Nem alakulnak szépen a dolgok

Egyelőre a piac szkeptikus. Továbbra is lassulás van a világgazdaságban, miközben a döntéshozók - bizonyos helyeken (Kína) - egyre kétségbeesettebben próbálnak megtenni mindent annak érdekében, hogy visszatérjen a dinamikus növekedés.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A hangulat a hét utolsó napján az USA-ban igen csak negatív volt, de nincs ez másképpen Ázsiában sem. Ráadásul, mindenki egyre biztosabb az európai pénznyomda kényszerű beindításában. Az pedig az eurós eszközöknek, s az eurónak nem tesz jót.

Mindenesetre, a magyar gazdaság élénkítés politikailag jól időzítettnek tűnik, hiszen egyre inkább ez kerül terítékre mindenhol. Például a görögök a hétvégén mozdultak el ebbe az irányba.

Mindent összevetve, míg a döntéshozók küzdenek a gazdaságok életre lehelésével, addig a befektetők, biztos ami biztos, zsebre vágják a profitot.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

A vártnál rosszabb makroadatok lejtőre küldték a tengerentúli piacokat, a kereskedés utolsó óráiban már sikerült emelkedő irányba fordulniuk az indexeknek, de így is vastag mínuszban zárták a kereskedést (Dow -0,96%, Nasdaq -1,3%, S&P500 -0,94%).

A nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változása csalódást okozott pénteken, a júniusi adat a várt 100 ezer helyett mindössze 80 ezer lett. A munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelően 8,2%-on stagnált. A gyenge foglalkoztatottsági adatok miatt újra felerősödhetnek az újabb monetáris lazítással kapcsolatos piaci várakozások.

Az S&P szektorindexei közül a technológia zárt a leggyengébben: 1,8% veszteséggel, az ipar 1,3%, az alapanyag pedig 1,2% mínuszban zárt.

Ma kezdődik a második negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. A sort szokás szerint az Alcoa nyitja meg, amely zárás után publikálja számait. Az elemzők szerint a cég egy részvényre jutó nyeresége 5 centre rúghat az egy évvel korábbi 32 centtel szemben. A héten jelent még a Google, a JP Morgan és a Wells Fargo is.

Megnyerte a bizalmi szavazást a görög miniszterelnök, 300-ból 179 szavazatot kapott. A kormány haladékot kér a pénzügyek rendbetételére, de az ország továbbra is az eurózóna tagja kíván maradni, és a megszorításokat is végre fogják hajtani.

Ma 17 órakor kezdődik az eurózóna pénzügyminisztereinek ülése, ahol a júniusi EU-csúcs eredményeiről fognak tárgyalni.

Olaj, arany:

Eséssel zárt az olaj pénteken, a 86,7 dolláros nyitás után a 30 napos mozgóátlagig, 84,5 dollárig zuhant zárásra az árfolyam. A reggeli órákban kisebb emelkedést láthattunk.

Akár a teljes norvég olajkitermelés is leállhat napokon belül, mert a norvég olajmunkások továbbra sem állapodtak meg a munkaadóikkal. Ez a lépés komoly kisesést jelentene az olajpiacon, ezért sokan arra számítanak, hogy a kormány hamarosan közbeavatkozik.

Rossz napja volt pénteken az aranynak is, az 1.604 dolláros nyitás után zuhanni kezdett az árfolyam, áttörte a 20 és 30 napos mozgóátlagot, és 1.583 dollárig zuhant a kurzus.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

A pénteki kereskedési nap folyamán a forint több, mint 1%-ot gyengült az euróval szemben. Míg nyitáskor az árfolyam 286,5 volt, addig a nap végére 289,7 forintra változott. Történt mindez annak ellenére, hogy a parlament elfogadta a módosított jegybanktörvényt és hivatalosan is bejelentették, hogy 17-én megkezdődnek a tárgyalások az IMF-el.

A román belpolitikai válság következtében a román lej, eddig soha nem látott szintre gyengült az euróval szemben. A bizonytalanság könnyen kihathat az egész régió megítélésére is és így kedvezőtlenül befolyásolhatja a forintot is. Az dollár tovább folytatta menetelését és ennek következtében 1,24-ről 1,23-ra változott az EUR/USD árfolyam a kedvezőtlen amerikai makroadatok ellenére is.

Ma reggeli hír, hogy a FED chicagói vezetője arról biztosította a gazdasági élet szereplőit, hogy a jegybank szerepét betöltő intézmény a jövőben is aktív szerepet fog vállalni a gazdaság és a foglalkoztatottság növelése érdekében.

Távol-Kelet:

Az összes ázsiai index több, mint 1%-ot veszített értékéből a hét kezdetén. A Nikkei 1,27%, a Shanghai index 1,33%, míg a Hang Seng 1,56%-os mínuszban tartózkodik.

Az esés annak tulajdonítható, hogy a kínai gazdasági növekedés körüli félelmek ismételten felerősödtek. A második negyedéves kínai növekedési adatokat pénteken fogják hivatalosan közzétenni, ezekből majd látszani fog, hogy mennyire jogosak a növekedési félelmek.

Határidős piacok:

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.

 

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo