Gazdaságpolitika cikkek


Kormányzati megszorítások csokorba szedve

Kormányzati megszorítások csokorba szedve 

Sűrűn rángatja az istrángot a kormány.
A magyar infláció elszabadulásának egyik oka a magas adók

A magyar infláció elszabadulásának egyik oka a magas adók 

A gyorsan emelkedő árakat elsősorban a gazdaságpolitika okozza.
Hogyan gazdálkodjon egy ország stratégiai cégeivel?

Hogyan gazdálkodjon egy ország stratégiai cégeivel? 

Nem csak Magyarország korlátozza a stratégiai cégekben való külföldi tulajdonszerzést.
Kés került a magyar gazdaság torkára

Kés került a magyar gazdaság torkára 

Populizmus helyett reálpolitikára lenne szükség.
Nem a gyermekvállalást, hanem a felnevelést kellene támogatni

Nem a gyermekvállalást, hanem a felnevelést kellene támogatni 

Alapvető hibát vét az a gazdaságpolitika, amely csak a gyermekek megszületését jutalmazza, eredményes felnevelésüket viszont nem – érvel újra a családpolitika átgondolása mellett Kopátsy Sándor a Piac & Profit egyik alapítója és máig aktív szerkesztőbizottsági tagja.
Vészes elszigeteltséghez vezethet, ha tovább romboljuk uniós kapcsolatainkat

Vészes elszigeteltséghez vezethet, ha tovább romboljuk uniós kapcsolatainkat 

A magyar gazdaság sokkal felkészültebben nézhet egy esetleges újabb válsággal szembe, mint 2008-ban, az idén pedig a 3,5 százalékot is meghaladhatja a gazdasági növekedés. De a kockázatok is egyre nőnek – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzéséből.
Losoncz Miklós: az EU-n kívül is van élet, csak sanyarú

Losoncz Miklós: az EU-n kívül is van élet, csak sanyarú 

Az Európai Unió politikailag csak nyert a brexit-folyamattal, a britek távozásának gazdasági hatásait bőven enyhíti a tény, hogy most egységesebb, mint valaha. A britek példáján pedig most más, ingadozó tagállamok is láthatják, mibe kerül a szuverenitás. Dr. Losoncz Miklós, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora szerint az Egyesült Királyság előtt egyszerűen nem létezik jó kimenetel.
Családvédelmi akcióterv: az ördög a részletekben rejlik

Családvédelmi akcióterv: az ördög a részletekben rejlik 

Tegnap Orbán Viktor az évértékelő beszédében jelentős szociálpolitikai intézkedéseket jelentett be. Az intézkedések első olvasata pozitív, valóban segíthetnek javítani a demográfiai mutatókon, de érdemes lesz megvárni a részleteket. Az ingatlanpiacnak újabb lökést adhat az intézkedéscsomag.
Brexit: a patkányok menekülnek a süllyedő hajóról

Brexit: a patkányok menekülnek a süllyedő hajóról 

Kevés üzletember támogatja-támogatta a Brexitet, közülük a leghangosabb éppen most helyezi át Ázsiába cége központját Nagy-Britanniából. A brit szavazóknak talán most érdemes lenne elgondolkodnia azon, kikre is hallgattak, amikor a kilépésre szavaztak.
Unortodox gazdaságpolitika: miért kereskedett rizzsel a BMW?

Unortodox gazdaságpolitika: miért kereskedett rizzsel a BMW? 

Magasról lehet nagyot esni – ez a mondás különösen igaznak tűnik Argentína esetében, amely alig száz évvel ezelőtt még a világ leggazdagabb országainak egyike volt, mára viszont egy venezuelai típusú válság irányába tart. Mi romlott el ennyire?

Orbán Viktor: a korrupciónak nincs elfogadható szintje, de... 

Nem várható meglepetés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az év első Kormányinfóján, azzal kapcsolatban, hogy jelöli-e újra Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank élére, a Munka Törvénykönyvének módosítása pedig jó úgy, ahogy van.

Orbán: nem lesz meglepetés a jegybank élén 

Nem várható meglepetés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az év első Kormányinfóján, azzal kapcsolatban, hogy jelöli-e újra Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank élére, a Munka Törvénykönyvének módosítása pedig jó úgy, ahogy van.

Pogátsa: hosszú távon nagy a baj 

A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád–Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Az összeomlás szélén az autoriter gazdaságpolitika mintapéldája 

A törökországi helyzet kapcsán egyelőre nem sok jó sejthető, így amíg nem tisztul a kép, érdemes távol tartani magunkat a török eszközöktől. Erős azonban a fertőzésveszély, hiszen már az európai bankrendszer és a feltörekvő országok devizái is célkeresztbe kerültek, a földrajzi közelség miatt pedig a forint is veszélyben van.

Nem az amerikai szankciók miatt rengett meg a török gazdaság 

A jelzésértékű amerikai szankciók csak a puskaport berobbantó szikra, a török devizaválságot mélyebb strukturális problémák, elsősorban a török cégek devizahitel-válsága okozza. A klasszikus közgazdaságtan ilyenkor kamatemelést ír elő, Erdogan elnök és a jegybankot irányító veje azonban unortodox nézeteket vallanak a gazdaságról, ebből pedig komoly válság is lehet, amit az európai bankrendszer is megérezhet.

Pogátsa Zoltán: hosszú távon nagy a baj 

A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád-Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később ezek már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, - véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Lázár János nem lesz miniszter 

Lázár János a következő négy év legfontosabb feladatának a hódmezővásárhelyi és makói emberek képviseletét tartja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hódmezővásárhelyen és térségében hallgatható Rádió 7 Napraforgó című műsorában beszélt erről pénteken.

Lassul a gazdaság, nő az elvándorlás, kiegyezünk Brüsszellel 

Megszorítások, konszolidáció, a fiatalok növekvő elvándorlása, közeledés Brüsszelhez – ezekre a tendenciákra számítanak a Piac&Profitnak nyilatkozó közgazdászok az új kormány következő 1-2 évében. Amiben mindegyik nekünk nyilatkozó szakértő egyetértett, az az, hogy az EU és a világgazdaság pénzbősége nem tart már soká, és a következő néhány évben biztosan lassulni fog a magyar gazdaság növekedése.

Gazdasági kilátások: ez vár az új kormányra 

A magyar GDP 2014-ben, a beruházás és a fogyasztás 2017-ben haladta meg a pénzügyi világválság előtti szintet. Az ipar 2015-ben, a kiskereskedelem 2016-ban, az építőipar 2017-ben érte el ezt, a pénzügyi szektor azonban még most is nagyon messze van tőle.

Ipar: sikersztori magyar csavarokkal 

A magyar ipar – ezen belül is főként a feldolgozóipar – a rendszerváltás utáni gazdasági átalakulás első évtizedének egyik sikertörténete. Azonban a második évtizedre elfogyott a lendület.

Egyszeri, nagyarányú adócsökkentés – átment Trump reformja 

Az amerikai képviselőház megszavazta csütörtökön a nagyarányú adócsökkentést javasló adótörvény tervezetét, amelyről ezután a szenátusban voksolnak majd. A reform azonban inkább marketing, mintsem valódi áttörés.

Csupa szép és jó Trump adóreformja 

Tegnap az USA elnöke, Trump bejelentette a tervezett adóreformot, háromnegyed évvel a beiktatása után. A pozitív dolgok további részletek nélkül ki vannak emelve a kilenc oldalas dokumentumban, míg a „negatív” dolgok részleteit majd később tudhatják meg a vállalkozások.

Orbán: aki dolgozni akar, kap munkát 

Sikerült a munkaalapú gazdaság felépítése, a gazdaság működik, Magyarország olyan ország, amely képes minden polgárának munkát adni, aki dolgozni akar - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamenti őszi ülésszakát megnyitó napirend előtti felszólalásában, értékelve az ország gazdasági helyzetét.

A növekedés csapdái 

A növekedés öröm, siker, de gond és veszély is egyszerre. Nagyot lehet ugrani, de nagyot lehet bukni is, ha nem tudjuk a növekedést folyamatosan menedzselni. A növekedés tempójának követése nem csak a gyorsan növekvő cégek kihívása! A Piac & Profit konferenciáján szakemberek osztották meg a résztvevőkkel a legújabb szemléleteket, gyakorlatokat, módszereket.

Még mindig nem álltunk talpra a pénzügyi válságból 

A munkatermelékenység javulási ütemének folyamatos lassulása a világgazdaság növekedési kilátását terhelő egyik legnagyobb kockázat - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett globális előrejelzésében.

Három évtizede a gazdaság szolgálatában 

Méltó körülmények között, Budapest egyik legszínesebb múltra visszatekintő fürdőjében ünnepelte 30. jubileumi évét Magyarország egyik legrégebbi üzleti szervezete, a Joint Venture Szövetség (JVSZ). Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter, a JVSZ társelnöke is.

Ezek a hivatalok szűnnek meg véglegesen 

Megjelent a kormány határozata a központi hivatalok és minisztériumi háttérintézmények átalakításáról, amely több mint ötven szervezetet érint, köztük megszűnik a NÉBIH, az MVH, a Tisztiorvosi Szolgálat és a Design Terminál is.

Csökkenteni kell az állam szerepét a gazdaságban 

Az eddig elért gazdaságpolitikai eredmények méltatása mellett az állam gazdasági szerepvállalásának mérséklését sürgeti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szokásos éves ellenőrzésének eredményéről pénteken kiadott jelentése.

Sikersztorikat díjazott Varga Mihály 

A magyar kormány az elmúlt évek nehézségei ellenére is mindig a lehetőségekben és nem a korlátokban gondolkodott – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a sikeres vállalkozásokat díjazó ünnepségen. Ahogyan 2013 augusztusa óta minden hónapban, most is beruházói, kis- és közévállalkozói, valamint startup-kategóriában nyújtott át elismerést a tárcavezető.

Egyszerűen túl sok az állam 

Úgy tűnik, jobban aggódnak a hazai szegénység miatt a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) tagvállalatai, mint a kormány. A fórum szerint számos ponton változtatni kell, ha nem akarunk lemaradni.

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitika kellene 

A Moody’s meg fogja vizsgálni a felminősítés lehetőségét Magyarország esetében. Persze ehhez kiszámítható gazdaságpolitika fenntartható növekedéssel, és annak bizonyítéka kell, hogy az államadóság csökkenő pályán van.

Már a kormány is csökkentené a vállalkozások terheit 

A következő időszak feladata az állami bürokrácia csökkentése és a vállalkozások terheinek mérséklése lesz - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Vida Ildikó távozhat a NAV éléről 

Vida Ildikó távozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) éléről, sajtóértesülések szerint már két hónapja beadta a felmondását, most zajlik az átadás-átvétel – értesült az Index NAV-os forrásból. A NAV elnökének feladatait Varga Árpád elnökhelyettes veszi át.

A kormánytól függ, hogy nyereséges lesz egy vállalat? 

A hazai nagyvállalatok eredményességét a kormányzati gazdaságpolitikától, a belföldi kereslettől és az árfolyamváltozásoktól teszik leginkább függővé a cégvezetők – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legfrissebb adataiból.

Jönnek a szakgimnáziumok 

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára közölte, hogy a 2016/17-es tanévtől a szakközépiskolák szakgimnáziumokká alakulnak. Az intézményekben az érettségivel szakmát, plusz egy éves képzéssel pedig technikusi minősítést is szereznek majd a diákok.

Befékeztek a gazdasági reformok 

Magyarországon nem sikerült érdemben javítani az üzleti környezetet az elmúlt években. A BusinessEurope szerint jobb adórendszerre, átlátható közbeszerzésre, a versenyt támogató szabályozásra lenne szükség, de ezek közül egyikben sem léptünk előre.

Sárga lapot osztottak ki Veszprémben a kormánynak 

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben - jelentette ki az időközi országgyűlési képviselő-választás győztese, Kész Zoltán (független) vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Durva eszközzel avatkozna be az árakba a kormánypárt 

A kormánypárt szerint jó ötlet lenne, hogy azokat a vállalkozásokat, amelyek nem csökkentik áraikat az olcsó energiára való tekintettel, támogatások megvonásával büntesse a kormány. Közben az árak egyébként csökkennek.

Már a liftekhez ért az államosítás Magyarországon 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a liftek ellenőrzésének államosítását javasolja. A ma üzemelő liftek közül több ezret teljesen fel kell újítani vagy le kell cserélni 2020-ig a megszigorított biztonságtechnikai előírások miatt.

Elmarad a nyár? Elképesztő előrejelzések 

A britek hivatalosan is elfordulnak az EU-tól, az izlandi Bardarbunga vulkán kitörése miatt pedig az európaiak számára a 2015-ös nyár „elmarad” – tíz elképesztő előrejelzés 2015-re!

Újabb munkahelyek százai vesznek oda 

A dohányipari ellátórendszer átalakításának semmi értelme, de munkahelyek megszűnéséhez vezet. Az egész trafikrendszer egyetlen nyertese a feketepiac, amely bizonyos területeken már az ötven százalékot is elérte.

A parlament elfogadta a 2015-ös költségvetést 

Az Országgyűlés hétfőn 131 igen szavazattal, 62 nem ellenében elfogadta a 2015-ös költségvetést. A tervezetet sok bírálat érte, mivel több ponton is bizonytalan a jövő évi bevételeket illetően.

Már most beállt Budapest a demonstrálók miatt 

A mai napon dőlhet el a dohányipari dolgozók sorsa, akik tüntetnek állásuk megmaradásáért Budapest útjain. A bevezető utakon már most óriási a torlódás és a mai napon megbénulhat a főváros közlekedése.

Vezércsere az Eximnél 

Január elejétől Urbán Zoltán, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. jelenlegi vezérigazgatója veszi át az Exim Bank irányítását. Az új vezérigazgató karrierjét vezető külgazdasági, nemzetközi pénz- és tőkepiaci, valamint tanácsadói pozíciókban kezdte.

Csak a kormány ront a kilátásainkon 

A befektetők körében Magyarországot illetően az óvatos optimizmus uralkodik, amit azonban leront a bizonytalan szabályozói környezet és az állam-kapitalista törekvések jelenléte. Európának van esélye a kilábalásra, tőlünk keletre mindent az orosz fenyegetés árnyékol be.

Négy dolog, ami miatt hátrányba kerülhetünk 

Pörgethetnék a szolgáltatóközpontok a hazai GDP-t, de a kiváló adottságok kiaknázását a gazdaságpolitikának is támogatnia kellene. Hazánk jelenleg jó helyzetben van a régióban, de hamar elvesztheti előnyét.

Kevesebb adót, kevesebb közmunkást! 

A választások után az eddigi gazdaságpolitika konszolidációját, a költségvetési fegyelem fenntartását jósolják az elemzők. A vállalkozók és a munkaadók a kkv-k erősítését, beszállítói programok indítását várják a harmadik Orbán-kormánytól.

Honnan lesz itt növekedés? 

Már abban sem volt egyetértés a Növekedés 2013 konferencia előadói között, hogy van-e vagy nincs fordulat a növekedésben. A Privátbankár által szervezett konferencián a gazdaságpolitikai döntéshozók és az üzleti élet vezető szereplői mellett a magyar közgazdaság tudomány e területtel foglalkozó, külföldön is elismert, legjelesebb képviselő mondták el véleményüket.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Cégblog

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én 

Rengeteg üzlet már biztosan zárva lesz, de hogy döntött a hipermarket?

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben?

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben? 

Az év vége nem csak a lecsendesedés, de a számvetés és tervezés időszaka is, ez pedig különösen igaz az üzleti életben.

Társadalom

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok 

A vállalat idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo