Véleményt mondtak Magyarországról

Az EU gazdasága továbbra is ellenálló az elmúlt években elszenvedett többszörös sokkhatással szemben, de 2023-ban a magas infláció és a szigorúbb finanszírozási feltételek mellett veszített növekedési lendületéből, így jövőre csak mérsékelt növekedési fellendülésre számíthat - állapította meg a brüsszeli testület kedden az európai szemeszter őszi csomagjának bemutatásakor.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A bizottság szerint az EU-nak számos fontos strukturális kihívással kell szembenéznie, többek között az alacsony termelékenységnövekedéssel, a zöld és a digitális átmenettel, az elöregedéssel.

"Mindezeket kezelni kell ahhoz, hogy az unió a fenntartható versenyképesség útján maradhasson. A bomlasztó geopolitikai események is rámutattak arra, hogy az EU-nak versenyképesnek kell maradnia a globális piacon, miközben biztosítania kell, hogy senki ne maradjon hátrányban" - hívta fel a figyelmet a testület.

A bizottság megerősítette, hogy európai szemeszter négy prioritása továbbra is a környezeti fenntarthatóság, a termelékenység, a méltányosság és a makrogazdasági stabilitás előmozdítása marad.

Bejelentette azt is, hogy 2024-ben a tervek szerint felfüggesztik a Stabilitási és Növekedési Paktum általános mentességi záradékát.

"A költségvetési politikának támogatnia kell a monetáris politikát az infláció csökkentésében és a költségvetési fenntarthatóság biztosításában, miközben elegendő teret biztosít további beruházásokhoz és a hosszú távú növekedés támogatásához" - mutatott rá a bizottság.

Az euróövezet 2024-re vonatkozó költségvetési politikájával kapcsolatban az Európai Bizottság kiemelte, hogy ez jövőben szigorúbb lesz, de több ország, köztük Franciaország és Olaszország túl sokat tervez költeni, megszegve ezzel az uniós ajánlásokat.

Az EU gazdasága továbbra is ellenálló (Fotó: Depositphotos)
Az EU gazdasága továbbra is ellenálló (Fotó: Depositphotos)

Felhívta a figyelmet, hogy összehangolt, prudens költségvetési politikát kell elfogadniuk az eurózóna tagállamainak, és le kell építeniük az energiatámogatási intézkedéseket az államháztartás fenntarthatóságának javítása és az inflációs nyomás fokozásának elkerülése érdekében. Biztosítaniuk kell emellett az állami beruházások magas és tartós szintjét, és a gazdaságélénkítési és alkalmazkodóképességi eszköz, valamint a kohéziós politikai programok végrehajtásának felgyorsításával ösztönözniük kell a magánberuházásokat.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo