollár) zuhant, mivel tegnap a bennfentesek számára is megnyílt a lehetőség a részvények értékesítésére. 3,5%-ot zuhant a tegnapi kereskedésben a Wal-Mart árfolyama. A kiskereskedelmi lánc 4,5%-kal növekvő második negyedéves bevételről számolt be, ami megfelelt a várakozásoknak. A részvényenkénti profit 1,17 dollár helyett 1,18 dollár volt.

A spanyol Bankia hamarosan 19 milliárd eurós segélyt kaphat az eurózóna mentőalapjából, közölte a spanyol gazdasági minisztérium szóvivője. Ma a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (augusztus, előzetes) értékét tudhatjuk meg délután.

Olaj, arany:

Az arany árfolyamát megfordította a 20 és 30 napos mozgóátlag, és emelkedéssel zárta a kereskedést. 0,7%-kal 1.615 dollárra erősödött az árfolyam. Tovább száguldott az olaj kurzusa, és 1,6%-kal 95,6 dollárig emelkedett. Közel a 200 napos mozgóátlag (96,7 dollár), ami megállíthatja az árfolyamot.

Távol-Kelet:

A Nikkei 0,81%-ot, a Hang Seng 0,51%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,18%-ot veszített az értékéből. A japán részvénypiac emelkedéséhez hozzájárult a jen árfolyamának változása. Az ázsiai piacok emelkedését nagymértékben segítette a globálisan jó befektetői hangulat és az amerikai piacok emelkedése.

Határidős piacok:

Pozitív oldalon tartózkodnak a határidős indexek.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo