Devizaolimpia és dotkomlufi – Piaci összefoglaló

A devizaolimpia elmúlt heti nyertese egyértelműen a forint volt, miután a júniusi 307-es HUF/EUR szint óta 10 százalékot izmosodott fizetőeszközünk a közös valutával szemben.  Ez idén a második ilyen produkció, legutóbb januárban sikerült 324-ről 290 alá esnie, pedig piaci elemzők szerint az eurózóna válsága még korántsem ért véget, és az Egyesült Államokban újra kialakuló dotkomlufival riogatják a befektetőket.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Miért erősödött a forint?

Ha az okokat kutatjuk, akkor egyértelműen a megváltozott kormányzati kommunikáció áll az erősödés hátterében, nevezetesen az IMF megállapodást jelenleg majdnem biztosra veszi a piac. Ezt még megfejelte a június óta tartó pozitív nemzetközi hangulat, így sikerült megközelíteni a 275-ös szintet. A jelenlegi euró árfolyam átmenetileg indokolt, ha a kormányzati kommunikációnak van alapja, és ősz elejére összejön a megállapodás. Amennyiben a tárgyalások elhúzódnak, úgy meglátásunk szerint a piac jócskán előreszaladt. Ennek technikailag az az oka, hogy nagyon nagy mennyiségű euró melletti fogadást - részben fedezeti pozíciót - likvidálhattak ki egy jellemzően alacsony forgalmú, illikvid piacon, így nagyon rövid idő alatt nagyon nagymértékű árelmozdulás következett be - derül ki a Solar Capital Markets Zrt. közleményéből.


A forint árfolyamának változása - Forrás: Solar Capital

 A technikai elemzés alapján az mondható el, hogy a másfél hónapig érvényes 284-290-es sávból július végén letört az árfolyam, és egészen a 275-ös támaszig esett (a cikk írásakor). 275-nél húzódik ugyanis a 2008-ban indult forint gyengülési trend alsó támaszvonala. Ennek letörése legfeljebb pár nap erejéig elképzelhető, hiszen az várható, hogy 270 közelében a jelentős magyar állampapír portfoliót tartó külföldi befektetők ismét elkezdik építeni majd fedezeti célú euró vételi pozícióikat, nem is beszélve a spekulatív longokról. Jelenlegi elképzelésünk szerint a kormány egyik középtávú gazdaságpolitikai célja az alacsony kamatszint (jegybanki alapkamat) kialakítása lehet, ami a forintot később gyengülő pályára állítja majd.

Ezek alapján, valamint a történelmi tény szerint (a tőkepiacokon mindig van korrekció), olcsónak tűnik az euró 280 alatt mind rövid-, mind középtávon. Jelenleg egy kis korrekció esetén a 284 lehet az első ellenállás, majd pedig a 290, mely július során háromszor akadályozta meg a forintgyengülést - írja a Solar Capital Markets.

Nincs még vége az eurózóna válságának

Miután a múlt hét végén a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottságnak, az Európai Központi Banknak (EKB) és az USA munkanélküliségi jelentésének sikerült felkorbácsolni a helyzetet, ez a hét inkább a megfontoltság jegyében kezdődött - véli Neil Staines, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

„Több fontos mozzanat következtében a piacon jelentős mennyiségű pozíció zárása történt meg, és ahogy már pénteken is jeleztem, a Mario Draghi, EKB-elnök által bejelentett intézkedések nyomán az euró árfolyama újabb korrekción eshet át (ha a bejelentés részletei nem okoznak csalódást). Én rövidtávon inkább arra szavazok, hogy a közös európai valuta továbbra is gyarapodni fog. A hosszabb táv pedig jellegét tekintve teljesen mást mutat, mert ugyan az eurózóna megpróbáltatásai még korántsem értek véget, Draghinak mintha sikerült volna helyezkedésével eltalálni a helyes irányt" - írta a szakértő.

Mi a spanyol mentőcsomag ára?

Úgy tűnik, a spanyolok kimentésének kérdésére az újonnan megválasztott többségi spanyol kormány nem tud egyszerű választ találni. A múlt héten Draghinak sikerült bizonyos értelemben Mariano Rojoy miniszterelnököt sarokba szorítani, amikor megerősítette, hogy az eurót „bármi áron" igyekszik megóvni. Mára már csupán egyetlen tényező, a költség az akadálya annak, hogy Spanyolország nem kerül azonnal a mentőcsomaggal vagy programmal támogatott országok hírhedt csoportjába - Draghi a rangsor „körülményeit" és a mentőcsomag feltételeit a következő hetekre ígérte.

Persze nem minden szól Spanyolország ellen. Mario Draghi vállalta ugyanis, hogy az EKB a hozamgörbe rövidtávú szakaszát veszi majd célba annak érdekében, hogy a monetáris politika „transzmissziós mechanizmusa" továbbra is érvényesülhessen, és ennek nyomán a spanyolok a következő két évre a július végi közel 7 százalék helyett, most mintegy 3,25 százalékon tudnak hitelhez jutni. A hozamok hosszabb távon is csökkenésnek indultak, mert a piac megnyugodva vette tudomásul, hogy az EKB a vevői oldalon feltételezhetően közbelép, ha a helyzet romlana (és emiatt erőteljesen meglódulna az esélye annak, hogy Spanyolországnak haladéktalanul mentőcsomagot kell kérnie). A piac bizonyos fokig már beárazta a spanyolok megmentését, vagy legalábbis elvetette annak a hosszabb távú kockázatnak a lehetőségét, hogy Spanyolország kiszorul a pénzügyi piacokról.


Fizeti az eurózóna a spanyol mentőcsomag árát - Kép: SXC

Némileg általánosabb értelemben Mario Draghi meglehetősen ravasz tettet hajtott végre, amikor az eurózóna német táborának ideológiai és alkotmányos ellenvetéseit azzal kerülte meg, hogy kitartóan a „transzmissziós mechanizmust" helyezte középpontba, és így a régió többi országának széleskörű támogatása mellett ki tudott térni a maastrichti szerződés mentőcsomagot tiltó rendelkezése alól - vélte Neil Staines.

Enyhülő euró eladás?

A világ másik sarkából a svájci jegybank (SNB) kedd reggel hozta nyilvánosságra a devizatartalékra vonatkozó júliusi adatait, melyek szerint a nyári hónap alatt a tartalék növekedése mintegy 30 milliárd frankra esett vissza, ami mellesleg a tartalékok diverzifikációjának fenntartása érdekében az euró egyéb (nem svájci frank) keresztárfolyamaiban csökkentheti az eladási nyomást.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt néhány kereskedési szakaszban a font védekezésre kényszerült, és a dollár-viszonylatban megvalósuló nagyobb eladás ellenére a GBP/USD a sávon belül maradt. A Standard Chartered körüli feszültség nem tesz ugyan jót a brit bankok megítélésének, de az elszámolást itt elszigetelten tanácsos elvégezni. „Az EUR/GBP esetében véleményem szerint hamarosan folytatódik a csökkenő trend, csakhogy ma már van esély további korrekcióra is, mert a pozíciók zárása és a kockázatból való menekülés folytatódik" - írta a piaci elemző.

Alaptalanok a félelmek az új dotkom-buboréktól

A frissen tőzsdére lépett internetes cégek egy része nem váltotta be a befektetők reményeit, a Facebook vagy éppen a Zynga például számos magyar rajongójának is csalódást okozott. A Nasdaqon forgó technológiai részvények jelentős része azonban vonzó befektetési célpontnak számít mind a relatív értékeltség, mind az átlagon felüli profitnövekedési képesség tekintetében - derül ki a KBC Equitas elemzéséből.

A Nasdaqon kereskedett közel 3000 részvény közül legalább egy tucatnyit csaknem mindenki ismer, hiszen a legnagyobb amerikai technológiai és internetes cégek többsége erre a tőzsdére vezette be részvényeit. Az olyan nagyágyúk, mint az Apple, Microsoft, Google vagy eBay mellett ugyanakkor rengeteg egyéb ígéretes lehetőséget is kínál ez a piac az amerikai részvények iránt érdeklődő befektetőknek.

Vonzó növekedési kilátások

A Nasdaqon forgó részvények átlagos értékeltsége „hagyományosan" magasabb volt az elmúlt években, mint a szélesebb részvénypiacokat megtestesítő S&P500 index komponenseié. A relatív felülértékeltséget a látványos növekedési potenciál tehette indokolttá, hiszen a Nasdaq Composite index elemei között többségben vannak az átlagon felüli profitnövekedésre képes részvények.

Ez a látszólagos túlértékeltség ugyanakkor mára eltűnt, az átlagos előretekintő P/E mutató a Nasdaq Composite és az S&P500 komponenseire lényegében megegyezik, miközben az elemzők által prognosztizált növekedés terén továbbra is a Nasdaq vezet. Sőt, az elmúlt évben nagyobb ütemben emelkedtek a Nasdaq cégeivel szembeni profitvárakozások, mint a szélesebb részvénypiacok esetében.

Mindebből következik, hogy egy tartósabb emelkedő trend esetén a Nasdaq összességében felülteljesítheti a szélesebb amerikai részvénypiacokat, így érdemes lehet ezen a tőzsdén keresni befektetési célpontokat - vélik a KBC Equitas elemzői. Alátámasztani látszik ezt, hogy 2012-ben az optimista hangulatú időszakban rendre a technológiai szektor és a Nasdaq indexei álltak az emelkedés élére, emellett idén a Nasdaq Composite 14,8 százalékos emelkedést hozott össze, szemben az S&P500 9,7 százalékával.


Nasdaq arfolyamok - Forrás: KBC Equitas

Új dotkom-lufi?

Az általában véve kedvező növekedési kilátások mellett különös figyelem övezi az internetes szektor cégeit, amelyek nagy számban találhatók a Nasdaqon jegyzett vállalatok között. A 2011-2012-ben felélénkülő kibocsátási hullám a következő negyedévekben folytatódhat, ami újabb izgalmas sztorikkal látja el a befektetőket.

A frissen tőzsdére lépett internetes cégek egy része, mint a Groupon, Zynga vagy a legnagyobb durranásnak számító Facebook ugyanakkor egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és jelentős árfolyamesést szenvedett el. Emiatt sokan új „dotkom-buborék" emlegetnek, a 2000-es évek elejének nagy „internetrészvény-mániájára" és az azt követő összeomlásra emlékeztetve.

„Nem hiszem, hogy logikus lenne új buborékról beszélni a technológiai szektorban, hiszen az átlagos értékeltségek egyáltalán nem elrugaszkodottak, és ezeknél a részvényeknél éppen a tőzsde kíméletlen korrekciós képességét látjuk működni. Szó sincs elvakult befektetőkről." - hangsúlyozza Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője, hozzátéve, hogy több olyan internetes cég is debütált a tőzsdén az elmúlt évben, amelyek egyfelől tekintélyes árfolyam-emelkedést éltek át, másfelől a cégek gyorsjelentései sem okoztak eddig csalódást a befektetőknek. Ilyen társaság például a LinkedIn vagy a Nasdaqon forgó és év eleje óta több mint 70 százalékot emelkedő Zillow.

Széles a kínálat

A Nasdaqot hagyományosan a technológiai részvények tőzsdéjeként ismerik a befektetők, pedig ezen vállalatok mellett a kínálat egyharmadát alapvető és ciklikus fogyasztási javakat előállító társaságok, további egyötödét pedig kis és közepes pénzügyi szolgáltatók adják, de találhatunk ipari vagy energiatermelő társaságokat is a parketten. A skála széles a kis- és közepes kapitalizációjú vállalatoktól az óriáscégekig.

Az USA-beli tőzsde most a kisbefektetők számára is könnyebben elérhető, a KBC Equitas augusztusban egy hónapon át jelentősen csökkenti a kereskedés költségeit. Minden Nasdaqon végzett tranzakció díja csupán 4 dollár 10 ezer dolláros volumenig, afelett is szinte jelképes, 0,04 százalékos a jutalék egész hónapban.

„Szeretnénk mindenkinek lehetőséget biztosítani arra, hogy kipróbálhassa, milyen érzés az Apple-höz vagy az Amazon.com-hoz hasonló nagyágyúk részvényeivel kereskedni." - mutat rá Takács Szabolcs, a KBC Equitas üzletfejlesztési igazgatója.

A KBC Equitas az akcióval ünnepli, hogy egy évvel ezelőtt, 2011 nyarán vezette be online rendszereibe a külföldi piacokat, köztük a meghatározó amerikai tőzsdéket, így a Nasdaqot is. „Mára a magyar tőzsde mellett 19 külföldi piacon tudnak az ügyfeleink 1-2 kattintással kereskedni New York-tól kezdve Brüsszelen át egészen Varsóig. Az elérhető piacok száma fokozatosan nőtt az elmúlt évben, s a jövőben is tovább bővül majd a kínálat" - jelezte Takács Szabolcs.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo