A devizahiteles mentőcsomagra várnak a piacok

"Csak a bizonytalanság lehet a társunk a mai kereskedésben" - írják reggeli kitekintőjükben az Erste elemzői. Ma ugyanis a kormány tárgyal a devizahiteles mentőcsomagról, amely piacmozgató bejelentésekkel járhat, de az is lehet, hogy nem derül ki semmi.

Tovább folytatódik a dagonya a piacokon, így nyár közepén, a szabadságolások idején. A gyorsjelentési szezon az USA-ban inkább pozitív meglepetéseket hoz, ami arra elég, hogy csúcs környékén konszolidáljanak az amerikai részvényindexek. Ugyanakkor a DAX rövidtávú korrekcióban van, amelyet befejezve majd egy újabb csúcstámadás következhet. Egyelőre viszont az oldalazás tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek mára.

A BUX esetében is oldalazás jöhet, miközben várjuk a kormány esetleges döntését a devizahitelesek megsegítése kapcsán. Ráadásul az OTP elnökétől is megtudhatunk talán valamit az eladott OTP részvényei kapcsán, azaz akár komoly piacmozgató események is jöhetnek ma, de az is előfordulhat, hogy végül nem tudunk meg semmi újat, s továbbra is csak a bizonytalanság lehet a társunk a kereskedésben.

USA

- Eséssel kezdték a tegnapi kereskedést a vezető tengerentúli mutatók, és a Dow kivételével a negatív oldalon fejezték be a kereskedést (Dow 0,14%, Nasdaq 0,59%, S&P500 0,21%).

- Tegnap zárás után tette közzé második negyedéves számait az Apple. A vártnál erősebb iPhone eladásoknak köszönhetően a társaság profitja 7,47 dollár lett részvényenként, felülmúlva a 7,26 dolláros várakozást, a tavalyi eredményhez képest azonban 20%-os visszaesést láthattunk. Az árbevétel is valamelyest jobb lett a konszenzusnál, 35,03 milliárd dollár helyett 35,3 milliárd dollár. Az elemzők által várt 26-27 millió darabbal szemben a cég 31,2 millió darab okostelefont értékesített, de főként a régebbi és olcsóbb modellek iránt volt nagyobb a kereslet, így az átlagos értékesítési ár 32 dollárral csökkent. A zárás utáni kereskedésben 4%-ot emelkedett az árfolyam.

- Az AT&T részvényenkénti profitja 67 cent volt az elmúlt három hónapban, meghaladva a 68 centes várakozást. Az árbevétel 1,5%-kal 31,81 milliárd dollárra emelkedett, az elemzők 32,08 milliárd dollárt vártak. Az elmúlt negyedévben a távközlési cég előfizetőinek száma 551.000 fővel bővült, ami jobb, mint a tavalyi 320.000 fős bővülés.

- A DuPont tegnap publikálta második negyedéves számait. A társaság tisztított részvényenkénti profitja 1,28 dollár volt a tavalyi 1,5 dollárral szemben, ami valamelyest jobb a várt 1,27 dollárnál. A társaság árbevétele 10 milliárd dollárra süllyedt a tavalyi 10,21 milliárd dollár után, de a várt 10,04 dollártól nem marad el érdemben.

- Ma délután többek között a Motorola, a Caterpillar, a PepsiCo, a Moody’s és a Boeing publikálja negyedéves számait.

Európa

- Stagnálással indult a kereskedés a nyugat-európai börzéken, de az utolsó órákban lefelé vették az irányt az indexek (FTSE100 -0,4%, DAX -0,2%, CAC40 -0,43%).

Olaj, arany

- Az arany ára 1.341 dollárra emelkedett ma reggel, ami azt jelenti, hogy közel 6%-os volt az emelkedés az elmúlt 5 napban. Az arany iránt továbbra is erős a kereslet, a befektetők a Fed programjának folytatásában bíznak.

- Az olaj is 107 dollár fölé nőtt, a piac a készletadatokat figyeli elsősorban. Közel 2,8 millió hordó csökkenés várható a piaci becslés szerint.

Devizák

- A forint már a délelőtti órákban mérsékelten gyengült az euróval szemben, és a nyitó 294,39-es szintről 295-ig emelkedett. A 25 bázispontos kamatdöntés a várakozásoknak megfelelő volt, így ennek nem volt jelentősebb árfolyamhatása. Matolcsy György jegybankelnök beszéde alatt a forint meglehetősen hektikusan mozgott, végül 295,69-ig emelkedett arra a bejelentésre, hogy az eddigieknél kisebb lépésekkel (feltehetően 10 bázispontos mértékkel) de 3-3,5% közé vághatják az alapkamatot, ami az eddigi előrejelzések egy részénél alacsonyabb kamatpályát jelez előre, így a bejelentés meglepetésként érte a piacot.

- Tovább erősödött az euró a dollárral szemben, az EUR/USD árfolyam 1,3186-ról 1,3223-ig emelkedett.

Távol-Kelet

- A Nikkei 0,37%-ot, a Shanghai index 0,73%-ot esett, miközben a Hang Seng index a kereskedés utolsó perceiben leküzdötte a nap során felhalmozott mínuszokat és visszajött nulla körüli szintre.

- A HSBC által publikált előzetes kínai PMI adat 47,7 pontos értékével elmaradt a 48,2 pontos várakozástól és alulmúlta a szintén 48,2 pontos előző értéket. Az adat egyúttal 11 hónapos mélypontot is jelent.

- Gyengék lettek a japán külkereskedelmi adatok is. Az export éves szinten a várt 10,0% helyett csak 7,4%-kal bővült, miközben az import a 13,8%-os előrejelzéshez képest 11,8%-os növekedést tudott felmutatni.

- Ausztráliában inflációs adatot publikáltak, ami a várt 2,5% helyett 2,4% lett.

Kép: SXC

Határidős piacok

- Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon.

Vállalati hírek

- Miután pert vesztett a francia kormány ellen, az Európai Bizottság visszavonja keresetét, melyet a magyar és a spanyol távközlési különadóval kapcsolatban nyújtott be az Európai Bírósághoz. A bíróság a francia ügyben kimondta, hogy az adó nem tekinthető igazgatási díjnak, így nem vonatkozik rá a befolyó bevétel felhasználására vonatkozó kitétel. A kereset visszavonása nem meglepő, az elemzők egyébként sem számítottak a befizetett adó visszatérítésére, így a döntés nem módosítja a Magyar Telekom értékelését.

- A Richter partnere, a Forest Laboratories negyedéves jelentésében megerősítette, hogy még idén várható a Cariprazine engedélyezése. A bejelentés megegyezik a korábban kommunikáltakkal.

- OTP, FHB: eredetileg úgy tudtuk, hogy a mai kormányülésen döntenek az újabb devizahiteles mentőcsomagról, de egyes források szerint mégsem születhet ma döntés. A kormányülés után 2 órakor sajtótájékoztatót tartanak.

- Meg nem erősített információk szerint Csányi Sándor ma magyarázatot adhat a nagyarányú OTP részvényeladásra.

Gazdasági hírek

- Az MNB monetáris tanácsa tegnapi kamatdöntő ülésén a vártnak megfelelően 25 bázisponttal 4,0%-ra csökkentette az alapkamatot.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo