Nyár van, de csak kapkodjuk a fejünket

Az EU vezetői 9 órás megbeszélést tartanak, hogy aztán megerősítsék azt, amit már korábban is eldöntöttek. Pluszként további engedményeket adnak a spanyoloknak. Így kapnak egy kis levegőt, a GDP 1%-ra rúgó könnyítést, na meg egy év haladékot.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ennek, meg az egy hónapon belül várható 30 milliárd eurónak is lehet örülni. A mosolyt a kínai import adat törli le a befektetők arcáról, hiszen a várt érték felével növekszik, miközben az export a várt fölötti mértékkel. Így a kezdeti pluszok elolvadnak a keleti börzéken az európai idő szerinti reggeli órákra. Ez azt sugallja, hogy Kína mégsem motorja a világgazdaságnak. Mivel az USA és az EU sem az, ezért egy motor nélküli kocsiban gurulunk az országúton. Csak idő kérdése mikor állunk le. Ezért lenne fontos, azt látni, hogy valamelyik gazdasági centrumban elindult a növekedés. Ezek az adatok egyelőre nem felfelé mutató tőzsdét sejtetnek, de ennek ellenére valamiféle kis emelkedés jöhet ma az elmúlt napok csökkenéseit követően.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Ismét pirosban fejezték be a kereskedést a tengerentúli mutatók, bár a nap eleji mínuszokhoz képest enyhült negatív a hangulat, de a veszteséget így sem tudták teljes mértékben ledolgozni az indexek (Dow -0,28%, Nasdaq -0,19%, S&P500 -0,16%). Az S&P szektorindexek közül alapanyag (-1,2%) és az energia (-1,1%) voltak a nap vesztesei.

Tegnap piaczárás után publikálta második negyedéves eredményét az Alcoa. Az egyszeri tételektől szűrt nyeresége 6 cent lett részvényenként, szemben az elemzők által várt 5 centtel. A cég árbevétele 9,4%-kal, 5,96 milliárd dollárra süllyedt, a várt 5,81 milliárd dollár helyett. A zárás utáni kereskedésben nem volt érdemi piaci reakció.

Az eurózóna pénzügyminiszterei a tegnap kezdődő ülésükön megállapodtak, hogy még júliusban megkapják a spanyolok a mentőcsomag első részletét, 30 milliárd eurót, a bankok feltőkésítéséhez.

A spanyol és az olasz hozamok továbbra is a figyelem középpontjában vannak. A spanyol 10 éves kötvény hozama 7% fölé, az olaszé pedig 6,1 % fölé emelkedett.

Mario Draghi EKB elnök tegnap az Európai Parlamentben arról beszélt, hogy szükség esetén további kamatcsökkentés sem kizárt.

Olaj, arany:

A múlt hét végi lejtmenet után tegnap már emelkedni tudott a kőolaj árfolyama. A 30 napos mozgóátlagról pattant vissza a kurzus, és 1,8%-os rallyt követően 86 dolláron fejezte be a kereskedést.

A hajnali kereskedésben azonban korrekció indult, miután Norvégiából kedvező hírek láttak napvilágot. A kormány közbeavatkozásával véget ért a sztrájk, és újraindul az olajkitermelés.

Unalmas kereskedés volt az arany piacán, az árfolyam egy szűk sávban oldalazott, és 1.586 dolláron zárta a kereskedést.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Az EUR/USD árfolyam enyhén emelkedett, a kurzus 1,226-ról 1,231-re változott. A forint a pénteki gyengülése után enyhén elkezdett korrigálni, melynek következtében az EUR/USD árfolyam 289 fölötti szintről 288,5-ig csökkent.

Távol-Kelet:

Kismértékű csökkenés jellemzi a kereskedést az ázsiai piacon. A Nikkei és a Hang Seng is 0,18%-os, Shanghai 0,27%-os csökkenésnél tart. Ez nagyjából megfelel az amerikai indexek tegnapi viselkedésének, ahol azonos értékeket figyelhettünk meg.

A kínai gazdaság import kereslete a várt 11,3% helyett csak 6,3% lett és közben az export bővülésének a sebessége is csökkent.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo