hirdetés

Még mindig nem álltunk talpra a pénzügyi válságból

A munkatermelékenység javulási ütemének folyamatos lassulása a világgazdaság növekedési kilátását terhelő egyik legnagyobb kockázat - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett globális előrejelzésében.
hirdetés

A nemzetközi hitelminősítő a 16 oldalas, 123 gazdaságra kiterjedő tanulmányban hangsúlyozza, hogy a termelékenység növekedése az általános gazdasági teljesítmény, a vállalati jövedelmezőség és az államháztartási adóalapok elsődleges meghatározó tényezői közé tartozik - írja az MTI.

Kép: SXC

A Moody's közölte: alapeseti előrejelzése szerint a világgazdaság növekedési üteme az idén - nem GDP-súlyozással számolva - 3,1 százalékra, 2018-ban 3,5 százalékra gyorsul a tavaly mért 2,7 százalékról. A cég várakozása szerint a fejlett ipari gazdaságok zömében stabil ütemű marad a növekedés, és több feltörekvő piaci gazdaság is lendületre kap az utóbbi néhány év lassulása után.

A hitelminősítő szerint azonban a jelenlegi ciklikus fellendülése ellenére a világgazdasági növekedés a 2017-2018-as időszakban jelentősen elmarad a globális pénzügyi válság előtt mért ütemektől, elsősorban a munkatermelékenység növekedésének lassulása miatt.

A Moody's számítási modellje arra vall, hogy a világgazdasági növekedés éves átlagos üteme a válság óta eltelt időszakban hozzávetőleg 1,3 százalékponttal maradt el a recessziós évek előtti globális ütemektől, és ennek az elmaradásnak a kétharmadát okozhatta a munkatermelékenység növekedési sebességének visszaesése.

A globális termelékenységnövekedés éves átlagos üteme a pénzügyi válság előtti időkben mért 2,6 százalékról a válság óta eltelt időben 1,7 százalékra lassult - áll a Moody's csütörtöki tanulmányában.

Csak 7 százalék tart a csődtől
A hazai vállalkozások több mint kétharmadának jó irányba mennek a dolgai, sőt szeretnének tovább növekedni – derül ki az OTP Business legutóbbi, 1270 pénzügyi döntéshozó megkérdezésén alapuló reprezentatív kutatásából. A stagnálás a magyar cégek csupán negyedére jellemző, és mindössze 7 százalék látja úgy, hogy akár csődbe is mehet.
Az elemzés szerint a termelékenységnövekedés üteme hosszú évek óta hanyatlik, de különösen kirívó a lassulás a globális pénzügyi válság óta, és a jelenséget több tényező magyarázza. A legfőbb okok között van a gyenge beruházási aktivitás a válság utáni időszak korlátozott hitelkínálati környezetében, valamint az üzleti szektorban mérhető erőteljes borúlátás és a megnövekedett gazdasági-szakpolitikai bizonytalanság.

Mindez távol tartotta a beruházási tőkét a magasabb kockázatú, egyben magasabb hozamú beruházási programoktól, amelyek pedig a termelékenységnövekedés legfőbb hajtóerői - áll a Moody's elemzésében.

Más nagy londoni házak a jelentős globális növekedési kockázatok közé sorolják az amerikai gazdaságpolitika bizonytalanná válását is.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics által elvégzett legutóbbi globális kockázati felmérés szerint a vizsgálatba bevont befektetési társaságok 45 százaléka - a válaszadók legnagyobb egyedi csoportja - nevezte a következő két év legnagyobb kockázati tényezőjének azt a lehetőséget, hogy Donald Trump amerikai elnök intézkedései kereskedelmi háborúhoz vezetnek.

Az Oxford Economics egy negyedévvel korábbi  hasonló felmérésben a résztvevőknek még csak a 27 százaléka tartotta ugyanezt a fő világgazdasági kockázatnak.

A cég újabb vizsgálata szerint az amerikai gazdaságpolitika okozta kereskedelmi háború lehetőségét a válaszadók 76 százaléka sorolta a három legnagyobb globális kockázati tényező közé az eggyel korábbi felmérésben kimutatott 54 százalék után.

hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo