Európai bizottság cikkek

hirdetés

A szervizek feltámasztásán dolgozik az Európai Bizottság

A szervizek feltámasztásán dolgozik az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a hibás termékek javítását ösztönözné csere helyett.
Modern COCOM-lista az Európai Bizottság tizedik szankciócsomag tervezete

Modern COCOM-lista az Európai Bizottság tizedik szankciócsomag tervezete

Ukrajnai háború - Az Európai Bizottság bejelentette az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagra vonatkozó javaslatát.
Baj van a kedvezményes árakkal

Baj van a kedvezményes árakkal

Európai Bizottság: az online üzletek 43 százaléka uniós szabályokat sértett az adventi időszakban.
Európában döbbenetes eredményeket ér el Magyarország áfabeszedésben

Európában döbbenetes eredményeket ér el Magyarország áfabeszedésben

Döbbenetes a magyar áfafegyelem.
Szigorodhatnak a lakáskiadás szabályai

Szigorodhatnak a lakáskiadás szabályai

Az Európai Bizottság rendeletjavaslatot fogadott el a rövid távú szálláshelykiadás átláthatóbbá tételére és a hatóságok támogatására.
hirdetés
Ársapkát húznak Putyin fejére

Ársapkát húznak Putyin fejére

Először Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be, hogy eljött az ideje az árkorlátnak az Európába irányuló vezetékes orosz gáz esetében, délután pedig a G7 csoport pénzügyminiszterei döntöttek az orosz kőolaj árának korlátozása mellett.
Történelmi mélyponton az európaiak hangulata

Történelmi mélyponton az európaiak hangulata

Júliusban a tavaly februári szintre esett vissza az euróövezet gazdasági hangulatindexe, a fogyasztói hangulatindex pedig új mélypontot ért el az Európai Bizottság felmérésében.
Szijjártó Péter hivatalos javaslatot vár Brüsszelből

Szijjártó Péter hivatalos javaslatot vár Brüsszelből

A kormány várja a hivatalos javaslatot az Európai Bizottságtól (EB) a gázfelhasználás csökkentéséről - mondta a külgazdasági és külügyminiszter egy interjújában.
Elküldte a kormány az Európai Bizottságnak 4 éves gazdasági tervét

Elküldte a kormány az Európai Bizottságnak 4 éves gazdasági tervét

Továbbra is magas ütemű gazdasági növekedéssel, valamint az államadósság és a költségvetési hiány folyamatos csökkentésével számol a kormány a következő négy évben – áll a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programban. A tárca 4,3 százalékos gazdasági növekedést, a bruttó hazai termék 4,9 százalékára csökkenő költségvetési hiányt és 76,1 százalékára javuló államadósságot jelez az idei évre.
Lapítsunk tovább vagy ne Ukrajna ügyében?

Lapítsunk tovább vagy ne Ukrajna ügyében?

A magyar társadalom megosztott abban a kérdésben, hogy hogyan kellene viszonyulnunk az ukrajnai háborúhoz. Két rossz út között lehet választani. Vajon mégis melyik mellett szól több, vagy kevesebb érv?
hirdetés

Kétfrontos háborúban a forint

Az ukrajnai háborút követően most Brüsszel felől érte támadás a forintot. Az uniós pénzek esetleges elmaradása egyáltalán nem tetszik a befektetőknek.

Újabb front - az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálatot indított a Gazprom ellen

Az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálatot indított, ezzel egyidejűleg előre be nem jelentett ellenőrzéseket végzett több, a földgázellátással, -szállítással és -tárolással foglalkozó németországi vállalat telephelyén, mert a gyanú szerint megsérthették a piaci erőfölénnyel való visszaélést tiltó uniós versenyszabályokat - közölte a brüsszeli testület.

Kevesebben haltak meg az utakon a járványnak köszönhetően

Tavaly lényegesen kevesebben vesztették életüket az Európai Unió útjain, mint a koronavírus-járvány előtt; Magyarországon szintén csökkent a halálos kimenetelű közúti balesetek száma - derült ki az Európai Bizottság a 2021-ben bekövetkezett halálos kimenetelű közúti balesetekről készült jelentéséből.

Szereti a rögös túrót? Nemzetközi karrier előtt a magyar különlegesség

A Tej Terméktanács 70 százalékos vissza nem térítendő támogatásban részesül „A hagyományosan sokszínű Rögös túró - élmény az édestől a sósig és a főfogástól a desszertig” című 330 millió Ft összköltségvetésű kétéves programjának végrehajtására.

Adattovábbítás külföldre, fontos szabályok

2018. május 25-től kell alkalmazni hazánkban is a GDPR-t, ezért úgy gondolom, hogy az eltelt három évben a vállalkozások már tisztában vannak az adatkezelők és az adatfeldolgozók általános feladataival és megkötötték azokat a GDPR hatálya alatt álló adatfeldolgozói vagy közös adatkezelői megállapodásokat, amelyek szükségesek az ilyen adatkezelésekhez és adattovábbításokhoz.

Elkezdődött - napi 1 millió eurót kell fizetnie Lengyelországnak a jogállami normák megsértése miatt

Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működése ügyében hozott döntésének - erősítette meg Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Nagyon rossz hír - kilenc hónaponként kell majd oltakozni

Az Európai Bizottság kilenc hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan - közölte a brüsszeli testület. A szabály február elsejétől lép életbe.

Élet a koronavírus után: így akarja állni a számlát az EU

Az Európai Bizottság 2022 januárja és júniusa között 50 milliárd euró összegű hosszú lejáratú kötvényt bocsát ki a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítás finanszírozása céljából, amit rövid lejáratú uniós kincstárjegyek egészítenek majd ki - közölte a brüsszeli testület kedden.

Nagy befektetésre készül az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság pályázati felhívást tett közzé a 1,5 milliárd eurós költségvetésű uniós Innovációs Alap keretében.

Adóügyek: a magyar cégek véleményét kéri az EU

Az Európai Bizottság a határokon átnyúló adóügyek egyszerűsítéséhez az uniós kis- és középvállalkozások véleményét kéri.

Dübörög az EU a kötvénykibocsátás felé

Az Európai Bizottság jóváhagyta kedden a zöldkötvény-kibocsátási keretet, amivel fontos lépést tett 250 milliárd euró értékű zöldkötvény tervezett kibocsátása felé.

Extra védelem: új stratégiát fogadott el az EU

Az Európai Bizottság vegyi stratégiát fogadott el, amely az egészség és a környezet veszélyes anyagokkal szembeni védelem fokozására, valamint a vegyi anyagok biztonságos és fenntartható innovációjának ösztönzésére fókuszál, céljai között szerepel, hogy környezetbaráttá tegye az európai vegyipart - közölte az uniós bizottság.

Az EU globális megoldása a COVID-19 krízisre

Ha a koronavírus veszélyt jelent egy országra, akkor minden országra veszélyt jelent.

Jön a szigorítás – erre kell készülnie az európai autósoknak

A tisztább és biztonságosabb közlekedés érdekében a keddtől érvénybe lépő új szabályok révén szigorodik a korábbi típusjóváhagyási és a teljes európai piacfelügyeleti rendszer, fokozódik a vizsgálatok minősége és függetlensége, valamint erősödik az uniós piacon már forgalomban lévő gépkocsik ellenőrzése - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Élet a vírus után: összeül az EU

A koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről tanácskoznak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői a pénteken videokonferencia keretében megkezdődött egynapos uniós csúcstalálkozón.

Indul a pályázat – most erre ad pénzt az EU

Az Európai Bizottság szerdától elérhetővé teszi negyedik, egyben utolsó pályázati felhívását az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról - közölte az uniós bizottság kedden.

Koronavírus: öt kategóriában juthatnak a vállalkozások állami támogatáshoz az Európai Bizottság szerint

Tekintettel a koronavírus-járvány miatt elszenvedett gazdasági károkra az Európai Bizottság enyhített az állami támogatásokra vonatkozó álláspontján, így a válsághelyzet miatt átmenetileg módosított a keretszabályokon.

Ha nincs áfa, csalás sincsen?

Elsőként Csehország számára kívánja lehetővé tenni az általános fordított adózás alkalmazását az Európai Bizottság. Kérdés, hogy a napokban közzétett  ajánlásnak milyen hatása lehet Magyarországra.

Nem fektet többé környezetszennyező erőművekbe az EU

Nem fektet fosszilis és erős környezeti károkat okozó energiaipari projektekbe Európa felzárkózó régióiban az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap 2021 és 2027 között, döntött az Európai Parlament Strasbourgban.

Akkora büntetést kapott a Google, hogy a fal adta a másikat

Újabb 1,49 milliárd euró (mintegy 466 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, kimondva, hogy az AdSense nevű hirdetési platformjával az amerikai internetes óriásvállalat megsértette a versenyszabályokat.

Nem lehet behajtani az egyház adómilliárdjait

Az olasz katolikus egyháznak sok milliárdos adóhátraléka van. Bár az Európai Bíróság is fizetésre kötelezte, ebből aligha lesz valami a többségében katolikus országban.

Mi várható az európai gazdaságban 2019-20-ban?

Amerikából és Kínából begyűrűző válság, lassuló növekedés Európában, nagyobb költségvetési szigor Magyarországon – elkészült az Európai Bizottság kétéves gazdasági előrejelzése.

Önti a pénzt a környezetvédelembe Brüsszel

Az Európai Bizottság 243 millió euró (mintegy 78 milliárd forint) összegű beruházási csomagot hagyott jóvá az uniós költségvetésből olyan projektekre, amelyek az unió LIFE programja keretében a természet és a környezet védelmét, valamint az életminőség javítását hivatottak előmozdítani Európa fenntarthatóbb és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdasági termelésre átállása során.

Uniós pénzek: megtagadhatják három operatív program kifizetéseit

Választ vár az Európai Bizottság a magyar kormánytól a pályázati rendszert érintő felvetésekre, amelyekben a korrupciós veszélyt túl magasra értékelik az uniós szakértők. Sajtóértesülések szerint addig szünetelhetnek három operatív program kifizetései.

Fontos változások jöhetnek az adózásban

Új, adóelkerülés elleni direktívát fogadott el az Európai Bizottság. A magyar cégeknek is új szabályozásokat kell megtanulnia, változhatnak például az kamatlevonhatósági szabályok és új mentességi jogcímek, kedvezmények jöhetnek.

Újabb gigabírság multicégeknek: a webshopoknál is számít a versenyjog

Az Európai Bizottság négy nagy háztartási elektronikai céget (Asus, Philips, Pioneer és Denon & Marantz) sújtott több, mint 111 millió eurós bírsággal – tájékoztatott a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda. Az eljárás 2017 februárjában indult meg, ugyanis felmerült annak a gyanúja, hogy az említett cégek meghatározzák, hogy az online kereskedőik (tipikusan web áruházak, amelyeket kisebb vállalkozások üzemeltetnek) milyen áron értékesíthetik tovább termékeiket.

Kevesebb jut majd felzárkózásra

Az Európai Bizottság reálértéken tíz százalékkal tervezi csökkenteni a következő hét éves költségvetésben a felzárkózást segítő kohéziós kiadásokat – cserében nagyobb rugalmasságot ígér a pályázatok elbírálásánál és ellenőrzésénél.

Vége lehet a Gazprom erőfölényének

Az Európai Bizottság kötelező erejű kötelezettségeket ír elő a Gazprom számára, hogy a gáz szabadon és versenyképes árakon jusson el a közép- és kelet-európai gázpiacokra.

Bor, méz, olivaolaj: egyik sem az, aminek látszik?

Európai tudásközpont nyílik, amelyet az élelmiszercsalás és az élelmiszer-minőségi problémák miatt felmerülő fogyasztói aggályok miatt hoztak létre. A közelmúltban olívaolajjal, borral, mézzel, hallal, tejtermékekkel, hússal és baromfival kapcsolatban is fény derült élelmiszercsalásra.

Fosszilis adókkal pótolhatná az EU a Brexitből eredő bevételkiesést

Az Európai Unió a fosszilis üzemanyagok megadóztatásával és a kibocsátási kvóták árának emelésével nemcsak zöld költségvetését emelhetné, de a kilépő Anglia által hagyandó költségvetési lyukat is betömhetné.

Betiltják az indokolatlan területi alapú internetes korlátozásokat

Tilos lesz az indokolatlan területi alapú internetes korlátozás az Európai Unióban a tagállamok kormányait tömörítő tanács keddi jóváhagyása nyomán, így a fogyasztók szabadon választhatnak majd, honnan rendelnek a világhálón, ugyanis állampolgárságuk, lakhelyük vagy tartózkodási helyük alapján nem tagadhatják meg tőlük a vásárlást, és nem irányíthatják át őket más weboldalakra az online kereskedők.

Euró-milliók innovatív kis- és középvállalatoknak

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró (több mint 20 milliárd forint) értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Légszennyezettség: Magyarországot is bíróság elé viheti az Európai Bizottság

Megfelelő válaszlépések hiányában bíróság elé visz az Európai Bizottság kilenc uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt - jelentették be kedden Brüsszelben, az érintett országok képviselőinek részvételével zajló rendkívüli találkozó után.

Szuper-biztonságos a ferihegyi repülőtér

Kiválóan megfelelt Magyarország legnagyobb nemzetközi légikikötője, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az Európai Bizottság biztonsági ellenőrzésén. Az Uniós rendeleten alapuló szigorú vizsgálaton a polgári légi közlekedés védelmét szolgáló szabályok betartását vizsgálták –írta az airportal.hu. Az eredményekhez a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) is hozzájárult.

Bill Gates és az EU milliárdokat adott Afrikának

A Bill és Melinda Gates Alapítvány 50 millió eurót (mintegy 15 milliárd forint) ajánlott fel az afrikai kontinens fenntartható fejlődését támogató uniós beruházási kerethez, amelyet az Európai Bizottság ugyanennyivel kiegészített - jelentették be Brüsszelben.

Az unió csökkentené a kkv-k áfáját

Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson a tagállamoknak a hozzáadottérték-adó (áfa) mértékeinek meghatározása, és a kkv-k gyarapodását elősegítő, kedvezőbb adózási környezet kialakítása terén.

Vége az egyszer használatos műanyagoknak

Az Európai Bizottság – az EU történetében először – páneurópai stratégiát fogadott el a műanyagokra vonatkozóan, mely szerint az uniós piacon forgalmazott műanyag csomagolóanyagok mindegyike újrahasznosítható lesz. Európában évente 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, és ennek kevesebb mint 30%-át hasznosítjuk újra.

Egymilliárd euró szuperszámítógépekre

Egymilliárd eurót fordítana az Európai Bizottság (EB) az európai szuperszámítógép-kapacitás fejlesztésére, a cél a világszínvonalú infrastruktúra mielőbbi kiépítése a kontinensen – jelentette be csütörtökön a brüsszeli testület.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo