Újabb munkahelyek százai vesznek oda

A dohányipari ellátórendszer átalakításának semmi értelme, de munkahelyek megszűnéséhez vezet. Az egész trafikrendszer egyetlen nyertese a feketepiac, amely bizonyos területeken már az ötven százalékot is elérte.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: MTI, Fotó: Marjai János

A megszavazott intézkedések egyértelműen rossz példaként szolgálnak a magyarországi befektetéseket fontolgató, külföldi tulajdonú vállalatok számára, és jelentős negatív hatásai lesznek a magyar gazdaságra nézve: munkahelyek szűnnek meg, és a feketepiac térnyerése miatt számottevő adóbevételtől eshet el az állam. Mindemellett komolyan megkérdőjelezhető, hogy az elfogadott integrált dohány-kiskereskedelmi ellátóról szóló törvényjavaslat megfelel-e az uniós, illetve a hazai jogszabályoknak, így a javaslat megszavazása Magyarországot további jelentős jogi kihívások elé állíthatja – figyelmeztetnek közös közleményükben iparági szereplők.

Az idei adóváltozások sok ponton érintenek bizonyos gazdasági szereplőket.

A várhatóan kevésbé hatékony, integrált dohány-kiskereskedelmi ellátó felállítása az iparági szereplők által eddig sikeresen működtetett közvetlen dohánytermék-értékesítési rendszerek megszűnését eredményezi, amelyek jelenleg hozzávetőlegesen összesen 800 munkavállalót foglalkoztatnak, és amelyek – többek között – az IT rendszerek, a járműállományok, a raktárak és a logisztika működtetésén keresztül több milliárd forint összegű beruházást jelentenek a hazai piacon. (A vasárnapi nyitvatartás megtiltása miatt a kiskereskedelemben is elveszhet több ezer állás.) A fenti súlyos hatások ellenére a megszavazott változások semmilyen olyan gazdasági vagy egészségügyi előnyt nem képesek elérni, amelyek ellensúlyozni tudnák az elfogadott javaslat negatív gazdasági hatásait.

A kereskedelmi árrés növelése jelentősen növeli a dohányvállalatok terheit, közvetetten kellő táptalajt biztosítva ezzel a feketepiac burjánzásának, amelynek aránya Magyarország egyes településein már jelenleg is meghaladja az 50 százalékot. A legális piac zsugorodása pedig tovább nehezíti majd a már most is küszködő dohánytermék-kiskereskedők életét.

Az iparági szereplők készek támogatni minden ésszerű és hatékony szabályozásokra irányuló kormányzati kezdeményezést, azonban sajnálatos módon a megszavazott törvényjavaslat nem felel meg ezeknek az alapvető kritériumoknak. A törvényi változások következtében a sikeresen működő értékesítési hálózatok jelentős számú munkahely megszüntetése árán kerülnek felszámolásra, bevételektől és befektetésektől fosztják meg Magyarországot, mindezt anélkül, hogy a szabályozás bármilyen bizonyított egészségügyi vagy a gazdaságot érintő negatív hatásokat ellensúlyozó előnnyel bírna.

Jön a művirágadó , de vissza is lehet igényelni
2015 januárjától jellemzően növekednek a termékdíjtételek, és új termékdíj-köteles termékek jelennek meg. Díjköteles lesz az irodai papír, a művirág, de a mosópor és a szappan is. Ám a cégek vissza is igényleheti a termékdíjat – de nem minden esetben.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo