Fortélyos félelem igazgat

A befektetőknek rá kellett döbbennie, hogy az ESM használatának vannak még akadályai. Nevezetesen, a német alkotmánybíróságnak még meg kell vizsgálnia, hogy a német törvényekkel összhangban van-e az ESM működése. Ha ez néhány hetet vesz csak igénybe, akkor nincs baj, de ha hónapokat, akkor a segélymechanizmus megakadhat. Nahát, most ettől is lehet félni.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Persze a globális lassulás az AMD és az Applied Materials árfolyamán látszott meg a legjobban. Az előbbi két számjegyű, százalékban kifejezett csökkenést produkált arra, hogy a második negyedéves eredménye elmarad a várakozásoktól. Az utóbbi (melynek éves eredménye nem fogja elérni a korábban tervezettet) szinte alig, csak néhány százalékot esett. Ezek igazán rossz hírek, hiszen azt mutatják a „chip" gyártáson keresztül (amely szinte már mindenhova kell), hogy a lassulás bizony kézzelfogható az értékesítésekben is.

Így azon se csodálkozzunk, ha a tegnapi technikai emelkedést követően, ma az eladók lesznek az urak a parketten. Persze azért nem számítunk nagy mozgásra, így nyár derekán.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

 Eséssel indult a kereskedés a tengerentúli piacokon, csak az utolsó fél órában kapcsoltak hegymenetbe az indexek, ennek ellenére mínuszban zárták a kereskedést (Dow -0,65%, Nasdaq -1%, S&P500 -0,81%).

Az S&P szektorindexek közül valamennyi eséssel zárta a kereskedést, a vesztesek közé az ipar (-1,6%) és az alapanyagok (-1,4%) tartoztak.

Fontos makroadat nem látott tegnap napvilágot, főként a gyorsjelentésekkel kapcsolatos várakozások mozgatják a piacokat.

Az Alcoa várakozásoknak megfelelő eredménye ellenére 4,1%-os mínuszban zárta a kereskedést.

AZ AMD profitwarningot tett közzé, a menedzsment a második negyedévre bevételcsökkenést jelentett be. A korábbi 3%-os növekedés helyett 11%-os csökkenésre számít a vállalat az első negyedévhez képest. A papír árfolyama 11,3%-ot veszített értékéből.

Olaj, arany:

Látványos esés bontakozott ki az arany piacán, az árfolyam a nap elején még pluszban is járt (1.587 dollárról 1.601 dollárig emelkedett), majd hirtelen irányt váltott és 1,3%-os mínuszban 1.567 dolláron zárta a kereskedést. A reggeli kereskedésben korrekció indult, és 1.576 dollárig emelkedett az árfolyam.

Tegnap ismét negatív irányba fordult a kőolaj árfolyama, és 86 dollárról a 30 napos mozgóátlagig, (83,4 dollár) zuhant.

Ma publikálják a készletadatokat, kőolaj terén 1,37 millió hordó csökkenésre, míg benzin terén 500 ezer hordós emelkedésre számítanak az elemzők.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Mario Monti olasz miniszterelnök elképzelhetőnek tartja, hogy országának ismételten szüksége lesz a válságkezelő alap igénybevételére. Ezek szerint tovább húzódik az európai gazdasági válság megoldása. Ennek megfelelően (a kedvezőtlen amerikai vállalati hírek ellenére is) erősödött a dollár, és 1,231-ről 1,225-re változott az EUR/USD árfolyam jegyzése.

Az EUR/HUF jegyzésében csak kismértékű változás történt. A forint minimális mértékben gyengült, ezáltal 288,2-ről 288,5-re növekedett az árfolyam.

Távol-Kelet:

Az egy hete tartó lefelé mutató trend továbbra is kitart és ismételten negatív tartományban tartózkodnak az indexek. A Nikkei 0,55%-ot, a Hang Seng 0,32%-ot, a Shanghai 0,07%-ot veszített az értékéből.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo