hirdetés

Csak látszólagos a nyugalom a devizapiacon?

Nehéz jó indokot találni arra, hogy miért is érdemes a vezető devizapárokban kereskedni most, amikor a piacok még mindig aggódnak a jüan miatt. Úgy tűnik, hogy az EURUSD és a többi euró-kereszt is csak oldalazgat – közölte a Saxo Bank szakértője.
hirdetés

Kép: SXC

A Bloomberg egyik cikke is értekezett az EUR/USD hirtelen jött szélcsendjéről, illetve a nagyobb elmozdulás előjeleként értelmezhető vihar előtti csendről. Meglepőek ugyanakkor a volatilitások szintjei, még akkor is, ha tudjuk, hogy ezek jelentősen estek az utóbbi időben. Az egy és három hónapos implikált volatilitás az izgalmak hiánya ellenére is alig marad el a 10 százaléktól.

A piacot egyetlen dolog indíthatná be igazán, mégpedig az, ha az amerikai részvények új rekordmagasságba emelkednének – ez a szint viszont már csak alig több, mint egy százalékkal van a tegnapi záró szintek felett – vélekedik John J. Hardy, a Saxo Bank szakértője.

Ha ránézünk például az GBP/USD devizapárra, és megnézzük a két deviza kamatszintje közötti különbséget, akkor láthatjuk, hogy a jelenlegi sáv tetejénél feljebb nem nagyon fognak menni az árfolyamok, ugyanakkor nincs támasz egy jelentősebb csökkenéshez sem. Nemrég a devizapár elkezdte kóstolgatni a sáv tetejét, így elképzelhető az is, hogy a sáv aljáig is esik, és elérheti a sáv alsó szélét, az 1,5400-et. Az angol jegybank ugyanakkor hitet tett amellett, hogy kézben fogja tartani az esetlegesen gyengén alakuló inflációs helyzetet.

Az ausztrál dollár gyengült, miután publikálták az ausztrál jegybank ülésének jegyzőkönyvét – ezek a jegyzőkönyvek azért egyáltalán nem bizonyultak galamb beállítottságúnak. Éppen ellenkezőleg, az ausztrál jegybank próbál optimista hangot megütni, és azt hangsúlyozza, hogy a devizaárfolyam kiigazítása segíteni fogja a gazdasági egyensúly helyreállítását, és eltávolítja a gazdaságot a jelenlegi igen erős bányászati orientációjától. Az ausztrál dollár gyengélkedése valószínűleg egyébként inkább a kínai jüan múlt éjszaka tapasztalt gyengülésének volt köszönhető.

Más izgalmak is akadnak a feltörekvő piacokon: a török líra árfolyama ma ismét a ciklus mélypontjára zuhant – a zuhanás teljesen indokolt volt a politikai események tükrében, illetve miután a török jegybank elég szerencsétlen időzítéssel próbált kamatot csökkenteni.

Van akit tényleg megmentett a mentőöv
Miután a görög válság kapcsán ismét központi témává váltak a pénzügyi mentőcsomagok, a PwC közgazdászai felmérték, hogyan teljesítenek az eurózóna mentőövet kapott gazdaságai: Ciprus, Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo