Kitaláció volt az IMF-levél, Orbán bedöntötte a forintot

Csak választóknak szóló akció volt a kiszivárogtatott IMF-levél tartalma, Orbán Viktor Facebook-on tett nyilatkozata azonban súlyos kilengést okozott a forint árfolyamában, a félresikerült kommunikáció ismét megingatta a befektetők kormányba vetett bizalmát.

A tegnap kiszivárogtatott IMF levélről kiderült, hogy az inkább csak a választóknak szóló politikai akció volt, hiszen Orbán Viktor tegnap úgy nyilatkozott, hogy ilyen feltételekkel nem kell az IMF hitel. Az egyik internetes hírportál megszerezte az Valutaalap által kb. egy hónapja küldött tényleges levelet, melyben a következők szerepeltek: (i) a bankadó eltörlése, (ii) a jegybankra kivetendő tranzakciós adó eltörlése, (iii) az alkotmánybíróság hatáskörének visszaállítása.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Jelentős kilengés volt tapasztalható tegnap a forint piacán. A forint a kezdeti 284,57-ről átmenetileg 289,41-ig gyengült, majd onnan némileg korrigált és 286,72-ön fejeződött be a kereskedés. Az elmozdulás Orbán Viktor Facebook-on közzétett videó üzenetének megjelenése után kezdődött, melyben az IMF tárgyalásról azt monda: „Ezen az áron, így nem". A kijelentés elbizonytalanította a befektetőket az IMF megállapodást illetően (mellyel kapcsolatban jelenleg számos kérdés merül fel), amire adni kezdték a forintot.

- Az EUR/USD árfolyama 1,2601-ről 1,2631-re változott a tegnapi meglehetősen adatdúsnak nevezhető napon. Amerikából a vártnál jobb munkanélküliségről és javuló fogyasztói bizalomról számoltak be. Közben Európában az EKB a várakozásokkal ellentétben változatlanul 0,75%-on hagyta a kamat nagyságát és Mario Draghi bejelentette a régóta várt kötvényvásárlási programot.

Raliznak a piacok

Hölgyek, Urak! Megtörtént! Úgy tűnik, hogy a döntéshozók megteszik azt, amit kell. Az EKB korlátlan beavatkozást tervez a perifériás államok másodlagos hitelpiacán. Az Erste számításai szerint akár több mint 500 milliárd eurót is jelenthet első körben, de az aranytartalékok felhasználásával 1.000 milliárd euróra, egyéb módszerek felhasználásával pedig akár még ennél is magasabbra rúgó beavatkozásra lehet számítani. Technikailag kitörést láthatunk az USA indexekben és a DAX-ban is. Ugyan ez csak a kockázati prémium csökkenésnek tudható be (az eredményvárakozások egyelőre nem mutatnak javulást), de figyelemre méltó a mozgás. Az érdekessége az, hogy pont ugyanolyan, mint a válságban a lefelé mozgás volt.

A vállalati eredményvárakozások nem romlottak, de a kockázati prémium növekedése lefelé vitte a részvényárakat és az index értékeket! Vagyis pont fordított eseményeket látunk. Ez azt jelenti, hogy vége a válságnak? Igen, úgy tűnik, hogy a megfelelő intézkedéssorozatok, amelynek csak az egyik első lépését láttuk tegnap (hátravan még a német alkotmánybíróság ESM-ről való döntése, a fiskális integráció elmélyítése, a Fed QE3-ja, és a kínai stimulus is elkezdődni látszik). Így a piacok bika oldalán játszanánk.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Usa, Európa

Hatalmas emelkedést láthattunk a piacokon Mario Draghi bejelentésének, valamint az EKB kötvényvásárlási programjának köszönhetően. (Dow +1.9%; S&P500 +2.0%; Nasdaq +2.2%)

Tegnap az EKB bejelentette, hogy korlátlan kamatplafon nélküli monetáris uniós 1 és 3 év közötti lejáratú államkötvény vásárlásba kezd azon tagállamok esetében, amelyek bejelentkeznek az ESM-nél egy igazgatott programra, s a meghatározott feltételeket teljesítik. Ráadásul Angela Merkel is elmondta, hogy tovább dolgozik az európai fiskális integráción. A perifériás tagállamok ezzel a segítséggel olcsóbb finanszírozáshoz jutnak, amelynek köszönhetően elérhetik, hogy ne legyen szükség több jelentős megszorításra. Így elindulhat valamiféle növekedés, s Európa kilábalhat a recesszióból.

Ezen híreknek köszönhetően az amerikai piacok négy éves csúcsra emelkedtek, ami számunkra azt jelenti, hogy fontos szinteket törtek át az indexek, s új lokális (sőt úgy látjuk), ténylegesen is új csúcsok ostromlása kezdődhet a nem túl távoli jövőben. A tegnapi munkaerőpiaci adatok és a szolgáltatóipari kompozit beszerzési menedzser index is jobbak lettek a vártnál, ami szintén segítette a piacokat.

A német export és import is meglepetésre növekedett júliusban (0,9% és 0,5%), pedig az elemzők mind a kettőben néhány tized százalékos csökkenésre számítottak. A 16,9 milliárd eurós kereskedelmi többlet ugyan csökkent, de meghaladta a várakozásokat. Ugyanakkor a folyó fizetési mérleg a várt 13,5 milliárd euróval szemben 12,8 milliárd euró lett.

Délben a német ipari termelési adatokat is megláthatjuk, a piac 3%-os csökkenést vár. Valószínűleg tényleg rossz lesz a 2,2%-os, ma reggel megjelent magyar csökkenés után. (+0,7% volt a várakozás), ugyanis Németország hazánk legnagyobb kereskedelmi partnere. A spanyol ipari termelés 5,4%-kal csökkent a várt 5,2%-kal szemben. Júniusban még 6,3% volt a kontrakció, így ez az érték javulásnak tekinthető.

Olaj, arany:

Az arany emelkedni tudott a tegnapi kereskedés során, 1692,9 dollárról 1700,28 dollárra emelkedett egy uncia arany árfolyama. Az arany szempontjából bizonytalanságot jelenthet a tegnapi EKB bejelentés, ami szerint sterilizált módon fognak a másodlagos piacon kötvényeket vásárolni. Ez pedig felveti a kérdést, hogy milyen eszközöket fog értékesíteni a jegybank és elméletileg felmerülhet az arany értékesítésének a lehetősége is, bár ezen kívül is számos más eszköz rendelkezésre áll.

Az olaj árfolyama tegnap 96 dollárról 95,53 dollárra csökkent. Az olaj készletek a várt 4,9 millió hordó helyett 7,4 millióval csökkentek, ugyanakkor a vártnál kisebb mértékben csökkentek az üzemanyagkészletek. Technikai alapon a 20 és a 200 napos mozgóátlag körüli egyre szűkülő sávban tartózkodik az árfolyam.

Távol-Kelet:

A tegnap Európában kezdődött jó hangulatra még ráerősített az amerikai foglalkoztatottság alakulása. Így nem csoda, hogy a jókedv nem csak Amerikára, de Ázsiára is átragadt, ennek köszönhetően jelentősen emelkedtek a vezető indexek. A Nikkei 1,96%-ot, a Hang Seng 2,42%-ot, a Shanghai index pedig 3,94%-ot emelkedett.

A kínai kormány jelentős infrastrukturális beruházásokról döntött. Több mint két tucat új metróvonal elindítását határozták el összesen 127 milliárd dollár értékben. Elkezdődött továbbá a vállalatok kiválasztása a Hongkong és Peking közti gyorsvasút megvalósítására.

Határidős piacok:

Az összes meghatározó határidős tőzsdeindex emelkedik ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak - teljes vagy részleges - felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo