Pénzpiac cikkek

hirdetés

Vigyázni kell a Bankmentor Kft-vel

Vigyázni kell a Bankmentor Kft-vel 

Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.
Mit várhatunk a pénz- és tőkepiacokon jövőre?

Mit várhatunk a pénz- és tőkepiacokon jövőre? 

Az OTP Treasury szakértői összeállították azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a jövő év piaci mozgásait. A következő esztendőre előretekintve elmondható, hogy a piacok által legfontosabbnak tartott politikai bizonytalanságok enyhülni látszanak.
Évtizedes mélységben a kávé ára

Évtizedes mélységben a kávé ára 

Az arabica kávé világpiaci ára 2006 óta nem látott mélységbe süllyedt. Sok kávétermelőnek ez már éppen a profitabilitás alsó határát jelenti, ami miatt valószínűleg rövid időn belül megáll ez az áresés.
Fordulatos lesz ez a hét a pénzpiacokon

Fordulatos lesz ez a hét a pénzpiacokon 

Félidei választások az Egyesült Államokban kedden, a Fed Nyíltpiaci Bizottságának ülése csütörtökön, az olasz pénzügyminiszter tárgyalása Brüsszelben, valamint Kína lehetséges lépései a jüannal kapcsolatban – ezek az eseménykockázatok lesznek a legnagyobb hatással a világ pénzügyi piacaira az előttünk álló héten a Saxo Bank elemzése szerint.
Már kapható a szamurájkötvény

Már kapható a szamurájkötvény 

Tíz év után ma újra vásárolható a jen-alapú álamkötvény Magyarországon. Az állam 30 milliárd jen, azaz több mint 71 milliárd forint értékben bocsátott ki értékpapírt, a várható kamat 0,37 százalék.
hirdetés
Hedge fund-pszicho

Hedge fund-pszicho 

Milliárdos befektetési gurunak és főügyésznek lenni sem könnyű. A pénzpiac és az azt szabályozó politika oldalán is farkastörvények uralkodnak, legalábbis ez derül ki a Billions című amerikai tévésorozatból, amelynek az első epizódját 2016-ban mutatták be.
Ez mozgatja idén a befektetőket

Ez mozgatja idén a befektetőket 

Alapvetően optimista év elé nézünk idén, emelkedő kamatkörnyezetre és gyorsuló gazdasági növekedésre lehet számítani. A meglepetések elkerülése végett azonban érdemes képben lenni azokkal az eseményekkel, amelyek év közben leginkább meghatározhatják a piacokat, a K&H Alapkezelő ezért összegyűjtötte ezeket.
A Brexit és Trump az igazi veszély

A Brexit és Trump az igazi veszély 

Továbbra is érdemes lehet a fejlődő piaci eszközökbe fektetni, miután az előttünk álló időszakban is folytatódhatnak a kedvező trendek – hangzott el az Aegon Prémium Üzletág rendezvényén. Ezt alátámasztja, hogy az elmúlt hónapokban a befektetők ismét vásárolni kezdték ezeket az eszközöket.
Akkor sincs pánik, ha Trump győz

Akkor sincs pánik, ha Trump győz 

Miközben a közvélemény-kutatók egyre másra ontják ránk a legfrissebb adatokat az amerikai elnökválasztás lehetséges kimeneteléről, úgy tűnik, a piacokat egyelőre hidegen hagyja a Clinton–Trump párharc. A látható érdektelenség mögött vajon az áll, hogy a piacok már hozzászoktak a kockázatokhoz, vagy a Brexithez hasonlóan a befektetők alulárazzák a kisebb valószínűségű eredmény bekövetkeztét? – teszik fel a kérdést a K&H Alapkezelő szakemberei.
Megéri megbízni Oroszországban?

Megéri megbízni Oroszországban? 

Annak ellenére, hogy a 2016-os évet a rubel komoly volatilitással kezdte, januárban pedig csökkent az olaj ára, az oroszországi kötvények meglepően jól teljesítettek, és távol tudták tartani magukat a kockázatosabb eszközosztályokban tapasztalható év elejei felfordulástól - véli a Saxo Bank elemzője.
hirdetés

Elmarad a világvége Olaszországban? 

Bedőlnek az olasz bankok és viszik magukkal az eurózónát, olvashattuk az elmúlt hetek egyik legrémisztőbb európai gazdasági hírét. Az itáliai pénzintézetek egyelőre vették az akadályokat, a Fidelity International szakemberei azonban a középtávú hatásokat is vizsgálják.

Túl rövid a befektetők memóriája? 

A jegybankok védőszárnyai alatt hamar túljutottak a befektetők a Brexit-sokkon: a részvénypiacok már ledolgozták az esést, miközben a kötvénypiaci hozamok továbbra is mélyponton vannak. A közeledő amerikai elnökválasztás és a geopolitikai feszültségek azonban okozhatnak még meglepetéseket, amik jelenleg nincsenek beárazva, ezért a következő hónapokban inkább a hosszú távú befektetési stratégiát érdemes szem előtt tartani.

Nem hatotta meg Amerikát a Brexit 

Nem nagyon hatotta meg Amerikát a Brexit, legalábbis ez olvasható ki a bézs könyvből. Az amerikai gazdaság alapvetően továbbra is moderált fellendülésben van, miközben egyre égetőbb a szakképzett munkaerő hiánya. Ugyanakkor néhány régióban ugyan aggódnak a Berxit miatt, de voltak olyanok is akik inkább a befektetések aktiválódására számítanak az európai bizonytalanság miatt.

Egyre több politikus hagyja el a süllyedő hajót 

Egyre több brit politikus hagyja el a süllyedő hajót. Múlt héten Boris Johnson jelentette be, hogy nem indul a miniszterelnökségért, tegnap pedig Nigel Farage mondott le a pártelnökségről. Ezzel pedig immáron a második vezető Brexit párti politikus vonult a háttérbe. Ebből is látszik, hogy mennyire kellemetlen feladat lesz a britek kiléptetése az EU-ból.

Valamit sejtenek a befektetők 

A BUX-ot tegnap csúnyán lekötötték a záróban, úgyhogy a záró szakaszban a szokásos napi forgalom cirka háromszorosa, 16 milliárd forintnyi részvény fordult meg a parketten.

Maradnak a szankciók Oroszország ellen 

Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy Oroszország elleni EU-s szankciók meghosszabbításra kerülnek júliusban az Ukrajnával szembeni magatartás miatt. Az orosz elnök szóvivője ennek ellenére nagy reményeket fűz Juncker szentpétervári látogatásához.

Tőzsdézés helyett inkább ezüstre költsön 

Merre mozdul az olaj ára? Hogyan alakul a dollár árfolyama? Milyen geopolitikai tényezők hatnak az egyes piacokra? Néhány a kérdések közül, amelyek foglalkoztatják a portfoliómenedzsereket, és amelyeket a befektetőknek mérlegelniük kell, mielőtt döntenek részvények vételéről, eladásáról, árupiaci vagy nemesfém-befektetésekről.

Fogunk még örülni az olcsó olajnak? 

Csúnyán indult az év a tőzsdéken, de a fő piacok között voltak érdemi különbségek, ami azt mutatja, hogy az olajár és a kínai gazdaság lassulása miatti pánik különböző állapotban találta a fejlett gazdaságokat.

Varázslat a piacokon 

Megjött a fordulat, amit Mario Draghi beszédére is rá lehet fogni, de a valóság az, hogy a piacok már eléggé túladottá váltak.

Kísérteties a hasonlóság a válság előtti időszakkal 

A hitelválságéhoz kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint a nemzetközi kötvénypiacok összeomolhatnak, amennyiben a Fed túlzottan agresszív lépéseket tesz a kamatemelések során. A befektetőknek érdemes a leselkedő veszély jeleire figyelni. Annak kockázata, hogy a nemzetközi vállalati kötvény piac összeomlik, nem nagy, de létezik és számolni kell vele.

Hatalmas esésen vagyunk túl 

A nemzetközi piacok hatalmasat estek pénteken. A DAX esetében eltört a támaszszint 10.500-10.600 pontnál. Nagyon látványosan gyengült múlt héten a forint is az euróval szemben.

Rezeg a léc 

A DAX index már tegnap is beszaladt a 10.500 és 10.600 pont közötti résbe, ma pedig szinte ennek az alján nyitott az index. Sőt, be is töltötte a rést. A forint bezuhant tegnap, 316nál is többet kellett adni egy euróért.

Jobban csökkenhet a bankadó  

Ettől féltünk! Már mint attól, hogy a nem túl rendezett támadások miatt, előbb vagy utóbb a nagyhatalmak közül valaki vagy valakik véletlenül megtámadják egymást. Attól féltünk, hogy ebben az esetben a konfliktus kiszélesedik, s akár beláthatatlan következményekkel jár.

Egyre több brit lépne ki az EU-ból 

Harmadik negyedéves GDP adat érkezik ma a tengerentúlról. Egyre több brit lépne ki az EU-ból. Emelkedik az az olaj a szaúdi spekulációra, változatlan az arany ára. Nagyot gyengült tegnap a forint. Hétfőn dönt az IMF a kínai jüanról. További emelkedésre számítunk ma a BÉT-en.

Indul minden idők legnagyobb gyógyszeripari felvásárlása 

A valaha volt legnagyobb gyógyszeripari felvásárlást jelentheti be a Pfizer. Mario Draghi próbálja nyugtatni a piacokat. Esik a WTI a venezuelai megnyilatkozásra, nyomás alatt az arany. A felminősítés elmaradása nem okozott mélyrepülést a forintnak. Minimális emelkedésre számítunk ma a BÉT-en.

A decemberi kamatemelés már nem okozhat meglepést 

Félárasítja magát a Nike Karácsonyra. Tovább őrölnek a malmok Görögországban. Ismét nyomás alatt az olaj ára, az arany korrigált. A Fitch döntés mozgathatja ma a forintot. Újabb stimulus Kínában. Szinten maradó árakra számítunk a mai kereskedésben.

Év vége felé jöhet az erősödés 

Egyre inkább kivárós a hangulat a piacokon, ami a mai napon is folytatódhat. A DAX a 200 napos mozgóátlag alatt konszolidál, és az MACD indikátor alapján kissé túlvettnek is tűnik. Ugyanakkor a gyengülő euró vagy erősödő dollár jót tesz az indexnek, hiszen a cégek többsége globális játékos, azaz az eredményük a dollárerősödéssel / euró gyengüléssel várhatóan javulni fog. Vagyis fundamentális alapon inkább felfelé, míg technikailag inkább lefelé mutat a nyíl. Így nem árt óvatosnak lenni. Különben egy átmeneti gyengülést követően, amely hetekig eltarthat, komoly erősödés jöhet év vége felé vagy a jövő év elején, ugyanis az elmúlt egy évben inkább a stagnálás volt a jellemző. (persze méretes föl-le mozgásokkal).

Nem okozott csalódást Kína 

Ugyan sokan a várakozásoknál jobb harmadik negyedéves kínai GDP-ről beszélnek (s azonnal hozzá is teszik, hogy biztos kozmetikázott adat), a valóság az, hogy inkább a várakozásoknak megfelelő adatról beszélhetünk. A részvényárfolyamok pedig teljesen normálisan reagáltak.

Letörték a bika szarvát tegnap a befektetők 

Leszerepelt a JP Morgan gyorsjelentése. A briteknél is egyre távolodik a kamatemelés. Süllyed tovább a WTI, az arany ismét nagyot emelkedett a kínai adatra. Nem hatott a dollárra a jegybanki nyilatkozat. Nincs inflációs nyomás a kínai jegybankon. Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en.

Stabilizálódhat Európa gazdasága 

Újabb Fed jegybankár beszélt az idei kamatemelésről. Yves Mersch szerint stabilizálódik az eurózóna gazdasága. 3 éves csúcson az OPEC kitermelése. Csalódott piac, gyengült a dollár.

Idő kell az EKB-nak a lendület visszanyerésére 

Ha a dolgok mélyére nézünk, akkor azt látjuk, hogy a német megbízhatóság, kiszámíthatóság már régen a múlté, és ez transzformálódik át a cégekre, és épül be azok részvényeinek árába.

Végre itt a fellendülés? 

Megállíthatatlanok a német autógyártók. A Daimler és a BMW is 20 százalék fölötti növekedést ért el az európai értékesítésekben augusztusban. Az idei év legjobb hónapjáról beszélhetünk. A 11,5 százalékos gépkocsi értékesítés bővülés év / év alapon azt sugallja, hogy az európai gazdaság fellendülő fázisban van. Általában az autóértékesítést elég jó konjunktúra indikátornak tekintették a múltban, s ez szerintünk még ma is igaz.

Lazíthat az EKB 

Ma EKB ülés, ami akár izgalmakat is hozhat a piacokra. Egyes befektetési házak elemzői már azon spekulálnak, hogy Draghi valamiféle utalást tehet további monetáris lazításra, a gyenge inflációs nyomás (pl. alacsony olajár) és a gyenge BMI adatok miatt.

Csak látszólagos a nyugalom a devizapiacon? 

Nehéz jó indokot találni arra, hogy miért is érdemes a vezető devizapárokban kereskedni most, amikor a piacok még mindig aggódnak a jüan miatt. Úgy tűnik, hogy az EURUSD és a többi euró-kereszt is csak oldalazgat – közölte a Saxo Bank szakértője.

Hetedik napja tart a vesztes széria  

Nem megy túl jól mostanában a tengerentúli piacoknak, a Dow Jones index például egy hét napos vesztes szérián van túl, amelyre 2011 óta nem volt példa.

Ma kinyit a görög tőzsde. De hogyan? 

Eljött ez is! Ma kinyit az athéni tőzsde. Az USA-ban kereskedett ETF-ek alapján 17 százalékos zuhanás várható, de az a gyanúnk, hogy ez csak az induló érték lesz.

Baj van a piacokon 

Nem csak a Sziríza baloldali része, de az IMF is megkeverte a kártyákat Görögországban. Az üzenet gyakorlatilag az, hogy amíg nincs adósság elengedés (megfelelő kiigazító program mellett), addig az IMF nem száll be a hitelezésbe. Komoly disztribúció folyik a piacokon. Nem tegnap kezdődött, hanem már hónapokkal ezelőtt, csak többé-kevésbé eltakarta a görög válság.

Megviselték a forintot a görög események  

Az EKB ismét megkegyelmezett a görög bankoknak, változatlanul 89 milliárd eurón tartotta a sürgősségi likviditási program (ELA) keretét.

Populizmus vs. józan ész 1:0 

A hétvége eredménye: populizmus - józan ész 1:0, pedig a megmérettetést hazai pályán, a demokrácia ókori hazájában, Görögországban tartották. A görög népszavazás 61:39 arányban elutasította a hitelezők ajánlatát, vagyis az IMF féle megszorító csomagot, helyette inkább a járatlan utat választották.

Nehéz ügy: kedvező jelek és új kockázatok a világban 

A 2008-as válság óta számos új politikai, pénzügyi és monetáris kockázat bukkant fel vagy vált nyilvánvalóvá a világban, de kedvező jelek is mutatkoznak. A befektetőknek újra kellett értékelniük a korábban jól működő alapvetéseket, a kockázatok kezelése új kihívások elé állítja a befektetési piacot – derült ki a Pioneer Investments Macro Advisory Forumán, ahol a kialakult helyzetet George Magnus, a világ egyik legnevesebb makroközgazdásza írta le.

Görögország: ez szoros lesz 

A Bloomberg legfrissebb felmérése alapján rendkívül szoros lehet a hétvégi görög népszavazás végeredménye, ugyanis 43% elfogadná a Görögországot hitelezők ajánlatát, 43% viszont elutasítaná, míg a maradék cirka 16% bizonytalan.

Két év, és vége a roaming díjaknak 

Nagyot rallizot a Fitbit. Nem fizették ki a csekket a görögök. Készletadatok befolyásolhatják ma az olaj alakulását. Erősödik a dollár, gyengül a forint. Stagnáló kínai, javuló japán kilátások. 2017-től eltörlik a roaming díjakat. Csökkenésre számítunk ma a tőzsdén.

Egyre egyértelműbb, hogy várhatjuk a drachmát 

A görög dráma a végkifejlet felé közelít. Egyre egyértelműbbnek tartja mindenki, hogy újra a drachma lesz a fizetőeszköz görög honban. Közben a piacok kezdenek kissé megnyugodni, de továbbra is nagy a feszültség. Mindenesetre ma további csökkenésre számítunk a DAX esetében és a BUX-ban is.

Görögország: egyszer minden véget ér  

Nem várt fordulat péntek délutánhoz képest. Miközben az európai hitelezők szinte feltették a kezüket és 15,5 milliárd eurót kínáltak négy lépcsőben, 5 hónapra elosztva, bizonyos reformokért és további tárgyalásokért cserébe. Erre jött a görög fából-vaskarika, népszavazás a határidő után. Nem csoda, hogy erre „bepöccentek” a hitelezők - írja az Erste elemzése.

Az utolsó utáni pillanatban vagyunk 

Továbbra sincs eredménye a görög tárgyalásoknak. Újabb forduló szombaton jön, miközben az idő sürget.

Ma dőlhet el a görögök sorsa 

Ma tárgyal a trojka a görög javaslatról, majd este az EU pénzügyminiszterei találkoznak. Ha itt egyezség születik, akkor jöhetnek a rekord sebességű parlamenti jóváhagyások Németországban és Görögországban is. Abban egyetértenek a piaci szereplők, hogy nagy valószínűséggel a parlamentek megszavazzák az egyezséget, ha az megszületik. Közben a görög csőd kockázati felár tovább csökkent.

Újabb lazítás alapkamat változás nélkül 

Az MNB új monetáris eszköztárának (a 2 hetes betét helyett a 3 hónapos lesz irányadó, amely új instrumentum) köszönhetően a hozamfelár tovább csökkent, amely forintgyengítő hatású. Vagyis a tegnapi lépés olyan, mintha egy újabb monetáris lazítás történt volna, miközben az alapkamat nem változott.

Újra olvadozik a bizalom 

Zajlanak a rigai tárgyalások, bizonyos reményekkel. Részletekkel remélhetőleg ma este leszünk gazdagabbak. Miközben több piaci szereplő is optimistábban nyilatkozik az esetleges egyezség kapcsán, a kötvény tulajdonosok a „lábukkal” szavaznak, és a CDS felár a hét eleji 16 százalékról, most újra 24 százalékon áll. Vagyis a bizalom újra olvadozik.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe 

Ukrajnai háború - Lehetséges légtérsértést észleltek a román radarok.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo