Családvédelmi akcióterv: az ördög a részletekben rejlik

Tegnap Orbán Viktor az évértékelő beszédében jelentős szociálpolitikai intézkedéseket jelentett be. Az intézkedések első olvasata pozitív, valóban segíthetnek javítani a demográfiai mutatókon, de érdemes lesz megvárni a részleteket. Az ingatlanpiacnak újabb lökést adhat az intézkedéscsomag.

A magyar társadalom öregszik, a lakosság átlagéletkora nő, és csökken a népességszám. (Ez nem csak magyar probléma.) A rendszerváltás idején 10 millió 374 ezer ember élt Magyarországon, 2008-ban, a gazdasági válság kezdetekor 10 millió 45 ezren, ma már csak 9 millió 798 ezren vagyunk. Nagyobb időtávban nézve, az átlagéletkor 36,1 év volt a rendszerváltás idején, aztán 2008-ban 39,4 év, míg 2016-ban már 41,9. Azaz majdnem 6 évet „öregedett” a társadalom. Ez a környező országokban mindenhol alacsonyabb. (Az is igaz, hogy az elöregedő társadalom új piaci réseket hoz létre.) Ez a helyzet egyrészt azt eredményezi, hogy 2050 körülre nyolc-nyolc és félmilliósra csökken a magyar lakosság, de már sokkal korábban, sokkal kézzelfoghatóbb eredménye lesz: a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válása.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor az idei évértékelőjében jelentős szociálpolitikai intézkedéseket jelentett be. (A miniszterelnök tavaly is ezt a témát tette meg beszéde középpontjául.)

Ennek értelmében bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.

Bővítik a csok kedvezményes hitelét. Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három- és többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják.

Eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át.

Kép: Pixabay

Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól.

Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. A legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

Orbán Viktor arról is beszélt, megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

Mi kell a demográfiai fordulathoz?
Az új kormány alakulása óta többször elhangzott, hogy demográfiai fókuszú kormányzás várható. A politika középpontjában a gyerekvállalás ösztönzése, a népességfogyás megállítása lesz. A probléma valóban égető: Magyarországon a világon egyik leggyorsabb a népesség természetes fogyása, termékenységi rátánk (vagyis az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek száma) 1,4, ami aligha lesz képes arra, hogy kompenzálja a társadalom elöregedését.
Hetedik pontként említette, hogy bevezetik a nagyszülői gyedet, így ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.

Bejelentette a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítését, közölve: minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén.

Az ördög a részletekben rejlik

Az Erste elemzőinek első pillantásra úgy tűnik, hogy a tervezett lépések alkalmasak lehetnek a szülési kedv növelésére. Ugyanakkor az ilyen intézkedések hatását nehéz megbecsülni. Például Lengyelországban az 500 zlotys explicit pénzjuttatás gyerekenként ugyan növelte a termékenységi rátát, de a népességfogyást nem tudta megállítani. Nyilván a népességfogyás megállításában a bölcsődei férőhelyek számának növelésén túl az ellátórendszerek javítása is fontos (lenne). Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy az intézkedéscsomag nem fog túlzott terhet okozni a költségvetésnek.

Például a 10 millió forintos támogatott hitel a 40 év alatti hölgyek esetében a házasságkötés alkalmából, mintegy 30 milliárd forintra rúghat az első évben, ami kevesebb, mint a költségvetés 0,1 százaléka. Ugyanakkor a nagyszülők jogosultsága a gyedre akár még pozitív is lehet a költségvetés számára, hiszen a nagyszülők sok esetben nyugdíjasok, míg a dolgozó szülő adóbevételeket generál a költségvetésnek. A részvénypiacra egyelőre sem költségvetési oldalról, sem hitelezési oldalról nem látni komolyabb hatást.

Adócsökkentést a nőknek
A társadalom nem honorálja kellőképpen a nők gyermekvállalását, ezt a jövedelemadóban kompenzálni kellene – véli Kopátsy Sándor, történész-közgazdász. A Piac & Profit egyik alapítóját Yuvel Noah Harari Sapiens című könyve inspirálta, hogy a nemek közti egyenlőtlenséget tűzze tollhegyre cikkében, amelyet változtatás nélkül közlünk.
Az ingatlanpiacra jó hatással lehet

A Duna House gyorsjelentése szerint újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak a csok kedvezményes hitelének bővítése. A tegnapi kormányzati bejelentés alapján a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják a családi otthonteremtési kedvezmény által nyújtott államilag támogatott hitel lehetőségét.

A használt lakásokra kibővített kedvezményes hitel óriási lendületet jelenthet az ingatlanpiacnak, hiszen a tranzakciók jelentős része az egyre bővülő építkezések ellenére is a használt lakások piacán zajlik. 2018 első három negyedévében például az eladott lakásoknak mindössze 3,4 százaléka volt új építésű a KSH adatai szerint. Ráadásul a használt lakásokhoz az emelkedő árak mellett is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az új építésűekhez. A különbséget jól mutatja, hogy a fővárosban használt lakások esetében panellakásokat még találunk 500 ezer forint alatti négyzetméteráron, míg az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 700-800 ezer forint körül mozog. A használt lakások felé bővített kedvezményes hitel lehetősége szociális szempontból tehát sokat segíthet a gyerekes családok azon rétegén, akik eddig nem tudtak, mertek új építésű lakás vásárlásába belefogni.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo